OEKO-Tex Tanúsítvány

OEKO TEX 100
OEKO TEX

 

BIZALOM A TEXTÍLIÁBAN!

 

 

A STANDARD 100 by OEKO-TEX® megkülönböztető jelölés az elmúlt több mint két évtized alatt a textil termékek világszerte legismertebb környezetvédelmi tanúsító védjegyévé vált, amelynek magas piaci értéke versenyelőnyt biztosít. Az OEKO-TEX® védjegy a végfelhasználók számára azt jelzi, hogy a termék ártalmas anyagokat nem tartalmaz, ezért biztonságos és bőrbarát, így a védjegy a döntéshozatal fontos eszköze lehet textiltermékek vásárlásakor.

Mit jelent az Oeko-Tex tanúsítvánnyal rendelkező szövet? Az 1992 óta használatban lévő Oeko-Tex az úgynevezett egészségügyi minimumkövetelményeket ellenőrzi.

Előírja a textil- és ruhaipari gyártásban használt anyagokban előforduló kémiai anyagoknak azt a még megengedett mennyiségét, ami az emberi szervezetre nézve nem jelent veszélyt. A nemzetközi OEKO-TEX Szervezethez tartozó akkreditált vizsgáló intézetek hivatottak arra, hogy a termékeket ebből a szempontból minősítsék és ezt követően rendszeresen ellenőrzik, hogy az OEKO-TEX tanúsítványt megszerzett termékek folyamatosan teljesítik-e az előírt követelményeket. Ez biztosítja a fogyasztóközönség számára, hogy az OEKO-TEX megkülönböztető jelzéssel ellátott termékek az egészségre nézve nem ártalmasak.

Biztos, hogy jobb választás, mint a hagyományos gyártás ruházati termékei, de ez esetben nem beszélhetünk BIO minősítésről.

Viszont az Oeko-Tex nem foglalkozik a gyártás mikéntjével. Például nem szükséges a szennyvízkezelés, és nincsenek előírások a munkakörülményekkel kapcsolatosan. Ez NEM organikus tanúsítvány és a termékek nem szükségszerűen ökológiai termesztésű gyapotból vagy természetes szálakból. Műanyag fonal (poliészter, nylon, akril) megengedett. Az Oeko-Tex csak a végtermék használatának biztonságával foglalkozik.

Az Oeko-Tex 100 tanúsítvány kiemeli az egészségre káros anyagokról szóló ismert vagy gyanítható kémiai anyagok – köztük az ólom, antimon, arzén, ftalátok, peszticidek és klórozott fenolok – hosszadalmas listáját.

 

Tilos a következők használata:

•         tiltott azoszínezékek,

•         minden égésgátló

•         rákkeltő és allergiát okozó színezékek

•         rovarirtók, peszticidek (növényvédőszerek)

•         klórozott fenolok

•         szerves klór tartalmú benzolok és toluolok

•         extrahálható nehézfémek

•         ftalát tartalom,

•         UV-stabilizátorok

•         szerves ónvegyületek (TBT és DBT)

•         formaldehid

 

Továbbá határértékek vonatkoznak a következő tulajdonságokra:

·         színtartóság,

·         pH érték,

·         könnyen illó komponensek emissziója,

·         szag

 

A bőr természetes pH-ja  savas, ha ez megbomlik, a bőr védekező képessége csökken, és sebezhetőbbé válik, ami ekcémát, allergiát vagy más bőrirrítációt okozhat. Kisbabák és gyerekek esetében ez fokozottan igaz. A bőr védelmét a hidrolipid réteg látja el, ez azonban kisebb mértékben termelődik a babáknál és a gyerekeknél, mint a felnőtteknél. Ezért az Oeko-Tex minősített anyagoknak bőrbarát pH-értékűeknek kell lenniük.

Az OEKO-TEX Standard 100 négy termékosztályt határoz meg:

  • I. Csecsemők és kisgyermekek által használt termékek (3 éves korig) bőrruházat kivételével (body, rugdalózó, textil állatok, stb.)
  • II. A bőrrel közvetlenül és nagy felületen érintkező termékek (fehérneműk, ingek, nadrágok, ágynemű, frottíráru)
  • III. A bőrrel közvetlenül nem vagy csak kis felületen érintkező termékek (kabátok, zakók, bélések, töltetek)
  • IV. Lakás- és dekorációs textilanyagok (amelyek a testtel közvetlenül nem vagy alig érintkeznek) – asztalterítők, falburkolatok, lakástextíliák, függönyök, kárpitok, padlóburkolatok és matracok

Az eddig megvizsgált és minősített termékek túlnyomó többsége (több mint 90%-a) az I. és II. termékosztályba tartozott.

A szabvány a négy termékosztályra nézve más-más határértékeket ír(hat) elő, annak figyelembe vételével, hogy az adott paraméter a testfelülettel érintkezve mennyire lehet veszélyes az emberi szervezetre nézve. Minél intenzívebben érintkezik egy termék a bőrrel, annál szigorúbb humánökológiai követelményeknek kell megfelelnie. Ez magyarázza, hogy a szabvány különösen szigorú követelményeket támaszt a csecsemők és kisgyermekek által viselt, illetve használt termékekre.