Mit adjunk keresztelőre ajándékba?

Vissza a Bloghoz
Keresztelő ajándék

Mit adjunk keresztelőre ajándékba?

Ha felmerül a tény, hogy keresztelőre fogunk menni, akkor egészen biztos, hogy szinte azonnal jön is a kérdés: mégis mi lehet a jó keresztelő ajándék? Mit szokás ilyenkor adni, vagy mi az, aminek örülnek a szülők ilyenkor? A legtöbb esetben a babákról van szó, viszonylag ritka, amikor nagyobb gyermek ajándékán kell gondolkozni, de természetesen egyáltalán nincs kizárva ez sem! Az esemény szentsége és szépsége miatt érdemes olyan ajándékot választani, ami hosszú távon is szép emlék maradhat, valamint sokáig kiszolgálhatja a családot. A legfontosabb, hogy az ajándék tükrözze a gondos megfontolást és szeretetet. 

Miért fontos esemény a keresztelő?

A keresztelés a keresztény vallás egyik alapvető szentsége, amiben kifejezzük gyermekünk Isten iránti elkötelezettségét, továbbá a hitbeli közösség részévé válását is jelképezi. Az Anglikán Egyház cikke szerint ez egy csodálatos hitút kezdete, ami egy olyan ünnep, ami a család és a barátok számára is örök emlék marad. 

Ez az esemény jelképezi az újjászületést és a bűnbocsánatot, továbbá az isteni kegyelem által kapcsolatot teremt Isten és az Egyén között. A keresztelés által a gyermek részesévé válik az egyházi közösségnek, ráadásul ez egy fontos és meghatározó esemény. 

Mikor szokás megtartani a keresztelőt?

A keresztelést általában újszülött korban, vagy nem sokkal utána szokták megtartani, de egyáltalán nem ritkaság az sem, ha nagyobb gyermeket keresztelnek. Érdemes egyeztetni az egyházzal vagy a vallási vezetővel, továbbá nekünk is mérlegelnünk kell, hogy mikor tartjuk ideálisnak a kapott információk alapján a keresztelő megtartását.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a keresztelő ajándék kiválasztása során?

Abszolút elterjedt szokás már, hogy a keresztelőre megajándékozzák a gyermeket – akkor is, ha egészen pici és valójában ő maga nem tudja még értékelni úgy az ajándékokat. 

Vannak bizonyos szempontok, amiket érdemes figyelembe venni, ha az ajándék kiválasztására kerül a sor:

 1. Érdemes megkérdezni a szülőt: nagyon fontos, hogy kérdezzük meg a szülőket, mire van szüksége a gyermeknek. Így elkerüljük a felesleges halmozást vagy azt, hogy olyat vegyünk, amire valójában semmi szükség. Biztos, hogy tudnak olyat mondani a gyermek szülei, amire éppen aktuálisan, vagy a jövőre nézve szükségük lehet majd! Azt is vegyük figyelembe, hogy a család inkább a hagyományosabb, vagy a modernebb ajándékoknak örül-e majd jobban.
 2. Praktikum: érdemes olyan dolgot vásárolni, ami praktikus és hasznos, hogy sokáig kihasználható legyen – vagy épp amúgy is szükség lesz majd rá a mindennapok során.
 3. Személyre szabott ajándék: tipikusan ilyenkor szoktak egyedi dolgokat készíttetni: monogramos ékszereket vagy kanalakat, étkészleteket. A gyermek nevével és a keresztelő dátumával ellátott kisebb ajándéktárgyak is nagyon népszerűek ilyenkor.
 4. Vallási jelleg: sok esetben a keresztelő ajándék nem más, mint valamilyen vallási jellegű tárgy, például: biblia, keresztelő kendő, maga a ruha, amiben megkeresztelték a babát, vagy bármilyen egyéb, ehhez hasonló apróság.
 5. A baba neme és életkora: alapvető, de erre is figyeljünk, attól függően, hogy végül mi a vásárlás célja (éppen aktuálisan vásárolunk vagy későbbre, távolabbi szükségleteket kielégítve)

A felsorolásunkba tettünk modern és klasszikus ötleteket is, hogy mindenki megtalálja azt, amivel a család és a megkeresztelt gyermek kedvére tehet majd!

Keresztelő ajándék kislánynak

Az alábbiakban szeretnénk 5 hasznos tippet adni arra, hogy milyen ajándékot érdemes vásárolni kislánynak egy keresztelő emlékére!

 • Az első fülbevaló

Klasszikus ajándék keresztelőre, nagyon sokan csinálják ekkor azt, hogy a keresztszülő adja a fülbevalót ajándékba. Ez így örök emlék marad, ráadásul kiemelten fontos, hiszen az első fülbevaló nagy dolog: erre biztos, hogy emlékezni fognak! Természetesen, ha a keresztszülőnek más ajándéktervei vannak, ez másnak is jó ötlet lehet, a szülők biztosan meg fogják tudni mondani majd, hogy ajánlott-e fel valaki ékszert a családból.

