7 gyerekszoba szín és hatása a gyermek lelki fejlődésére

Vissza a Bloghoz

7 gyerekszoba szín és hatása a gyermek lelki fejlődésére

Ha nem tudod, hogyan válassz a lehetséges gyerekszoba színek körül, akkor olvass tovább! Cikkünkkel körbejárjuk a kérdést és segítünk dönteni! A környezet, amelyben élünk, hatással van a hangulatunkra és viselkedésünkre. Ebben a világítás, a színek és a dekoráció egyértelműen nagy szerepet játszik, ráadásul az állítás hatványozottan igaz a gyerekszobákra. A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a kicsik rendkívül érzékenyek környezetükre, ezért alább bemutatjuk, milyen gyerekszoba színekkel tudod elérni, hogy még boldogabb és nyugodtabb legyen. Emellett imádnivaló felfestési ötletekkel is ellátunk, hogy a gyerekszoba igazán mesébe illő legyen.

Milyen szempontok alapján dönts a gyerekszoba színéről?

Ha gyerekszoba ötletekről és dekorációról van szó, lehetsz játékos, sőt, a legjobb, ha teljesen szabadjára engeded a fantáziád. Mértékkel az élénk színek, a merész minták, de még a drámai hangulatú falfestmények is szóba jöhetnek. Számtalan festés ötlet létezik a kék és rózsaszín tengeren túl, amelyek hűen tükrözik gyermeked személyiségét.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egy egész színminta bemutatót kellene pingálunk a falra, mert a gyerekszoba esetén még a szokásosnál is alaposabb tervezésre lesz szükség. Cikkünk színpszichológiai része segít, hogy ne stimuláld túl gyermeked érzékszerveit, de mégis kreatív szobaszínt találjatok. Kezdetben azonban bemutatunk pár általános ötletet, amely kapcsolódhat a szín kiválasztásához is.

Kezdjük is a legfontosabb szabályokkal, amelyekhez érdemes ragaszkodni

  • Első lépésként tedd fel a nagy kérést: Mit akarsz üzenni?

A szoba a nyugalom és pihenés színtere lesz vagy inkább a móka és kreativitás örömteli kivirágzása. Esetleg mindkettőt vegyítenéd?

  • Nemcsak a kék és rózsaszín létezik: légy merész a színekkel!

A gyerekszoba a legjobb hely arra, hogy merész színeket is használjatok. A gyermekek imádják a színeket és sokkal kreatívabbak lesznek egy élénk szobában. Arra azonban figyelj, hogy a harsány színek ne uralják a teret, mert az negatívan hat a gyermek hangulatára.

  • A két tónusú megjelenések igen népszerűek, mert csodálatosan variálhatóak és a tér még nagyvonalúbb lehet tőle. A fal ilyen esetben nagyjából 1 méter magasságában vált színt, széltében. Nagyon népszerű módszer, amikor felül pihentető, nyugtató világos szín uralkodik, az alsó sáv pedig sötét, így kitűnően földeli a szobát.
  • Hozz létre absztrakt mintákat!

Ne csak alapszínekben gondolkodj, hiszen az absztrakt, egyszerű geometrikus minták igazán modern megjelenést kölcsönöznek a gyerekszobának. Arra ügyelj, hogy csak egy bizonyos falrészen használd a díszítést, különben túlzsúfolt lehet a szoba.

  • Repítsd el a gyermeket egy másik világba!

Egy egyszerű minta, mint például a hegyek, felhők, vagy akár egy mókás madár is egy varázslatos világba képes repíteni a gyermeket. Engedd el a fantáziád és találj egy fő témát a szobában, amit mindketten imádtok.

  • Használd a színeket a munkaterületek jelölésére!

A színek a szobán belül jelölhetnek funkciókat is, a munkazónák létrehozása igazán vidám, ráadásul hasznos a gyermekek számára. Példának okáért a funkcióhoz képest lehet a tanulósarok kék, az ágy környéke fehér, a játszósarok sárga és így tovább. A süllyesztett bútorok esetében ez még mutatósabb megoldás lehet. Annyira izgalmas!

  • Kiaknázatlan terület: díszítsd a plafont is

Bár sokan elfelejtjük a plafon díszítését, mégis ez az a terület, amit gyermeked elalvás előtt látni fog. Adj hát neki egy csodás mesebeli mintát vagy egy festett történetet, hogy jobban aludjon.

Gyerekszoba színek lányoknak

Pasztell rózsaszín
Tört fehér
Világos sárga
Halvány levendula
Olívazöld
Világos türkiz
Gyengéd ibolya
MályvaLazacszín

Fiús gyerekszoba színek

Szürke árnyalatok
Tört mahagóni
Világos királykék
Visszafogott narancs
Csontfehér
Meleg bézs és barna
Tört napsárga
Olajzöld árnyalatok

Hogyan hathatnak a színek a gyerekekre?

Végre elérkeztünk a szín választás alfájához és omegájához, amelyet érdemes figyelembe venned. Tanulmányok kimutatták, hogy a színek stimulálhatják az agy különböző részeit és hatással lehetnek a hangulatunkra. Ez természetesen a gyerekek esetében sincs másként.

