A legjobb gyerekkönyvek 2-3 éveseknek (2023)

Vissza a Bloghoz
legjobb gyerekkönyvek 2 3 éveseknek

A legjobb gyerekkönyvek 2-3 éveseknek (2023)

A meseolvasás és mesehallgatás meghitt családi élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A mesék, a történetmesélés és végső soron az olvasás szeretetére nem lehet elég korán megtanítani a gyerekeket, hiszen a történetek által nemcsak varázslatos utazásban lesz részük, de számtalan módon fejleszti is őket minden egyes történet. De vajon mik a legjobb gyerekkönyvek 2-3 éveseknek? Ebben a cikkben erre a kérdésre keressük a választ.

Ki ne emlékezne vissza szívesen azokra az időkre, amikor eljött a délutáni vagy esti mesemondás ideje? A közös összebújás, a mesekönyvek kedves és színes illusztrációinak felfedezése, valamint a kibontakozó képzeletünk olyan élményekkel ajándékoz meg, amire még évtizedekkel később is jó szívvel emlékszünk vissza.

Nem csoda, hogy rengeteg szülő számára okoz nosztalgikus pillanatokat, amikor a saját kedvenc gyerekkori meséit osztja meg a gyermekével. De vajon még milyen történetek ragadhatják meg a 2-3 éves korosztály képzeletét? És mi a mesehallgatás szerepe a kisgyermekkorban? Hogyan nevelhetjük az olvasás szeretetére 2-3 éves gyermekünket?

Mi a mese és a mesehallgatás szerepe kisgyermekkorban?

Kimondva vagy kimondatlanul, de a mesék nem elhanyagolható szerepet játszanak a gyermekek fejlődésében. Szülőként az egyik legfontosabb feladatunk, hogy megtanítsuk a jó és a rossz közötti különbségeket, kritikai gondolkodásra és empátiára neveljük őket. Ebben a küldetésben rendkívüli segítséget nyújtanak a mesék és a mesehallgatás.

A tündérmesék és a hagyományos történetek segítenek nekik megérteni, hogy a viselkedésünkkel kapcsolatban szabályok és elvárások vannak, illetve megtanítanak az ok-okozati összefüggéseken gondolkodni.

A kisgyerekek elég egocentrikusak lehetnek, de ez része kognitív fejlődésüknek, azonban – többek között – a mesék által generált interakciókon keresztül megismerkednek az empátiával és azzal, hogy mennyire fontos másokra is gondolni.

A meséken keresztül felfedezhetik, hogy a tetteiknek következményei vannak és hatással lehetnek mások érzéseire, valamint a saját érzelmeikre is. A történetek megosztása nagyon hatékony és biztonságos módja annak, hogy segítsünk a gyerekeknek átgondolni és eligazodni az ehhez hasonló összetett, erkölcsi témákban.

Például abban az esetben, ha meghallják az „Egyszer volt, hol nem volt…” nyitást, a gyerekek tudják, hogy kikerülnek a valóságból egy biztonságos mesevilágba. Oda, ahol az olyan univerzális témákat, mint a jó és a rossz közötti harcot kreatívan lehet felfedezni és kapcsolatba lehet lépni az őket körülvevő világgal.

Persze 2-3 éves korban még mi mesélünk a gyerkőcöknek, de a mesehallgatás legalább olyan értékes, mint amikor később önállóan olvashatják a fantáziájukat inspiráló történeteket. Hogy miért?

Ahogy azt az ausztrál szülők fóruma összegzi, hogy az olvasás és a történetmesélés:

 • segít a gyerekeknek a hangok, szavak és a nyelv megismerésében, valamint a korai írás-olvasási és kommunikációs készségek fejlesztésében,
 • felkelti, illetve fejleszti a gyerekek fantáziáját és kíváncsiságát,
 • pozitív hatással van a gyerekek agyfejlődésére,
 • fejleszti az összpontosítási és koncentrációs képességeket,
 • segíti a gyerekeket a szociális, kommunikációs és érzelmi készségek fejlesztésében,
 • emellett megismerteti a gyermekekkel a világot, a saját kultúráját és más kultúrákat is.

