Babafogmosás: hogyan és mikortól?

Vissza a Bloghoz
babafogmosás

Babafogmosás: hogyan és mikortól?

A kisbabák megfelelő szájhigiéniájáról rengeteg mítosz kering, egy első gyermekes szülőnek pedig természetesen gyakran lehetnek kétségei afelől, hogy vajon jól csinálja-e a dolgokat. Szeretnénk rendet tenni ebben a témában azzal, hogy pontról pontra haladva átvesszük, mi minden szükséges ahhoz, hogy a babafogmosás egy kellemes élmény, az eredmény pedig a csillogóan ragyogó, hófehér fogacskák legyenek. 

A bejegyzést onnantól indítjuk, hogy mikortól merüljön fel bennünk egyáltalán az első fogmosás szükségessége, és azzal fejezzük be, hogy milyen időközönként érdemes ellátogatni a gyermek fogorvoshoz, aki ellenőrizni tudja a fogak megfelelő állapotát. 

Mikortól kell elkezdeni a babafogmosást? 

Nagyon sokan foglalkoznak ezzel a kérdéskörrel, mi azt valljuk, hogy érdemes hiteles forrásból tájékozódni és az alapján cselekedni, ha a babánk egészségmegőrzésének témakörében kutakodunk. 

Életünk során elsőként a tejfogacskák jelennek meg, jellemzően nagyjából 6 hónapos kor körül. A tejfogak kisebb méretűek és vékonyabb zománcúak a maradandó fogakhoz képest, ami érzékenyebbé teszi őket az üregképződésre. Ne higgyük egy pillanatra sem, hogy egy tejfogacska nem tud kilyukadni! Sajnos ugyanolyan fájdalmas is tud lenni, mint egy felnőttnek, ha nagyon rossz a helyzet és eléri az idegeket. Összesen 20 tejfognak kell kinőnie: 10 van alul, és 10 felül. Azért fontosak, mert segítik a gyerekeket abban, hogy megtanuljanak étkezni és beszélni, továbbá megtartják a megfelelő helyet az állkapocsban a későbbi maradandó fogak számára. 

A babafogmosást az első tejfogak megjelenésekor érdemes elkezdeni, hogy fokozatosan bevezessük a gyerekeket vele a szájhigiéniai rutinba. Fontos megjegyezni, hogy a fogmosás legyen rendszeres, mindennapi tevékenység, mert csak így fog tudni megszokottá és természetessé válni. A fogmosás elkezdésekor használjunk kisméretű, puha keféjű, ujjra húzható babafogkeféket – ezek egyébként arra is jók, hogy amikor nőnek a fogacskák, akkor a kis sörtékkel csökkentsük egy kicsit az íny fájdalmát. 

Biztos felmerül a kérdés, hogy egy 6 hónapos baba esetében, akit anyatejjel táplálnak, akkor is szükséges-e a fogmosás? Igen. Az anyatej is tartalmazhat enyhe cukrokat, de akár még laktózt is. Ugyan nagyon fontos tápláléka a babáknak, arra mindenképpen figyelni kell, hogy a tejmaradékok ne tudjanak leülepedni az apró fogakon és ne okozhassanak fogszuvasodást. 

Hogyan kell mosni a baba fogát?

pexels photo 7414402

A babák fogmosása során érdemes az RKB technikát alkalmazni. Mit is jelent ez?

R = rágófogak felülete

K = a fogak külső felülete

B = a fogak belső felülete

A gyerekeknek azt kell megszokniuk és megtanulniuk ezzel a technikával, hogy először a rágófogakat mossuk meg előre és hátra mozgató technikával, utána a külső felületet apró körkörös mozdulatokkal, végül pedig a belső felülethez is hozzáférünk fogkefénk segítségével, melyet úgy mosunk, hogy a fogínytől haladunk a fog felé. Ezt a gyakorlatot 2 percen át alkalmazni kell, ekkor lesz hatékony. Ha mindenféle technika nélkül mossuk csak, akkor az lesz a végeredmény, hogy egy idő után nem fognak ugyanannyi tisztítást kapni a fogak, nem lesz egyenlő esélyük arra, hogy minél tovább épek és egészségesek maradhassanak.

A megfelelő fogkefe kiválasztása

Amikor a pici babás korszakot kinőttük és azt látjuk, elérkezett az idő ahhoz, hogy a gyermekünk önállóan is megpróbálja használni, akkor váltsunk egy minőségi fogkefére. Ez jellemzően akkor jön el, amikor már tényleg több fogacska kibújt és bizony harapni is sokkal könnyebben tud velük, mi pedig nem szívesen tesszük az ujjunkat a szájába. 

A választás során a legfontosabb szempont mindenképpen az kell legyen, hogy szuper puha sörtékkel rendelkezzen a fogkefe és hogy legyen kicsi a mérete amiatt, hogy a gyermek könnyen meg tudja fogni. A lapos fej is fontos tulajdonság, mert sokkal könnyebben elfér a szájukban. Természetesen nem hagyhatjuk ki azt sem, mennyire figyelni kell arra, hogy BPA-mentesek legyenek, hiszen nap mint nap a szájüregükkel érintkező termékről van szó, ezért elengedhetetlen, hogy károsanyagmentes legyen. 

