Mikor derül ki a baba neme?

Vissza a Bloghoz
Mikor derül ki a baba neme?

Mikor derül ki a baba neme?

A millió dolláros kérdés a leendő szülők számára mindig ugyanaz: fiam vagy lányom lesz? Vannak, akik szeretik az izgalommal teli feszültséget és csak a születés pillanatában akarják megtudni a baba nemét. A legtöbben azonban alig várják, hogy választ kapjanak a nagy kérdésre, mert minél előbb szeretnének felkészülni a kicsi érkezésére. Cikkünkben összefoglaltunk minden fontos információt arról, hogy mikor derül ki a baba neme, de emellett szokásunkhoz híven más érdekes infókat is olvashatsz.

Mikor derül ki baba neme?

A baba nemének talánya a terhesség első szakaszában az egyik legnagyobb izgalomfaktor. Az otthon használható előrejelző tesztek kínálatában sincs hiány, ám ezen módszereknek hatékonyságára nincs tudományos bizonyíték. Ide tartozik a Ramzi módszer is, ami a várandós anya méhlepényének elhelyezkedése alapján már a korai ultrahangok során megmutatja a baba nemét.

Legendák és jóslatok

Az elmélet szerint, ha a baba méhlepénye a méh jobb oldalán található, akkor fiú lesz, ha pedig a bal oldalon, akkor lány. A Ramzi-hívők azt állítják, hogy ezzel a módszerrel már a 6.héttől megjósolható a baba neme. Mint a legtöbb előrejelzés esetén, ennek is csak 50-50% az esélye, tehát semmiképp ne alapozz az eredményre.

Bevezetésképpen íme néhány szórakoztató, ámde korántsem tudományos jóslat a baba nemének meghatározására. Egy próbát végül is megér, maximum szórakoztok egy jót az apukával és a barátnőkkel.

Ha éjszaka a bal oldalon alszol, akkor fiút vársz, ha a jobb oldalra fordulsz gyakrabban, akkor lányt. Vajon apa fennmarad éjjel, hogy számolja a forgásokat? Tudtad, hogy a súlyos reggeli rosszullétek kislány jövetelére adnak okot következtetni? A régi idők kismamáinak legendáriuma szerint, ha a kezed kiszárad a terheség alatt, akkor fiú gyermeked lesz. Szerencsére napjainkban remek kézkrémek állnak rendelkezésre.

Közkeletű legenda, hogy abban az esetben, ha édes helyett inkább sós ropogtatni valót kívánsz, fiúra számíthatsz. Azt is mondják, hogy a túlzott hangulatingadozások lányt jelentenek.

És végül itt egy nagyon aranyos teszt, amihez egy kisfiúra is szükség lesz. Legyen az az öcsi, egy barátnő kisfia vagy egy ismerősé. Az idős hölgyek elmondása szerint, ha a kisfiút érdekli a pocakod, akkor lány lesz, ha figyelmen kívül hagyja a hasad, akkor fiút hordasz a szíved alatt. Nos, itt az ideje, hogy áttérjünk az egyel komolyabb és tudományosabb terepre, de valljuk be, ezek a tesztek is igen mókásak.

A magzat fejlődése dióhéjban

A fogantatástól kezdve egészen a szülésig a baba folyamatosan növekszik és fejlődik. A kis jövevény különböző szakaszokon halad végig, blasztocitaként kezdi, majd embrióvá, utána magzattá érik. Tekintsük át a folyamatot részletesebben is.

A peteérés során a petesejt 12-24 órán belül megtermékenyül, amennyiben egy szerencsés spermiummal találkozik. Ezután a megtermékenyített petesejt osztódni kezd, majd belép a méhbe és befurakodik a méhnyálkahártyába. A 3. hétben itt fejlődik az blasztocitává, és teljes gőzzel kezdi termelni a hCG terhességi hormont.

A 4. hétben a sejtgolyó hivatalosan is embrió lesz, általában itt marad el a menstruáció és legtöbben itt tudják meg, hogy várandósok. Ebben a szakaszban a baba még csak akkora, mint egy mákszem. Az 5. héten a baba már egy ebihalra hasonlít és a szíve dobogni kezd. A 6 héten a füle orra, szája kezd formálódni, itt akkora, mint egy lencse.

A 9. hétben a baba anatómiailag fejlődik, még fülcimpája is van és nagyjából szőlőszem méretű. A 10. hét nagy mérföldkő: ekkorra túlesett a legkritikusabb szakaszon és itt alakulnak ki az olyan apróbb részletek, mint például a köröm. A 11. hétre alakja már majdnem teljesen megformált, rúg, nyújtózkodik, sőt már csuklik is, bár ekkor a kismama még nem érzi.

