Gyerek mentőmellény vagy úszómellény? Segítünk dönteni!

Vissza a Bloghoz
úszómellény

Gyerek mentőmellény vagy úszómellény? Segítünk dönteni!

A jó mentőmellény/úszómellény ismérve: a szülők megbíznak benne, a gyerekek pedig imádják. De vajon mikor melyiket kell használni? Vagy a két kifejezés ugyanazt takarja? Tisztázzuk közösen!

 Az úszástanulás izgalmas időszak a gyermekek számára, a szülők szempontjából viszont gyakran ijesztő időszak. Az úszómellények célja az, hogy támogassák a gyermeket az úszásban és egyben nyugodt pillanatokat okozzanak a szülőknek. A megfelelő úszómellény valódi game changer lehet. Ezért itt elmondunk mindent, amit a választáshoz tudni érdemes.

A mentőmellény viszont egy kicsit más tészta, ezért nézzük is meg, mi a különbség a kettő között.

Úszómellény vagy mentőmellény? Ez a különbség!

Először is beszéljünk a terminológiáról, ugyanis könnyű összekeverni a mentőmellényeket az úszómellényekkel. Ha neked sem tiszta különbség, nincs semmi baj, segítünk tisztázni.

A legfontosabb: a gyermek úszómellény nem mentőmellény, nem életmentő úszóeszköz. 

Az úszómellény és a mentőmellény közötti legnagyobb különbség az, hogy a mentőmellény tanúsítvánnyal rendelkezik, miszerint viselője fejét a víz felett képes tartani, az úszómellény azonban nem erre hivatott.

Az úszómellényeket úgy tervezték, hogy a gyermekeknek adjon némi felhajtóerőt és segítsen a felszínen maradni kevesebb rugdalózással, illetve kevesebb erőfeszítésessel. Ám ez a tulajdonság nem garantálja, hogy a kicsi fejét távol tartja a víztől.

Ezért az is lehetséges, hogy a gyermek, aki úszómellényt visel, teljesen víz alá kerül. Természetesen nem süllyednek olyan gyors ütemben, mint mellény nélkül, de ettől függetlenül szülőként tilos felügyelet nélkül hagyni a gyereket, még sekély vízben is.

A gyermekek, mielőtt megtanulnak úszni, nem igazán hatékonyak a vízben, egyszerűen nincs elég erejük és izomzatuk, hogy fennmaradjanak. Ahhoz, hogy fejüket víz felett tartsák úszóeszköz nélkül, nagyon keményen kell dolgozniuk és rengeteg energiát használnak fel.

Egy jó úszómellény segítségével az úszástanulás és lubickolás kevesebb erőfeszítést igényel, így a gyermekek energiájukat az aktuális feladatra tudják összpontosítani. Ezáltal a hatékony technika elsajátítására, játékra és szórakozásra tudnak figyelni.

A mentőmellény célja alapvetően más: fenntartani a gyermeket a víz tetején, ha valamiért akaratunkon kívül beleesik. Nem úszást segítő eszköz, hanem egyértelműen életvédelmi feladata van. Éppen ezért nem is igazán ajánlott úszástanuláshoz. 

A gyerek úszómellény használatának előnyei

Egy jó gyerek úszómellény biztonságos és kényelmes nyaralást biztosít a család legkisebb tagjaival. A mellény önbizalmaz ad viselőjének és észrevétlenül megkedvelteti a vizet a kicsikkel. Fejleszti az úszáskészséget, miközben erősíti a fiatal úszók önbizalmát.

Miért nem használunk akkor mentőmellényt?

Amikor a gyermekeknek nem kell keményen dolgozniuk azért, hogy fennmaradjanak a vízen, nem tanulják meg a helyes technikát. Ezért nem ajánlott az úszástanuláshoz a mentőmellény.

Az úszómellény segítségével testük természetes módon kezdi megtalálni az egyensúlyt a víz felszínén és rá fognak érezni, hogyan mozgassák a lábukat és a karjukat. Az úszómellény lényegében egy mankó az úszástanuláshoz, miközben kicsit könnyebbé és természetesen biztonságosabbá teszi az.

A gyermek úszómellények az úszást segítő eszközök egyik legnépszerűbb elemei, mert a mellény segíti a vízben való lebegést, ezáltal növeli a vízbe vetett bizalmat. Egy olyan gyermek számára, aki először találkozik a vízzel, igen ijesztő lehet, ha úszómellény hiányában azonnal elsüllyed, amint a szülők – akárcsak próbaképpen – elengedik.

