20 különleges lánynév, ami adhatsz gyermekednek

Vissza a Bloghoz
különleges lány nevek

20 különleges lánynév, ami adhatsz gyermekednek

Nevet kiválasztani egy gyermeknek éppen olyan izgalmas, mint várakozni rá, vagy megtudni a nemét. A végleges döntés kimondása előtt pillangók repkednek a gyomrunkban, hiszen tudjuk, hogy ez most valami igazán nagy dolog, amivel örökre megpecsételjük valaki sorsát, hiszen egy életen át meghatároz mindenkit a saját neve – az, hogy miképp fog tudni bemutatkozni és a kimondott név mennyire tetszik másoknak.

A névadás sok kultúrában egy szertartásos esemény, amin családok, a falu népe, de még a vallási vezetők is részt vesznek. Ősi szokás, nagyon mélyre ered vissza a gyökere. Egy szép név kiválasztása természetesen sok mindentől függhet és nem mindig egyszerű feladat: van, aki már évek óta tudja, hogy ha majd egyszer lesz gyermeke, hogy fogja elnevezni, de van, akinek sokkal könnyebben megy a születés pillanatában a döntés, mert akkor hasít belé az éles felismerés, hogy mi is illik pontosan a babájához. 

Ebben a bejegyzésben különleges lány neveket szeretnénk megmutatni, illetve segítséget nyújtunk abban, hogy hogyan is zajlik most Magyarországon az utónevek adása, mik azok a dolgok, melyekkel jó, ha tisztában vagyunk.

Miért van egyre nagyobb igény a különleges lány és fiú nevekre?

Nos, ez egy nagyon összetett dolog, de a fő szempont az az, hogy a mai generáció számára fontos, hogy „haladjon a korral” és minél különlegesebb, minél egyedibb legyen a gyermek keresztneve. Ez egyrészt az önkifejezés miatt van így, mert a szülők ezáltal azt mutatják meg, hogy kreatívak és nem elégszenek meg a hagyományos nevekkel. Gyakran szeretnék, hogy a gyermekük a neve miatt kitűnjön a tömegből és egyéni identitásuk legyen ezáltal. Egy különleges név máris jó beszélgetésalapot ad, könnyebb az ismerkedés, ha pedig még szép is, akkor elismerő szavakat kap majd érte mindig életében. Ez fordítva is elsülhet, így nagyon fontos, hogy a józan ész határán belül maradjunk és az a név úgy legyen egyedi, hogy nem lesz kellemetlen a viselőjének. 

A nevek kiválasztását nagy mértékben befolyásolja a média. A szülők gyakran nevezik el híres emberek után a gyermeket, inspirálódnak könyvekből, sorozatokból vagy filmekből. Átalakultak a hagyományok és a fiatalok egyre bátrabban válogatnak a megszokottól eltérő nevek közül, ezzel is kifejezve, hogy az ő gyermekük különleges.

Nagyon érdekes neveket olvashatunk ebben a külföldi cikkben is, bár ezek már inkább hajmeresztőek, mint különlegesek: van „Covid”, de „Abcde is”, továbbá a „Marijuana Pepsi” se semmi – ugye emlegettük a józan észt, nos ez pont az, ami már túl is megy rajta.

Honnan érhetőek el a jelenleg anyakönyvezhető lány nevek?

Magyarországon 2023 szeptembere óta a HUN-REN Nyelvtudományi Intézet által elfogadott neveket lehet anyakönyvbe bejegyeztetni.* A listát az intézet honlapján havonta szokták frissíteni, így ott egészen biztosak lehetünk abban, hogy olyan nevek közül válogatunk, ami engedélyezett és ami törvényesen adható a gyereknek. A Wikipedia információi alapján a 2024. május 1-jei lista alapján összesen 2641 női név közül lehet válogatni – ez elég durva szám, ki gondolná, hogy ilyen sok van belőle, ugye?

A hivatalos utónévjegyzék a Nyelvtudományi Intézet honlapján itt érhető el.

Mindenképpen érdemes kinyomtatni, úgy sokkal egyszerűbb böngészni közte – bár az biztos, hogy el fog tartani egy darabig. Könnyebb a helyzetünk, mikor már tudjuk azt, hogy milyen kezdőbetűvel tetszene nekünk a vezetéknév mellé egy keresztnév, ez nagy mértékben szűkíti a kört.

Melyek a legkülönlegesebb lány nevek, melyek jelenleg adhatóak a babádnak?

