Baba matrac: hogyan válaszd ki a legjobbat?

Vissza a Bloghoz
Baba matrac

Baba matrac: hogyan válaszd ki a legjobbat?

Új vagy leendő szülőként biztosan tisztában vagy vele, hogy a baba fejlődésének egyik legfontosabb összetevője a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Ahhoz, hogy a kicsi jól aludjon, számtalan praktikát, trükköt és kötelező teendőt kell elvégeznünk, de amikor már mindent megtettünk, végén ott a nagy kérdés: vajon befolyásolja-e a matrac a baba alvását? Cikkünkben alaposan körbejárjuk a témát, tehát, ha mindent tudni szeretnél a babamatracokról, olvass tovább!

Miért fontos a fejlődés szempontjából a baba alvásának minősége?

Kezdjük is azzal a témát, hogy miért is olyan fontos a babák számára az alvás és annak minősége. Az újszülöttek idejük 70%-át alvással töltik. Ők még gyakran, de rövid ideig alszanak. A csecsemők körülbelül 5 hónapos korukban megduplázzák születési súlyukat és nagyjából 12 hónapos korukra megháromszorozzák azt. Ez igen intenzív növekedést jelent ilyen rövid idő alatt és ebben kulcsfontosságú szerepe van a jó alvásnak.

A szomatotropin egy növekedési hormon, amelynek 80%-a közvetlenül azután szabadul fel, hogy egy gyermek nem-REM alvási szakaszban van. Tehát ha nem alszanak eleget, az meggátolja testi fejlődésüket.

Azt is megállapították, hogy a rövid alvásidő gyermekkori elhízáshoz vezethet. Bár a jó alvás segíti őket a növekedésben, a kevesebb alvás negatívan befolyásolhatja a súlyukat.

A baba agya nagyjából a duplájára nő az első életévben. Gyorsan fejlődnek és a rengeteg dolog, amit a nap folyamán megtapasztaltak, azaz megtanultak, alvás közben épül be az agyba. Léteznek olyan tanulmányok, amelyek kimutatták, hogy a „nehezebb” temperamentumú gyerekek kevesebbet aludtak és hogy a megnövekedett alvás korrelál az „egyszerűbben kezelhető” gyermekekkel.

Csakúgy, mint az idősebb gyermekek és felnőttek, az alvás kritikus fontosságú a memória konszolidációja szempontjából.  Az alvás közbeni információfeldolgozás különösen fontos az első évben, hiszen ilyenkor a gyermek teljesen új a világban, ekkor tanul meg sok mindent a testéről és környezetéről.

Az alvás minden életkorban fontos az immunrendszerünk szempontjából is, azonban a csecsemők számára még fontosabb. Az immunitás és az immunrendszer kialakulásához idő kell, ebben az alvás is szerepet játszik. 

A megfelelő baba matrac kiválasztása döntő lehet a jó alvás érdekébeniért befolyásolja a jó matrac az alvást?

A baba matraca nagy hatással van az alvás minőségére, mivel befolyásolja a légutak helyzetét és az általános légzést, ami végeredményben hatással van az alvás minőségére. A jó matrac elég szilárd ahhoz, hogy támogassa a baba légutait, így a kicsi könnyen lélegzik és jól aludhat. 

Emellett a gyermekek és főleg az újszülöttek légutait a szájtól, az orrtól a tüdőig egyenes vonalban kell tartani – különben a meggörbült légutak rossz légzéshez és még rosszabb alvásminőséghez vezetnek. Ezért a matrac abszolút hatással van a baba alvásminőségére.

A babamatracok típusai 

A babamatracok többféle anyagból és struktúrával készülhetnek, ezért most bemutatjuk a három legnépszerűbb verziót.

Habszivacsok: Ezek a kiságy matracok igen népszerűek, mivel könnyebbek, mint a többi matrac és általában kedvezőbb az áruk is. Változatos méretben kaphatóak, általában beférnek a mosógépbe is. Hátrányuk, hogy gyakran puha a felületük, amibe a baba besüppedhet. Ha hosszan használjuk őket akkor eldeformálódnak, emellett sok folyadékot szívnak magukba és igen nehezen száradnak.

Hideghab matrac: Az antibakteriális technológiának köszönhetően a baktériumok nem telepednek meg a népszerű hideghab matracokon, emellett nagyon kényelmesek, jól szellőznek és légáteresztőek is, ráadásul hosszú használat után sem deformálódnak. Hátrányuk, hogy drágábbak társaiknál.

Biomatracok: Ma már számos biomatrac elérhető és népszerűségük egyre csak növekszik. Ezek az opciók is többnyire habszivacsok vagy belső rugóval rendelkeznek, azonban organikus és teljesen természetes anyagokból készülnek. Ide tartoznak a pamut, a gyapjú, a kókuszrost és a természetes latex matracok.

A szerves és természetes anyagok minősége miatt a bio kiságy matracok általában drágábbak, azonban könnyen tisztíthatóak, akár zuhany alatt is átöblíthetőek. A kókuszrost például nem szívja be a vizet. Az anyag hátránya viszont, hogy a kókuszrost megtörhet, idővel átszúrhat a huzaton és néha túlzottan is kemény. Emiatt érdemes bizonyos időközönként ellenőrizni, hogy milyen állapotban van a matrac, ha emellett döntesz.

