6 hónapos baba játék

Ha választasz még 30.000 Ft értékben, rendelésed INGYEN kiszállítjuk!
Szűrő

Mi jellemző a hathónapos babákra? Milyen játékok passzolnak ehhez az életkorhoz?

Féléves korukra a babák kifejezetten aktívak. Nemcsak a kezeiket használják ügyesen és célzottan, hanem az ujjaikat is. Így aztán, ami markolható távolságba kerül, azt bizony, ha tehetik, megragadják, végigtapogatják, sőt megkóstolják. Ez az időszak a tapasztalatszerzés elmélyítéséről szól.

Minél színesebbek a játékok, annál jobbak, hiszen ekkortájt már a látás is kiélesedik, és a babák korántsem csak kontrasztokat érzékelnek, mint mondjuk eleinte. A látványelemeken kívül a hangélmények is lényegesek ebben a periódusban, úgyhogy a csörgő, zenélő, hangot adó játékok tuti befutók. Ez az a varázslatos életszakasz, amikor a csecsemők a tükörbe nézve örömmel, érdeklődve fedezik fel magukat, és körülnézve a tágabb világot. A pancsolás is ekkortájt válik érdekessé, főleg ha akadnak vízi játékok a közelben, vagy éppen buborékfújók. A fogzás elkezdése is fél éves kor környékére datálható, ezért a hűthető rágókák mindenképpen jó szolgálatot tehetnek, mivel a kicsik fogínyének fájdalma, érzékenysége a kóstolgatáson keresztül jelentős mértékben enyhülhet. A hason fekvés ideje is elérkezik, amikor már a babák képesek megtartani a testsúlyukat, a fejüket, eközben képesek egy laposabb, kemény, színes, formákkal teli könyvet lapozgatni, ez egyébként kiválóan fejleszti a kéz koordinációs mozgását, ügyességét.

Mi az, ami nem maradhat ki a napi játékrutinból?

Például az utánzás. Hathónapos kor körül a babák figyelme kiélesedik, és erőteljesen elkezdik lemásolni mindazt, amit a környezetükben élőktől látnak. Így aztán, ha vicces grimaszokkal találják szemben magukat, akkor nagy a valószínűsége, hogy megpróbálják leutánozni a mimikákat. Bár korainak tűnhet, de a beszéd fejlesztése is aktuális ekkor már. Elég, ha a csecsemők gyakran hallják a szépen, artikuláltan kiejtett betűket. Ez az a lappangó tudás, ami majd akkor fog aranyat érni, amikor megszületnek az első kiejtett szavak.

Érdemes a látványingereket is mindennapossá tenni, mert ezek nagymértékben formálják az agyműködést, azaz fejlesztő hatásuk jelentős. A mélységérzékelés, a 3D látás, valamint a mozgó tárgyakra való koncentráció is ezáltal fejlődik, alakul. Ezen kívül a közös ténykedésekre is jó ötlet időt szánni. Bár a babák ekkor még passzív résztvevők, de mindent megfigyelnek, és örömmel veszik, ha ők is „kivehetik a részüket” a napi teendőkből.

Aztán ahogy a csecsemők elhagyják a féléves kort, úgy kerülhetnek előtérbe azok a játékok, amik hangokkal, fényekkel támogatják a kúszás-mászás mozdulatainak elsajátítását. Ebben a korban a babák határozottan élvezik, ha ledobhatják a kezük ügyébe kerülő tárgyakat, csak azért, hogy ledobhassák. Szóval a törékeny játékok nem jöhetnek számításba, ellenben a textil, fa variációk megfelelőek. Túl a dobáláson, az ütögetés is életkori sajátosság, úgyhogy a zenélő, zörgő, hangot adó játékszerek biztos, hogy óriási sikert aratnak.

Milyen anyagokból készül az ideális 6 hónaposoknak szóló játék?

Az ideális játék a 6 hónapos csecsemők számára olyan anyagokból készül, amelyek biztonságosak, nem mérgezőek és nem okoznak fuldoklást vagy más veszélyt a gyermek számára. Itt van néhány példa az ilyen játékokhoz használt anyagokra:

  1. Pamut: Puha és könnyű anyag, amely kellemes tapintást biztosít.
  2. Plüss: Kedvelt anyag a babák között. Pehelypuhák és kényelmesek, lehetővé teszik a babának a játék és az ölelés élményét.
  3. Nem mérgező műanyag: Ha a játék műanyag alkatrészeket tartalmaz, fontos, hogy azok biztonságosak legyenek a csecsemők számára. Keresd a “BPA-mentes” vagy “ftalát-mentes” jelzést a terméken.
  4. Fa: Környezetbarát és természetes anyag, amely sokféle formában elérhető játékokhoz. Ügyelj arra, hogy a fából készült játékok simák legyenek, ne tartalmazzanak éles vagy apró részeket, amelyek a baba szájába kerülhetnek.
  5. Textil: Biztonságos anyagokból készült textil játékok ideálisak a tapintáshoz. Ellenőrizd, hogy a játék varratai erősek és jól tartanak, és ne tartalmazzanak apró díszítéseket, amelyeket a baba könnyen letéphet.

Fontos, hogy mindig ellenőrizd a játék címkéjét vagy csomagolását, hogy megbizonyosodj arról, hogy megfelelő korosztálynak és biztonsági előírásoknak felel meg. Minden gyermek más, ezért figyeld meg a csecsemőt, amikor játszik, és győződj meg arról, hogy a játék biztonságos és megfelelő a fejlődési szakaszához.

Íme, öt szuper játékötlet féléves babáknak!

A fentiek fényében jöhetnek a babák, plüssök (gyerkőce válogatja melyik lesz az igazán nyerő választás), a fa kisautók, a Montessori torony, az építőkockák, a készségfejlesztő labdák.

A lényeg, hogy a játékszerek minél színesebbek, látványosabbak, formásabbak legyenek, és persze minél több izgalommal kecsegtessenek. A finom textilből készült alternatívák épp úgy tökéletesek, mint a fából remekelt játékok. Mindegyik megkóstolható, kicsit megcsócsálható, és persze mindegyikkel élvezetes a játék, miközben az agy stimulálása is ideális a gondmentes fejlődés érdekében.