A 12. héten beindulnak a reflexei, ekkoriban akkora, mint egy lime. A 14. héten már arcizmokat is használ, ezután pedig már annyira kifejlett, hogy az ultrahangos vizsgálatok is megmutatják a baba nemét. A 17. héten megkeményednek a csontjai, a 18. héten képes lesz arra, hogy behajlítsa a karját és lábát, a 19. héten pedig az érzékszervei fejlődnek ki.

A 21. héten a mozdulatait már te is egyértelműen érzed és elkezdődik az igazi szórakozás. A harmadik trimeszterben a baba már kifejlett és kizárólag a növekedésre fókuszál. A 37. héttől pedig bármikor megindulhat a szülés.

Melyik ultrahangon tudod meg a baba nemét?

Az orvostudomány többféleképpen is meg tudja határozni a baba nemét. A leggyakrabban használt és legpraktikusabb a 12. heti ultrahang, amikor a doki már egy igen jó tippet tud adni a baba neméről.

Nevtelen terv 4

Ha szerencséd van, akkor itt a baba megmutatja magát, azonban amennyiben lustálkodni volt kedve, a 16. héten végzendő ultrahang már nagy valószínűséggel fényt derít a nagy kérdésre. Abban az esetben, ha esetleg a köldökzsinór árnyékot vet, a 20. héten biztosan megtudod, hogy milyen színű ruhákat kezdj vásárolni.

Non-invazív genetikai vizsgálatok

A kockázatmentes, anyai vérvétellel történő genetikai tesztek már a 9. héttől elérhetőek, ilyenkor kerül sor a kromoszómarendellenességek, például a Down-szindróma kiszűrésére is. Mivel ez a teszt kromoszómákat is szűr, a baba nemét is – mint mellékes információ – megtudhatjuk. Hátránya, hogy kíváncsiságunkért cserébe igen borsos árat kell fizetnünk.

Ezen kívül otthon végezhető tesztek is léteznek, de Magyarországon igen korlátozott számban vagy egyáltalán nem elérhetőek, ráadásul nem is sorolnánk őket a biztos módszerek közé. Szerintünk megéri kivárni a 12 hetes ultrahang tesztet, hiszen akkor még bőven van időd beszerezni a legfontosabb kellékeket a baba érkezésére.

Megtudtad a baba nemét? Akkor itt vannak az első 3 hónap esszenciális kellékei, hogy megkönnyítsd a mindennapokat

Autós ülés/ maxicosi

Amennyiben van autótok, az utazás megoldása az egyik legsürgetőbb kérdés, hiszen a kórházból is haza kell valahogy jutni. A legjobb egy olyan babakocsi beszerzése, ami 3 funkcióval bír és babahordozót is tartalmaz. Ez tökéletes az újszülöttek számára az autóban. Későbbiekben az isofixes ülések élveznek előnyt, hiszen sokkal biztonságosabbak, mint a hagyományos ülések.

Ágynemű

Nem is kérdés, a babának a legszebb ágyneműre lesz szüksége és a szülők gyakran választanak ilyekor nagyobbacska gyermekeknek készült ágyneműt, hiszen az a későbbiekben is megfelelő méret lesz. Ez a mókás tigrises ágynemű igazi jolly joker.

A hálózsák

Szintén hasznoskellék, hiszen a baba nem tudja magára húzni és a fulladás veszélye így minimálisra csökken. Itt minden korosztály számára találsz egy tökéletes darabot.

A pelenkák

Nem is kérdés, a pelus a listavezetők közé tartozik. A kimosható pelenkák hatalmas népszerűségnek örvendenek, ráadásul környezetbarát megoldásnak is számítanak. A textilpelenkák pedig eztán az elsőszámú divat kellékeid lesznek, szóval érdemes a legmenőbb textileket beszerezni, akár csak ez a dínós bézs darab.

Az első fürdetés

Az első fürdetés rendkívüli élmény, ugyanakkor igen nagy kihívást jelenthet, ezért érdemes a legjobb eszközöket beszerezni. Fürdetőkádra, szivacsra, babafürdető krémre, vízhőmérőre, mosdatókendőkre és egy pihe puha fürdetőlepedőre is szükség lesz.

Egy pelenkázómatrac elmaradhatatlan kellék, szerezz be egy igazán stílusos és praktikus darabot, hiszen rengeteget fogjátok használni. A kiságy értelemszerűen kihagyhatatlan darab, egy kiságyforgó pedig a baba kedvence lesz majd. Ezek a macik és nyuszik ennivalóak és nagyon stílusosak.

Bár a lista még igen hosszú, miután megtudtad a baba nemét, még bőven lesz időd beszerezni a legjobb termékeket. Nézz körül webáruházunkban és találd meg a legstílusosabb, valamint legpraktikusabb darabokat.

Share this post

Vissza a Bloghoz