Babakelengye: teljes lista igényes szülőknek

Vissza a Bloghoz

Babakelengye: teljes lista igényes szülőknek

Akármikor jön, mindig (jó értelemben) sokkoló lehet a hír, hogy új gyermek születik a családba. Különösen igaz ez friss vagy idős házasoknál, és első gyermeküket váróknál. Mert a baba nem csak hatalmas öröm, de némi tárgyi feltételek is szükségesek hozzá, az esküvőkhöz használt régies szót felújítva: ez a kelengye

Vannak keményvonalas szülők, akik, ha minden rendben zajlik, akkor egészen minimálisan is meg tudják oldani a babához kapcsolódó feladatokat. Mindazonáltal hasznos lehet számunkra is, ha felkészülünk a külső körülményekben is a gyermek fogadására. A fizikai készület ugyanis a lelket is felkészíti az új családtag érkezésére és az új élethelyzetre. A legfontosabb a szeretetteljes, válaszkész odafordulás – azonban be kell látni, az alapvető tárgyi feltételek megkönnyítik a friss szülők számára is a babához való odafordulást. 

Mi a babakelengye, és miért érdemes vele időben foglalkozni?

A babakelengye gyakorlatilag mindazokat a tárgyakat jelenti, amelyre az első néhány hónapban, évben szükségünk van, hogy maradéktalanul el tudjuk látni a gyermekünket. Hiszen akár nyár van, akár tél, ruhát kell adni a babára, és ha nem akarunk állandóan a négy fal között lenni, néhány egyéb dologra is szükség lesz. Ezek egy részét bizonyára meg fogjuk kapni ajándékba, egy babaváró bulin, vagy csak úgy a nagyszülőktől, barátoktól. Van azonban néhány dolog, amit érdemes magunknak beszerezni. 

Fontos, hogy időben felkélszüljünk, hiszen akadhatnak olyan esetek, hogy a baba korábban érkezik a vártnál. Ezért nem érdemes az utolsó pillanatokra hagyni a bevásárlást, hogy ne kelljen kapkodni pont abban az időszakban, amikor minden másra megy el az energia. Amikor megszületik az újszülött, az utolsó dolog, amivel a szülők foglalkozni szeretnének, a nagybevásárlás és a helyek feltérképezése. Érdemes tehát jó néhány hónappal a születés előtt felkészülni minden eshetőségre, és előkészülni a legfontosabb dolgokkal. 

Babaruha

Téli babaruha

A babák nem egyforma méretűek. Akadnak egészen pici babák, és meglepően nagyok. Az átlag méret az 52-es rugdalózó és body, de érdemes egy-két példányt a kisebbekből és a nagyobbakból is betárazni, hiszen lehet, hogy az újszülöttünk rögtön 62-es mérettel kezd. 

Emellett szükségünk lesz a kinti hideg ellen is megfelelő öltözetre. A babáknál nagyon fontos, hogy sok fényt kapjanak, de az is, hogy a testük melegét megőrizzék. 

Nyári babaruha

Nyáron természetesen kevesebb öltözet kell, de vegyük figyelembe, hogy akármilyen évszakban születik is a gyermek, az elején nagyon – de tényleg nagyon – hamar nő, vagyis érdemes nagyjából fél évre vagy több időre előre betárazni a nagyobb méretű babaruhákból. Anyáink, nagyanyáink öltözete volt a szellős lenvászon kising, amely hátul gombolódott. Manapság az alul patentos bodyk és harisnyák vannak inkább előtérben. Használjuk azt, ami számunkra a legmegfelelőbb, úgyis kitapasztaljuk hamarosan, hogy mi az, ami nekünk és a babánknak alkalmas és kezelhető. 

Babaszoba

Régóta téma az anyukák és a szakértők között, hogy a gyermek együtt vagy külön aludjon a szüleitől. Előbb vagy utóbb mindenképpen szükségünk lehet néhány alapdologra: egy kiságyra, a hozzá tartozó kisméretű ágyneműre, aztán rácsvédőre, falvédőre, vagy esetleg kuckózós baldachinra és színes forgó játékra. A falmatrica a hangulatot, az éjjeli lámpa a biztonságot és a láthatóságot tudja megadni. Gondoljuk végig, mi az, ami az elején a legfontosabb lehet – aztán menet közben még minden alakulni fog. 

