BLW baba: mit jelent? Milyen a BLW módszer?

Vissza a Bloghoz
BLW baba: mit jelent? Milyen a BLW módszer?

BLW baba: mit jelent? Milyen a BLW módszer?

A hozzátáplálás időszaka izgalmas, ám természetesen jelent némi kihívást a szülő számára. Ennek kezdete jelenti azt, hogy az anyatejről vagy tápszerről megkezdjük az átállást a szilárdabb ételek és az új ízek irányába. Ez egy nagyon fontos mérföldkő a csecsemők életében, a szülőnek pedig figyelmesnek, türelmesnek – és a legfontosabb: magabiztosnak kell lennie! Hogy miért? Azért, mert a baba minden apró rezdülést érez, és ha azt érzi rajtunk, hogy ez az időszak félelemmel, aggodalommal tölt el minket, akkor ő maga is nehezebben alakítja majd ki a kapcsolatot az étellel – egyszerűen átragad rá ez a fajta stressz és nem tesz jót neki. Bőven van időnk felkészülni arra, hogy milyen módszert szeretnénk követni és érdemes alaposan tájékozódni előtte.

Alapvetően két lehetőségünk van: vagy a „hagyományos” pürés hozzátáplálás mellett tesszük le a voksot, vagy BLW (Baby-Led Weaning) babánk lesz, és az egész pürézést úgy ahogy van, kihagyjuk. Hogy pontosan mit jelent ez a módszer, azt pedig ebben a bejegyzésünkben fogjuk részletesen kifejteni. 

Mi az a BLW?

A BLW módszer Magyarországon is egyre népszerűbb és nagyon sokan választják a hozzátáplálásnak ezt a formáját, sőt: sokszor a baba választ, ugyanis van olyan, hogy egyszerűen nem működik a pürés hozzátáplálás, majd kiderül, hogy olyan boldogan eszi a kis falatokat az a gyermek, mint semmi mást előtte. Erről is kell szólnia az egésznek: a baba igényeit és képességeit figyelembe véve tápláljunk hozzá és vezessük végig őt egy olyan csodálatos úton, aminek az a vége, hogy egy jól evő, ételekből való örömforrást maximálisan kihasználó gyermeket neveltünk belőle. 

A BLW módszerben a babára van bízva a döntés, hogy mit és mennyit szeretne enni, önállóan választhat a felkínált ételek közül a tányéron és nem mi adjuk a szájába az ételt, hanem ő maga teszi be és szabályozza önmagának. Kanalat is csak előre töltve, ám a kezébe teszünk, és a saját tempójukban fogyaszthatják így is az ételt. Nem keverünk darabos és pépes ételeket, mert nagyon veszélyes lehet!

cute baby boy highchair choosing what eat 23 2148742667

A BLW módszer alapjai

Ha pontokba kellene szednünk az alapokat, akkor ezek a fő szempontok:

  1. A baba önállóságát támogatjuk: a baba ér hozzá az ételhez, ő maga dönti el, mit tesz a szájába és megvan az a fajta szabadsága, hogy ő fedezheti fel az ételeket. A BLW rövidítés jelentése is „baba által vezetett hozzátáplálás” – ez mindent elmond.
  2. Darabosak az ételek, nincs püré: az aktuális kornak megfelelő ételeket kínáljuk olyan formátumban, ami megfelel az ő fogási képességeiknek. Főtt vagy párolt zöldség hasábok, puha gyümölcsök vagy húsok nagyobb darabban, hogy ők tudják szabályozni, mekkorát harapnak le belőle. 
  3. Együtt eszünk, közösen, családként: a BLW lehetővé teszi, hogy a baba részt vegyen a családi étkezéseken, és ugyanazt az ételt fogyassza, mint mi, csak „babás” verzióban. Ez segíti őt beilleszkedni a családi ritmusba, arról nem is beszélve, hogy egy közös étkezés a nap fontos pillére a családi dinamikának.
  4. Figyelem és biztonság: nagyon fontos, hogy a szülő figyelje a baba igényeit és reakcióit, ha pedig úgy érzi, hogy közben kell járnia, akkor ismerje és tudja a megfelelő életmentő fogásokat.
  5. Türelem: egy BLW baba lehet, hogy rengeteg időt tölt el étkezésenként az asztalnál, arról nem is beszélve, hogy milyen sok maszattal jár – ezt a tanulási folyamat részeként fogjuk fel és ne bosszankodjunk rajta feleslegesen! Egy jól kiválasztott előke viszont biztos, hogy hónapokig hű társunk marad, ezt garantáljuk!

