Örökzöld tippek a legjobb babakocsi kiválasztásához

Vissza a Bloghoz
Örökzöld tippek a legjobb babakocsi kiválasztásához

Örökzöld tippek a legjobb babakocsi kiválasztásához

A legfontosabb szempontok a babakocsi kiválasztásakor

A legjobb babakocsi kiválasztása nem egyszerű feladat. Rengeteg márka és típus elérhető a piacon, és összességében rengeteg részletre kell odafigyelnünk. A legfontosabb talán az, hogy a választott modell a gyermek és a szülő számára egyaránt kényelmes és praktikus legyen.

De melyek azok a szempontok, amelyekre mindenképp figyelmet kell fordítani a vásárlás előtt? Ebben a cikkben megmutatjuk azt, hogy hogyan érdemes kiválasztanod a tökéletes babakocsit. Azt a modellt, amelyben majd a kisbabád is jól érzi magát, és amely az életstílusod, valamint a pénztárcád szempontjából is a legjobb döntést jelenti számodra.

Minden szülő szeretné gyermekének a legjobbat nyújtani. Fiatal anyuka és apukaként a legjobb babakocsi kiválasztása azonban nem kis fejtörést tud okozni. Rengeteg, elsőre talán apróságnak tűnő, mégis kritikus jelentőségű dolgot kell figyelembe venni azelőtt, hogy a pénztárcánkhoz nyúlnánk. Napjainkban ugyanis kismillió megoldás közül választhatunk, és minden szülőnek megvannak a saját szempontjai, amelyek alapján végül megtalálhatja a megfelelő modellt.

Az első és egyben talán legfontosabb kérdést a babakocsi típusa jelenti. Míg ugyanis néhány évtizeddel ezelőtt alig válogathattunk 1-2 különböző fajta babakocsi közül, addig mára mindenki megtalálhatja az életstílusához leginkább illő modellt. Az egyszerű, hétköznapi közlekedéshez éppúgy elérhető az ideális típust, mint ahogyan a rendszeres mozgáshoz vagy sportoláshoz is. A különböző típusokkal alább bővebben is foglalkozunk.

A választás során lényeges továbbá, hogy ne csak a kényelmi szempontokra figyeljünk, hanem arra is, hogy mekkora gyermek számára választunk babakocsit. Más az ideális megoldás egy újszülött csecsemő, és más egy féléves kor feletti gyermek számára. A különböző típusok más-más kialakítással teszik lehetővé a különböző életszakaszokban az egészséges fejlődést és azt, hogy a gyerekek kényelmesen utazhassanak.

Az újszülöttek részére nélkülözhetetlen például a vízszintes helyzetbe állítható ülés vagy mózeskosár, bizonyos kor felett azonban már fontosabb az, hogy a babakocsit egyszerűen és hatékonyan állíthassuk a testet megfelelő módon tartó ülőhelyzetbe.

Arról nem is beszélve, hogy az eltérő életszakaszokban eltérő súllyal is kell számolnunk. Sokkal nagyobb teherbírású kocsira lesz szüksége egy 2-3 éves gyermeknek, mint egy újszülöttnek vagy egy 6 hónapos csecsemőnek. Az ülőrész terhelhetősége babakocsinként változó lehet, azonban minden egyes modell esetében feltüntetik azt, hogy hány kilogrammig használható.

Lényeges kérdés továbbá az, hogy milyen életstílus, milyen körülmények mellett szeretnénk használni a választott babakocsit. Más megoldásra lehet szükség többek közt:

  • a mindennapos városi vagy vidéki közlekedés,
  • az autóval vagy tömegközlekedéssel történő használat,
  • a sík terepen és az emelkedőn történő használat,
  • de még a szülők eltérő testmagassága esetén is.
  • Ennek tükrében vásárlás előtt érdemes lesz megvizsgálnunk az alábbi szempontokat.

Dönthető legyen a babakocsi?

Az, hogy a babakocsi hátfala dönthető-e fontos kérdés. A dönthet hátfalú babakocsi ugyanis könnyen állítható fekvő helyzetbe, vagy akár több állásban is használható. Ezáltal a csecsemők és nagyobb gyerekek számára egyaránt ideális választás lehet. A fix hátfalú babakocsik esetében a gyermek csak egyetlen pozícióban tud ülni, ami azt jelenti, hogy az ilyen modellek már a nagyobb, félévesnél idősebb gyerkőcöknek ajánlott.

Megfordítható legyen az ülőrész?