Mindemellett a mesemondás a szülők és felnőttek számára is fontos, sőt mi több, különleges. Az együtt olvasással vagy mesemondással töltött idő elmélyíti a kötődést és erősíti a kapcsolatot a gyerekekkel. Ráadásul nem muszáj mindig a mesekönyvre hagyatkoznod, néha az is elég és hasznos, ha a képek alapján saját történetet találsz vagy találtok ki, esetleg a mondókákra, dalokra hagyatkozol.

Az olvasóvá nevelés már 2-3 évesen elkezdődhet!

Tudtad, hogy a gyerekek 1 éves korukra már sokat tudnak a beszélt nyelvről? Felismernek néhány beszédhangot. Tudják, hogy mely hangok alkotják a számukra fontos szavakat. Elkezdik utánozni azokat a hangokat. A gyerekek mindezt úgy tanulják meg, hogy meghallgatják a családtagok, a barátok, a környezetükben lévők beszédét.

Még a „bababeszéd” is, amely eltúlozza a szavak hangjait és ritmusát, hozzájárul a gyerekek nyelvértési képességéhez. Azok a gyerekek, akik nem hallanak maguk körül sok beszédet és akiket nem bátorítanak arra, hogy saját maguk is beszéljenek, gyakran nehézségekbe ütköznek az olvasás elsajátítása, később pedig a tanulás során. Ezért fontos, hogy a gyerekek olvasóvá nevelése már ebben az időszakban, legkésőbb 2-3 éves korukban elkezdődjön.

A mesehallgatás, a mesék hangos felolvasása az olvasás sikeréhez szükséges ismeretek fejlesztésének egyik legfontosabb lépése. A mesehallgatás végső soron segít a gyerekeknek új szavakat tanulni, többet megtudni a világról, megismerni az írott nyelvet, és meglátni a kapcsolatot a kimondott és az írott szavak között.

6 tipp, hogyan ösztönözd az olvasóvá válást már kisgyerekként is:

 1. Tedd élvezetté az olvasást 

Olvass a gyermekednek kényelmes helyen. Ültesd az öledbe vagy magad mellé, hogy lássa a képeket és rá tudjon mutatni a számára érdekes részekre. Mutasd meg neki, hogy az olvasás szórakoztató is lehet.

 1. Mutass lelkesedést, miközben olvasol neki 

Tedd félre a monoton hangodat és olvasd vagy mond el a történetet hangsúlyokkal, jó ritmusban, átélve az olvasmányt. Tedd érdekesebbé a helyzetet azzal, hogy úgy beszélsz, ahogyan a szereplők beszélnének a való életben.

Akár különféle hangeffektusokat is bevethetsz, miközben gesztikulálsz a kezeddel és a mimikai képességeidet is megcsillogtatod. Amikor a gyerekek azt érzik, hogy szívesen olvasnak nekik, megszeretik a könyveket és szívesen megtanulnak olvasni is.

 1. Olvass gyakran neki

Minden nap szánjon külön időt az olvasásra, esetleg ebéd után és lefekvés előtt. Minél többet tudsz neki olvasni, annál jobb – mindaddig, amíg hajlandó meghallgatni. Az olvasási idő rövid, körülbelül 5-10 perc lehet.

 1. Beszélgess vele, miközben olvasol neki. 

Amikor összetettebb cselekményhez értek vagy úgy érzed, hogy elbírna több magyarázatot a történet, egyszerűen kommentáld, hogy mi történik a történetben. Mutass rá a képekre és beszélj arról, hogy mi történik rajtuk.