Az, hogy kinek mi a szép és mi a különleges, természetesen egyéni preferencia kérdése és mindenkinek a saját ízlése dönt felőle. Hoztunk egy listát, amiben 20 ötletre szűkítettük le a neveket. Igyekeztünk olyanokat beletenni, amik szerintünk bármikor megállják a helyüket, modernek, de nem túl elrugaszkodottak.

Íme:

Amélia: angol eredetű, jelentése: kegyes, tápláló

Benjamina: héber eredetű, jelentése: a szerencse lánya

Elena: görög eredetű, jelentése: fényes, ragyogó

Ella: német eredetű, jelentése: mindenség

Heléna: görög eredetű, jelentése: fényes, sugárzó

Jara: hindu eredetű, jelentése: kövirózsa

Kora: görög-angol eredetű, jelentése: lány

Lelle: magyar eredetű, jelentése: lélek

Léda: görög eredetű, jelentése: úrnő

Luna: latin eredetű, jelentése: hold

Lorena: olasz eredetű, jelentése: lotaringiai

Mana: japán-ír eredetű, jelentése: erő

Méda: görög eredetű, jelentése: bölcs asszony

Nala: afrikai eredetű, jelentése: ajándék

Nilla: afrikai eredetű, jelentése: dicső

Olina: magyar eredetű, a Karolin rövid verziója, jelentése: szabad férfi

Pannaróza: latin-héber eredetű, jelentése: kegyelem

Rella: latin eredetű, jelentése: aranyos

Szelma: német eredetű, jelentése: isteni sisak

Zora: szláv eredetű, jelentése: hajnal

Láthatjuk hát, hogy milyen sok új, modern és szép egyedi név van – ez persze csak egy nagyon pici szeglete, hiszen felfoghatatlanul sok utónév van még abban a listában. Ha pedig ezen túl vagyunk, akkor jöhet is az igazi csajos babaszoba berendezése a legjobb, minőségi babatermékekkel! Ezeket az érzéseket már csak az tudja a várakozás során fokozni, mikor megvesszük az első ruhácskákat. Ha olyan szép darabok közül válogatunk, mint amilyenek a Little Dutch csodaszép ruhácskái, akkor egészen biztos, hogy el sem akarunk majd lépni a ruhásszekrény mellől!

Jó tisztában lenni vele: milyen elvek vonatkoznak az utónevek adására?

Vannak bizonyos szabályok, amiket mindenképpen be kell tartani Magyarországon. A személynévhasználattal kapcsolatban minden fontos információt elolvashatunk ezen a linken, de nézzük meg röviden az alapvető dolgokat! Az utónevek sorrendjét a szülők határozhatják meg, ám maximum két név választható a vezetéknév mögé. Csak a Nyelvtudományi Intézet listáján szereplő nevek közül lehet válogatni, ha nem szerepel rajta, akkor kérvényeztetni kell és várni arra, hogy megkapjuk rá az engedélyt. Ha az a felállás van, hogy az egyik szülő nem magyar állampolgár, akkor be lehet jegyeztetni a nevet az érintett nem magyar állampolgár országainak szabályai szerint is, de igazolni kell, hogy az adott név/nevek abban az országban is anyakönyvezhetőek-e. 

Az ikrek esetén kikötés, hogy nem viselhetik ugyanazt a keresztnevet. 

Hogyan válassz nevet kislányodnak, mit mérlegelj?

A mérlegelés is egyéni preferencia kérdése, hiszen van, akinek nagyon fontos néhány szempont, ám van, aki ezeket egyáltalán nem veszi figyelembe. A legalapvetőbb dolog az, hogy megnézzük, mennyire illik a családnévhez. Ha túlságosan bonyolult és „kemény” a mássalhangzók aránya egy vezetéknévben, akkor általában a keresztnévvel szokták egy kicsit „puhítani”. Ez egy jól bevált taktika és tényleg javít a hangzáson, hiszen nagyon fontos az, hogy ne nyelvtörő játékot csináljunk, hanem legyen könnyen kimondható valaki teljes neve. Érdemes figyelni a magas és mély magánhangzók használatára is, ezek játékával is segíthetünk azon, hogy minél szebben csengjen össze a családi és a keresztnév. 

Ha nem találtad meg, amit szeretnél: hol lehet kérvényezni az új utónév jóváhagyását?

Ebben az esetben a Nyelvtudományi Kutatóközpont Névadási tanácsadás menüpontját javasoljuk ezen a linken, mert itt megtalálható a letölthető kérelem, továbbá az is, hogy mind postai, mind pedig elektronikus úton kinek és hova kell címezni a kitöltött adatlapot. 

* Forrás: Wikipedia

Share this post

Vissza a Bloghoz