A megfordítható ülőrész esetében a babakocsi azon része, ahol a gyerek ül vagy fekszik menetiránnyal szemben, vagy menetiránynak háttal is rögzíthető a vázon. Ez a tulajdonság legfőképp a kisgyerekes szülők számára fontos, hiszen, amíg pici a baba, addig lényeges, hogy a szülő rálásson és a gyermek is érezze a szülő közelségét. Nagyobb gyermek esetén az ülőrész megfordítható, így a baba láthatja a számára érdekes és izgalmas külvilágot.

A megfordítható ülőrésszel rendelkező babakocsi tökéletes megoldást jelent azon szülők számára, akik hosszútávú megoldást keresnek, és gyermeküket csecsemőkoruktól kezdve egészen addig csak egyetlen babakocsira legyen szüksége, míg a csöppség megtanul járni.

Mekkora legyen a babakocsi súlya?

A babakocsi súlya is fontos kérdés. Minél gyakrabban közlekedünk vele az utcán és minél gyakrabban használjuk a tömegközlekedést, annál nagyobb teher lehet számunkra egy nehéz babakocsi. De hasonló a helyzet abban az esetben is, ha emeletes házban lakunk, és nincs az épületben lift.

Az ilyen helyzetekben érdemes lehet könnyebb kialakítású modellt választani, azonban ezt is nagy körültekintéssel kell tennünk. A babakocsi súlya ugyanis gyakran összefügg az adott modell stabilitásával és egyéb funkciókkal is, érdemes tehát vásárlás előtt több szempontot is mérlegelni.

A babakocsi kerekei: minden, amit tudni érdemes

A mindennapos közlekedés szempontjából rendkívül fontos az, hogy az általunk választott babakocsinak hány kereke van, milyen anyagból készültek és mekkora méretűek ezek. Sőt, a megfelelő modell kiválasztása szempontjából olyan tulajdonságokat is érdemes figyelembe venni, melyekre sokan talán nem is gondolnának. De kezdjük az elején.

A babakocsik kereke általában kétféle anyagból készül. Választhatunk a felfújható gumi, illetve a tömör műanyag kerék között. A gumikerék tökéletes választás abban az esetben, ha a babakocsit kevésbé jó minőségű utakon szeretnénk használni. Sokkal jobban csillapítja ugyanis a rázkódást, mint a tömör műanyag kerék. Egyetlen hátránya, hogy a műanyagból készült kerékkel ellentétben leereszthet vagy akár ki is lyukadhat.

Amennyiben a babakocsit csak jó minőségű, városi utakon használjuk, a műanyag kerék is jó megoldást jelent. Ez ugyanis egész biztosan nem fog váratlanul leereszteni és nem kell időnként felfújnunk sem.

A rázkódás szempontjából fontos tényező lehet a kerekek átmérője is. Minél nagyobbak ugyanis a kerekek, annál kényelmesebben használhatók kevésbé jó útviszonyok mellett. Minél kisebbek azonban, annál nagyobb a fordulékonyságuk, ami azt jelenti, hogy a kisebb kerekű babakocsik a gyorsabb haladást is lehetővé teszik.

De babakocsi kerekeinek száma is érdekes kérdés. A klasszikus modellek általában négy kerékkelrendelkeznek, ami garantálja a megfelelő súlyelosztást, valamint a kényelmes és biztonságosközlekedést. A négykerekű modellek stabilak és megbízhatóak, éppen ezért a legtöbb szülő ezeket részesíti előnyben.

Választhatunk azonban háromkerekű modelleket is. Jellemzően három kerékkel rendelkeznek például a futóbabakocsik, de az egyszerű, hétköznapi darabok közt is találhatunk ilyeneket. Ha három kerékkel rendelkező modellt szeretnénk vásárolni, mindenképp figyeljünk oda arra, hogy a babakocsi elég stabil legyen. Ezt főként a kerék mérete és kialakítása tudja garantálni.

Végül pedig egy fontos kérdés, melyről sokan megfeledkeznek: bolygósítható legyen-e a babakocsi kereke? Nem csoda, hiszen sok szülő először találkozik ezzel a fogalommal, és nem tudják, mit is jelent pontosan az, hogy bolygósítás. Ez azonban rendkívül egyszerű: egy babakocsi kerekei lehetnek fixek vagy 360 fokban foroghatnak körbe. A jobb minőségű babakocsiknál pedig arra is lehetőség nyílik, hogy mi magunk állítsuk be azt, hogy fixen álljanak vagy forgathatóak legyenek. Ezt a tulajdonságot nevezzük bolygósításnak.

