Mikor alussza át a baba az éjszakát?

Vissza a Bloghoz
Mikor alussza át a baba az éjszakát?

Mikor alussza át a baba az éjszakát?

Újdonsült szülőként rengeteg változáshoz kell alkalmazkodnia a kismamáknak és a kispapáknak egyaránt. A mindennapok egy időre az etetések, a büfiztetések, a peluscserék, a fürdetések és a lopott alvással töltött órák végtelen körforgása lesz. Anyukaként teljesen természetes, hogy az életritmus kissé felborul a kisbabád első pár hónapjában. Bár ebben az időszakban gyermeked a nap legnagyobb részében szundikálni fog, friss kismamaként mégis az az egyik leggyakoribb kérdés az lesz, hogy mikor alussza át a baba az éjszakát?

Ha egészen őszinték vagyunk magunkhoz, beláthatjuk, hogy a kicsi születését követő első pár hónap a szülői lét egyik legszebb, ugyanakkor legfárasztóbb időszaka. Rengeteg újdonsághoz kell alkalmazkodni amellett, hogy hirtelen felelősek leszünk egy csöppségért, aki teljes mértékben tőlünk függ.

Annak érdekében, hogy később erre az időszakra is szép emlékként tekinthessünk vissza, nagyon fontos, hogy az újszülöttek mellett a szülők és főként a kismamák is ki tudják pihenni magukat. Éppen ezért, ebben a cikkben nemcsak a „mikor alussza át a baba az éjszakát?” kérdésre kapsz választ, de alaposan körbejárjuk a kisbabák alvási szokásait is.

A babák fejlődési szakaszai 

A babák születésük pillanatától fogva nőnek és fejlődnek. 1 hónapos korában például az ölelés, az alvás és az etetés a legfontosabb a számára. 2 hónapos korában gyermeked gyors növekedésnek indul és egyre éberebb lesz. Több hangot adnak ki, és jobban tudják mozgatni a testüket.

3 hónapos korukra a babák erős kötődést alakítanak ki az anyukájukkal, ennek az érzelmi fejlődésnek a jele, hogy sok mosollyal válaszolnak a különböző interakciókra. 4 hónapos koruktól kezdve a babák egyre jobban tudják irányítani, amit csinálnak. Fejlődik a hallásuk és a térérzékelésük, egyre többet fedeznek fel az érintéseken keresztül és sokat fognak mozogni.

5 hónapos korukban a kisbabák fejlődése szinte meglódul. Hamarosan önállóan ülhetnek, felkészülhetnek a szilárd ételekre és az első szavak elsajátítására is. 6 hónapos korukra a már jobban koordináltak és el kell kezdeniük reagálni bizonyos szavakra. Észreveszed majd te is, hogy gyermeked egyre jobban megérti a körülötte lévő világot.

Előfordulhat, hogy 7 hónapos korára a kisbabád már egyedül ül fel és szilárd ételeket eszik, míg 8 hónaposan elkezdi felfedezni a saját kis világát. Lehet, hogy ez több rohangálást jelent számodra, de kevés ennél megindítóbb élményben lesz részed.

Mindent egybevetve, 9 hónapos korára a kisbabád személyisége is egyre észrevehetőbb lesz, megnövekednek a szociális készségei is, egyre inkább érdeklődnek a mesék iránt. Ezt úgy veheted észre, hogy erősebb kötődést alakítanak ki az emberekkel, egyeseket előnyben részesítve másokkal szemben.

10 hónapos korára a babád nagyon aktív lesz, tovább fejlődik a személyisége. Ez az a szakasz, amikor szülőként valószínűleg üldözni fogod, miközben összevissza mászik. 11 hónapos korára meg fogsz lepődni, hogy milyen gyorsan mozog az otthonotokban és milyen függetlenné válik.

12 hónaposan pedig a kisbabád már totyogó kisgyermek, aki hamarosan megteszi első lépéseit (ha addig még nem tette meg), kialakul a humorérzéke és akár már a szeretetét is kifejezheti pár szóban. Izgalmas, nem igaz?

Mennyit kellene aludnia a kisbabádnak? 

Hogy mennyit kellene a kisbabádnak aludnia, az sok változótól függ, ráadásul a változó igények is tovább bonyolítják a helyzetet. Egyes babák sokkal többet alszanak, mint mások. Vannak, akik hosszú órákon át alszanak, más babák pedig csak rövid ideig.