A babaszobát már az első perctől fogva nagyon feldobja a Little Dutch Baby Bunny kollekció, a visszafogott, bézses színvilágú édes kisnyuszikkal – aki ilyen szobába beteszi a lábát, biztos, hogy többet ki se akar jönni onnan! Teljesen elvarázsol mindenkit a natúr favázas kiságyforgó, a felhúzható zenélő babajáték, de a tároló dobozokkal is csodásan lehet rendszerezni a baba kisebb-nagyobb dolgait, bele lehet tenni pl. a Little Dutch textilpelenkákat is, amiből pontosan tudjuk, hogy az első egy évben nincs az a mennyiség, ami elegendő lenne! Természetes, hogy fontos számunkra a kellemes hangulatú és szép szoba, hiszen az időnk nagy részét itt foguk tölteni a picivel a kezdeti időszakban, később pedig a megnyugtató közeg átalakul egy olyan helyiséggé, ahol majd aztán nagyon sok játékos percet fogunk eltölteni.

Little Dutch Baby Bunny Kollekció

Ápolás, fürdetés, pelenkázás

A pelenkázás az első néhány év velejárója. Mivel az eldobható pelenka kicsípi a popsit, krémet is kell hozzá venni, törlőkendőt, de leginkább egy pelenkázó felületre lesz szükségünk, hogy ne törjön le a derekunk a gyakori tisztába tevésnél. Ha a bútor megvan, akkor viszont szükségünk lesz még rá egy puha pelenkázó matracra is, mert ez sokkal komfortosabbá teszi babánk számára az egész pelenkázási folyamatot. Alternatíva az eldobható pelenkákra a mosható pelenka, de azért pelenkára és pelenkázóra mindenképpen szükségünk lesz. Mint ahogy fiókos szekrényre is, ahol tároljuk a krémeket, kendőket, pelenkákat, ruhácskákat. 

A pici baba nem tud a nagy kádban fürdeni, és természetesen nem használhatja ugyanazokat a kemikáliákkal teli tusfürdőket, mint amelyeket egy átlagos felnőtt használ. Érdemes megfelelő méretű fürdőkádat, puha törülközőt beszerezni, hogy a baba érzékeny bőre fokozatosan hozzászokhasson az anyagokhoz. 

Jól jöhet egy babaápolási neszeszer, ebből nagyon szép darabjai vannak a Little Dutch márkának, ráadásul Öko-Tex pamut anyagból. Egyszerű és praktikus darabok, ami egy helyen képes tárolni minden olyan fontos dolgot, amire egy esti rutinnál szükségünk lehet. Nem csak e miatt, hanem azért is hasznos, hogy amikor elutazunk valahová, akkor esztétikus módon egy helyen megtaláljunk mindent a babánk ápolásához, és ne az utazótáska rejtett bugyraiból kelljen előkotorni mindent. Egy síró babánál ez idegőrlő és bosszantó tud lenni, így az első számú szabály, amit érdemes mindig betartani: könnyítsük meg a saját életünket ezekkel a praktikus dolgokkal!

Szoptatás, etetés

A szoptatás és a baba táplálása körül legalább annyi mítosz van, amennyivel Dunát lehetne rekeszteni. Ha szerencsénk van, és van elég segítőnk a kezdet kezdetén és minden rendben ment, akkor fél évig legalább tudjuk anyatejjel táplálni a gyermekünket, ami nagyban megkönnyíti az életet. Ha ez az eset, örüljünk neki, és egyéb felszerelésre talán nincs is szükségünk. Esetleg egy szoptatós párnára, mert az első három hónapot negyedik trimeszternek is szokták hívni: ne lepődjünk meg, ha a baba folyamatosan kézben akar lenni. A szoptatós párna például megkönnyíti a szoptatást. 

