Mikor kezdenek el mászni a babák?

Vissza a Bloghoz
Mikor kezdenek el mászni a babák?

Mikor kezdenek el mászni a babák?

Az első gyermekes szülőkben sokszor felmerül a kérdés, hogy mikor mászik a baba. Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témáról.

A „mikor mászik a baba?” kérdés minden fiatal szülő fejében megfordult már, és sok aggodalmat okozott már minden újdonsült édesanya számára. Ez a téma azonban nem kellene, hogy ekkora aggodalmat keltsen, hiszen minden gyermek a saját, önálló ütemében fejlődik –  ahogy másban, ebben sem vagyunk ugyanolyanok. Létezik azonban egy olyan séma, ami mentén a babák többsége mégiscsak elkezd mászni, és hamarosan a járás következik, és ha nem figyelünk oda már csak azt vesszük észre, hogy futhatunk a baba után…

Mikor van itt az ideje a mászásnak? A babák mozgásfejlődéséről dióhéjban

Ahogy már említettük, minden baba mozgásfejlődése kicsit eltér, de azért van egy általános séma, ami mentén fejlődésük ezen szakasza halad. A legfontosabb mérföldkövek közé tartozik a kúszás, mászás, átfordulás, ülés, felállás és járás. Ezen mérföldkövek mentén körvonalazódik egy gyermek fejlődése.

A mozgásfejlődés, a csecsemő 1 hónapos korában kezdődik, amikor is hason fekve már át tudja fordítani a fejét, és ülő pozícióban egy pár pillanatra már önállóan tartja a fejét. Két hónapos korban  ez annyiban változik, hogy hason fekve már fel is emeli a fejét. 3 és 4 hónapos korban már forgáshoz hasonlító mozdulatokat végez, és a játékok után nyúl, 5 hónapos korában néhány baba támasztva már ülni, és hasról hátra fordulni is tud. 6 hónapos korban kezdődik a játékok kóstolgatása, 7 hónapos korban már egyedül kúszik – igaz, még csak hátrafelé, ez azonban csak a 8. hónapig tart, mert ilyenkor már előrefelé is elkezdenek mozogni. A mászás 9-10 hónapos korban kezdődik. Ilyenkor a baba már kapaszkodva megáll, és magától felül. 11 hónapos korban korában már kapaszkodva járni tud, 1 éves korára egyedül meg tud állni, az első lépéseket pedig általában a 13. hónap környékére várhatjuk.

Vannak azonban intő jelek is, amikre nagy figyelmet kell fordítani a gyermek egészséges fejlődése érdekében. Ilyen például, ha a baba két hónapos korára sem tartja meg a fejét egyedül egyáltalán, vagy ha 4 hónapos korára még egyetlen egyszer sem fordult hasról hátra. A mozgásfejlődésre azért is érdemes odafigyelni, mert (ha kis mértékben el is tér az átlagostól) a gyermek egészséges fejlődéséről nagyon hamar hiteles visszajelzést tud nyújtani a szülőknek. Az anyai ösztönt pedig semmi sem helyettesítheti, tehát ha aggódsz gyermeked mozgásfejlődése miatt, érdemes minél hamarabb a gyermekorvossal is konzultálni.

Mi szükséges az egészséges mozgásfejlődéshez?

Az egészséges fejlődés alapja, hogy semmit nem szabad siettetni. A gyerekeknek megvan a saját üteme, amiben haladnak, és ezt nem szabad csak azért megbolygatni, mert az előírtak szerint a gyereknek jövő héten „mászni kell”. Jobb, ha hagyjuk, hogy saját ritmusukban haladjanak ( az intő jelekre viszont mindig oda kell figyelni!)