Hogyan válaszd ki a megfelelő babamatracot?

A tökéletes babamatrac kiválasztása nem kis feladat, azonban az alábbi szempontok segítenek a döntésben.

A matrac anyaga és minősége 

A csecsemőknek, mint azt már írtuk, keményebb matracra van szükségük, mint a felnőtteknek és az idősebb gyermekeknek. Amennyiben a habszivacs matrac a szimpatikus, akkor mindig a jobb minőségű, magasabb habsűrűségű modellt válaszd.

A baba kora és súlya

A csecsemő- és kisgyermek-matracok egyforma méretűek, mivel általában lehetőségünk van kiságyról gyermekágyra váltani.

Az egyik legfontosabb különbség a csak csecsemők számára készült matracok, valamint a kiságyak és kisgyermekágyak számára készült matracok között a keménység. A csecsemőnek egyéves koráig kemény matracon kell aludnia, azonban hároméves korában érdemes gyermekágyra váltani, ami már puhább felületű lehet. A lényeg, hogy a baba súlya alatt ne nyomódjon be a matrac felülete.

Méret és vastagság

A matrac méretének kiválasztásakor alapszabály, hogy a matrac ne tudjon elcsúszni és a lehető legkevesebb hely legyen a matrac széle és a kiságy között mindkét oldalon. Ideális esetben 20 mm-nél kisebb helynek kell lennie, de az a legjobb, ha az ujjunk nem fér be az ágy széle és a matrac közé.

Legyen jól tisztítható

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a kiválasztott matrac legyen jól tisztítható, könnyen száradjon és lehetőleg jól is szellőzzön. A balesetek elkerülése végett okvetlenül érdemes víztaszító lepedőket is beszerezni, ami megvédi a matracot.

Fontos a pelenkázó matrac is!

Milyen is egy jó pelenkázómatrac?

A baba öltöztetése, pelenkázása az egyik leggyakrabban űzött feladat lesz, amihez egy kényelmes, praktikus pelenkázómatracra van szükség.

A matrac azonban nem csak pelenkázásra való – használhatod a baba tisztogatására vagy masszírozására is, de bármilyen más alkalommal jól jön, amikor néhány pillanatra kényelmes helyre kell fektetned a picit. A pelenkázó matrac lényegében egy párnázott szőnyeg, amely kényelmes helyet biztosít a baba lefektetéséhez. 

Fontos, hogy rendelkezzen megemelt élekkel, hogy megakadályozza a baba elgurulását és így a pici is egy kicsit biztonságosabban érzi magát.

Egyes szülők inkább leterítenek egy takarót vagy törölközőt, azonban a jó pelenkázószőnyegnek számos előnye van: kényelmes a babának, megakadályozza, hogy a pici elguruljon, könnyen tisztítható, higiénikus és hordozható. A legtöbb pelenkázómatrac pedig nagyon trendi és kiváló kiegészítője lehet a szobának. Válaszd ki a legmenőbb darabot itt.

Gyakori kérdések

Miért fontos a jó babamatrac?

Elengedhetetlen, hogy a csecsemők szilárd, sík felületen aludjanak, ami biztosítja csontjaik megfelelő fejlődését. A csecsemőknek még nincs mozgásképességük, ezért nem tudják magukat más pozícióba helyezni. Ez a legjobb esetben azzal járhat, hogy éjszaka kényelmetlenül érzik magukat és felébrednek. De a legrosszabb esetben a túl puha matrac fulladáshoz is vezethet.

Milyen típusú babamatracot érdemes elkerülni?

A legfontosabb kizáró ok lehet a választásnál, ha a matrac túl puha. A puha matracok kockázatot jelentenek, mivel a légutak görbületét okozzák és esélyt adnak a fulladásos halálnak. A csontfejlődés emellett megfelelő testhelyzetet igényel alvás közben, amit a puha matracok gátolnak.

Milyen anyagból készült babamatrac a legjobb? 

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia (AAP) azt javasolja, hogy kerüljük a memóriahabos kiságymatracokat és fedőmatracokat. A habszivacs matracnak szilárdnak kell lennie és nem deformálódhat. A legkorszerűbb és legjobb választás a hideghab szivacsok.

Milyen a megfelelő vastagságú matrac a baba számára?

A matrac vastagsága mindegy, amennyiben az alábbi feltételek teljesülnek. A matracnak szilárdan kell maradnia, amikor a babát ráhelyezik. A mikor mi rátenyerelünk, akkor azonnal vissza kell állnia a vízszintes állapotba.

Mennyi idő után kell cserélni a baba matracot?

A kiságy matracok átlagosan három-öt évig bírják. Ez azonban számos tényező függvényében változhat, beleértve azt is, hogy mekkora kopásnak és elhasználódásnak vannak kitéve és milyen anyagból készültek.

Reméljük, hogy segítettünk a választásban. Amennyiben a legmenőbb baba termékeket szeretnéd beszerezni, nézz körül weboldalunkon.

Vissza a Bloghoz