Ha választasz még 30.000 Ft értékben, rendelésed INGYEN kiszállítjuk!
Szűrő

Brúnó könyvek: népszerű sorozat, piciknek!

„Bogyó és Babóca – két jóbarát kalandja”  – túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nincs olyan ember Magyarországon, aki ne ismerné ezt a már-már ikonikus mondatot.  De kitől is származik ez a szállóigévé vált mondat? A nevét és könyveit talán senkinek sem kell bemutatnunk, hisz akinek kisgyermeke van, tudja kiről van szó.

Ugye ismerős Bartos Erika mesekönyvíró és illusztrátor neve?

Karrierje a Bogyó és babóca mesekönyv sorozattal kezdődött, amit több nyelvre le is fordítottak, a két aranyos állat történeteiből pedig animációs sorozatot készítettek, ami mai napig a kicsik legnagyobb kedvence.

De az ő nevéhez fűződnek a hatalmas sikert elért Anna, Peti és Gergő kötetek is – amelyek ma már nem kaphatók – valamint a Brúnó könyvek, amelynek hat kötete is jelent meg.

Bartos Erika szerzeményei immár több mint két évtizede örvendeztetik a kicsiket és családokat a könyvpiacon.

De miben rejlik az építészmérnök írónő titka és mit kell tudnunk a Brúnó könyvekről?

Brúnó kalandozása Budapesten és környékén lehetővé teszi, hogy gyerekszemmel ismerjük meg a főváros építészeti érdekességeit, mindezt megfűszerezve barátságokkal, érzésekkel, mindennapi problémákkal. Fontos szerepet kap a könyvekben a közlekedés, az ünnepek, a családi események, az állatvilág, a növényvilág, a zene, a kézműveskedés és a történelem.

Konyhai ötletekkel is találkozhatunk, valamint olyan hétköznapi balesettekkel mint pl.: a kéztörés. Az életünk elkerülhetetlen résztvevője a megbetegedés, a könyv egyik szereplője például orrmandula-műtéten esik át, de elkísérhetjük Brúnót fogorvoshoz is.

Megváltozott képességű karakterek is szerepet kapnak a könyvekben, akikkel ugyanolyan mély barátságot tud kialakítani Brúnó, mint bármely másik társával.

Bartos Erika építészmérnöki munkájának és rajztehetségének köszönhetően nemcsak a könyv fantasztikus írásait, de a kidolgozott és részletgazdag grafikát köszönhetjük.

Hány éveseknek szólnak a Brúnó sorozat könyvei?

3-4 éves kortól egészen iskolás korig szívből ajánljuk minden olyan kalandvágyó gyerkőcnek, akik érdeklődnek az épületek, múzeumok, nevezetességek és felfedezésre váró látványosságokat iránt.

Minden kötethez fényképes foglalkoztató füzet társul sok játékos feladattal és gazdag fotóanyaggal. A foglalkoztató füzeteknek köszönhetően a gyerekek memóriáját és képességeit tovább tudjuk fejleszteni.

Néhány rövid történet kedvenc Brúnó könyveinkből

Brúnó Budapesten külön kötetekben mutatja be Budát és Pestet.

A fővárosunk bemutatásával foglalkozó mesekönyv nemcsak azért az egyik kedvencünk, mert útmutatást nyújt a vidéken élőknek és izgalmas kalandozást ígér Budapesten, de számos meglepetést tartogat és olyan programlehetőséget mutat be nekünk, amelyről biztosan nem hallottunk még budapestiként sem. Szóval, ha színes érzelmekkel, tartalmakkal megtöltött izgalmas programajánlót keresünk Budapestről, akkor tökéletes választás Brúnó Budapesten mind a hat kötete.

Az egyik kedvencünk a Buda hegyeiben című kiadás, ahol egy csodálatos barátságról olvashatunk.

Nem csupán egy budai kalandozás a könyv, de egy érzelmi hullámvasútra is felülünk a szereplőkkel. Brúnó egyik barátját veszteség érte, ugyanis Orsi öreg papagája Tilla egyszercsak nem ébredt fel többé… Orsit Brúnó barátsága, szülei szeretete és testvérei önzetlensége segíti át a gyász és a szomorúság időszakán. Láthatjuk, hogy a kirándulás, a kaland, a szeretet és az összetartás hogyan segít át egy kisgyermeket egy nehezebb időszakon, az érzelmi feldolgozás rögös útja hogyan válik happy anddé a budai hegyek között.