 1. Bátorítsd a könyvek felfedezésére 

Adj a kezébe strapabíróbb könyveket, hogy meg tudja nézni, érinteni őket, fontos, hogy a kezében tarthassa. Engedd meg neki, hogy lapozzon vagy felemelje a borítót. A növekedésével párhuzamosan kezdd el az alacsonyabb polcokon vagy akár kosarakban tartani a könyveket. Olyan helyeken, ahol könnyen elérheti őket és bármikor leveheti, hogy beléjük lapozzon.

Dicsérd meg, amikor azt látod, hogy nézegeti a könyveket, nyugodtan beszélj neki róluk, hívd fel a figyelmét a képekre. Lehet, hogy úgy fog majd tenni, mintha egy olyan könyvet olvasna, amit sokszor hallott, vagy csak a képek alapján elkezd mondani egy történetet. Ezt sose nevesd ki, sőt, inkább bátorítsd!

 1. Olvasd és mondd el újra és újra a kedvenc meséit 

Gyermeked valószínűleg sokszor fogja kérni, hogy újra meséld el neki a kedvenc történeteit. Lehet, hogy az 5-6. alkalommal már fárasztónak tűnik elmesélni ugyanazt a mesét, de a kicsik szeretik újra hallani ugyanazokat a történeteket. Ráadásul ez segít nekik megtanulni olvasni azáltal, hogy többször hallják az ismerős szavakat és ezzel párhuzamosan látják azt is, hogyan néznek ki ezek a szavak nyomtatott formában.

A legjobb mese- és képeskönyvek 2-3 éveseknek

Milyen gyerekkönyvek valók a 2-3 éves gyerekeknek?

Még Albert Einstein is hitt a mesék csodás erejében. Hitvallása szerint: „Ha azt akarod, hogy gyermekeid intelligensek legyenek, olvass nekik mesét. Ha azt akarod, hogy még intelligensebbek legyenek, olvass nekik még több mesét.”

Na de milyen mesét olvassunk a 2-3 éves gyerekeknek? 2 éves korban alapvetően még az érzelmekre alapozó, illetve a világ és a környezet felfedezését segítő történetek és képeskönyvek válnak be igazán. 3 éves korban már az összetettebb történeteket is megértik a gyerekek, amiken utána tudnak gondolkodni és tovább beszélgetni róla.

Csodálatos kastélyok, bátor hercegek, talpraesett hercegnők, huncut manók és gonosz boszorkányok. A fantázia világa az, amely magával ragad kicsiket és nagyokat egyaránt! Mindannyian meséken nőttünk fel és az emlékek még felnőttkorban is megmaradnak.

Hogyan felejthetjük el a Hamupipőke vagy a Csipkerózsika híres meséit? Vagy Vuk történetét, esetleg Piroska és a farkas kalandjait? Most mutatunk 10 olyan mesét, ami garantáltan elbűvöli a család apraját és nagyját!

1. Mese a kis lajhárról, aki nem akart elaludni

Szívmelengető történet egy kis lajhárról, aki a szundikálás és a pihenés helyett a kalandot és a felfedezést választja. A Mese a kis lajhárról, aki nem akart elaludni egy kedves verses mese, csodálatosan illusztrált rajzokkal mutatja be egy lajhárcsalád egy napját.

2.  Sütinap nagyinál

Ebben a verses mesében 3 imádnivaló medvebocs és gondoskodó nagymamájuk történetét követhetjük nyomon ebben a gyönyörűen illusztrált kötetben. A Sütinap a nagyinál című kötetben lesz minden, ami szemnek s szájnak ingere: mennyei téli csemegék és a közös sütés-főzés öröme.

3. A Hold altatódalt dúdol

Egy imádnivaló lapozgató, kifejezetten altatáshoz. Ebben a kedves történetben lefekvéshez készülődik az erdei és mezei állatsereglet, az esti mesét pedig nyuszi papa készül elmondani. De vajon sikerrel jár? A Hold altatódalt dúdol kifejezetten kétéves kortól ajánlott lapozgató, ami a legkisebbeket is elbűvöli!