Az egészséges fejlődés másik fontos eleme a mászás. Nem is gondolnánk mennyi hasznot rejt magában ez a mozgásforma, pedig nagyon fontos minden gyerek fejlődése során. A baba a mászással megtanulja, hogy a kezét mindig előrébb tegye mint a fejét, ezzel egy védelmi mechanizmust kifejlesztve, illetve a csecsemő koordinációja és egyensúlya is sokat fejlődik. A mászáshoz sok idő kell tehát, mivel igen fontos elemeket sajátítanak el ezen keresztül a gyerekek, és mint minden mást, ezt is jól be kell gyakorolniuk. Azonban előfordulhat az is, hogy a gyermek életében kimarad a mászás. Ekkor sem kell megijedni, a baba az önálló ülés után, már azonnal állni, majd járni kezd.

Honnan tudom, ha már hamarosan mászni fog a babám?

Ahogyan már említettük, minden baba fejlődése egyénenként változó lehet, így nem lehet pontosan megjósolni, hogy mikor fog a babád elkezdeni mászni. Azonban vannak jelek és viselkedési minták, amelyek arra utalnak, hogy a baba hamarosan készen áll az aktív mozgásra.

Minden a kúszással kezdődik. A baba elkezd háton, majd hason előre felé közlekedni, ilyenkor viszont még nem emelkedik fel a földről, így ez a következő fázisra, a „kommandózásra” marad. Ekkor is még csak a baba felsőteste emelkedik meg. Ezután következik, hogy a baba teljesen felemelkedik, és ebben a pozícióban hintáztatja magát. Ha azt látjuk, hogy babánk, elkezd hintázni, hamarosan számíthatunk arra, hogy elkezd mászni is.

Mivel tudom segíteni hogy legyen kedve mászni?

Az ösztönzés kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a baba aktívan részt vegyen a mozgásfejlődésben. A biztonságos és tiszta tér biztosítása például az egyik legfontosabb, hogy a baba felfedezhesse a környezetét. A következő fontos dolog, hogy adjunk a gyermeknek motivációt. Az olyan játékok, mint a labdák, az autók és a babakocsik, amelyek előtt a baba előre nyújtózkodhat, ösztönözhetik a mozgásra. Ezek mellett fontos, hogy segítsünk a babának a mozgásban. Az első mozdulataik megtételében, például hason fekvésből való felülésben, amely segíti a hát- és hasizomzat fejlesztését. A babának különböző pozíciókban kell lennie, például hason, hátán és oldalán, hogy fejlessze a testének összes részét, ezért ebben is segítséget nyújthattok nekik az elején.

A bátorítás és dicsérés ebben az esetben sem elhanyagolható. Dicsérjétek a babát minden egyes sikeres mozdulat után, például ha egyik helyről a másikra mozog, vagy elér egy tárgyat. Az ilyen pozitív megerősítés segíthet abban, hogy a baba örömét lelje a mozgásban és minél többet akarjon mozogni.

A MiniStudio kedvenc termékei 6-12 hónapos babáknak

Little Dutch játék alagút – A mászás ösztönzésére nagy segítség lehet ez az alagút. Különböző mozgásterápiák során is használják az ilyen alagutakat, amik a gyermekek képességeinek fejlődésében segítenek, és világos színük miatt a fényt is áteresztik, így a sötét, és a bezártság érzés sem lesz akadály a játék során.

Little Dutch multifunkciós járássegítő – Ez a járássegítő olyan babáknak lett kitalálva, akik már néhány lépést egyedül is meg tudnak tenni. Ha viszont gyermeked még csak mászik, akkor is jó ajándékötlet lehet, hiszen rengeteg olyan játék található rajta, amivel a még csak mászni tudó gyerekek is jól eljátszanak.

Charlie a tacskó húzható fajáték – A húzható fajátékok nagyon édes példája ez a tacskó, amit a mászás tanulás előtt, alatt, és után, már a szaladni tudó gyerekek is nagyon élveznek majd.

Puha labda csörgővel – Ez a puha csörgős labda a kisgyerekek nagy kedvence szokott lenni, puha és szép anyaga és a benne rejlő csörgő miatt tökéletes választás lehet már 6 hónapos kortól.

Készségfejlesztő gurulós maci abakusszal – Ez az édes kis maci könnyen magára vonja a gyerekek figyelmét, így ha gyermeked előtt gurítod, akár még a mászásra is ösztönözheted.

Share this post

Vissza a Bloghoz