Mikor érdemes babamozira menni?

Vissza a Bloghoz
Mikor érdemes babamozira menni?

Mikor érdemes babamozira menni?

Azt az élményt átélni, hogy születendő kisbabánk arcában és vonásaiban már akkor gyönyörködhetünk, mikor még csak a pocakban van, megfizethetetlen. Újra és újra látni Őt, valamint megbizonyosodni arról, hogy minden rendben van fantasztikus érzés. Hálásak lehetünk a mai technikának, hogy erre egyáltalán lehetőségünk van, hiszen a mai kötelező protokoll, mely szerint a 9 hónap alatt 4 ultrahang vizsgálat kötelező, még csak 1993 óta létezik. A babamozi minden esetben egy extra alkalom, melyre saját önszántunkból, nem orvosi, hanem élményszerzési célból megyünk el. Annyira az élményen van a hangsúly, hogy ide akár családtagokat is vihetünk magunkkal, hogy ők is „találkozhassanak” a babával, amíg még odabent vannak. Érdemes mindig tájékozódni arról, hogy mikor érdemes babamozira menni, ugyanis ennek is megvannak a maga szabályai. 

Mi az a babamozi?

A babamozi egy ultrahangvizsgálat, ahol 3D, 4D vagy 5D képalkotó eljárással „vizsgálják meg” a baba és a kismama állapotát. Azért az idézőjel, mert ez NEM orvosi vizsgálat és itt nem tudnak egyértelmű kijelentést tenni arról, ha valami problémát észlelnek – ilyen esetben azonnal orvoshoz fognak fordítani, ahol diagnosztizálni tudnak, hiszen nem minden esetben arra szakképzett emberek ülnek ott egy ilyen intézményben – erre gyakran felhívják a külföldi weboldalak is a figyelmet.

Az a célja, hogy megmutassa a terhesség csodás pillanatait, amit örökre el tudunk raktározni a fejünkben és a szívünkben – általános elmondható, hogy ezekre az élményekre mindenki boldogan tekint vissza és a babavárás emlékdobozában kiemelt helyet foglalnak el az itt készült fotók. 

Nagyon fontos leszögezni, hogy egy babamozinak megvan a maga „ideje”, nem érdemes a javasolt időszaknál sem előbb, sem később menni. A Czeizel Intézet ajánlása alapján  a legjobb a babavárás 24. és 32. hete között – s még ennél is tökéletesebb a 25. – 30. hét között megpróbálni, mert ekkor a legideálisabb a magzatvíz mennyisége és a baba méretei is itt a legalkalmasabbak arra, hogy minél több mindent láthassunk.

Mi a különbség a 3D, a 4D és az 5D ultrahang között?

Ezek a kifejezések az ultrahang technológia különböző fejlettségi szintjeit jelentik, és eltérő vizuális élményeket nyújtanak a szülőknek a babamozi során. 

A 3D ultrahang térbeli képeket készít, egy háromdimenziós képet alkotva ezzel a magzatról. A 4D ultrahang ehhez képest már mozgó képeket képes rögzíteni, tehát a magzat mozgásait és viselkedését, személyiségjegyeit is leolvashatjuk a mozinkról. Az 5D ultrahang a 4D-t fejleszti tovább oly módon, hogy a képek színesek és még részletesebbek.

Mit várhatunk a babamozitól?

A babamozi intézménye arra specializálódott, hogy az ultrahang vizsgálatot egy kényelmes és barátságos, meghitt környezetben nyújtsa, ahol nem a baba élettani sajátosságait, méreteit vizsgálják, hanem egészen más céllal érkeznek oda a leendő szülők:

 • megbizonyosodni a baba neméről: abszolút alkalmas arra, hogy ha a picinek épp jó a fekvése, akkor láthassuk, hogy kisfiút vagy kislányt hordunk a szívünk alatt
 • érzelmi kötődés kialakítása: mivel egy nőgyógyászati vizsgálat során legtöbbször a baba méreteit, aktuális fejlettségét nézik, kevés idő jut a számunkra kiemelten érdekes részletek vizsgálatára. Egy babamozi során mindenki az arcvonásokra kíváncsi leginkább – ha sikerrel járunk, kaphatunk képeket, amit fantasztikus érzés nézni és csak várni, várni szeretett kincsünket. Az ultrahang során néhány vicces pillanatnak is tanúi lehetnek a szülők sokszor, ez pedig csak mélyíti a kötődést a magzattal. A gyerekszobába is nagyon jó lesz úgy belépni a várakozással teli hónapok alatt, hogy az egyre bővülő berendezés mellett ott van a polcon 1-2 fotó a leendő kis lakóról is. 
 • a család várakozásának elmélyítése: itt lehetőség van behozni a leendő testvéreket vagy akár a nagyszülőket is. Ha addig nehezen tudta elképzelni egy kisgyerek, vagy egy leendő nagypapa, milyen egy ultrahang, akkor nagy meglepetésben lesz majd része, hiszen teljesen valóságos az egész és csodálatos élmény látni egy ilyen apró életet a pocakban ott, a jelen adott pillanatában.

