Kontrasztos babakönyvek

Ha választasz még 30.000 Ft értékben, rendelésed INGYEN kiszállítjuk!
Szűrő

Kukucs! Így fejleszd kisbabád látását kontrasztos könyvekkel!

Az élet legnagyobb csodája mikor az anyaméhben megfogan a várva várt gyermek.

A fogantatás pillanatától kezdve, babánk az anyaméhben folyamatos fejlődik. Az első trimeszteren a sejtek differenciálódása zajlik, aztán a szervrendszerek indulnak gyors fejlődésnek, a harmadik szakaszban pedig mindezek érése és a születésre való felkészülés történik.

Kukkantsunk be picit az anyaméhbe a gyerek szemén keresztül! :)

Már a terhesség korai szakaszában, a 4. hétben lefűződik az előagyból a két szemhólyag.

A magzati szemmozgások pedig a 16.18-héttől mutathatóak ki, 24-28 héttől egy újabb mérföldkő következik, magzatunk elkezdi nyitogatni kis szemeit. Ámbár e tekintetben elég ingerszegény környezettel kell szembesülniük, hiszen a sötét anyaméhben túl sok mindent nem látnak. A szem és a látáshoz szükséges idegrendszer azonban születésre teljesen kifejlődik. 

A baba látásának fejlődése dióhéjban

A 9 hónapig tartó nyugodt, anyaméhben található sötétséghez képest, a világ tele van mindenféle fénnyel és ingerrel, amihez meg kell tanulnia alkalmazkodni.

Most bújt ki anya pocakjából máris mindenféle fény és hang veszi őt körül. Az újszülött látása még nem éles, ezt a szervét épp ezért meg kell tanulnia használni. Hiszen a látáshoz nem csupán a szemre, de az idegpályák kialakulására is szükség van.

A kezdeti életszakaszban nagyon korlátozott a látótávolsága, körülbelül csupán 20 cm. Ez azt jelenti, hogy nagyjából a közte és anyukája/apukája közti távolságban tájékozódik.

A látás elsajátításának az időszaka az első hat hónapban a legintenzívebb és a legfontosabb a kisbaba életében.

Az első hónapban először szemeit és a fejét a fényforrások felé irányítja, hiszen az első hetekben nem képes szemei mozgatását koordinálni. Viszont a szemkontaktus megteremtése már a kezdeti időszakban megtörténik.

A 2. és 3. hónapban fel is ismeri a szüleit, szemecskéit pedig fejétől függetlenül kezdi el mozgatni, gyors tempóban fejlődik a szemek összehangolt koordinációja.

A 3. hónaptól követően figyeli a játékokat, szemeivel jobbra- balra követi a játékok mozgását és kiszélesedik a látószöge. Ha a szülei szólnak hozzá, már igyekszik felvenni velük a kapcsolatot és megteremteni a szemkontaktust.

4. hónapos korában kialakul a pontos alak és formafelismerés. Felfedezi kis kezeit, s hosszasan vizsgálgatja azokat.

Egyre hosszabb ideig képes lekötni a figyelmét, percekig néz valamit, miközben felfedezi magának a világot.

Az a csecsemő, aki gazdagabb ingerkörnyezetben töltheti az idejét nyugodtabbá válik és figyelmesebb lesz az éber állapotában.

De mi a helyzet a színekkel és mivel tudunk segíteni nekik, hogy a látásra való készségük jobban fejlődjön?

Köztudottan a babák az első hetekben és hónapokban fekete- fehérben látják a világot. A színek számukra, még fekete- fehér szürke árnyalatokban és foltokban pompáznak, ezért teljesen felesleges ebben a korai szakaszban a színekkel ismertetnünk gyermekünket.

A legfontosabb a szülőkkel kialakult kapcsolat, hiszen őket ismeri fel legelőször és ők azok, akiknek a közelsége nyújtja számára a biztonságot.

Azonban ahhoz, hogy a babánk látása egészségesen fejlődhessen stimulációra van szükség. Ebben nyújtanak hatalmas segítséget számunkra,  a kontrasztos babakönyvek.

Miért kontrasztos? 

A fekete-fehér babakártyák hatnak a legintenzívebben a baba agyára. A kontrasztos ábrák a legerősebb vizuális ingerek egyike.

Kezdetben a geometriai formákat szeretik leginkább a kicsik, és azok közül is a kör alakúakat. Gondoljunk csak bele egy pillanatra… Szoptatáskor, az édesanya mellbimbóját keresve pár hetesen a kisbaba egy kör alakú „kapcsolatot” keres ahhoz, hogy jól tudjon lakni.

A kör alak megismertetése tehát az tájékozódásban is fontos szerepet tölt be.

Mekkora gyerekeknek ajánljuk a kontrasztos babakönyveket?

Akár már kéthetes kortól ajánljuk a kontrasztos könyvek használatát. Mivel színeket még nem látnak, azok nem kötik le a figyelmüket. A kontrasztos formák viszont annál inkább képesek akár percekig is fenntartani babánk érdeklődését.

Éber állapotban a babánkat hasra fordítva tegyünk elé egy- két kártyát, várjuk amíg a pici tekintete a lapra tévedjen és legye ideje fókuszálni.

Az első hetekben inkább csak a geometriai formákkal ismertessük meg, napi egyszer-kétszer, majd ahogy fejlődik a látása, jöhetnek a különböző érdekes állatokat és egyéb kontrasztos tárgyak és már többször is eléjük rakhatjuk a kártyákat kb. 30 cm távolságban.

A kiságy fölé is felakaszthatjuk a képeket, ahol szintén megfelelő távolságban vehetik szemügyre a kicsik a kontrasztos ábrákat. 

Milyen anyagokból készülnek a kontrasztos babakönyvek?

A mai kínálatban már számtalan lehetőség közül válogathatunk. Léteznek különálló kártyák, kemény kötésű könyvecskék és a könyveket puha verzióban is megtalálhatjuk a piacon.

Mivel a kisbabánk fogása sem alakult ki még, ezért egy vékonyabb lapot könnyebben képes széttépni. Ebből a szempontból praktikusabb a kemény kötésű könyvek alkalmazása.

A csörgővel kombinált kontrasztos puha  babakönyvek egyszerre több szerepkört is betöltenek. Ha a baba már megunta a képek vizsgálatát csörgő-zörgő funkciójának köszönhetően még sokáig játszhat vele. Puha anyagának köszönhetően az sem jelent problémát, ha a könyvet a szájához veszi, hiszen nem tudja azt szétrágni. Így biztonsággal a kezébe adható egy babakocsis séta során is. A megragadható csörgőke pedig a fogás fejlődését is segíti.