Ajándék 1 évesnek: a legjobb ötletek!

Vissza a Bloghoz
1 évesnek ajándék

Ajándék 1 évesnek: a legjobb ötletek!

Izgalmas, szemkápráztató, ugyanakkor szórakoztató és hasznos ajándék 1 évesnek? Ebben a korban tényleg nem könnyű ajándékot választani a gyerekeknek! Legújabb cikkünkben utána járunk annak, hogyan találhatod meg a praktikus és tökéletes ajándékot a csöppségnek. Segítünk abban is, hogy mire figyelj és milyen szempontokat vegyél figyelembe, amikor kiválasztod az 1 éves babának szánt meglepetést.

A kisbabakorszakot éppen csak elhagyva, a kisgyermekkor küszöbén a gyermekek már aktívabbak, kíváncsibbak és sokkal kifejezőbbek az érzelmeiket, igényeiket illetően is. Ebben a korban a gyerekek elkezdenek szavakat használni, képesek önállóan megállni a lábukon és akár segítség nélkül is megtesznek néhány lépést. Annak érdekében, hogy ez a fejlődési ütem ne szakadjon meg, érdemes az ajándékok kiválasztása során is figyelembe venni az életkori sajátosságokat. Hogy mik is lennének ezek?

Az 1 éves gyerekek fejlődéséről dióhéjban

A fizikai jellemzőket illetően a baba súlya valószínűleg megduplázódott, esetleg megháromszorozódott a születése óta. A hihetetlen egyéves növekedési ugrás után azonban a baba súlygyarapodása lelassul azzal párhuzamosan, ahogy az aktivitási szintjük is egyre inkább nő. A 12. hónapra a csecsemők magassága kb. 50%-kal nőtt, míg az agyuk térfogata megfelel a felnőtt agy 60%-ának.

A motoros készségeket tekintve elmondható, hogy az 1 éves gyermeknek már meg kell tudni egyedül állnia a lábán, illetve „cirkózniuk”, vagyis sétálniuk kell, még akkor is, ha közben esetleg rád, a szüleire, bútorokra vagy más járássegítő játékokra támaszkodik.

Az egyéves csöppségek már önállóan is képesek elvégezni néhány nem túl összetett feladatot, például az ujjaikkal bekapnak pár falatot vagy a szüleiknek segítenek felöltöztetni saját magukat, esetleg meseolvasás közben segítenek lapozni a könyvben. Erre az időszakra a kicsiknek el kell kezdeniük helyesen használni néhány hétköznapi tárgyat, például a kanalat és a hajkefét. Bár a kivitelezés talán nem lesz tökéletes. ?

Fejlődésükben természetesen az alvás is fontos szerepet játszik, ebben a korban nappal már kevesebbet, éjszaka pedig több időt kell alvással tölteniük. A legtöbb gyereknek ebben az időszakban még szüksége van egy délutáni vagy délelőtti szunyókálásra, attól függően, hogy mit preferál.

Az 1 éves kor környékére érve a gyerekek szókincse gyorsan bővül. Valószínűleg rendszeresen mond majd néhány egyszerűbb szót, például anya, apa, mama, nem stb. Érdemes szem előtt tartani, hogy ilyenkor a gyerekek még úgy tanulják a nyelvet, hogy utánozzák a szüleik beszédét, különösen fogékonyak a tőlük hallottakra.

A szociális és társas készségeiket, igényeiket tekintve 1 éves korukra a babák jóval szociálisabbá válnak. Kezdik megérteni, mit mondanak nekik az emberek és újonnan megszerzett nyelvtudásukat használják fel arra, hogy felkeltsék a körülöttük lévők figyelmét.

Az 1 éves kor az a vízválasztó, amikor a baba is elkezdi tesztelni a határokat, ami magában foglalhatja a dacos „nemet”, vagy akár a dührohamot is. Ilyenkor érdemes tudatni a kicsikkel, hogy ez a viselkedés nem elfogadható, viszont a jó viselkedést jutalmazhatod dicsérettel, pozitív megerősítéssel.

