Legjobb gyerek roller: 5 szempont a választáshoz

Vissza a Bloghoz
legjobb gyerek roller

Legjobb gyerek roller: 5 szempont a választáshoz

A gyerekek természetes igénye a rengeteg mozgás. Ahogy az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia is kiemelte, nagyon fontos, hogy lehetőleg minél többet legyenek a szabad levegőn és aktívan töltsék ezeket a kinti perceket. Nem számít, ha nem éppen a legkellemesebbek az időjárási körülmények: mindig meg lehet találni a kiskaput arra, hogy egy gyereket kivigyünk játszani és kapcsolódhasson kicsit a természettel, az őt körülvevő világgal. Nagy segítség lehet ebben, ha megtaláljuk a számára legjobb gyerek rollert, amivel bárhol és bármikor szívesen indul útnak

Ez természetesen történhet rengeteg sétával, játszótéri látogatással, de nagyon hamar eljön az, amikor valamilyen járgányt és szívesen birtokolnak, és azzal szeretnének eljutni A-ból B-be. A rollerezés a gyerekek számára több szempontból is vonzó és érdekes lehet – talán a legfontosabb az, hogy érzik az általuk hajtott sebesség élményét és a szabadságot, amikor ők irányítanak. Manapság rendkívül felkapott lett, sőt, mondhatni, hogy igazi alapdarabbá vált. Lássuk tehát, mi tesz egy rollert a legjobb gyerek rollerré – avagy mik azok a pontok, melyeket érdemes figyelembe venni a döntés előtt.

Milyen gyerek rollert vegyek? 

A megfelelő roller kiválasztásakor érdemes több szempontot is figyelembe vennünk, hogy aztán egy évekig kihasználható, minőségi termék kísérje végig ezt az utat.

  • Életkor: a rollerezés általában már 2-3 éves korban kezdődik, ugyanis már ekkor nagyon tudják élvezni ezt a fajta mozgásos tevékenységet. Erre nincsen konkrét szabály, mikortól érdemes próbálkozni vele, mert nagyon függ a gyermek egyéni képességeitől: eltérő lehet a mozgásfejlődésük, az egyensúlyérzékük, no és természetesen az érdeklődésük is. Vannak olyan gyerekek, akiket egész egyszerűen évekig nem érdekel semmilyen jármű, és nemhogy rollerezni, de még motorozni, biciklizni sem igazán szeretnek. Ez természetesen az esetek többségében később változik. Léteznek már kombinált motorok és rollerek, ezekben az a jó, hogy segítenek az egyensúly megtartását gyakorolni, és idővel egyetlen mozdulattal átalakíthatóak rollerré. Ezek tökéletesek kezdésnek, ráadásul máris két minőségi járgányra csapunk le vele egy áráért.
  • Kényelem: fontos, hogy olyan eszközt válasszunk, ami kényelmes gyermekünk számára. Egy rossz választás akár abba is kerülhet, hogy azt fogjuk hinni: a mi csemeténk nem szeret rollerezni, ennélfogva biztos nem neki való. Érdemes megvizsgálni azonban, hogy adott eszköz valóban kényelmes-e neki, hiszen egyáltalán nem elhanyagolható szempont ez sem. 

Íme néhány példa: 

  • Méret: szánjunk rá elegendő időt, hogy megfelelő méretet válasszunk: egy túl kicsi/túl nagy roller teljesen tönkre tudja tenni az élményt!
  • A kerekek anyaga, a szerkezet biztonsága: ha egy egyszerű, műanyag kerekes járgányt vásárolunk, sokkal zajosabb és borulékonyabb lesz – egy minőségi kerekekkel felvértezett gyerekroller viszont sokkal jobban tapad és nagyobb biztonságérzetet is nyújt. Ez azoknak a gyerekeknek, akik bátortalanabbak az utakon nagyon fontos. 
  • Súly: egy túl nehéz roller megnehezíti a közlekedést is, és sokkal nehezebb lesz hajtani. Fontos, hogy meg tudja emelni a rollert a gyermek, hiszen ennél az eszköznél gyakran vannak olyan szituációk, amikor erre szükség lehet. 
  • Kényelmes biztonsági kiegészítők: ne feledkezzünk meg a bukósisakról, valamint a könyök-és térdvédőkről sem, hiszen csak és kizárólag így lehet 100%-os biztonsággal járműre pattanni. A mi javaslatunk mindenképpen a Scoot and Ride gyerek sisakok, ugyanis egy szuper innovatív mágneses zárral és kislámpával vannak felszerelve. A mágneses zár lehetővé teszi, hogy a gyermek önállóan ki-és be tudja kapcsolni a sisakot és megakadályozza a bőr becsípődését is. Soha ne induljatok útnak megfelelő védőfelszerelés nélkül!
  • Tartósság és környezettudatosság: ahhoz, hogy egy roller hosszú élettartalmú legyen, erős    és ütésálló anyagokból kell készülnie és kerülni kell az olyan anyagokat, amik könnyen törnek. Mivel a gyerekek által rengeteg hatásnak vannak kitéve, így erre tényleg nagy szükség van. A kerekek anyaga is mérvadó, hiszen egy gumiból készült kerék határozottan csendesebb, és sokkal jobb a tapadása is. A környezettudatosság szempontjából mára már szerencsére sokak számára fontossá vált a csomagolás. Ha ez minimalista, vagy épp újrahasznosítható anyagokból készül, az mindenképpen egy pirospontot jelent. 
  • A kerekek száma és mérete a rolleren: a gyerekek számára általában 3 vagy 4 kerekű rollereket gyártanak. A háromkerekű rollerek ideálisak a kisebb gyerekek számára, akiknek még nem olyan fejlett az egyensúlyérzékük – a három kerék ugyanis nagyban hozzájárul a stabilitás fenntartásához. A négykerekű rollerek célja szintúgy a stabilitás növelése – a kétkerekű rollerekhez pedig már tökéletesen kifejlett egyensúlyérzék szükséges. A kis méretű kerekekről azt kell tudni, hogy ugyan manőverezni jóval könnyebb velük, ám borulni is gyorsabban tudnak – ráadásul nem is gördülnek olyan simán, mint a nagy kerekek. Utóbbi mellett szól továbbá a fokozottabb biztonságérzet nyújtása is. 
  • „Sima” vagy elektromos roller kérdése: rollerekből ezt a két alapvető típust különböztethetjük meg. Teljesen egyértelmű, hogy kisgyereknek nem jöhet szóba az elektromos rollerrel való közlekedés, ezt pedig részletesebben ki fogjuk fejteni a blogbejegyzés utolsó pontjában.