Alapvetően igaz, hogy a kisbabádnak saját ébrenléti és alvási mintája lesz és nem valószínű, hogy ugyanolyan lesz, mint a többi kisbabának, akit ismersz. Sőt, az sem valószínű, hogy a gyermeked alvásigénye harmonizálni fog a tiéddel. (Éppen ezért, próbálj meg te is akkor aludni, amikor a kicsi is alszik.) Mindenesetre az NHS, a brit egészségügyi ellátórendszer szakértői szerint így alakul a kisbabák alvásigénye:

Az újszülött alvásigénye

A legtöbb újszülött többet alszik, mint amennyit ébren van. A napi teljes alvásmennyiségük változó, de 8 órától egészen 16–18 óráig terjedhet. A babák éjszaka felébrednek, mert etetni kell őket. A túl meleg vagy túl hideg idő is zavarhatja az alvást.

Alvásigény 3–6 hónapos korban

Ahogy a baba nő, egyre kevesebb éjszakai táplálékra lesz szüksége és tovább tud aludni. Egyes babák 8 órát vagy tovább alszanak éjszaka, de ezt sem lehet általánosítani. 4 hónapos korukra körülbelül kétszer annyi ideig alszanak éjjel, mint nappal.

Alvásigény 6–12 hónapos korban 

A 6 hónapos és 1 éves csecsemők esetében előfordulhat, hogy már nincs szükség éjszakai táplálásra. Ebben az időszakban nem ritka, hogy vannak csecsemők, akik akár már 12 órát is alszanak éjszaka. Persze a fogzás időszaka vagy az éhség azért még éjszaka is felébresztheti a babákat, de a rágóka és a cumi ilyenkor is jó szolgálatot tehet.

Mikor alussza át a baba az éjszakát? 

A csecsemők éjszakai alvásának biztosítása kihívást jelenthet a szülők számára, ezt a szülők többsége megtapasztalja a kisbaba első pár hónapjában. Sokan várják azt a napot, vagyis inkább éjszakát, amikor a kicsi végre teljesen átalussza az éjszakát. De ez mikor is fog megtörténni?

Egy 2018-as amerikai egyetemi tanulmány szerint a legtöbb baba körülbelül 6 hónapos korában már végig alussza az éjszakát. Biztatónak tűnik, hogy a kutatás szerint csupán a 6 hónapos gyermekek 38%-a nem aludta át az éjszakát, de ez a szám is 12 hónap alatt 28% alá csökkent. Ez egyébként többek között azt is tükrözi, hogyan változnak a csecsemők alvási ciklusai a növekedésük során.

Hogyan segítheted a baba alvását?

Előfordulhat, hogy a kisbabád nem tudja kialakítani saját alvási és ébrenléti mintáit. Meglepő módon nem minden baba tudja, hogyan kell elaltatnia magát, ráadásul nem minden baba tud visszaaludni, ha éjszaka felébresztik.

Ahhoz, hogy gyermeked átaludja az egész éjszakát, mindenekelőtt érdemes kiiktatni azokat a tényezőket, amelyek gátolhatják a pihenését. Ilyen például az éhség, a szeparációs szorongás, vagy maga az alvási környezet, ami inkább stimulálja a kicsi érzékeit, ahelyett, hogy megnyugtatnák.

Emellett, amikor eljön a lefekvés ideje, sok szülő szeretné ringatni vagy szoptatni a babát, hogy segítsen az elalvásban, de ha a karjaidban alszik el a pici, az könnyedén a visszájára fordulhat. Ilyenkor ugyanis a kicsi elkezdheti azt várni, hogy a karjaidban legyen az altatás, illetve az alvás során. Ennek okán érdemes úgy kialakítani az alvási rutint, hogy az ne okozzon ilyen galibát.

Mivel segítheted az elalvást és azt, hogy a babád átaludja az éjszakát?

  • mindennap hagyj időt a szunyókálásra, a baba életkorának megfelelően
  • kerülj mindenféle stimulációt, például hangoskönyvet vagy élénkebb mozgással járó játékot közvetlenül a lefekvés előtt
  • lefekvés előtti rutin kialakítása, például fürdés, könyvolvasás és ringatás sorrendben
  • halk, megnyugtató zene lejátszása, miközben a baba alszik
  • amikor a babád már tud ülni, gurulni, akkor adj neki olyan komfort tárgyat, amit magával vihet az ágyba, ez lehet egy gyengéd takarószundikendő vagy egy puha játék
  • ha álmos a kicsi, nyugodtan tedd be az ágyba, de ne közvetlenül az éjszakai altatás előtt, inkább nap közben, kora délután
  • használj megnyugtató illóolajokat, például levendulát vagy épp kakukkfüvet, esetleg mentát
  • nyugtasd meg a kicsit, ha fél
  • az éjszakai ébredéskor vigasztald és nyugtasd meg a kicsit, de csak simogatással és nyugtató szavakkal, ne vedd ki az ágyból

Hogyan aludjon el magától?