 • Játék a babának

Abszolút kézenfekvő megoldás, hogy valami éppen aktuális dolgot, jelen esetben egy ötletes, szép babajátékot adjunk a jeles alkalomra. Ebben az a jó, hogy a lehetőségek tárháza végtelen, ráadásul, ha minőségi játékok közül válogatunk, akkor egészen biztos, hogy nem fogunk mellé nyúlni. Egy babának szinte bármilyen játék jól jön, hiszen minden érdekli, minden fejleszti: ezek lehetnek minőségi csörgők, egy komolyabb játszószőnyeg, egy nagyon kedves figurával ellátott rágóka – minél tovább kihasználható, annál jobb!

 • Keresztelői ruhakészlet

Ahhoz, hogy egy kislány ragyogjon az ünnepségen és igazán emlékezetes legyen a szettje, a babaruházat számos elemből áll: egy nagyon csinos és elegáns keresztelői ruhából, harisnyából, cipőcskéből, egy édes fejpántból és a templomi hideg miatt egy kabátkából. Sok esetben a családtagok vásárolják meg ezeket emlékbe, amit aztán a szülők el is tesznek, hogy még nagyon sokáig emlékeztesse őket erre a gyönyörű napra.

 • Keresztelői ékszerdoboz

Mindig gyönyörű emlékként fog majd szolgálni egy szép ékszerdoboz, amibe a gyermek apróbb ékszereit lehet gyűjteni – később akár az értékes kis kincseit is teheti bele. Ezek még egyedibbé varázsolhatóak egy gravíroztatással is akár! 

 • Keresztelőre könyv

Jó választás lehet e jeles eseményre egy gyerekeknek szóló bibliai témájú mesekönyv, mely gyermeknyelven mesél el olyan történeteket, melyek a Bibliában is megtalálhatóak. Így a szülők egészen korán meg tudnak ismertetni velük fontos történeteket, és sokkal könnyebben befogadhatóvá is válik számukra. 

Keresztelő ajándék kisfiúnak

Nézzünk 5 olyan ötletet, amiket általában kisfiúknak szoktak ajándékozni a keresztelő alkalmából!

 1. Nyaklánc

Tipikus ajándék ilyenkor, hogy a kisfiúknak az első arany láncukat vásárolják meg ekkor a keresztszülők. Természetesen sem egy baba, sem egy kisgyermek nem tud vele még sokat kezdeni, ám emléknek és az első értékes ajándéknak nagyon jó választás lehet!

 • Az első jármű

Kisfiúknak egészen biztos, hogy szüksége lesz majd egy minőségi rollerre, kismotorra vagy biciklire. Mivel nagyon korán elkezdik érdekelni őket a járművek, biztos, hogy másfél éves kor körül már el fogják kezdeni a kismotorozást, és akkor nagyon jól fog jönni, hogy hasznos, nagy értékű ajándékot kapott keresztelőjére!

 • Emlékőrző doboz

Népszerű ajándék kisfiúk körében az emlékőrző doboz, amibe bele lehet tenni a keresztelőn viselt ruhadarabokat, vagy azokat az értékes, apró ajándékokat, amiket nem most fog még használni a gyermek. 

 • Emlékkönyv fiúknak

Nagyon sok egyedi tervezésű és gyönyörű emlékkönyvet lehet már készíttetni, melynek első oldala lehet akár az a nap, amikor a keresztelő volt. Onnantól kezdve pedig a szülőn múlik, hogy mivel töltik meg a tartalmát – érdemes egyébként az ajándékozónak írni bele valamit, hogy évekkel, vagy akár évtizedekkel később is nagyon kedves emlék legyen belőle! 

 • Egyedi étkészlet vagy ezüstkanál

Szintén nagyon tipikus ajándék ilyenkor az ezüstkanál, ami generációkat ívelhet át, gyakorlatilag olyan, mint egy időkapszula: ha vigyáznak rá, akár még az unokáknak is lehet mutogatni, hogy ezt még a saját keresztelőjére kapta meg az illető. Természetesen komplett étkészletet is lehet csináltatni, érdemes ilyenkor a keresztelő dátumát és a gyermek nevét megörökíttetni benne.

Keresztelő ajándékot vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen nem gyakran járunk ilyen eseményre, ezért nincs benne tapasztalatunk. Ha azonban egy kicsit utánajárunk és tájékozódunk a szülőktől is, akkor azért hamar körvonalazódni fog, hogy valójában bőségesen vannak lehetőségeink egy jó ajándék kiválasztására! 

Share this post

Vissza a Bloghoz