Mikortól érdemes fogkrémet használni?

Az Amerikai Gyermekfogászati Akadémia (AAPD) és más szakmai szervezetek szerint a fogkrém használatát a legelső tejfogak megjelenésekor érdemes elkezdeni. Ha még nem nőttek ki a tejfogak, akkor akár fogkrém nélkül is hasznos vízzel és egy textilpelenkával áttisztítani a babák szájüregét. 

Van néhány szempont, amit a fogkrém kiválasztásánál figyelembe kell venni:

  1. Tartalmazzon fluoridot! A fluorid hozzájárul a fogzománc megerősítéséhez és a fogszuvasodás megelőzéséhez. Nem szabad túl sokat sem használni belőle, egy kis rizsszemnyi adag bőségesen elég azokra az apró fogacskákra. Azért is fontos, mert nagyon sokáig nem fogják még tudni kiköpni, ezzel pedig csökkentjük a mennyiséget, amit esetleg lenyelnek belőle.
  2. Kérjük ki a fogorvos véleményét is! Mielőtt elkezdenénk fogkrémet használni a babánknak, érdemes elvinni az első fogorvosi látogatásra is őt, hogy felmérje az állapotot az orvos. Itt meg tudjuk kapni az egyéni, személyre szabott tanácsokat és valószínűleg márkát is fog ajánlani, amit jónak tart nekünk. 

Így tudod megszerettetni a fogmosást a babával!

A fogmosás megszerettetése azért fontos a gyermekünknél, mert ha rossz irányba terelődik el a rutin, akkor nagyon nehéz lesz visszahozni a helyes útra majd a dolgokat és sokkal küzdelmesebb lesz az egész. 

Minél korábban kezdjük el, annál természetesebb lesz számára, tehát „az első fogak megjelenésekor elkezdünk fogat mosni” szabályt mindenképpen alkalmazzuk. Mivel a gyerekek legnagyobb példaképei mi magunk vagyunk, és minket szeretnének utánozni, ezért mindig legyünk előttük jó példák! Ha azt látják, hogy számunkra fontos a fogmosás és gyakorta végzett tevékenységeink közé tartozik, akkor számukra sem lesz idegen és a világ legtermészetesebb dolga lesz majd nekik is. 

Vigyünk bele humort, szeretetet és közös családi kis rutinokat ebbe az egész folyamatba! Egy fogmosás közben lehet táncikálni, bolondozni, mondókázni és énekelni – mivel eltereli a baba figyelmét és ő is meghitt, vicces pillanatoknak éli meg ezeket, sokkal kevesebb hiszti várható a későbbiekben mert nem utálni, hanem várni fogja a fogmosást. 

Legyünk azok a szülők, akik igen is engedik felfedezni gyermeküknek a dolgokat és hadd vizsgáljanak meg mindent, amire kíváncsiak! Ha a felnőtt fogkefe érdekli őket, akkor mutassuk meg, hadd tanulmányozza. Ha a fogmosópohárra kíváncsiak, hadd öntögessék a vizet ki-be belőle, nagyon is érdekes dolog ez számukra! Ez mind segít a függetlenség és önállóság érzésének kialakításában. 

Az utolsó, ám mégis nagyon fontos tippünk pedig az, hogy pontos és meghatározott időpontjai legyenek a fogmosásnak, hiszen egy baba egész napja a rutin körül forog. Ha reggel és este mosunk fogat, akkor ez legyen következetes és soha ne feledkezzünk meg róla, mert már 1-2 nap is nagyon be tud zavarni és meg tudja dönteni a megszokás hatalmát, és bizony tud zavart kelteni – akár komolyabb tiltakozásba is átcsaphat a dolog.

Mekkora gyereknél ajánlott a fogorvosi ellenőrzés? 

A szakorvosi ajánlások szerint már babakorban el kell látogatni gyermek fogorvoshoz, és fél évente érdemes szűrővizsgálatot végeztetni, hogy folyamatosan monitorozva legyenek a fogak állapotai. Ez egyrészt a prevenció miatt is elengedhetetlen, másrészt ha felütné a fejét egy apró kis lyukacska, akkor azt még időben el lehet csípni és pár perces kis beavatkozás keretében be lehet tömni. Ha már csak későn vesszük észre a bajt, sokkal kellemetlenebb lehet, és az sem jó, ha a gyermek a fájdalomig eljut egy hibás foggal. Minél korábban elvisszük őket, annál hamarabb megszokja, hogy fogorvoshoz járni természetes dolog és egyáltalán nem kell tőle félni. 

Szerencsére ma már fantasztikus rendelők vannak, sok helyen már-már egy játszószobához hasonlít az előtér és igyekeznek maximálisan oldani a gyermek feszültségét. Ha már babakorban kiválasztunk egy helyet, amiben megbízunk és ahova szívesen járunk, akkor valószínűleg a félelem legkisebb szikrája sem lesz egy-egy későbbi látogatás során a gyermekünkben – mi más is lehetne fontosabb ennél, nem igaz? 

Share this post

Vissza a Bloghoz