A 7 legjobb babakönyv ajándékozásra

Vissza a Bloghoz
legjobb babakönyv

A 7 legjobb babakönyv ajándékozásra

Nem mindig könnyű kiválasztani a legjobb babakönyvet, de ebben a cikkben segítünk! Mit érdemes választani, és hogyan? A legjobb babakönyv kiválasztásánál számos szempontot kell figyelembe vennünk, emiatt a választás sokszor nem könnyű. Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen típusú könyvek érdekesek a babák, pici gyermekek számára és mi alapján válaszd ki a lehető legjobb könyvet, ami leköti a gyerekek figyelmét és amelyekkel akár a szülők számára is élvezetes lehet az együtt olvasás.

Tippjeinkkel igyekszünk megkönnyíteni a választás nehézségeit, és támpontokat adni a lehető legjobb döntés meghozatalára.

Milyen típusú könyvek érdekesek a babák, pici gyermekek számára?

Többféle típus létezik gyermekkönyvek terén is, melyek mind-mind a szórakoztatás és a fejlesztés lehető legnagyobb mértékét igyekeznek elérni. A számos lehetőség közül mi hármat szeretnénk most megmutatni, amely típusok a legnépszerűbbek szülők és gyerekek körében egyaránt.

Első babakönyvek

 A babák számára a legfontosabbak – a látás fejlődése szempontjából – a különböző formák nézegetése. Nekik nem annyira a történeten van a hangsúly, sokkal inkább a nézegethető, kontrasztos képeken. A legkisebbeknek egy-egy állatos, vagy formákat bemutató könyv rendkívül izgalmas lehet, hiszen ők még csak most kezdik felfedezni a látás világát, és egy ilyen könyv nagyon hamar felkeltheti a kíváncsiságot és leköti a gyerekek figyelmét. Mivel ebben a korban a színlátás fejletlen, a színek hiánya nem teszi kevésbé érdekessé számukra ezeket a könyveket, ezek mellett segítenek a szem fókuszképességének és az éleslátásnak a javításában, fejlődésében.

Kukucs-könyvek

A gyerekeket érdemes már kicsi korban az olvasás szeretetére nevelni, ehhez pedig alapvető fontosságú, hogy már ebben korban élvezzék a könyvek forgatását. Ehhez tökéletes alapot nyújtanak a kukucs könyvek, melyeknek lényege, hogy a gyermek maga fedezheti fel a könyvek rejtett titkait. Ebben a korban szeretik a kukucs- játékot, amelynek szerepe van  a szeparációs szorongás feloldásában, mivel ilyenkor tudatosul a gyermekben, hogy amit nem lát, az attól még ott van, és anyával együtt megbeszélhetik egyes történeteken keresztül, hogy attól meg hogy ő elmegy, vissza fog jönni – pont úgy, ahogy egy ablakot ki tudnak nyitni és aztán be is lehet csukni, de ettől még a mögötte lévő kép nem tűnik el. Emellett a finommotorikus képességek fejlődését segíti az ablakok nyitogatása, ami az ő korukban egy igazi kihívás.

Keresgélős könyvek

A nagyobbak  (1,5-2 éves kortól) számára élvezetesek az olyan könyvek, amik szöveg nélkül, önmagukban történetek sokaságát mesélik el. Az ilyen keresgélős babakönyvek segítenek később a figyelem összpontosításában, és a tanulásban is nagy segítséget nyújtanak később. A gyerekek olyan részleteket fedezhetnek fel a lapokon, amikről hosszú percekig lehet mesélni, együtt gondolkozni, és a képeken szereplő tárgyakkal a gyermek újabb és újabb dolgokat ismerhet meg. Egy idő után emlékezetből tudják hogy hol van a piros bicikli, hol csúszdázik a kisfiú, vagy hogy milyen színű fagyit eszik a kislány az apukájával. Ezek mind olyan részletek, amiket ők önállóan fedezhetnek fel és ezen keresztül a szülőkkel a saját történeteiket is el tudják mesélni a képek alapján („vajon kié a piros bicikli?”, „miért fagyizik a kislány és az apukája? Talán szülinapja van?”, stb…)

Tippek az ajándék babakönyv kiválasztásához

1. Válassz időszak szerint!

            Ez azért ajánlatos, mert megkönnyíti a gyerekek különböző időszakokhoz, aktuális ünnepekhez, évszakokhoz való alkalmazkodását (pl. karácsony, ősz, szülinap, tavasz, stb…) Segít a gyerekeknek feldolgozni a körülöttük lévő eseményeket, hiszen számukra sokszor érthetetlen lehet, hogy miért áll a nappali közepén egy díszes fa, vagy miért tettek eléjük egy tortát és énekel nekik mindenki? Fontos, hogy a miérteket is értsék, ne csak úgymond sodródjanak a körülöttük történő eseményekkel. A minőségi idő tartalmas eltöltésére is remek lehetőség egy évszakhoz kapcsolódó könyv nézegetése, emellett megtanulhatják, hogy az állatok mikor miért viselkednek úgy ahogy (pl. miért költöznek el télen a madarak?).