Ez egy különösen hasznos dolog, már csak azért is, mert a különböző útviszonyok képesek nagyban befolyásolni a kerekek irányíthatóságát. Egy sík járdafelületen egyszerűen kezelhetőek a 360 fokban forgó kerekek, nehezebb terepen azonban rengeteg probléma lehet az irányítással. Ilyen esetben sokkal jobb döntést jelentenek a fixen rögzített kerekek. Akkor viszont, ha szűk helyen, például egy liftben vagy egy folyosón kell megfordulnunk, szintén nagy segítség lehet a 360 fokban forgó kerék.

Ez azt jelenti, hogy ha a babakocsit különböző útviszonyok mellett, a legváratlanabb helyzetekben is szeretnénk kényelmesen használni, egyértelműen a bolygósítható kerék jelenti számunkra az ideális döntést.

Összecsukható legyen a babakocsi?

Azok számára, akik kis lakásban élnek vagy épp gyakran utaznak autóval, fontos szempont, hogy a babakocsi összecsukható legyen. Nem mindegy azonban, hogy a választott típus mekkorára csukható össze, és természetesen az sem, hogy milyen könnyű összecsukni.

Az utazás és a tárolás során minél kisebbre összecsukható a választott modell, annál jobb. És minél könnyebb azt összecsukni, annál könnyebb dolgunk lesz. Általában az összecsukott állapotban a sportbabakocsik foglalják a legkevesebb helyet. Ezek közül is az esernyőre csukható babakocsik azok, amelyek a legkényelmesebben tárolhatók vagy utaztathatók. A multifunkciós babakocsik valamivel nagyobb helyet igényelnek, amelynek oka a masszívabb, többfunkciós váz.

Kézzel vagy lábbal: milyen fék legyen a babakocsin?

Végül, de nem utolsósorban fontos néhány szót ejtenünk arról is, hogy milyen fék legyen a tökélets babakocsin. Ez ugyanis a biztonságos közlekedés szempontjából elkerülhetetlen. A babakocsik esetében a fék legfőbb funkciója az, hogy a lejtőkön és emelkedőkön rögzíthessük a kereket, megelőzve ezáltal azt, hogy a babakocsi akaratunk ellenére tovább guruljon.

Ennek érdekében kétféle megoldás közül választhatunk:

  • a fékezés történhet kézzel
  • vagy fékezhetünk lábbal is.

Összességében elmondható, hogy a döntés egyéni preferenciától függ, a kézi megoldás azonban kényelmesebb, hiszen mindig „kéznél van”, ha épp szükségünk van rá.

Anyag és szín: ne csak a divat legyen a döntő szempont

Sokan úgy gondolják, hogy egy babakocsi anyaga és színe csak a megjelenés szempontjából fontos, ez azonban egyáltalán nem igaz. Anyag szempontjából két dologra például különösen nagy figyelmet kell fordítani. Az egyik a strapabíróság, a másik pedig a moshatóság. Fontos, hogy a babakocsi olyan anyagból készüljön, ami jól bírja a strapát. A gyenge minőségű, könnyen kopó vagy szakadó anyag ugyanis hamar tönkre megy.

A moshatóság szempontjából lényeges, hogy a huzat levehető és mosógépben mosható legyen. Ellenkező esetben a babakocsi tisztítása sok időt és fejfájást fog okozni. Az anyag tisztasága pedig nem csupán esztétikai, de higiéniai szempontból is nagyon fontos!

Végül pedig a szín sem utolsó szempont. A világos színek könnyebben koszolódnak, így gyakoribb tisztítást igényelnek. A sötét színek azonban jobban vonzzák az UV-sugarakat, így nyáron melegebbek lehetnek a világos színű társaiknál. UV-védelem szempontjából persze nemcsak a szín, de a babakocsi napellenzőjének anyaga is lényeges, így vásárlás során arra is oda kell figyelni, hogy a választott modell anyaga legalább 50+ UV védelemmel bírjon.

A babakocsik leggyakoribb típusai

Most, hogy sikerült átvennünk az alapokat, nézzük meg azt, hogy milyen babakocsi típusok közül válogathatunk, és hogy a különböző fajták milyen lényeges tulajdonságaikat tekintve térnek el egymástól.

Multifunkciós babakocsi

A multifunkciós babakocsi egy univerzális megoldás, mely többféle funkciót is képes betölteni. A legtöbb ilyen modell három részből áll: egy mózeskosárból, egy autós hordozóból és egy sportrészből. Ezeket a részeket ugyanarra a vázra rögzíthetjük attól függően, hogy épp melyikre van szükségünk. Az autós hordozók lehetővé teszik, hogy a gyermek kényelmesen és biztonságosan utazhasson a járműben. A mózeskosár tökéletes sík fekvőfelületet biztosít, amely garantálja az újszülött számára a nyugodt alvást egy séta során. A sportrész pedig a már nagyobb gyerekek számára biztosítja a kényelmes, ülő pozíciót, de igény szerint dönthető, vagy akár vízszintes helyzetbe is állítható.

