A baba öltöztetése évszakonként: útmutató

Vissza a Bloghoz
Baba öltöztetése

A baba öltöztetése évszakonként: útmutató

Sok édesanyának fejtörést okozhat, hogy bizonyos időjárási körülmények között és egyes évszakokban mit adjon gyermekére, azaz a baba öltöztetése. A picik megfelelő ruhákkal való felöltöztetése nagyon fontos, ugyanis a babáknál – mivel még nem tudnak beszélni és megmondani, hogy éppen melegük van-e vagy fáznak, – a nem megfelelően megválogatott ruhadarabok könnyen sírást eredményezhetnek.

Fontos tehát tisztába legyünk azzal, hogy melyik évszakban mit adjunk kisbabánkra. A baba öltöztetésének procedúráját pedig számos egyéb tényező is befolyásolhatja, például, hogy autóval visszük-e gyermekünket valahova, vagy babakocsiban fogjuk tologatni, és nem árt kisbabánk reakcióival és jellemével is tisztában legyünk, hiszen vannak nagyon fázós babák, és léteznek olyan kisgyerekek is, akik egy-két túlöltöztetett ruhadarab miatt pillanatok alatt kimelegszenek.

Miért fontos az évszaknak megfelelő öltöztetés?

Természetesen azért, mert a babákat is – hasonlóan a felnőttekhez – az időjárási körülményekhez megfelelően kell öltöztetni. Más idő van a nyári nagy melegben, és nyilván teljesen más szabályok érvényesülnek a hidegebb időszakokban.

A kisbabák még nem tudják elmondani, hogy mi a jó nekik, így egyedül elégedetlenkedéssel és sírással tudják tudatunkra adni, ha melegük van vagy éppen fáznak. A szülők leggyakoribb hibája általában a túlöltöztetés. Hiába látjuk ugyanis, hogy milyen évszak és időjárás van kint, féltve a picit a megfázás veszélyétől, olykor akaratlanul is túlöltöztetjük. Ezzel pedig pont annak az ellenkezőjét válthatjuk ki babánknál, mint amit el akartunk érni, ugyanis a túlöltöztetés izzadást eredményez, a fokozott bemelegedés pedig megfázást okozhat.

Évszakoknak megfelelően kisbabáknál mindig érvényben van az az alapszabály, mely szerint egy réteggel több ruhát kell egy csecsemőre adni, mint amennyit saját magunk felvennénk. Természetesen, ha a nyári hőségben tűz a nap, és a hőmérő higanyszála 30 fok vagy a felett ingadozik, nem kell a kisbabára még egy réteg ruhát ráadni, de alapesetben a magunkhoz viszonyított plusz egy réteg ruha az alapelv a kicsiknél.

Fontos betartandó utasítás az is, hogy gyermekünket próbáljuk meg mindig észszerűen, rétegesen felöltöztetni, hiszen így bármilyen hirtelen időjárás változás esetén, vagy éppen saját magunk hőérzetének változása során könnyen át tudjuk variálni babánk ruházatát, és fel tudjuk hirtelen öltöztetni, vagy éppen le tudjuk vetkőztetni a rétegesen ráadott ruhákból.

A baba öltöztetése tavasszal

Kezdő szülőknek az újszülött öltöztetése a tavaszi, melegedő időkben kicsit bonyolultabb lehet, hiszen ez az időjárás elég szeszélyes és kiszámíthatatlan tud lenni. Míg egyik nap tavaszias napsütés van és kellemes meleg, addig a következő napokban vissza-visszatérhet a fagyos szél és a hideg időjárás, így nem a legegyszerűbb ekkor kitalálni, mit adjunk gyermekünkre.

tavaszi időjárás alkalmával érdemes kisbabánkra alsó rétegnek egy hosszúujjú bodyt és hosszúnadrágot adni, természetesen zoknival egybekötve. Efölé adjunk babánkra egy hosszú, melegebb plüssrugdalózót akár, hogy amennyiben még nem olyan meleg a tavasz, a lába is duplán védve legyen, majd felső rétegnek öltöztessük kabátba és sapkába.

Ahogy melegszik a tavaszi idő, természetesen a plusz nadrág réteget el lehet hagyni, és a melegebb kabátot is érdemesebb egyel hűvösebbre cserélni, hogy ne izzadjon le gyermekünk. Ha már nem fúj a szél, és a nap is sokáig melegebben süt, nem feltétlen kell már sapkát adjunk babánkra, de ezt mindig az adott pillanatban döntsük el, hőérzetünkben bízva.

A baba öltöztetése nyáron

nyári melegben fontos, hogy ne öltöztessük túl kisbabánkat. A nagy kánikulában elegendő rá egy vékony, jó anyagú pamut body, és egy vékonyabb kis rövidnadrág. Amennyiben rettentő hőség van odakint, a nadrágot is levehetjük, és a babakocsiban anélkül is tologathatjuk. Fokozottan figyeljünk azonban a napsütésre, és arra, hogy kisbabánk mindig védve legyen a káros sugaraktól. Adjunk fejére vékony kis nyári sapkát a napszúrás elkerülése érdekében.