Köztudott, hogy az olyan meleg színek, mint a piros, narancs és sárga általában jobban stimulálnak, míg a hűvösebb árnyalatok, mint amilyen a kék és zöld, békésebbek, nyugtatóan hatnak. Amennyiben nem szeretnéd, hogy a színek túlságosan nagy befolyással legyenek gyermeked hangulatára, olvasd tovább a színek általános hatásait és készülj előre.

A sárga szín jelentése

A sárga az optimizmus színe, a gyerekszobában pedig rendkívül sokoldalúan használható, ráadásul a nemek szempontjából semleges szín. „A sárga a reményt, a boldogságot és a pozitivitást szimbolizálja, egyben élénk pigment is, ami tökéletes választás egy gyerekszobába.” – mondja Dominic Myland, a Mylands Paints alapítója.

A sárga színről az is bebizonyosodott, hogy fokozza a koncentrációt és javítja a memóriát, ezért, ha gyermekednek gondjai vannak a fókuszálással, érdemes ezt figyelembe venni szobája kifestésekor.

A sárga festékárnyalatok kiválasztásakor ügyelj a szoba fényére, mert minden pigment esetében, a természetes fény befolyásolja, hogyan jelenik meg a szín az adott helyiségben.

Ezért azt javasoljuk, hogy próbaképpen fess kisebb mintát a szoba falára, így láthatod majd, hogyan fog kinézni a különböző fényekben a nap folyamán. A sárga mindenesetre kitűnő választás a gyerekszobába, de bánj vele csínján.

Piros

A piros az a szín, amellyel kapcsolatban takarékosságra intünk, főként, ha gyerekszobáról van szó. Jó oka van annak, hogy a torreádorok piros köpenyt használnak a bika hergelésére, annak ellenére, hogy a bika valójában nem is látja a vörös színt.

A vörös rendkívül stimuláló szín, amely szenvedéllyel és haraggal társul, ráadásul növelheti a pulzusszámot, a vérnyomást, de még az étvágyat is. Noha egy kis stimuláció gyermeked számára még egészséges is lehet, biztosan nem szeretnéd, hogy a kicsi túlspannolt legyen, főként elalvás előtt.

Narancssárga

A narancssárga talán az egyik leginkább félreértett szín a palettán. Ez a meleg, barátságos és fiatalos szín valóban nagyszerű a gyermekek számára, mivel önbizalmat ad, extrovertálttá tesz és függetlenségre ösztönöz.

Ez a szín, képes arra, hogy a gyerekeket és barátaikat is megnyugtassa, illetve inspirálja közöttük a kommunikációt és az együttműködést. Igazi aduász lehet. Ideje lenne több narancsot használni, igaz?

Rózsaszín

A rózsaszín a vörös pacifista árnyalata, az egyik legnépszerűbb gyerekszoba szín választás. Annak ellenére, hogy a vörös árnyalatok családjába tartozik, sokkal világosabb tónusai rendkívül megnyugtatóak. Annak ellenére, hogy igazán közkedvelt szín, azonban van egy-két hátránya is. A gyerekek egy idő után megunják a túl sok rózsaszínt, hiszen nagyjából semmilyen stimulációt nem okoz az érzékszerveknek. A vöröshez hasonlóan a rózsaszín is hatásosabb, ha csak részletekben bukkan fel vagy díszítésként, mintsem a szoba fő és egyetlen színeként.

Lila

A lila egy hidegebb szín, amely a kreativitás, szenvedély és inspiráció jelképe, mégsem érdemes túlzásba esni vele. Különböző árnyalatai igen más hatást képesek okozni. Az egészen sötétlilától a pasztell levendula árnyalatokig jól működhet a gyerekszobában, de mivel még mindig igen erősen stimuláló színről van szó, nem javasoljuk, hogy ez legyen az egyedüli uralkodó árnyalat.

Kék és zöld

A klasszikus hideg színek kiválóan alkalmasak gyermekszobába, ahogy a felnőttek hálószobájába is remek választás. Ezek a színek a béke és a nyugalom érzését keltik, igazán megnyugtatóak lehetnek, hiszen a természet lágy érintésére emlékeztetnek. A kék és zöld különböző árnyalatai nagyszerűen segíthetnek a szorongó vagy túlzottan stimulált gyermekeknek. Ezekkel lehetetlen mellé nyúlni.

A szín kiválasztásánál rengeteg mindenre kell figyelnünk, azonban mégis csak egy szabály igazán fontos: hogy mindenkinek tetszen a végeredmény.

10 babaszoba bútor és dekoráció, amivel varázslatossá teheted a gyerekszobát

Babzsákok, amik kényelmesek és elragadóak.

A különböző fali dekorok segítenek egy mesebeli szoba létrehozásában.

tároló alkalmatosságok is lehetnek stílusosak!

Az édes plüsspárnák kötelező tartozékok.

A kötelező darabok is lehetnek gyönyörűek, akárcsak ez a pelenkázómatrac.

A szép kiságyforgók a babák kedvencei.

Ez a dínós ajtótámasz kiváló lehet egy dzsungel témájú fiú szobába.

Ez a bolygós magasságmérő minden szobát feldob.

nyuszis fényfüzér minden este mosolyt csal a gyermekek arcára.

Ez a gyönyörű falmatrica minden lányka álma.

webshopon pedig még több imádnivaló ötletet találsz.

Share this post

Vissza a Bloghoz