Cumi kifőzése, fertőtlenítése: útmutató

Vissza a Bloghoz
Cumi kifőzése, fertőtlenítése: útmutató

Cumi kifőzése, fertőtlenítése: útmutató

A cumizás sok családban meghatározó része a mindennapoknak. Biztosan megvan az a kép, mikor a szülő kétségbeesetten keresi mindenhol a baba kedvenc cumiját, és pont, mikor a legnagyobb szükség lenne rá, no akkor csak azért sincs meg sehol! 

E szokás kialakítása csupán egyetlen döntésen múlik: hogy mi, szülők adunk-e a vagy sem. Lehet vitatkozni az előnyeiről és hátrányairól, sőt, sokan igen hevesen állnak ki az álláspontjuk mellett ebben a témában, ám cikkünkben most azoknak szeretnénk segíteni, akiknél jelenleg a mindennapok szerves részét képezi. A megfelelő mértékű fertőtlenítés fontos lépés a babák egészségének biztosításában, és nagyon ügyelnünk kell arra, hogy elkerüljük a bakteriális és vírusos fertőzéseket egy koszos cumi miatt. Térjünk rá a cumi kifőzése és a cumi fertőtlenítése témájának minden fontos pontjára!

Mik a cumizás előnyei?

A cumizás természetes megnyugvást és vigaszt ad a babának. Felmerülhet a kérdés, hogy hogy lehet természetes, ha egy gumi anyag van a szájában? Nos, itt nem azon van a hangsúly, hanem magán az ösztönszerű reflexen, amit a cumin ki tudnak elégíteni. Minden ember már a megszületés pillanatában ismeri ezt, sok baba már magzatként is szopizza az ujját, születés után pedig ösztönösen keresik az édesanyjuk mellét. A cumi szopás közben kibocsátott endorfinok segítenek csillapítani a stresszt és az idegességet, hiszen ilyen impulzusokat a pici babáknak is meg kell élniük. 

Nagyon-nagyon fontos – és ezt ebben a külföldi cikkben is elsőként emelik ki – hogy a cumizás csökkenti a bölcsőhalál esélyét, ami körülbelül a baba 1 éves koráig fordulhat elő. Azt is kiemelik továbbá, hogy a cumit könnyebben el fogjuk tudni venni, mint a saját ujját, amiről nyilván sokkal nehezebb leszoktatni hiszen állandóan látja és kéznél van. 

Nagyon sok babának segít a cumizás a nyugodtabb alvás kialakításában, hiszen könnyebben ellazulnak és átadják magukat a fáradtságnak – el tudnak aludni. Az sem utolsó szempont, hogy fogzáskor komoly fájdalomcsillapító hatásuk is van, hiszen masszírozza az ínyt és jelentősen csökken a kellemetlenség.

A megfelelő időben történő leszoktatás lehetőséget teremt a gyermeknek arra, hogy megtanulja más módon megnyugtatni magát, miközben továbbra is megmarad a kötődés és a biztonság érzése a szülők felé.

Kifejezetten felhívnánk a figyelmet a BIBS cumikra, melyek világszerte a kicsik nagy kedvencei. Természetes, natúrkaucsuk fejük az édesanya mellbimbóját formázza, BPA-, PVC – és ftalátmentesek. Biztonságos és praktikus kialakításuk miatt kórházak és védőnők ajánlják világszerte!

Cumi kifőzése az első használat előtt: hogyan csináljuk?

Ahhoz, hogy megvédjük babánk egészségét, nagyon fontos, hogy az első használat előtt tegyük meg a szükséges lépéseket és rendesen legyen lefertőtlenítve! Először is, alaposan mossuk meg a csap alatt langyos vízben, olyan szivaccsal, amit előtte nem használtunk korábban semmi másra. Ezt követően tegyünk fel egy kisebb fazékba vizet, forraljuk fel, és helyezzük el benne a cumit. Hagyjuk benne legalább 5 percig – ennyi idő kell ahhoz, hogy megöljük a potencionális baktériumokat és kórokozókat. Ha kivettük a forró vízből, akkor mindenképpen hagyjuk őket teljesen kihűlni, mert a forró cumi fájdalmas sérülést fog okozni a babának! Fontos, hogy teljesen meg is száradjanak, és aztán így adjuk a babának.

Cumi kifőzése: szükség van-e erre többször is?