4. Medve és Madár

Medve és Madár története elmesél mindent, amit a barátságról tudni lehet. Ez a finom eleganciával illusztrált kötet humoros és izgalmas kalandokon át mutatja be egy medve és egy madár különös, mégis szívmelengető barátságát.

5. Barkamesék – A kis csizma

A Barkamesék sorozat egyik legújabb tagja, A kis csizma történetében már mindenki a hűvös, hideg időre készül, hiszen beköszöntött az ősz. Pipi, Szilka és Patyi történetein keresztül kedves betekintést nyerünk az erdő télre készülő világába.

6. Tölgyerdő meséi: Pele megfázott

A Tölgyerdő meséi sorozat új kötete, a Pele megfázott szomorú eseményről ad hírt: Pele megfázott és otthon kell maradnia! Szerencsére barátai nem hagyják cserben és mind meglátogatják a beteget, nem kevés vidámságot csempészve a mindennapokba.

7. Boribon, merre jársz?

Boribon könyvek legújabb kötetében az utazás, jobban mondva a közlekedési járművek izgalmaival ismerkedhetnek meg a gyerekek. Kedves rajzokkal illusztrált képes kötet, a történetet úgy kanyaríthatod, ahogy csak szeretnéd.

8. 3-5-8 perces téli mesék

Tökéletes meseválogatás téli bekuckózáshoz! Kortárs szerzők meséiből válogatott kiadás, ami nemcsak karácsonykor, de akár egész télen olvashattok. Kedves és huncut történetek, amit akkor is olvashattok, ha későn érkezik a mesekérés vagy nincs sok időtök. A 3-5-8 perces téli mesék remek választás a sűrű hétköznapokra.

9. Kicsimackó és Málnamaci

Kicsimackó és Málnamaci elbűvölő történet a testvérvárás időszakáról. Kicsimackónak ugyanis kistestvére születik és ez sok kérdést vet fel benne. Például mennyi fog jutni neki a málnalekvárból? Mackómama és Mackópapa ugyanúgy fogja szeretni, ahogy eddig? Vajon tud majd játszani a kishúgával?

10. Az 50 legszebb klasszikus mese

Egy igazi válogatáskötet, ami több mint 500 oldalnyi csodával várja a kicsiket és nagyokat. Az 50 legszebb klasszikus mese a 3 legnagyobb meseíró, Andersen, Grimm és Pegault legismertebb és legkedveltebb, valamint kevésbé ismert, mégis roppant szerethető, tanulságos meséit tartalmazza. Hüvelyk Matyi, Piroska és a farkas, A kis hableány, Rapuncel története mellett is rengeteg felfedeznivalót kínál!

Gyakran ismételt kérdések

Milyen könyvet olvassak a 2 éves gyerekemnek? 

2 éves korban alapvetően még az érzelmekre alapozó, illetve a világ és a környezet felfedezését segítő történetek és képeskönyvek válnak be igazán.

Milyen könyvet olvasson a 3 éves gyerekem?

3 éves korban már az összetettebb történeteket is megértik a gyerekek, amiken utána tudnak gondolkodni és tovább beszélgetni róla.

Mik a legjobb gyerekkönyvek esti meséhez?

Általában azok, amelyek akár egy este alatt is kiolvashatók, így lefekvés után nem fogja a folytatás izgatni a kicsik fantáziáját. Például a 3-5-8 perces mesék vagy A Hold altatódalt dúdol.

Milyen képeskönyv fejleszti a legjobban a gyerekem?

Azok, amelyek a körülöttünk lévő világot mutatja be. Például a környezetet, a járműveket vagy megismertet az érzelmekkel. Ebből a felsorolásból például a Boribon, merre vagy? lehet jó választás.

Share this post

Vissza a Bloghoz