Babaszoba berendezés 5 lépésben

Vissza a Bloghoz
Babaszoba berendezése 5 lépésben

Babaszoba berendezés 5 lépésben

A babaszoba berendezés örömteli élmény, de nem mindig egyszerű eldönteni, hogyan érdemes nekiállni. 

A babaszobák berendezése kulcsfontosságú a gyerekek számára, hiszen egyáltalán nem mindegy milyen környezetben nőnek fel. Ez azonban nem egyszerű feladat, még a leglelkesebb szülők számára sem. Nem mindegy a stílus, a kiegészítők, a funkcionalisás, és az ember hajlamos elveszni a részletekben…

Cikkünkben megpróbálunk ebben a nagy feladatban segíteni, hogy ezzel is megkönnyítsük a szülők dolgát. 

Miért fontos a megfelelő babaszoba berendezés?

A babaszoba berendezésénél az elsődleges szempont természetesen a biztonság. A megfelelő berendezést kiválasztása nem csak az esztétikáról szól, ennél sokkal nagyobb jelentősége van. A megfelelő berendezés és bútorok kiválasztása segít minimalizálni a balesetek és sérülések kockázatát. Az éles sarkok nélküli bútorok, a biztonságosan rögzített polcok és a kábelrendszer elrejtése mind hozzájárulnak a babaszoba biztonságához. 

Mivel a babák idejük nagyrészét kiságyukban töltik, ezért fontos, hogy kényelmes és megfelelő méretű babaágyat biztosítsunk számukra. Alapvetően fontos, hogy megfelelően válasszátok ki azokat a tárgyakat, amiket a legtöbbet fogtok használni a mindennapi élet során, hisz ezek elérhetősége, és praktikus elhelyezése nagyon sok felesleges idegeskedést fog megspórolni számotokra. Ilyen használati tárgy például a pelenkázó, vagy a szekrény, amiben gyermeked ruháit és más kiegészítőit tárolod, a kényelmes szoptatós szék, stb… Emellett a megfelelő berendezés és környezet segít a baba (és ezzel a szülők) nyugodt alvásának elősegítésében. A sötétítő függönyök, a megfelelő hőmérséklet és a csendes légkör mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a baba kellemesen és zavartalanul tudjon pihenni.

A babaszoba berendezésénél tehát kulcsfontosságú a kényelem, a hasznos tárolók kialakítása, a biztonság, hogy gyermeked nyugodtan játszhasson és alhasson a szobában és nem utolsó sorban természetesen az esztétika sem mellékes. 

A következőkben felsorolunk néhány lépést, amik mentén egyszerűbben kiválaszthatjátok és berendezhetitek a kis jövevény lakóhelyét. 

1. A megfelelő szoba kiválasztása

Az első és legfontosabb, hogy azt a szobát válasszátok ki, amelyik a lehető legközelebb van a szülők szobájához, így az akár az éjszaka közepén is könnyen és gyorsan oda juthattok a síró babához. 

A méret sem mellékes, hiszen a babának rengeteg dologra lesz szüksége, amit egy pici, zsúfolt helyen nem tudnátok megfelelően tárolni úgy, hogy a szoba kellemesen tágnak érződjön. Fontos, hogy legyen elegendő hely a babaágy, a pelenkázó állomás, a szekrény és más szükséges bútorok elhelyezésére is.  A természetes fény is nagyon fontos a babaszobában. Olyan szobát válasszatok, amelyben sok ablak és természetes fény van. Ez a fény segít a baba ébren tartásában és nappali alvásának szabályozásában. Emellett fontos gondoskodni a megfelelő árnyékolók vagy függönyök használatáról is, hogy semmi se állhasson a baba alvásának útjába. 

A szoba hőmérséklete és szellőzése a következő fontos szempont. A megfelelő hőmérséklet és páratartalom fenntartása segít a baba kényelmében és egészségében. Továbbá, a megfelelő szellőzés fontos a friss levegő beáramlásához és a szoba klímájának fenntartásához.