Vannak azonban helyzetek, amikor egy kicsit nehezebb a dolgunk. Ilyenkor belép a képbe egy sereg segédeszköz, ami a baba táplálását hivatott megkönnyíteni. Fejőgép, cumisüveg, anyatej-lefagyasztó zacskó, melltartóbetét, cumi, csak hogy néhányat említsünk. Ha tápszerre lesz szüksége a gyermeknek, vagy ha nem tud annyit szopizni, cumis üvegre, tartalék üvegre, cumira mindenképpen szüksége van. A szoptanít is hasznos lehet az első időszakban, ha gondok vannak a szoptatással. Egy szó mint száz: készüljünk fel a legnehezebb helyzetre, és várjuk a legjobbat. 

Mi kell az alváshoz?

A friss szülőség egy részben szól arról mennyit eszik a gyermek és mi van a pelenkában, de nagyrészt azért mégiscsak az van a középpontban, hogy mennyit alszik a baba. Természetes ez, hiszen mindenkinek, így az első gyermekes szülőknek is bele kell tanulni a szülőségbe, ami fárasztó, így minden perc, amit alvással lehet tölteni, aranyat ér. Azt pedig az elején csakis akkor lehet, amikor a baba alszik. 

Az első aranyszabály tehát: aludj, amikor a baba alszik! (Továbbfejlesztett változat az anyáknak: vasalj, amikor a baba vasal!). Akárhogy érjük el, hogy aludjon a gyermek, akár együtt alvással, akár magunkon altatással, akár babakocsiban vagy függőhintában ringatással, a lényeg, hogy tudjon aludni. És szempont természetesen, hogy ki tudjunk menni mellőle egy kicsit, akár csak a fürdőszobába… 

Mindehhez pedig kell egy hely, ami az övé, és ahonnan nem esik le. Praktikusan babaágy, mózeskosár, babaöböl, vagy ami tetszik. És ami lehetőleg esztétikus is. 

Két szuper ötletet azért mindenképpen megjegyeznénk itt: az egyik óriási találmány az a szundikendő, ami gyakorlatilag egy kisebb méretű, puha tapintású textildarab. Ha ezt már az első perctől kezdve odatesszük a babánk feje mellé, akkor jó eséllyel egy idő után ragaszkodni fog hozzá, és a jövőben meg tudjuk vele könnyíteni az elalvást. Sőt, tovább megyünk: léteznek már cumikendők is, melyek olyan rongyik, ahol a szalagra a cumi könnyedén rárögzíthető, közben pedig gyűrni, nyúzni, gyömöszölni tudják a picik. Ez segít az önnyugtatásban, ami fontos, ha a baba épp nyűgösebb napokat él.

Egy gyönyörű babatakaró alap kelléke egy kelengye listának, ha szerencsénk van, akkor egy szépséges példányt megkapunk ajándékba még a babánk születése előtt, amiben aztán bőven lesz időnk gyönyörködni. Érdemes a képzeletbeli vágyott listánkra feltenni a Little Dutch takarókat, annyira szépek és olyan jó rájuk nézni, hogy kérdéses, ki tudjuk-e majd engedni a kezeink közül és nem akarunk-e minden egyes pihenést mi magunk vele tölteni. Érdemes alaposan szemügyre venni a Little Dutch Farm kollekcióját is, mert annyira gyönyörű mintájú, édes takarók vannak itt is, hogy teljesen el lehet veszni (jó értelemben) a választékban! Ahogyan azok az édes kis bárányok és bocik néznek ránk ártatlanul…

Babakelengye utazáshoz, mozgáshoz

Nyilván ki szeretnénk majd mozdulni a házból az első hónapokban is. Egy babakocsi meglehetősen fontos a sétákhoz, az autós kiruccanásokhoz, ebből aztán annyi fajta van, amennyi csillag az égen, mindenki megtalálhatja az életmódjának és lakóhelyének megfelelő típust.

