3 hónapos baba fejlődése

Vissza a Bloghoz
3 hónapos baba fejlődése

3 hónapos baba fejlődése

Az anyaság és apaság elképesztő kaland, ami az újszülött érkezésével kezdődik, és gyakorlatilag onnantól kezdve egy életen át tart. Mindig tartogat izgalmakat. Minden szülő számára élete legfontosabb és legmeghatározóbb pillanatai közé tartoznak azok az apró kis mérföldkövek, melyeknek gyermekük fejlődése során örvendhetnek. A gyerekek növekedésével ezek az új mérföldkövek is egyre ritkulnak, ám a legelején még nagyon intenzíven élhetjük meg, hiszen az első hónapokban akár napról napra történhetnek meg új dolgok. Ahogy egyre többet kommunikálnak, nevetnek, kacagnak, rácsodálkoznak a világra és felismerik a körülöttük élőket az valami egészen csodálatos – szülőként hamar azon fogjuk kapni magunkat, hogy várunk minden ilyen pillanatot, és újra meg újra szeretnénk ebben az érzésben részesülni. Most pedig tegyünk egy kis kitekintőt arra, hogy egy 3 hónapos baba fejlődése esetében mire számíthatunk!

Fizikai fejlődés 3 hónapos korban

A baba 3 hónapos korában jelentős fizikai változásokon megy át, melyek közül kiemelkedően fontos a súly-és testhossz növekedés. Egy egészséges csecsemő általában elérheti 3 hónapos korra a születési súlyának dupláját is. Az, hogy szépen nőnek és fejlődnek tökéletes útmutatói annak, hogy minden rendben velük és egészségesek. 

A testhossz is szépen alakul, ilyenkor általában 60-62 centiméter körül alakulnak a számok, ráadásul a csontok és az izomzatok is folyamatosan fejlődnek, ami azt jelenti, hogy a baba egyre erősebbé válik. Ez segíti a mozgásfejlődést, majd természetesen az oly fontos átfordulást és a fej hosszú ideig történő megtartását is. 

Mozgásfejlődés

A 3 hónapos baba mozgásfejlődése lenyűgöző ütemben halad előre. Ebben az időszakban a mozgáskoordináció és a motoros készségek fejlődése nagyon látványos. A baba kézmozdulatai egyre pontosabbá válnak, finomodik a mozdulatok kivitelezése, egyre hatékonyabban tudják kezelni a körülöttük lévő tárgyakat. Érdemes ilyenkor olyan babajátékokat tenni köréjük, melyekkel biztonságosan, ám figyelmüket felkeltve tudnak játszani és érezzék arra a vágyat, hogy azt a valamit ott maguk körül meg kell érinteni, meg kell fogni, meg kell tapogatni egy kicsit. 

3 hónapos korban az, hogy hozzá akarnak érni tudatosan a tárgyakhoz abszolút a szem-kéz koordináció javulásának a jele. Minden egyes apró változás arra utal, hogy a baba uralja a testét, egyre tudatosabban tudja használni, ez a tudatosság és önállóság pedig a folyamatos fejlődés alapja.

Szociális és emocionális fejlődés

Ha egy kicsit utána olvasunk, akkor azt láthatjuk, hogy számos megbízható külföldi hiteles forrás is azt írja, hogy általában a második hónap végére, a harmadik hónap elejére már tudatosan mosolyognak a babák. Ezek pedig az érzelmi kifejeződés kezdetei, amit valljunk be, mi szülők nagyon-nagyon vártunk már! Egyre többet reagálnak a környezetükre, ismerőssé válnak számukra azok, akik folyamatosan körbeveszik őket. Az interakció a környezettel egyre fontosabbá válik, a kíváncsiságuk pedig soha nem tud lankadni, hiszen egész nap van mit felfedezni, minden másodperc tart izgalmat és valamilyen újdonságot. Csodás látni ezt a soha nem lankadó érdeklődést!

Ez az időszak nagyon sok alapot lefektet a kisbaba szociális és érzelmi intelligenciájához, ami hosszú távon meghatározhatja majd az érzelmi jóllétét is. 

Kognitív fejlődés és érzékelés

A baba érzékszervei is tovább fejlődnek. A szemek egyre élesebben fókuszálnak, jobban követik a mozgó tárgyakat. Hallásuk finomodik, meg tudnak különböztetni különböző hangokat, egyértelmen felismerik azokét, akik nap mint nap körülöttük vannak. 

A baba egyre inkább részt vesz a körülötte lévő világ megismerésében – a család legnagyobb örömére. 

A kommunikációs jelek között megtalálható a „beszélgetés” jelensége, no persze még csak a gügyörészés szintjén, de hát ennél édesebb dolog nincs is, mint amikor boldogan csevegnek egy játékhoz, vagy amikor gügyögnek nekünk. 😊

Ez a sok apró, ám jelentős fejlődés mind azt mutatja, hogy a baba kognitív fejlődése egyre gazdagabb, és egyre szélesebb skálán mozognak a képességei. 