Kinek nem ajánlott a babamozi?

Egy ilyen élmény alapvetően biztonságos és akár több alkalommal is kipróbálható egy terhesség alatt, mégis azt javasoljuk, hogy gondoljunk át bizonyos helyzeteket és mérlegeljünk! Bárhogy is van, az első és legfontosabb a baba egészsége. Ha van akár csak egy pici kockázat is arra, hogy nem teszünk jót neki vele, akkor ne csináljuk és kövessük az orvosunk szigorú utasításait.

Néhány példa, amikor nem javasoljuk a babamozit:

 1. Kerülendő a javasolt időszak előtt és után – tehát teljesen felesleges a 22. hét előtt, és a 30.hét után elmenni. 
 2. Ha a magzatnak bármilyen fejlődési rendellenességét megállapították a kötelező vizsgálatok során, akkor jobb, ha elkerüljük a felesleges ultrahang hullámokat. Ezt egyébként senkinek nem tiszte megállapítani, csakis az orvos és az édesanya közös döntése legyen. 
 3. Ha alapvetően is végig görcsöljük az egész terhességet és minden apró dolgon izgulunk vagy aggódunk, akkor gondoljuk át az ultrahang előtt: valóban élményt fogok tudni szerezni, vagy csak aggódni fogok minden egyes mozdulaton vagy megjelent képen, hogy normális-e?

4D és 5D ultrahang árak

A mai világban már gyakorlatilag elengedhetetlen, hogy tájékozódjunk az árakról hiszen jelentős különbségek lehetnek az egyes intézményekben közöttük. Böngésszük végig az internetet, és nézzünk körbe alaposan! Ne csak az árakat figyeljük, hanem a képeket is: melyik lehet az a helyszín, ahol kényelmesen és biztonságosan érezhetem majd magam? El tudom-e képzelni, hogy ebben a szobába éljem át ezt a tapasztalatot? Ha a helyszín megvan, akkor vessünk számot az árakkal is!

Alapvetően az látható, hogy nagyjából 10.000 forinttól indulnak, és a legvége olyan 45.000 forint táján mozog 2023-ban – ez utóbbi persze már az igazán neves központokban kerül ennyibe. Az árak persze egyenesen arányosak azzal is, hogy mit kapunk cserébe érte – jellemzően az olcsóbb helyen 1 fotóval számolhatunk ebben az árkategóriában, míg a drágább helyeken sokkal szebb a milliő és több fotót is kapunk. 

Így érdemes felkészülni a babamozira

Nem is gondolnánk, mennyi mindenre érdemes figyelni akkor, ha sikeres babamozit szeretnénk abszolválni. Nézzük, mit érdemes figyelembe venni ilyenkor!

 1. A már említett idő intervallumot tartsuk be a terhességi hetekben. Nem szabad túl korán, és túl későn sem ultrahanggal piszkálni a babát, megvan ennek az a periódusa, amit a szakorvosok javasolnak.
 2. Együnk egy kis csokit, igyunk egy kis kólát a vizsgálat előtt egy órával. Ez segíthet abban, hogy felébredjen és minél többet ficánkoljon – talán az anyukák legnagyobb félelme, hogy aludni fog és csak a buksiját látjuk majd hátulról, mert épp arra van kedve pihenni. 
 3. Ha a terhességi hetek alatt kitapasztaltuk, hogy pl. lépcsőzés során virgoncabb a babánk, akkor ezt érdemes bevetni közvetlenül a mozizás előtt is. 
 4. Ne késsünk, mert a stresszhelyzetet át fogja venni a babánk és lehet, hogy a „jutalom” egy kiadós hátat fordítás lesz majd felénk. 
 5. Igyekezzünk kiegyensúlyozottak lenni és olyan valakit magunkkal hozni a helyszínre, aki örömet, boldogságot jelent számunkra és akivel szívesen osztozunk ezekben a meghitt pillanatokban is. Ha segít, akkor vigyünk magunkkal szoptatós párnát, ami megtámaszthatja a pocakot és még komfortosabban érezhetjük magunkat a vizsgáló széken.

Hatalmas élmény az egész, amit nem érdemes kihagyni! E néhány alapvető jótanács betartásával pedig nagyon jók az esélyek, hogy sikeres mozizással fog zárulni a napunk. Boldog babavárást kívánunk!

Share this post

Vissza a Bloghoz