Legjobb gyerek mikroszkóp: 5 szempont a választáshoz

Vissza a Bloghoz
Legjobb gyerek mikroszkóp: 5 szempont a választáshoz

Legjobb gyerek mikroszkóp: 5 szempont a választáshoz

A gyerekek kíváncsisága gyakorlatilag születésük pillanatától fogva kielégíthetetlen: folyamatosan felfedezik a világot, minden újdonság érdekes számukra és minden információt úgy szívnak magukba, akár a kis szivacsok. Nekünk, szülőknek megvan az a lehetőségünk, hogy minden életkorban kielégítsük ezt a kíváncsiságot és azon túl, hogy az élet alapvető dolgaira megtanítjuk őket, szerencsére különféle eszközökkel tudjuk támogatni az állandó tudásvágyat. Fantasztikus játékok vannak ma már piacon és ez akkor is igaz, mikor a gyermekünk már nagyobb lesz – iskolás korban sem kell aggódni, rengeteg a jó, kreatív lehetőség a fejlesztésre!

Egy nagyobb gyermeket már sokkal komolyabb dolgok érdekelnek: kíváncsivá teheti őket a biológia, a kémia, a tudomány gyakorlatilag bármelyik ága. Ebben a blog cikkben szeretnénk a legjobb gyerek mikroszkópokat megmutatni, melyek olyan eszközök, amivel a tudományos felfedezések új színt kaphatnak otthon, és amikkel feltehetőleg a gyermek is nagyon boldog lesz. 

Miért jó ötlet mikroszkópot vásárolni a gyereknek?

A gyermek mikroszkópok természetesen óriási izgalomban tartják a gyerekeket. Érdekes számukra, hiszen egy olyan dolgot vizsgálhatnak meg, ami szabad szemmel nem, vagy alig látható. Arra sarkallja őket, hogy az élet más területeire is átkapcsolják ezt a tapasztalást: vannak olyan dolgok, melyeknél az apró részletekben rejlik a szépség, hiába nem kézzel fogható, vagy csak egy parányi méret az, amit látunk belőle. 

A problémamegoldó képességet is fejleszti, hiszen miközben vizsgálódnak, fel kell ismerniük és értelmezniük a különböző jelenségeket. A leírás is tartalmazza, hogy mit, hogy kell csinálni a mikroszkóppal, nekik pedig minden egyes lépést pontosan követve kell véghez vinniük ahhoz, hogy ugyanarra az eredményre juthassanak és átélhessék a kísérlet okozta örömöt. Nagyon hamar rájönnek a mikroszkópnak köszönhetően, hogy mennyi csoda van a világban és milyen sok felfedeznivaló van még benne. 

Ha a gyermek pozitív élményekkel gazdagodik a mikroszkóp használata során, akkor jó esély van arra, hogy a jövőben is érdeklődni fog a tudomány világa iránt, netán kinyitunk egy kiskaput afelé, hogy a későbbiekben a tudományos karrier felé induljon majd el.

Ahogy azt a méltán híres Magnus márka is elmondja a cikkében, a mikroszkópok a tudomány számos kapuját megnyitották és rengeteget köszönhetünk nekik. Fontosak és nélkülözhetetlenek a mindennapi életben, nem csoda hát, hogy a tudomány iránt érdeklődő gyerekeknek is ennyire megmozgatja a fantáziáját. 

Lássuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárlás során!

Mekkora gyereknek lesz a mikroszkóp?

A mikroszkópok típusát mindenképpen a gyermek életkorához kell igazítani, és az alapján kiválasztani a megfelelő modellt. Webshopunk kínálatából a BUKI mikroszkópokat ajánljuk, melyek maximálisan kielégítik minden korosztály igényét. Az olyan mikroszkópok, amik könnyen kezelhetők (pl. a Navir Explora felfedező játékunk) már a nagyobb ovis korosztálynak is izgalmasak lehetnek. A kisiskolás tudáspalántáknak viszont már olyanra lesz szükségük, amiben több az extra és jobb a nagyítási képesség is. 

Igazán érdekessé 7-8 éves, azaz kisiskolás kortól válik, amikor óvoda után ismét hatalmasat nyílik a világ az iskola megkezdésével. E kor magával hozza, hogy elkezdenek érdeklődni a tudományos felfedezések és a természettudományok iránt, így e kíváncsiságuk kielégítéséhez érdemes hozzájárulnunk egy olyan minőségi gyerek mikroszkóppal, mint amilyen például a BUKI mikroszkóp 30 kísérlettel elnevezésű játék is.

Nagyítási képesség és optikai minőség

Ahhoz, hogy a gyerekek hatékonyan és élvezettel tudjanak tanulni elengedhetetlen a jó nagyítási képesség. Az oktatási célok szempontjából fontos, hogy a mikroszkóp alkalmas legyen a részletes vizsgálatokra, hiszen, ha ez nincs meg, akkor a gyerekek is sokkal kevésbé élvezik és elveszthetik érdeklődésüket a mikroszkopikus vizsgálatok iránt. Minél nagyobb és pontosabb, élesebb az eredmény, annál jobban segítve vannak abban, hogy bővítsék tudásukat. A BUKI kínálatában akár 1200x-es nagyítási képességgel ellátott gyerek mikroszkópot is találunk, ráadásul számos olyan kiegészítőt is tartalmaznak a dobozok, amik még izgalmasabbá teszi a vizsgálatot. 