Ekkora a gyerekek már elkezdik kifejezni azt, hogy kit kedvelnek és kit nem. Láthatod például, ahogy félénkké válnak vagy szoronganak idegenekkel egy társaságban, és ragaszkodnak a szüleikhez, nagyszülőkhöz vagy más hozzájuk közel álló személyekhez.

Mit szeretnek csinálni az 1 évesek?

Ahogy a világ elsőszámú gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF is írta, egyéves korukban a babák már jóval mozgékonyabbak és aktívabbak, mint 2–5 vagy akár 6-7 hónaposan. Segítséggel, de megtesznek néhány lépést, izegnek-mozognak és ficánkolnak, a maguk fejlődési ütemének megfelelően elkezdik felfedezni a környezetüket és az embereket.

Ennek megfelelően az egyszerűbb társasjátékokat és az elrejtéssel-kereséssel járó időtöltést nagyon élvezik a kicsik. Ugyanúgy, ahogy például a mesedélutánokat, hiszen ebben a korban már egyre többet értenek meg a mesékből, míg a színes illusztrációk igazán felkelti a figyelmüket, míg a kirakósok például az agytekervényeket is megmozgatják.

Már képesek felismerni a különböző testrészeket, megtalálják az elrejtett tárgyakat, és ki-be rakják a szerkénybe vagy a dobozba a játékokat, nagyon szeretik azokat a játékokat, amikor különféle formák helyét kell megtalálni és beilleszteni a megfelelő helyre. Szeretnek kísérletezni, de felnőttekre van szükségük, hogy biztonságban tartsák őket.

Néhány szempont az ajándékválasztáshoz

Az első és legfontosabb tanácsunk az, hogyha nem a saját gyermekednek vásárolsz, mindenképpen kérd ki a szülők tanácsát. Tisztában vannak a pici képességeivel és fejlődési ütemével, így biztosan tudnak néhány tanácsot adni azt illetően, hogy mi lenne a tökéletes ajándék 1 az éves gyereknek.

Második tanácsunk is többé-kevésbé ehhez fűződik, hiszen mindig a kisgyermek fejlettségi szintjének megfelelően érdemes játékot vásárolni. Elképzelhető az is, hogy nem is egy újabb játék bizonyul majd nyerő választásnak, hanem egy puha takaró, amivel a délutáni szundikálás alatt is biztonságban érzi majd magát a gyerkőc.

Szintén fontos szempont, hogy bár a fakockák és minden, amivel építeni lehet, nagyon hasznos ajándék már ebben a korban is, de ilyenkor még nem szabad a legapróbb méretű LEGO-kat és építőjátékokat adni nekik.

1 éves kor körül még a megismerési folyamat része, hogy a szájukba veszik azokat a tárgyakat, amiket meg akarnak ismerni, így az apróbb darabokból álló építőjáték készletek fulladásveszélyt idézhetnek elő. Ebben az életszakaszban még a duplo és más nagyobb méretű játékokkal érdemes megajándékozni a kicsiket.

A legjobb ajándékötletek 1 éves babáknak

1. Mesekönyvek, mesekönyvek, mesekönyvek

Mi más lehetne ideálisabb ajándék 1 éves babáknak, mint a koruknak megfelelő lapozgatók vagy keménytáblás, szépen illusztrált mesekönyvek? A színes illusztrációk és a mesélő kedves narrációja nemcsak egy-egy új történettel gyarapítja a sort, de remek minőségi, együtt töltött idővel is megajándékoz benneteket.