A nyári öltöztetés kulcsa sokszor a ruházat anyaga, tehát a pamut vagy lenvászon ruhák, melyek könnyedségükkel laza és kényelmes viseletet biztosítanak a kicsiknek. Kerüljük a műszálas, vagy plüss anyagokat, mert ezek könnyen túlmelegedést okozhatnak a piciknél.

Liewood úszópelenka

Amennyiben a nagy melegben hűvösebb benti helyre vagy légkondicionált helységbe térünk be, mindenképpen adjuk fel babánkra ismét a bodyt és a nadrágot, és takarjuk be egy vékonyabb lepel anyaggal vagy takaróval, hiszen a hirtelen hőmérsékletváltozás és a felmelegedett, esetleg leizzadt test, kellő ruházat híján könnyen megfázhat a klímában és a hűvösben.

Hogyan öltöztessem a babámat ősszel?

Az őszi időjárás szintén kiszámíthatatlan tud lenni, így mindig rétegesen öltöztessük babánkat. Amikor már hűvösebb az idő, sapka és kiskabát mindenképpen kell gyermekünkre, illetve hosszúujjú body és hosszúnadrág alsó öltözetnek. Ezt a kombinációt helyettesíthetjük rugdalózóval is, egy aláadott hosszú bodyval. Ha úgy ítéljük meg, egy vékonyabb pulóvert is ráadhatunk. Ilyenkor ajánlottabb a gombos verziójú kardigánokat választani, mert a zipzárak az alsó ruházatban kényelmetlenek is lehetnek, és míg babánk nagyon pici, kényelmetlen lehet ráadni az egybefüggő pulóvereket.

little dutch t shirt z dlugim rekawem little flowers pink 68cm cl21121755 3 2

Az őszi időjárás során megjelennek a boltok polcain az első overálok, melyek eső és szélálló anyagból készülnek. Érdemes beszerezzünk ebből is, és amikor az időjárás már nagyon szeles, esetleg nedves, adjunk overált kabát helyett felső öltözetnek gyermekünkre. A zokni természetesen itt is alapdarab, és amennyiben még babánk nem tud állni és járni, adhatunk rá plüss cipőcskét, mely tulajdonképpen a lábfejét védi meg a hidegtől, mintsem cipőként funkcionál ekkor még. Ősszel elengedhetetlen a babatakaró, melyet bármilyen hideg fuvallat során gyermekünkre tudunk teríteni.

A baba öltöztetése télen

A babatakaró a téli évszakban is jó szolgálatot tehet, de ilyenkor kiválthatjuk valamilyen bundazsákkal is, mely gyakorlatilag plusz egy meleg rétegként szolgál a teljesen felöltöztetett, meleg ruhákba bújtatott babánkon, és nem utolsó sorban alulról is védi a hideg ellen.

  • Mit adjak rá kintre?

Télen, fület eltakaró vastag sapkát és overált mindenképpen adjunk gyermekünkre. Ekkor már nem az őszi szélvédős overálok kaphatók, hanem a meleg, vastag, puha és bolyhos változatok, melyek polár belső rétegüknek köszönhetően teljes melegben tartják a kicsiket. Az overálok alá hosszú nadrágot és hosszú ujjú bodyt, vagy nadrág helyett rugdalózót adjunk.

Fontos megemlíteni, hogy az esetleges fulladásveszély miatt a picibabák még nem hordanak sálakat, így ezek használatát a kezdetekben mellőzzük. Takarjuk be helyette takaróval kisbabánkat, ha úgy érezzük, hogy a kabát vagy az overál zipzárja nem terjed egészen fel a nyakáig.

  • Mit viseljen a baba a lakásban?

A lakásban bent szintén figyeljünk az öltöztetésre, és vegyük észre, ha babánk azt jelzi, hogy nagyon melege van vagy éppen fázik. Nyáron egy kis body egy vékony anyagú nadrággal, télen pedig hosszú ujjú body, esetleg egy kiskardigán, és hosszúnadrág vagy rugdalózó legyen gyermekünkön. Amikor lefektetjük, feltétlen takarjuk be egy kis takaróval.

1111ads

Az átmeneti tavaszi és őszi időben minden hőérzetünktől és lakóhelyünk belső hőmérsékletétől függ, de belső terekben általában a hosszabb öltözetek dominálnak. Amennyiben babánk még nem tud járni, nem kell rá semmilyen lábbelit adni, ám onnantól, hogy megteszi élete első lépéseit, érdemes a lakások, házak hűvösebb padlójára valamilyen benti „totyogó” kiscipőt ráadni.

Babád öltöztetéséhez nézz körül webáruházunkban, ahol számos ruházati termék, kiegészítő, babajáték, fontos kellék, és egyéb csodálatos termékeink közül válogathatsz!

Share this post

Vissza a Bloghoz