Hosszabb távú, autós közlekedéshez az autósülés való. Az első időszakban, amikor még újszülött, az autóba is próbáljunk mózeskosarat beszerezni, aztán jöhet az egyre nagyobb méretű autós babaülés. 

Univerzális segédeszköz még a hordozókendő vagy formázott babahordozó. Arról van szó, hogy a gyermeket, mivel amúgy is mindig kézben-ölben szeretne lenni, magunkra applikáljuk, akárcsak a törzsi társadalmakban élő népek. A pici babát, kb 7 kilogrammig, nyugodtan hordhatjuk elöl, rugalmas kendőben, ami kellően alátámasztja őt is meg apát vagy anyát is, később már érdemes megtanulni a háton hordozást. Tapasztalatok szerint akár két éves korig is igen használható, praktikus segédeszköz még akár téli közlekedésben is: egy hátizsákkal több. A gyermek boldog, nekünk meg van két szabad kezünk. 

Igen fontos e tekintetben, hogy csakis olyan hordozót válasszunk, amelyiknél a baba felénk fordul, és a térdéig alá van támasztva, békaszerű terpeszben. 

Érdemes gondolnunk arra is, hogy számos kiegészítőre szükségünk lehet az utazások során is – nem beszélve arról, hogy akár egy egyszerű kiránduláshoz is mennyi minden kell, nem is szükséges hozzá messze elutazni. A Little Dutch utazáshoz kitalált pelenkázó lapjai nem csak csodálatos színekben és mintákkal pompáznak, hanem kialakításuk is rendkívül praktikus, így nem hiába szeretik annyira az anyukák sem. Pihe-puha ÖKO-TEX anyagból készülnek, ezzel pedig maximálisan megadjuk a biztonságot a babánknak, hiszen sokkal komfortosabban érzi magát így, mint egy hideg, idegen pelenkázó lapon valahol házon kívül. Nagyon jól jöhet ilyenkor egy nedves törlőkendő tartó is, a Liewood márkának különösen szép termékei vannak ebből. Hogy miért szeretjük annyira? Azért, mert nincs zörgő csomagolás és kiszáradt törlőkendő sem többé, ráadásul mindez egy rendkívül esztétikus, álomszép kivitelben lehet nálunk, de a szobában is kifejezetten jól mutat mert remekül passzol bármelyik enteriőrbe.

Mire van szüksége az anyukának?7

Az anyának természetesen elsősorban egy olyan emberre van szüksége, aki megfogja a gyermeket és ringatja egy kicsit, amíg ő mást csinál. Másodsorban, ha már tárgyi eszközökről van szó, egy sok zsebes, könnyű, vállon átvetős táska az, ami minden anyának szükséglete, nevezzük pelenkázó táskának. Hiszen, ha kilépnek a kapun, biztos, hogy szükség lesz valamire: takaróra, pelenkára, törlőkendőre, kulacsra, cumira, ésatöbbi. 

A legjobb hely babakelengye vásárlásához 

A Ministudio babakortól iskolás korig minden elképzelhető kelléket felsorakoztat, amire szükségünk lehet a gyermekünk gondviselésének praktikus oldalához. Játékok, kiegészítők és segédeszközök találhatók itt, gyerekszobai és életet megkönnyító kellékek számos, kifejezetten gyermekekre specializálódott márkák képviseletében. 

Miért fontos, hogy a babakelengye időben kész legyen?

A kisbaba születése körül történhetnek váratlan dolgok. Jobb, ha időben megvagyunk mindennel, ami szükséges, hogy ne akkor kelljen kapkodni, amikor már megszületett a baba, és másra kell az energia.

Melyek a leges-legfontosabb részei a babakelengyének?

A legfontosabb a babaruha, a pelenkázó felszerelés, hordozóeszköz, és esetleg cumisüveg.

Mire van szüksége az anyának a baba ellátásához?

A támogató jelenléten kívül fontos egy sokzsebes, praktikus táska, amelybe mindent beletehet, ha kilépnek a házból; valamint egy szoptatós párna.

Share this post

Vissza a Bloghoz