Már néhány héttel a születése után elkezdheted megtanítani a babádat a megfelelő alvási szokások kialakítására. Így amellett, hogy a kicsi megtanul magától is elaludni, neked és a párodnak is sokkal könnyebb dolga lesz. Mit kell ehhez tenned?

Határozz meg egy lefekvési időt

Ha a kicsit minden este ugyanabban az időben fekteted le, beállítod a belső óráját, így nagyobb valószínűséggel lesz álmos egy kiszámítható időpontban. A 19-20 óra közötti lefekvési idő már megfelelő a kisbabák és a totyogósok számára. De mindenképpen ügyelj arra, hogy ne legyen túl késő, mert a túlságosan fáradt babák különösen nehezen tudnak megnyugodni.

Kövess egy következetes lefekvési rutint 

Az éjszakai rituálé, amely magában foglal néhány nyugodt tevékenységet – például fürdést, meseolvasást, altatódal éneklését, etetést, ringatást vagy ölelkezést – tudatja a babával, hogy ideje elaludni. Álmosan, de ébren fektesd le a kisbabád.

Ne altatás közben etesd meg

Amennyiben nálatok az etetés az altatással egy időben történik, igyekezz változtatni rajta. Erősen ajánlott, hogy az etetés egy korábbi időpontot kapjon a felállított lefekvési rutinban, különben a kicsit fel fog ébredni az éjszaka közepén.

Vedd fontolóra a cumit

A cumi alvás közbeni használata segíthet a babádnak megnyugodni és még csökkentheti a hirtelen csecsemőhalál szindróma kockázatát is.

Az éjszakai táplálásról 

Az újszülöttek alapvetően pár óránként felébrednek enni. A szoptatott babák gyakran, körülbelül 2-3 óránkénti, míg a cumisüvegből táplálkozó babák ritkábban, körülbelül 3-4 óránkénti etetésre állnak be.

Azokat az újszülötteket, akik hosszabb ideig alszanak, sajnos fel kell ébreszteni az etetés miatt, ezt kb. 3-4 órás intervallumokban tedd meg. Szerencsére a kicsi már az első néhány héten belül érzékelhető súlygyarapodást mutat majd. Amint ez megtörténik, érdemes hagyni, hogy a baba hosszabb ideig aludjon éjszaka.

Nem baj, ha többször is felébrednek 

Ne ijedj meg, teljesen természetes, ha a kisbabád többször is felébred az éjszaka folyamán, főleg az első pár hétben-hónapban. A kutatók általában két alvási szakaszt azonosítanak az újszülötteknél és négy alvási szakaszt a három hónaposnál idősebb csecsemőknél. Az újszülött alvási szakaszai a gyors szemmozgás (REM) és a gyors szemmozgás nélküli (NREM) szakasz. Az újszülöttek közel azonos mennyiségű időt töltenek REM-ben és NREM-ben alvás közben.

A REM alvási szakaszt gyakran „aktív alvásnak”, a NREM-et pedig „csendes alvásnak” nevezik. Az „aktív alvás” vagy REM során a baba kis mozgásokat végez. A baba szemei például még csukott állapotban is körbe-körbe mozognak, míg a végtagjai és ujjai megrándulhatnak vagy rángatózhatnak. A légzése felgyorsulhat és mozgathatja a száját is.

A „csendes alvás” vagy NREM alatt a babád nyugalomban van és nem teszi meg ezeket a mozdulatokat. Amint a baba eléri a 3 hónapos kort, ugyanazokat az alvási szakaszokat kezdi átélni, mint a felnőttek, általában 3 gyors szemmozgás nélküli és 1 REM alvási szakasszal.

Mikor keressük fel az orvost vagy forduljunk szakértőhöz?

Az újszülöttek és kisbabák normális alvási tartománya meglehetősen széles, ezért nem kell rögtön a doktorhoz fordulni, ha például a kicsi többször is felébred az éjszaka folyamán. Természetesen akkor, ha kérdéseid vannak a babád alvásával kapcsolatban, mindenképpen konzultálj az orvosotokkal.

Egyéb esetekben akkor érdemes felkeresni a doktort, ha a babád a refluxra utaló jeleket mutat, például gyakran válik izgatottá az etetés és az alvás után, illetve horkol, alvás közben nehezen lélegzik. Akkor is ajánlott felkeresni a szakembert, ha esetleg még egyéves kor fölött sem alussza végig a pici az éjszakát.

Share this post

Vissza a Bloghoz