Igen, a cumik rendszeres tisztítása és fertőtlenítése mindenképpen fontos. Az első használat előtt teljesen egyértelmű, hogy ki kell főzni, hiszen a gyártási maradványokat és a potencionális kórokozókat muszáj eltávolítani. Egy olyan termékről van szó, ami a baba szájába kerül naponta több alkalommal, akár órákon keresztül is. Elképzelhetetlen, hogy erre ne figyeljünk maximálisan és ne az legyen a legfontosabb, hogy rendesen fertőtlenítve legyenek. Sokat könnyíthet az életünkön egy jó cumilánc, ami abban segít, hogy minél kevesebbet tudjon a földre kerülni az a cumi.

A legjobb tippünk és tanácsunk az, hogy hetente egyszer főzzük ki őket és naponta több alkalommal langyos víz alatt legyenek leöblítve alaposan.

Cumi fertőtlenítése a későbbiekben: hogyan csináljuk?

Ha nem tudunk azonosulni a fazékban történő kifőzéssel, vagy tehernek és bonyolultnak éljük meg, akkor is vannak szuper lehetőségek, melyek ugyanazt a végeredményt fogják hozni számunkra. Az egyik a gőz alatti sterilizálás, ilyen készüléke nagyon sok mindenkinek van otthon a háztartásban, mert a cumisüvegeket is sokan ezzel fertőtlenítik. A cumit természetesen ugyanúgy be lehet dobni mellé és tökéletesen el fogja pusztítani a baktériumokat rajta ez a modern gép is. 

Egy másik opció lehet még a mikrohullámú sterilizálás, vannak ugyanis olyan cumik is, melyek speciális mikrohullámú sterilizáló tartóban is fertőtleníthetőek és tisztíthatóak. 

Miért maradhat víz a cumifejben? Hogyan távolítsuk el?

Ha a mosás vagy kifőzés után nem sikerült teljesen megszárítani a cumit, akkor előfordulhat, hogy víz marad a cumifejben. Sajnos ilyenkor nem biztos, hogy az egyszerű rázogatás vagy a cumifej nyomkodása segíteni fog – első körben próbálkozzunk a kiszárítással. Tegyük száraz felületre és várjunk, hátha kiszárad teljesen. Ha nem, és makacsul ott marad a víz a cumifejben, akkor próbáljuk meg áztatni forró vízben néhány percig. Ez segíthet a vízbuborékok eltávolításában és könnyebbé teszi, hogy távozzon a cumi fejéből. 

Hogyan, mivel NEM szabad fertőtleníteni a cumikat?

Vannak olyan módszerek és anyagok, amik károsíthatják vagy megváltoztathatják a cumifej anyagát, e miatt szigorúan tilos használni őket. Ezeket most pontokba szedve soroljuk fel:

  1. Vegyszerek és kemikáliák: soha, semmilyen erős vegyszerrel ne mossuk le a cumifejeket, mert nem lehetünk elég biztosak benne, hogy megfelelően eltávolítottuk-e róluk őket! Ezek a vegyszerek súlyosan irritálhatják a baba nyálkahártyáját és komolyan károsíthatják a cumi anyagát is.
  2. Túl sokáig van a forró vízben: a körülbelül 5 percet nem véletlenül írtuk, ugyanis, ha túl sokáig van forró, lobogó vízben, akkor sérülhet a cumifej anyaga. 
  3. Nem mindegyik mehet a mikróba: bizony, és ezt is említettük fentebb, csak akkor tegyük be oda fertőtleníteni, ha a cumi olyan típusú és bírja a mikrohullámokat. 
  4. Túl sokat gőzöljük: bízzunk a beépített időzítőben vagy a használati utasításban – addig legyen a sterilizáló gépben a cumi, ameddig azt a gyártó javasolja!

Cumi fertőtlenítése, tisztítása: milyen gyakran van rá szükség?

A cumik tisztításának gyakorisága nagy mértékben függ attól, hogy milyen gyakran és milyen körülmények között vannak használva. Alapvetően érdemes hetente egyszer alaposan fertőtleníteni (kifőzni, sterilizálóba tenni), illetve nyilván napi szinte mossuk le, hiszen minden koszt, szöszt összeszed a földre leesett cumi és ez egyáltalán nem higiénikus. Ha a babánk beteg, vagy hajlamos elkapni betegségeket, akkor érdemes az átlagosan javasoltnál gyakrabban tisztítani a cumikat. Ha esetleg bizonytalanok vagyunk, mi is lenne a megfelelő gyakoriság, akkor pedig kövessük a gyártó utasításait!

Share this post

Vissza a Bloghoz