A BLW előnyei

A BLW – szemben a pürés hozzátáplálással – táplálkozási és fejlődési előnyei közé sorolható az, hogy a falatkás táplálásnál sokkal jobban fejlődik a szem-kéz koordináció, ugyanúgy, ahogy a motorikus készségek is. Ezek a babák remekül tudják gyakorolni a csippentő mozdulatot, a fogást és a rágást is: hamarabb lesznek ügyesebbek benne és később egy magabiztos kapcsolatuk alakul ki ennek köszönhetően az étellel. 

Mivel egy BLW baba önmaga dönthet arról, mit és mennyit eszik, jóval ügyesebben megy majd neki az éhség szabályozása és az önálló étkezési szokások is gyorsabban alakulnak ki. Sajnos az óvodákban is lehet találkozni olyan gyerekekkel, akik azt se tudják 3 évesen, melyik evőeszköz mire való és hogy hogy is kellene enni helyesen. 

Mindenképpen meg kell említeni azt, mennyire egyszerűbb az elkészítése ezeknek az ételeknek a pürés táplálással szemben: ha nem bébiételt szeretnénk adni a gyermeknek, hanem friss alapanyagokból készült pürés ételt, akkor bizony párolni, turmixolni kell, ez pedig nem minden élethelyzetben kivitelezhető könnyen. Onnantól kezdve, hogy csak fel kell szelni vagy hasábokra kell vágni az ételeket, a mi szabadságunk és megnő és nem kell aggódni egyetlen nyaraláson sem, hogy mit fogunk adni a gyermeknek. Azt, amit mi is eszünk!

Az egyik legnagyobb előnye a BLW módszernek pedig az egészséges étkezési szokások kialakítása, hiszen egészben az ételek sokkal egészségesebbek, tápanyagban és rostban sokkal gazdagabbak. Fontos, hogy ezzel már babakorban lefektetjük az alapokat ahhoz, hogy később ne alakuljon ki evészavar vagy olyan nagy mértékű válogatósság, ami megnehezíti a gyermek hétköznapjait. 

Mikor érdemes elkezdeni a BLW-t?

Ahhoz, hogy a BLW-t sikeresen elkezdjük nem a baba életkorát kell nézni, hanem egyéb, érettségre utaló jeleket is ismerni kell. A legjobb szakorvosok ajánlásával ellenőrzött cikkek is kihangsúlyozzák, hogy nagyjából 6 hónapos fejlettségi szint minimum kell ahhoz, hogy belevághassunk – ám maga az életkor elérése koránt sem elég. Magabiztosan, stabilan kell ülniük és arra is képesnek kell lenniük, hogy a megfogott ételt a szájukhoz tudják emelni. Abszolút jele a fejlettségnek mindezek mellett az is, ha a kicsi elkezd érdeklődni az ételek iránt: cuppog, mikor mi is eszünk, szeretne és kér is belőle, látszik, hogy vágyakozik iránta. Általában 6 hónapos kor alatt még reflexszerűen kilökik a nyelvükkel a szájukba kerülő idegen dolgot (kivéve anyatej, tápszer), ha ezt kinövik, akkor egészen biztosan készen állnak az ételek befogadására. 