2. Válaszd ki a színeket!

A babaszobában természetesen a színeknek is nagy szerepe van. A biztonságérzet megteremtésében és fenntartásában nagy szerepet játszik, hogy milyen színt választotok a szoba falára. A biztonságérzetet általában nude, vagy világos színek teremtik elő, de különböző tapéták, és minták is segíthetnek ebben. Ezek a színek és minták segíthetnek a baba megnyugtatásában és könnyebb elalvásában. Az élénk és kontrasztos színek, például a piros, narancssárga vagy élénkzöld, felfedezésre ösztönözhetik a babát. Ezeket a színeket játékokon, a dekoráción is alkalmazhatod, hogy élénkebbé és vidámabbá tedd a szobát. A semleges színek, például a fehér, szürke vagy bézs, időtállóak és sokféle dekorációval kombinálhatók. Ez a lehetőség rugalmasabbá teszi a szoba átalakítását a gyermek fejlődésével és ízlésével összhangban.

A színek azonban nem csak a falon, de a dekorációban is nagyon fontosak.

3. Jöhetnek a bababútorok!

 A bútoroknak kiemelkedő szerepük van a babaszoba berendezésében. Ahogy már említettük, nemcsak esztétikai szempontból fontosak, hanem a gyermek kényelmét, biztonságát és a praktikusságot is szolgálják. Az elsődleges szempont a bútorok biztonsága. A gyerek bútorainak meg kell felelniük a biztonsági előírásoknak. A babaágy vagy kiságy legyen stabil és szilárd szerkezetű, a pelenkázó állomásnak megfelelő oldalfalakkal kell rendelkeznie, hogy semmiképpen se gurulhasson le a gyermek pelenkázás közben, a polcoknak pedig stabilan kell állniuk, illetve a gyermekzárról sem szabad elfelejtkezni a szekrényeken, fiókokon, vagy bármely olyan helyen, ahol nem szeretnénk, hogy a gyermek kutakodjon. 

A funkcionalitás elengedhetetlen. A babaszobában érdemes csak olyan bútorokat vásárolni, amiket a lehető legtöbb módon és leghasznosabban tudtok kihasználni, illetve dekorálni is olyan dolgokkal érdemes, amiknek nem árt, ha játékként is használják néhanapján. A térkihasználás szempontjából fontos, hogy hogyan helyezitek el a bútorokat. Nem érdemes például csak a szépsége miatt egy hatalmas babaágyat vagy szekrényt megvenni, hiszen sok más funkciója mellett ez a szoba a játékért is felelős lesz, amihez minél több hely szükséges. Emellett még a bútorok minősége, és könnyen tisztíthatósága is fontos szempont a választásnál. 

4. Ne felejtsd a kiegészítőket!

Néhány kiegészítőt már az előbbiekben is említettük, jöjjenek azonban a nélkülözhetetlenek: 

pelenkázó állomás: időtök egy jelentős részét fogjátok itt tölteni míg gyermeketek nem szobatiszta, így a lehető legkényelmesebb kialakításra van itt is szükség. Jó, ha a pelenkákat, nedves törlőkendőt, és krémeket egy helyen tartod, így bármikor könnyen eléred őket ha szükséges. Egy praktikus pelenkázó táska beszerzése is fontos, ezt jó, ha mindig útra készen tartod, így indulás előtt nem kell sokat gondolkodni, hogy mit pakolj be a babának, a legfontosabbakat máris megtalálod egy helyen. 

Szoptatós szék: a szoptatós szék az anyukáknak a legfontosabb. Hiszen, ha te kényelembe helyezed magad, azt a baba is érezni fogja, így könnyebben megnyugszik a karodban evés közben. 

Biztonsági berendezések: az aljaztvédők, sarokvédők, gyerekzárak megvédik gyermekedet a balesetektől, ezért nagyon fontos, hogy a játékok mellett ezzel is fel legyen szerelkezve a szoba. 

Játékok: a játékok természetesen a legfontosabb kiegészítői a babaszobának. Ezek nélkül nem is igazi a gyerekszoba. A legtöbb gyereknek van olyan plüssállata, amit születése óta szeret, és őrizget. Ha nem tudod mivel kezd a játék vásárlást, gondolkodhatsz akár az első alvótárs megtalálásában is!

5. Utolsó lépés: rendezd be!

Ha minden fontos eszközt és kiegészítőt beszereztél, itt az ideje, hogy berendezd a szobát! Az interneten számos olyan oldalt találhatsz, amelyek segítségével előre megtervezheted a bútorok elrendezését, anélkül, hogy a nehéz bútorokat kelljen húzkodnod oda-vissza, hogy megtaláld a lehető legjobb helyet számukra. Ezután már csak annyi feladatod maradt, hogy megtöltsd a fiókokat és játéktárolókat, illetve elhelyezd a dekorációt, és már kész is az álom babaszoba! 

Share this post

Vissza a Bloghoz