Sok szülő választja ezt a típust, mert lehetővé teszi számukra azt, hogy a baba különböző körülmények közt is kényelmesen érezhesse magát, és a legkisebbek, valamint a növésben lévő csöppségek számára is garantálja a komfortos, fejlődés szempontjából egészséges testhelyzetben történő utazást. Ezen kívül újszülöttkortól kezdve egészen addig használható, amíg szükség van a babakocsira. Fontos azonban tudni, hogy a multifunkciós babakocsik kialakításuknak köszönhetően nehezebbek, nagyobb a helyigényük, és általában drágábbak is a különböző, specifikus típusoknál.

Sportbabakocsi

A sportbabakocsik nagyjából ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a multifunkciós babakocsik fentebb már említett sportrésze. Kialakításuk azonban praktikusabb és könnyebb, így a mindennapok folyamán rendkívül kényelmesen használhatók. Egyszerűen kezelhetők, a legtöbb modell pedig igény szerint akár össze is csukható.

Legnagyobb előnyük ezen kívül, hogy a gyerekek akár 3-4 éves korig is komfortosan utazhatnak bennük. Fontos azonban tudni, hogy a sportbabakocsik használata általában hathónapos kortól ajánlott. Ennek oka, hogy ülésük ugyanis dönthető százszázalékosan vízszintese helyzetbe, ami pedig fontos szempontot jelent az újszülött kényelme és egészséges fejlődése szempontjából. Érdemes ezen felül azt is tudni, hogy ezek a modellek a multifunkciós babakocsikkal ellentétben autós utazásra nem alkalmasak.

Futóbabakocsi

Az igazán fitt szülők általában a gyermekek megszületése után sem szeretnének lemondani a mozgás öröméről. Az úgynevezett futóbabakocsikat kifejezetten az ő számukra tervezték, hiszen lehetővé teszik azt, hogy a reggeli kocogásra biztonságosan és kényelmes módon csemetéjüket is magukkal vigyék. Ezt a különleges tervezésű váznak és a robosztus kerekeknek köszönhető, melyek a megfelelő súlyelosztással garantálják a csöppség számára a biztonságos és kényelmes utazást. Mindezek mellett pedig a szülők számára is biztosítja a zavartalan, komfortos sportolás lehetőségét.

Fontos azonban tudni, hogy a futóbabakocsik inkább csak afféle kiegészítő lehetőségként alkalmazhatóak. Nem a mindennapos, utcai használatra tervezték őket. Újszülöttek számára pedig nem alkalmasak, hiszen csak olyan gyermekkel szabad használni őket, aki már megtanultak magától ülni.

Esernyő babakocsi

Az esernyőre csukható babakocsik a sportbabakocsik egy rendkívül praktikus változatát jelentik. Körülbelül olyan formára csukhatjuk össze őket, mint egy nagyobb méretű, súlyosabb esernyő. Ennek köszönhetően rendkívül könnyen hordozhatók, és a babakocsi-tárolóhellyel nem rendelkező, kisméretű épületekben is nagyon jól elférnek. Kinyitva is kisebb helyt foglalnak egy átlagos babakocsinál, így akár zsúfolt tömegközlekedési járműveken is kényelmesen használhatók.

Érdemes tudni azonban, hogy erre a típusra még a legjobb márkák esetében is a kevésbé masszív kialakítás jellemző. Nem igazán számítanak időtállónak, ami természetesen a könnyen összecsukható felépítésnek és a minimális súlynak köszönhetően érthető.

Ikerbabakocsi

Az ikerbabakocsi tökéletes választás azon szülők számára, akik nem csak egy, de kettő vagy akár több babát is várnak. Sőt, azoknak is, akiknél a már meglévő kisgyermek mellé érkezik hamarosan egy újabb kistestvér. Ebben az esetben többféle megoldás közül is választhatunk. Kétüléses babakocsi esetén az ülések lehetnek egymás mellett vagy egymás mögött. Előbbi esetben a babakocsi szélesebb, míg utóbbi esetben hosszabb egy átlagos modellnél.

Ez jelenti az ikerbabakocsik legfőbb hátrányát, hiszen a nagy méret és az ebből adódó, nagyobb súly bizonyos helyzetekben megnehezíti a közlekedést. Amennyiben tehát ikerbabakocsira van szükségünk, vásárlás előtt mindenképp érdemes mérlegelni azt, hogy melyik megoldás lesz számunkra ideális a mindennapi utazás során.