A BLW gyakorlati megvalósítása

Nagyon fontos, hogy olyan ételeket válasszunk melyek biztonságosak a baba számára. Legyenek könnyen marokra foghatók, mert csak így tudják szabályozni magunknak, mekkorát harapnak le. Legyen puha a zöldség és a gyümölcs is, pároljuk meg őket úgy, hogy a kezükben ne essenek szét – magabiztosan tudják enni és harapni. 

Nagyon jó kezdő étel a banán, az avokádó, a sütőtök, a párolt édesburgonya, a párolt répa, a mangó, a barack, vagy a párolt brokkoli, karfiol. Ne adjunk nekik az elején semmiképpen sem olyan dolgot, ami kemény vagy amit sokat kell rágni, mert ha erre még nem állnak készen, akkor életveszélyes lehet – fulladást okozhat. 

Használjunk olyan etetőszéket, ahol a lábuk is megvan támasztva és amit könnyű az asztalhoz tolni, hogy ők is maximálisan a családi étkezések tagjai lehessenek. 

Érdemes beszerezni olyan gyerek étkészletet, amiben van osztott tányér, és ami lehetőleg olyan, hogy öntapadós kialakításának köszönhetően nem csúszik az alja. Ez sok kellemetlen percet megspórolhat nekünk, hiszen nem tud repülni a tányér semerre, ráadásul az osztottság remekül elkülöníti a választható ételeket is a baba szeme előtt. 

Gyakori aggályok és tévhitek a BLW-vel kapcsolatban

Az emberek többségének legnagyobb aggálya az, hogy a BLW módszer fulladást okozhat, mert a baba nem képes a darabos ételek elfogyasztására. Ez nem így van. Azt viszont nagyon fontos megjegyezni, hogy ha aggályunk van a babánk képességei és a módszer biztonsága felől, akkor NE válasszuk ezt a hozzátáplálási formát mert ezt csak úgy lehet csinálni, ha maximális a bizalmunk benne. Ezt a módszert egyáltalán nem kötelező magunkra erőltetni, ott van a pürés megoldás is – nagyon ügyesen lehet csinálni és természetesen nem véletlen, hogy a „megszokott, klasszikus módja” a hozzátáplálásnak. 

Sokan aggódnak amiatt is, hogy így kevesebb tápanyagot tudnak bevinni a baba szervezetébe, hiszen a pürékben sok mindent lehet mixelni, a babaételek pedig bőségesen dúsítottak vitaminokkal. Nagyon sok tápláló és egészséges ételt lehet kínálni a BLW során is, húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket és gabona alapú élelmiszereket is. Nagy mértékben függ tőlünk és természetesen a mi feladatunk, hogy tudatosan állítsuk össze az étrendet és figyeljünk arra, hogy az változatos és tápanyagban gazdag legyen. 

Mindenképpen érdemes elvégezni egy olyan elsősegély tanfolyamot, ahol kiemelt fókusz van a gyerekek életmentésén. Ez hatalmas önbizalmat adhat nekünk, hiszen, ha baj van, képesek leszünk segíteni a saját gyermekünkön. Nagyon jó oktató videókat lehet találni az interneten, ezeket érdemes megnézni újra meg újra, hogy azonnal beugorjon, mit kell tennünk fulladozás esetén.

Összességében hangsúlyoznánk, hogy a BLW egy komoly döntés, de ha végig megyünk ezen az úton, akkor egy fantasztikusan jól evő, ételek iránt állandóan kíváncsi kis ínyenc gyermeket nevelhetünk – nagyon fontos viszont az alapos utánajárás és hogy maximálisan bízzunk a módszerben és a babánk képességeiben is. Csak és kizárólag akkor álljunk neki, ha a gyermekünk minden alapvető képessége megvan már hozzá és ha biztosan tudjuk, hogyan tudunk segíteni akkor neki, ha szüksége van ránk. Nézzünk rengeteg videót, lépjünk be egymást támogató csoportokba, olvassuk el a szakemberek könyveit a témában – mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy teljes egészében magunknak érezzük ezt az egészet.

Share this post

Vissza a Bloghoz