2. Válassz érdeklődési kör szerint!

A gyerekeknek már nagyon kicsi korban kialakulhatnak specifikus érdeklődési körök, például kisfiúknál nagyon gyakori a traktorok, munkagépek, autók szeretete, míg a lányoknál inkább a hercegnők, kisállatok, tündérek kerülnek előtérbe. Nekik is fontos, hogy a szülők kimutassák, hogy nagyon jó ha bizonyos dolgokat jobban szeretnek mint másokat, és a számukra kedves, fontos dolgokban jobban elmélyedhetnek. Ha tehát észrevettük, hogy a megajándékozni kívánt kisfiú erősen érdeklődik  a traktorok, farmok iránt, akkor bátran adhatunk ajándékba erről a témáról szóló könyveket, ugyan így, kislányoknak is választhatunk az aktuális kedvencnek megfelelően.

3. Válassz sorozatot!

Rengeteg olyan könyv létezik, amik önmagukban is remek történetek, de a következő részük megvásárlásával egy olyan plusz élményt ajándékozhatsz egy gyereknek amiért nagyon hálás lesz, hiszen rongyosra olvasott kedvenc történetének folytatásával ajándékoztad meg, és valljuk be őszintén, nekünk felnőtteknek sem utolsó élmény kedvenc filmük, vagy könyvünk folytatását olvasni/ nézni.

Ezen felül a gyerekeknek fontos, hogy tudjanak kötődni kedvenc meseszereplőikhez, akik különböző élethelyzeteket tárnak eléjük, amiken ők is keresztül mennek. Ez biztonságot adhat nekik, hiszen könnyebb feldolgozni ha ugyan azon a szereplőn keresztül mutatják be nekik például a szobatisztaság kérdését, és jó ha azt látják, hogy a mesekönyvben egy ugyan olyan gyermek mint ők szintén nehezen veszi ezt az akadályt, vagy ugyan ez a szereplő sír ha az anyukája otthagyja az óvodában, mert ezzel az az érzésük támad, hogy semmi gond azzal, ha szomorúak, mérgesek, csalódottak, mert arra biztosan számíthatnak, hogy legalább egy másik gyermek is így érzi magát a földön, mégpedig az, akiről már annyit olvastak, és a szülőkkel együtt beszélgettek.

Íme a MiniStudio 7 legjobb ajándék babakönyve:

1. Teljes szívemből szeretlek

A MiniStudio méltán legnépszerűbb könyve az AION kiadótól származik, melyen keresztül a gyerekek megtanulhatják, hogy a szüleik feltétlen szeretetén semmivel sem érdemelték ki, éppen ezért semmivel sem tudják azt elveszíteni. Viselkedhetnek akár milyen rosszan, sosem kell attól félniük, hogy már nem lesz számukra megbocsátás.

2. Tavaszi Böngésző

Rotraut Susanne Berner könyve a már említett keresgélős-könyvek egyik nagyszerű példája, gyönyörű képekkel és végtelen számú mese lehetőségével. A képek mindig tematikusak, rengeteg visszatérő karakter szerepel rajtuk, akiket a gyerekekkel együtt minden oldalon megkereshetünk. A könyv egy négyrészes sorozat egyike.

3. Kisnyuszi aludni megy

Kisnyuszinak segítségre van szüksége az esti fürdésben. A gyerekek Kisnyuszival együtt tanulhatják meg a fürdés művészetét, ami rendkívül élvezetessé teheti ezt a gyerekek számára sokszor nem annyira örvendetes elfoglaltságot.

4. Twinkly Twinkly Bedtime Book – Világító oldalakkal

 Ez a világítós oldalakkal rendelkező könyv rendkívül népszerű a kicsik körében. Együtt megszámolhatjátok a csillagokat, és gyönyörködhettek a szebbnél szebb rajzokban!

5. Bilikönyv

A Bilikönyv olyan gyermekeknek íródott, akik éppen ismerkednek a szobatisztasággal. Nagy segítség tud lenni ebben a kényes feladatban, mind szülőnek, mind gyereknek. Képekkel segít elmagyarázni a gyermekek nyelvén, hogy miért fontos szobatisztának lenni.

6. Mackó levelei – Tölgyerdő meséi

A Tölgyerdő meséi egy ablakos könyv, mindegyik ablak mögött egy Mackó által írt levél tulajdonosa lapul. A humoros illusztrációkkal gazdagított könyv igazi főnyeremény lehet egy gyermek számára. A Tölgyerdő meséi sorozat első része.

7. Babóca a Katicalány

Végezetül egy olyan kedvenc következik, amit valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk. Bartos Erika katicalánya azonnal belopta magát a szívünkbe. Babóca ebben a könyvben kis házikóját, kedvenc ruháit és holmijait mutatja meg az olvasóközönségnek. Ez a szókincsfejlesztő könyv kislányoknak remek választás lehet

Share this post

Vissza a Bloghoz