Elektromos babakocsi

Az elektromos babakocsi egy igazi újdonság, mely az e-biciklikhez hasonlóan egy elektromos rásegítő rendszer segítségével teszi könnyebbé a szülők mindennapjait. Ennek köszönhetően nem okoz többé problémát például az, ha gyermekünket egy nagyobb emelkedőn kell feltolnunk, de a rossz minőségű utakon is könnyebbé és biztonságosabbá teszi a közlekedést.

Az elektromos babakocsi legnagyobb előnye a kényelem és az egyszerű irányíthatóság, melyet az elektronikus támogatási rendszer biztosít. Az útviszonyoktól függően ezzel legalább 8, de akár 40 kilométert is megtehetünk. Az elektromos babakocsik ennek ellenére még nem számítanak elterjedtnek, mely leginkább az egyelőre magas árnak köszönhető.

A legjobb babakocsi márkák – a Ministudio csapata szerint

Természetesen a tökéletes babakocsi kiválasztás során nemcsak a típus, de a márka is sokat nyomhat a latba. Manapság pedig már rengeteg megbízható, kényelmes kialakítású babakocsi közül választhatnak a szülők.

Népszerűek például a Yoyo és a Leclerc márkájú babakocsik. Mindkét esetben igaz, hogy nagyon jó minőségű, időtálló termékekről beszélünk. Ráadásul a Yoyo és a Leclerc babakocsik utazás során is jó döntést jelentenek, hiszen egy hosszabb út során akár a repülőgépre is magunkkal vihetjük őket.

A Yoyo esetében azonban sok szülő panaszkodik arról, hogy nehéz a babakocsit összecsukni. Be kell nyúlni alá, ezért kényelmetlen, ha a pedig a kerekek nem állnak egyenesen, akkor az összecsukás nem sikerül. A háttámla felhúzása vagy leengedése is okozhat hasonló kellemetlenségeket, éppen ezért ezek a babakocsik kevésbé praktikusak.

A Leclerc esetében a háttámla beállítása és az összecsukás is gyerekjáték. Előbbi esetben egy kar segítségével könnyedén szabályozhatjuk a beállítást, és 3 állásba is beállíthatjuk a támlát. Ami pedig a legjobb, hogy a Leclerc modelljei bármilyen szituációban könnyen, egyetlen mozdulattal is összecsukhatók. Egy picit nehezebbek a Yoyo babakocsiknál, azonban a kevés extra súlyért cserébe minden szülőt kárpótol a praktikus használhatóság és az ebből fakadó kényelem.

A legfontosabb babakocsi kiegészítők

A maximális kényelem és biztonság érdekében akad néhány olyan kiegészítő, amelyek nélkül még a tökéletes babakocsi sem létezhet. Ilyen például a napernyő és az esővédő. Míg az előbbi az erős napfénytől és az UV-sugárzástól óvja meg a babát, addig az utóbbi attól, hogy egy zápor vagy zivatar során megázzon, ennek következtében pedig akár le is betegedjen. Ezek a kiegészítők rendkívül hasznosak, gyorsan és egyszerűen rögzíthetők a babakocsin, és nemcsak kényelmesebbé, de biztonságosabbá is teszik a mindennapokat.

De a hideg napokra jól jöhet egy bundazsák is, mely garantálja azt, hogy a kicsi véletlenül fázzon meg, mégis kényelmesen, kedvére mozoghasson a babakocsiban. A bundazsák előnye továbbá, hogy a felső része fűtött helyen könnyen levehető, így attól sem kell tartani, hogy a gyermeknek túlságosan melege lenne.

Elmaradhatatlan kiegészítő továbbá a pelenkázótáska, amiben nem csak a pelenkák, de minden olyan kellék elfér, amire a pelenkázás során szükség lehet. Sőt, akár egy váltás ruha, néhány játék vagy egy cumisüveg is. A jó pelenkázótáska minden egyes dolog számára külön rekeszt biztosít, így egyszerre lesz praktikus, kényelmes és higiénikus.

Természetesen ez még nem minden, hiszen rengeteg egyéb kiegészítő is létezik. A tökéletes babakocsihoz vásárolhatunk például szúnyoghálót, ami szintén remek szolgálatot tesz a nyár folyamán, vagy épp pohártartót, ami a szülők és a baba számára is jó kényelmi kiegészítő lehet a hosszú séták során. A kiegészítők közül néhány már modelltől függően a babakocsi árában is benne van, másokat pedig külön kell megvásárolnunk.

Share this post

Vissza a Bloghoz