Kezelhetőség és tartozékok

Ez szorosan összefügg az életkori ajánlással is: olyan mikroszkópot kell vásárolni, ami nem „túl sok” a gyermeknek, vagy fordítva: ha kevésnek érzi, úgy gondolja majd, hogy ez nem is annyira izgalmas eszköz a felfedezésre. Pedig ez nem így van! Nagyon fontos, hogy mennyire egyszerű kezelni számára, tehát ismerje ki magát könnyen rajta, legyen a képességeinek megfelelő és alkalmanként tudja egyedül is használni. 

Számos tartozék is van a BUKI mikroszkópokhoz: diák, üvegcsék, mikro-szeletelő, csipesz, tű, címkék, minta diák…S hogy miért jó ez a sok minden? Azért, mert még változatosabbá és izgalmasabbá teszik a tanulmányozást, segítségükkel pedig extra információhoz juthatnak a gyerekek. 

Tartósság és biztonság

Egyértelmű, hogy rengeteg gyerek mikroszkóp van a piacon. Mindenképpen azt szorgalmazzuk, hogy ha már egyszer ilyen komoly „játékot” veszünk gyermekünknek, akkor az legyen minőségi és olyan termék, ami nem fog összetörni. Válasszunk olyan gyerek mikroszkópot, ami tartós anyagból, például fémből vagy nagyon erős műanyagból készült! Az olcsó változatok könnyen sérülhetnek sajnos. Győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott mikroszkóp biztonságosan használható-e a gyerekek számára és alaposan nézzük meg, hogy megfelelő védőburkolatokkal van-e ellátva, nem okozhat-e sérülést esetleg nekik a vizsgálatok során. 

Ár-érték arány

Az ár-érték arány azt mutatja meg, mennyit kapunk a pénzünkért. Akkor lesz értékes a befektetésünk, ha a megvásárolt mikroszkóp magas minőséget képvisel és mi elégedettek vagyunk vele. Egy jó minőségű mikroszkóp sokáig kielégítheti a gyermek igényeit hiszen kevésbé hajlamosak a meghibásodásra, így hosszú távon kifizetődőbb ezeket megvásárolni. Az sem mindegy, hogy milyen kiegészítőket kapunk a pénzünkért, ezt is érdemes ellenőrizni, hiszen sokkal izgalmasabbá teszik a tudományos vizsgálatot. Egy alap készülékbe könnyebben bele lehet unni, így a vásárlás során érdemes mérlegelni ezt a szempontot is. 

Akkor mit válasszak? 

Figyelembe véve a fent említett szempontokat azt javasoljuk, hogy aki a gyerek mikroszkóp vásárlásán gondolkozik, mindenképpen nézze meg a BUKI márka kínálatát webshopunkban. 

Nézzük, melyek azok a mikroszkópok, melyekben biztos, hogy nem fog sem a gyermek, sem a szülő csalódni!

  • BUKI mikroszkóp 30 kísérlettel: ez a legkomolyabb modellünk mind közül, aki e mellett teszi le a voksát, nagyon jó döntést hoz. A hozzá tartozó használati útmutató alapján akár már a kezdők is könnyűszerrel kipróbálhatnak 30 féle kísérletet, ráadásul úgy, hogy ez az eszköz képes az 1200x-es nagyításra is. A mikroszkóp alapja és teste fém, a kiváló minőségű megfigyeléseket LED-es fény segíti. Tartoznak hozzá diák, üvegcsék, csipesz, tű, mikro-szeletelő, Petri-csészék, stb…Nagyon extra! 8 éves kortól ajánljuk.
  • BUKI zsebmikroszkóp: ez egy olyan mikroszkóp, amit a mérete miatt könnyedén magunkkal vihetünk bárhova. 120x-os nagyításra képes, a legtöbb okostelefonnal kompatibilis és 8 éves kortól ajánljuk!
  • BUKI mikroszkóp védőszemüveggel, 30 kémiai kísérlettel: no ezzel a szettel aztán tényleg igazi kémikusnak érezhetik magukat a gyerekek, hiszen még védőszemüveg is van a készlethez. A munkaállomás alulról világít, meg lehet figyelni a pillanatnyi kristályokat, a sav-bázis reakciót, stb. 8 éves kortól ajánljuk.
  • BUKI mikroszkóp 15 kísérlettel: ha mindenképpen BUKI márkát szeretnénk kipróbálni és ovisunk van, akkor ez a szett lehet a jó választás. 15 kísérlet van hozzá, 400x-os nagyításra képes és nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a gyermek megértse a körülötte megtalálható anyagokat, sőt, akár saját mintákat is létrehozhat vele!

Bízunk benne, hogy e bejegyzés segíti a szülőket abban, hogy mérlegelni tudják az ár-érték arányt: ha ilyen komoly készülékről van szó, megéri a magasabb árú, ám minőségibb termékre befektetni mert hosszú távon megtérül az ára azzal, hogy egy olyan eszközt adtunk a gyermek kezébe ami ténylegesen a fejlődését szolgálta. 

Share this post

Vissza a Bloghoz