A legjobb gyerek rollerek 1-3 éves kor között

Mint már említettük: mindig érdemes figyelembe venni a gyermekünk igényeit, készségeit és fejlettségét a megfelelő roller kiválasztásakor. Mi egyértelműen a Scoot and Ride rollerekre szavazunk, ebben a korban pedig egészen pontosan azokra a modellekre, melyek 2az1ben kismotorok és rollerek is. A termék kialakítása lehetővé teszi, hogy a gyerekek két különböző élményt élhessenek át egyetlen eszközzel, hiszen sokszor ők maguk sem tudják, mivel szeretnének elindulni vagy épp mihez van kedvük útjuk során. A szülőknek óriási segítség, hogy szinte egyetlen mozdulattal alakíthatják a járművet, és így lehet kismotorból roller, rollerből pedig kismotor. 82 cm-től 112 cm-es magasságig használható, így elmondható, hogy évekig hű társa lehet a gyermekünknek. Mivel kerekei gumiból vannak, így kifejezetten csendesnek mondhatóak, ráadásul a sokkal jobb tapadás miatt a biztonságérzetük is jobb, mint egy alumínium/műanyag kerekes változatnak.

A legjobb gyerek roller 3-6 éves korig

3 éves kor után jellemzően a kismotor egyre érdektelenebbé válik – néha ugyan előkerül, de már nem az játssza sok gyermeknél a központi szerepet. Egyre érdekesebbek a rollerek és a futóbiciklik, pótkerekes biciklik. A mi kedvencünk a Scoot and Ride Highwaykick 3 LED roller: az egyik legmenőbb gyerekroller szerintünk a piacon. A két első kereke LED világítással rendelkezik, hátul pedig egy nagy hátsó kerék van, ami maximálisan biztosítja a stabilitást. Tartalmaz egy safety pad biztonsági elemet, ami egyfajta borulásvédelmet biztosít a roller számára. 96-130 cm között ajánljuk a használatát, ez nagyjából pont lefedi az említett 3-6 éves korosztályt. Egyáltalán nem elhanyagolható szempont az sem, hogy összecsukható, így a tárolása is sokkal egyszerűbb. 

Elektromos roller kisgyereknek?

Az utóbbi időben rendkívül népszerűvé váltak az elektromos rollerek. Ezt a fajta szórakozást azonban már sokkal inkább a nagyobb iskolás gyerekeknek javasoljuk: olyanoknak, akik be tudják tartani a KRESZ alapvető szabályait, és akik maximálisan tudnak vigyázni magukra, ugyanis ezt az eszközt leginkább a közlekedés megoldására szokták használni – ahhoz egyébként kiváló. Érdemes olyat keresni, amiben van sebességkorlát is, ezzel talán mi is egy kicsit nyugodtabbak lehetünk. Fontos, hogy ha nem vagyunk 100%-ig biztosak abban, hogy gyermekünk elég önálló és nagy már a használatához, akkor mi is tartsunk vele, vagy legalábbis a szemünk legyen rajta, amíg használja. 

Láthatjuk tehát, hogy nagyon sok dolgot érdemes figyelembe venni egy roller kiválasztásakor. Azért fontos minőségi darabot beszerezni, mert egyáltalán nem mindegy, mennyire instabil, mennyire törik könnyen, milyen az irányítása, ahogy az sem elhanyagolható: fontos, hogy a gyermekünk szeresse és vagánynak, stílusosnak érezze magát vele. Most még lehet nem is gondolnánk erre, de kettőt pislogunk, és eljön az idő, mikor számukra ez lesz a legfontosabb szempont a lista élén!

Share this post

Vissza a Bloghoz