A másik kedvencünk Pest szívében című kötet, ahol egy életre szóló vidám ünnepségen vehetünk részt, ugyanis két fiatal összeköti az életét. Az elhatározás

A barátokkal együtt átélhetjük magunk is a nagy eseményre való készülődést és együtt cikázhatunk Budapest körútjain és hídjain a násznéppel.

Ugyanebben a kötetben egy régi barát felbukkanásának az örömével is szembesülünk gyerekszemmel élhetjük át a régi barátokkal az új kalandokat Pesten.

A harmadik kedvencünk Bartos Erika Kistestvérek, nagytestvérek című könyve, amely gyermeki lélekkel közelíti meg a születés és egy új élet világrajövetelét. Kiscsaládos, nagycsaládos, elvált szülők gyermekeiként mutatja be a különböző születéstörténeket. Nagytestvérré válni sosem könnyen, ehhez nyújt segítséget ez a csodálatos könyv. Szívből ajánljuk minden olyan családnak, ahol több gyermek is van a családban.

Három tény a szerzőről, Bartos Erikáról

Három gyermek édesanyja, írói pályáját, saját gyermeki ihlették, hiszen történeteit elsősorban gyermekeinek szánta, majd barátai és környezete győzték meg arról, hogy írásainak nyomdában a helye.

Matematika és rajz szeretetének köszönhetően diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnök szakon szerezte. Építészmérnöki tehetsége tette lehetővé számára, hogy saját könyveinek nemcsupán az írója, hanem illusztrátora lehessen.

Munkásságát, tehetségét és építészeti terveit már ekkor különféle építészeti díjakkal ismerték el és napjainkig részesítik őt különféle elismerésekben.

Díjai:

2022: Sivatagi Kőrózsa Díj, építészeti elismerés a Brúnó-sorozatért

2020: Author of the Year elismerés az Editura Casa kiadótól

2019: A Bogyó és Babóca – Speed Colors társasjáték elnyerte az Ország Játéka címet

2018: Janikovszky Éva-díj, kiemelkedő gyerekirodalmi munkásságának elismeréseként

2016: A Bogyó és Babóca – Évszakok társasjáték elnyerte az Ország Játéka címet

2016: Aranykönyv-díj a Bogyó és Babóca buborékot fúj kötetért

2016: A Magyar Vöröskereszt elismerő oklevele

2015: Pro Familiis díj az Emberi Erőforrások Minisztériumától, a kimagasló szakmai tevékenységért

2015: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat oklevele az Őrangyal mesekönyvért, a nagyvonalú felajánlásért és önzetlen támogatásért

2014: A Szabadkai Nemzetközi Bábszínházi Fesztivál Oklevele

2014: Pagony Vándortoll a kortárs gyerekirodalom terén nyújtott meghatározó és egyedülálló alkotói tevékenységéért, 10 éve töretlen munkásságáért

2013: Az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerő oklevele a példamutató önkéntes tevékenységért

2013: Múzeumbarát elismerés Székelyudvarhelyről a Bogyó és Babóca bábkiállításért

2013: Pro Civitate kitüntetés Pécs városától a kiemelkedő írói és sokrétű egyéb teljesítményért

2013: A Bogyó és Babóca rajzfilm Premio Cartoon Kids díjat nyert Olaszországban

2013: A Bogyó és Babóca rajzfilm elnyerte a Kecskeméti Filmfesztivál közönségdíját

2012: A Bátorságpróba című mesekönyv elnyerte az Astellas különdíját

2012: A Hoppla meséi könyv elnyerte a Magyar Turizmus Zrt. elismerését

2012: Isztambuli Könyvfesztivál: Plakett a gyerekeknek nyújtott olvasás-élményért

2011: A Bogyó és Babóca rajzfilmmel a Kedd Stúdió elnyerte a Jiangyini Nemzetközi Gyerekfilm-fesztivál Legjobb Rövidfilm díját

2010: Első helyezés a „Tíz év ötven legjobb könyve” szavazás közönséglistáján az Anna, Peti és Gergő mesekönyv-sorozatért

2007: Elismerés a Születés Hete létrehozásában való önzetlen közreműködésért

1998: Diplomadíj Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatalától

1997: A Magyar Építész Kamara díja

1997: A Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék oklevele a kiemelkedő teljesítményért

1996: Az Építészettörténeti és Elméleti Intézet díja a templomrekonstrukciós tervért

1996: Az ÉVOSZ hallgatói díja, a Középületépítő Rt. Különdíja

1996: A BME Építészmérnöki kar Dékáni Hivatalának elismerése a kiemelkedő tanulmányi eredményért