Alvás és táplálkozás 3 hónapos korban

A 3 hónapos kor egy nagyon fontos időszak a baba alvásának és táplálkozásának terén is. Ekkor abszolút jellemző, hogy a babák jól alszanak, hosszabbak az alvási ciklusaik, ami a kezdeti sokk után könnyebbséget jelenthet a szülőknek. Persze, nagyon nem érdemes hátradőlni, ugyanis, ha érint majd esetleg a 4 hónapos alvás regresszió, akkor megint minden borul…de innen szép nyerni, igaz? Nagyon fontos, hogy igyekezzünk kialakítani egy fix rutint, legyen meg mindennek a sorrendje és ahhoz minden esetben tartsuk magunkat,  ne térjünk el tőle! A babáknak nagyon fontos ez a kiszámíthatóság és teljesen megboríthatja őket, ha valami változik és nem a megszokott mederben történik. 

Az anyatej vagy tápszer továbbra is létfontosságú a baba életében. A 3 hónapos növekedési ugrás könnyen érinthet minket is, így ilyenkor a legkevésbé se lepődjünk meg, ha folyamatosan éhes lesz a csemeténk és állandóan enni akar. Teljesen természetes, nyugodtan tegyünk eleget az igényének, mert a fejlődése szempontjából elengedhetetlen ez az időszak is! A megfelelő táplálkozás biztosítása támogatja a baba immunrendszerét, kognitív képességeinek fejlődését és az általános egészségének megőrzését is. 

Játék és fejlesztés

Egy 3 hónapos babának olyan játékokat kell kiválasztani, ami segíti az érzékszervi fejlődést és a motoros készségeket is előtérbe helyezi. Igazából sokat nem is kell tudniuk még: keltsék fel a figyelmet, szuper, ha van rajtuk valami birizgálni való, ha csörög rajtuk valami, vagy ha bizonyos részeik mozgathatóak. Szívből ajánljuk a Little Dutch játékokat, mert olyan magas minőséget képviselnek, amit bármikor jó szívvel tudunk adni gyermekeinknek. Biztosak lehetünk benne, hogy bababarátak és sokáig jó állapotban fognak tudni maradni. A különböző alakú és textúrájú rágó játékok is ideálisak lehetnek, mert ilyenkor már a fogcsírák is mozgolódhatnak az íny alatt, és ha betalálnak a szájukba vele, akkor saját magukat képesek lesznek nyugtatni a segítségével. 

A csörgő zörgő játékok azért fontosak, mert segítik a babák hallását és hangfelismerési képességeiket is fejlesztik. Természetesen kellemes hangzásút válasszunk, mert az is fontos, hogy ne legyen kellemetlen nekünk se, illetve bőven elég számukra is valami puha textil csörgő, nem kell nyomógombos hangosan zenélős játékot adni még nekik, bármennyire is csábító.

Mivel a látásuk is egyre fejlettebb, variáljuk nekik a kontrasztos babakönyveket is! Ezek alapvetően fekete-fehérek, de vannak már olyanok is, melyek egyre több színt vezetnek be fokozatosan. A mesélés és mondókázás kulcsfontosságú már ebben a korban is. Attól, hogy nem értik még, nekik is nagyon jó, ha hallják tőlünk a rövid meséket. A hangszínünket, hanglejtésünket érzékelik belőle és valójában ez az, ami nekik tetszik benne ilyenkor. 

Mindig figyeljünk arra, hogy a kiválasztott játékok életkoruknak megfelelőek legyenek és biztonságosnak is kell lenniük – ez a magas minőségű játékok esetében pedig garantált. 

Gyakori szülői kérdések és aggodalmak

Ha felmerül bennünk, nincs-e túl sok kérdésünk vagy nem aggódjuk-e túl a dolgokat, mindenkit meg kell nyugtatnunk: ez teljesen normális! Rendben van, hogy tele vagyunk kérdésekkel. Jelenleg a szülőség életünk fő feladata, és jól akarjuk csinálni. A lehető legjobban. Soha nem ciki kérdezni, és maximálisan javasoljuk, hogy aminek csak lehet, olvasson mindenki utána egy kicsit! A tájékozódás nem kerül semmibe, de azért azt is hozzátennénk, hogy ne ez legyen az elsődleges információ forrás. Mindig kérjük ki szakember tanácsát egészségügyi kérdésekben, és ha a szülői érzékünk úgy jelzi, cselekedjünk bátran!

Egy baba első hónapjaiban felmerülhetnek alvási nehézségek, különböző bőrkiütések, táplálkozási kérdések – csak hogy a legnépszerűbbeket említsük. Ott vannak aztán az oltások, amit rettegve várunk, hiszen nem egyszerű, mikor először szúrják meg szemünk láttára a csecsemőnket. Ezek is szükségesek, kellenek, sőt, mindenképpen tájékozódjunk az ajánlott oltásokról is, mert nem véletlenül ajánlják őket! 

Minden aggodalom rendben van, hiszen most nagyon sok „első” alkalom jut ki nekünk is, de ha helyén kezeljük a dolgokat és alapvetően megvan az egészséges magabiztosság bennünk, minden rendben lesz. Gyermekünknek semmi másra nincs szüksége, mint a belőlünk áradó szeretetre és törődésre – a többit meg majd megtanuljuk! 

Share this post

Vissza a Bloghoz