2. Minden, ami alkotás

1 éves korban már nagy sikere van azoknak a játékoknak és kreatív eszközöknek, amelyekkel a gyerekek kiélhetik kezdetleges alkotókedvüket. Szép rajzfüzetek és nagyobb lapok, meg persze a szivárvány minden színét felvonultató zsírkréta és színes ceruza gyűjtemény is kiváló ajándékötlet, ahogy a gyurma világa is izgalmas felfedezés lehet.

3. Játékok szerepjátékhoz

Ez egy elég tág játékkategória, végeredményben ide tartozik minden, ami beindítja a kicsi fantáziáját arra, hogy ő maga játsszon vagy meséljen el egy történetet. Babák és kiegészítőik, például új ruha, hajkefe, babaágy, babakocsi stb. is nagy sikert arathat. De akár egy fából készült autó vagy puha plüssfigura, amihez kötődni tud, szintén kedvenccé válhat.

4. Ami a való világhoz köt

Olyan fa- és műanyag figurák, amelyek a környezetünkben lévő dolgok, vagyis állatok, növények, eszközök, járművek stb. kicsinyített mása. Ezek segítségével a kicsi hamarabb sajátítja el ezek neveit és segít kontextusba helyezni őket. A figurák köré épített történetekkel pedig az ismereteit is játékosan gyarapíthatjuk.

5. Építkezni tudni kell

Ebben a korban kifejezetten fontos szerepe van a motorikus képességek és a térlátás, valamint a térérzékelés fejlesztésének, így a nagyobb kivitelezésű fa vagy műanyag építőkockák rendkívül hasznos választásnak bizonyulnak.

6. Puzzle

Természetesen puzzle esetén is a nagyobb darabokból álló, általában 12, 16–24 darabos kirakókkal ajánlott kezdeni az ismerkedést. Az is külön pluszpont, ha ezek esetleg fából készültek a szokásos kartonos kivitelezés helyett. Ennek egyfelől biztonsági okai vannak, hogy megelőzzük a fulladásveszélyt, másfelől a kicsik agya ekkor még nem elég fejlett a normál méretű puzzle sikeres kirakásához.

7. Dolgoztassuk meg az izmokat

A babaizmok megdolgoztatására remek választás a kisebb és nagyobb méretű plüss vagy műanyag labdajátékok, amiket gurítani és dobálni egyaránt lehet. Ezen felül minden olyan játék megfelelhet erre a célra, ami pörgethető és forgatható, vagy akár a teteje is leszedhető.

8. Legyen praktikus

Nem muszáj játékban gondolkodni, hiszen remek ajándék 1 éves babáknak az olyan praktikus kiegészítő, mint például egy kulacs, takaró vagy játszószőnyeg. Ha nagyban gondolkozol, akkor a méreteiknek megfelelő bababútorok is kellemes és hosszú távon is hasznos meglepetésnek számítanak. Például a kisasztal és a hozzá tartozó székek, amit körbe tudtok ülni, hogy alkossatok vagy épp társasozzatok.

A minőségi időt semmi sem helyettesíti

A baba fejlődéséhez nem elég a rengeteg szuper készség- és képességfejlesztő, szórakoztató játék. Ehhez a szülő és a felnőtt rokonok, barátok is kellenek, akikkel együtt tud játszani a kicsi és megtanulja, hogyan kötődhet és kapcsolódhat a szülein kívül másokhoz is.

Emellett, azt a gyerekek már 1 évesen is megérzik, ha valaki ténylegesen rájuk koncentrál és együtt játszik velük, vagy csak a kezükbe nyomja a mesekönyvet, illetve a telefont, hogy egyedül kössék le magukat, amíg ők mással vannak elfoglalva.

Persze időnként, amikor feltorlódnak a tennivalók, ez a megoldás sem ördögtől való ötlet, de hosszú távon a kicsik fejlődésének akkor teszünk igazán jót, ha velük együtt éljük meg a pillanatot. A baba- és gyermekévek gyorsan elrepülnek, használjuk ki minden percét, amíg lehet!

Share this post

Vissza a Bloghoz