Az úszómellény segítségével valódi móka lehet az úszástanulás, emellett természetesen a biztonságérzetünk is nő. Az általunk forgalmazott úszómellények elülső és hátulsó részében is felhajtóerő van, ez elősegíti a vízszintes testhelyzet megtartását a vízben. Tökéletes egy olyan kisgyermek számára, aki éppen most ismerkedik a vízzel vagy úszni tanul.

A legfőbb előnyük, hogy a karok és lábak korlátlanul, szabadon mozoghatnak, így a törzset, ezáltal a fejet is könnyebb fenntartani. 

A legjobb, hogy amennyiben jó minőségű úszómellényt választasz, a gyermekek észre sem veszik, hogy rajtuk vannak. Egyáltalán nem idegesíti őket vagy irritálja a bőrüket. Az általunk bemutatott modellek nem tartanak benn vizet, hogy elnehezítsék a gyermeket, a felhőtlen pancsolás garantált. Természetesen a legmenőbb darabokat válogattuk össze.

Ne itt köss kompromisszumot

Az úszómellények bizony nem mind egyformák: amíg egy jó minőségű, megfelelően kiválasztott mellénnyel klasszisokat javíthatsz a gyermeked fejlődésén, egy kevésbé jó minőségű darabbal még veszélyeztetheted is a kicsi biztonságát. A legfontosabb szempontok, hogy az úszómellény gyengéd, karcolásmentes anyagból készüljön, mivel a vizes bőr többszörösen érzékeny.

A másik szempont, hogy a mellény méretének tökéletesnek kell lennie, ne legyen sem túl nagy, sem túl kicsi. Mielőtt élesben is kipróbáljátok a mellényt, győződj meg róla, hogy nem csúszik ki belőle a gyermek és nem esik le róla mozgás közben.

Éppen ezért egy bizonysági lábheveder nagy előnyt jelent a választásnál. Hogy megkönnyítsük a döntést, összegyűjtöttük azokat az úszómellényeket, amelyekkel biztosan nem tudsz mellé nyúlni és az összes fontos kritériumnak megfelelnek.

A legjobb úszómellények

A Sunnylife úszómellények a 4-6 éves korosztály kedvencei. Anyaga neoprén, ami kifejezetten gyengéd a kicsik bőréhez. Zipzárral és tépőzárral is záródik, így igazán könnyű le- és felvenni. A kisebb méretekhez természetesen biztonsági heveder is tartozik, ami még biztonságosabbá teszi a mellényt. A magas minőségű kivitelezés itt is garantált.

A Konges Slojd úszómellényeivel szintén nem tudsz mellé nyúlni. A márka nagy nevet szerzett a piacon, szülők százezrei szavaznak bizalmat nekik. Nemcsak a biztonságos lábheveder, hanem a bőrbarát anyag és a tépőzár is gondoskodik a felhőtlen szórakozásról. Ráadásul emellett a menő designra sem lehet panasz. Ha szerettek kitűnni a tömegből, akkor válasszatok az 1-6 évig elérhető méretek közül. Totális biztonság, lehengerlő megjelenéssel.

Lehet egy úszómellény elegáns és lezser egyszerre? Igen, Liewood megalkotta a tökéletes úszómellényt. Kívül bőrbarát neoprén, belső bélése pedig 100% pamut. Az extra lábheveder felel a tökéletes biztonságért, gyermeked soha nem fog tudni kicsúszni a mellényből. A mellény 1-4 éves korig kapható, valódi minőségi darab.

Ne feledd, az úszómellények csupán mankót jelentenek, soha, de soha ne hagyd felügyelet nélkül a gyermeked, még akkor sem, ha már egész stabilan tud úszni a mellényben. A fent említett mellények nem alkalmasak életmentésre, ezért vadvízi sportokhoz, csónakázáshoz nem alkalmasak. Reméljük, kínálatunkban megtalálod a tökéletes úszómellényt, jó pancsolást kívánunk!

Gyakran ismételt kérdések

  • Melyik paraméter a leglényegesebb a vásárlás során? A méret – ami akkor tökéletes, amikor milliméterre passzol!
  • Melyik az a terméktulajdonság, ami a megbízhatóság egyik megkérdőjelezhetetlen tanúja? A lábheveder, aminek a segítségével a mellényből való véletlen kicsúszás esélye a nullára redukálható.
  • Hány éves korcsoportnak ajánlhatóak a termékek? 1-6 éves korú gyerkőcöknek.
  • Az úszómellény mentőmellény is egyben? Nem, kategorikusan és egyértelműen nem!
  • Miért jó ötlet a mellény alkalmazása? Mert magabiztosságot ad, fejleszti az úszókészséget, valamint észrevétlenül szeretteti meg a vízben tartózkodás perceit.

Vásárláskor győződj meg róla, hogy az úszómellény nem jön le túl könnyen a gyerekről!

Share this post

Vissza a Bloghoz