Ha választasz még 30.000 Ft értékben, rendelésed INGYEN kiszállítjuk!
Szűrő

Futóbicikli és futótricikli: szép és biztonságos

Nagyon izgalmas az az időszak, amikor már kezdjük azt látni, hogy gyermekünk megérett a futóbicikli vagy futótricikli használatára: már csak azt kell kitalálni, milyen márkájú termékre ruházzunk be és mi az, ami a leghosszabb ideig biztonsággal kiszolgálja a család igényeit. Egyértelmű, hogy mindannyian azt szeretnénk, hogy csemeténknek ne csak szórakozást, de biztonságos közlekedni tanulást is nyújtani tudjon a kiválasztott járgány.

Mekkora gyermeknek érdemes futóbiciklit vagy triciklit vásárolni?

Ezt a két gyermek járművet mindenképpen úgy érdemes sorba állítani, hogy először a triciklit, aztán a biciklit kezdjék el használni. Azoknak a gyerekeknek ajánljuk őket beszerezni, akik érdeklődnek a mozgás iránt, túlvannak már a kismotoros időszakon, és érezhető, hogy szükség van újításra és ennek az egésznek egy újabb szintre emelésére is. Mindkét jármű kiválóan segíti őket abban, hogy később aztán könnyebben megtanuljanak majd biciklizni.

Ha konkrét korosztályt is mondanunk kell, akkor nagyjából 1 éves kortól már lehet próbálkozni a háromkerekű triciklivel, és a futóbicikli ezt követően, körülbelül 2-2.5 éves kortól igazán népszerű. Természetesen semmi sincs kőbe vésve és elképesztően nagy különbségek tudnak lenni a gyerekek között. Van, aki jobban rá tud érezni ezekre a kis járművekre és van, aki nehezebben barátkozik meg velük, vagy éppenséggel egyáltalán nem is érdekli.

Milyen típusú futóbiciklik elérhetőek a webshopunkban?

Igyekeztünk úgy összeállítani a kínálatot, hogy a mi kedvenc márkáink legyenek itt, melyekben maximálisan hiszünk, és amikről azt gondoljuk, hogy tökéletesek a gyerekeknek. Így esett az, hogy a Little Dutch és a Top Mark márkákkal dolgozunk. Fontos küldetésünknek érezzük, hogy a szülők egy idő után ki tudják alakítani felénk azt a bizalmat, mely azon alapszik, hogy pontosan tudják: a legjobb minőségű termékeket töltjük fel a webshopunkba.

A Little Dutch triciklik fából készülnek – ez ugye ennél a holland márkánál szinte nem is meglepő, hiszen a fa az egyik fő alap elemük, amivel dolgoznak. A Top Mark 4in1 modellnek az a különlegessége, hogy a tricikli könnyen, külön szerszám nélkül átalakítható futóbiciklivé. Lehet akár pedálos futóbicikliként is használni, ezt 4-5 éves kortól ajánljuk.

A Top Mark futóbiciklik már természetesen egy újabb szintet képviselnek a triciklikhez képest, hiszen nagyon komolyan hozzá is járulnak ahhoz, hogy később aztán könnyebb legyen két keréken megtanulni biciklizni. A 4in1 modellen túl van a „sima” változat is, ami egyszerűen az, aminek lennie kell: egy futóbicikli. Nem csak könnyedén összeszerelhető, de akár még össze is csukható. Használatát 2-5 éves korig ajánljuk, két színben kapható jelenleg: pink és a zöld.

Hogyan segíthet a futóbicikli a gyermek fejlődésében?

 A futóbicikli használata számos fejlődési területet érint, így mindenképpen érdemes próbálkozni vele és bevezetni a mindennapokba a használatát. Azt tudjuk javasolni, hogy legyen kipróbálva egy kis baráté, nem csupán egy, hanem több alkalommal is – ez segíthet abban, hogy barátkozzon vele a gyermek és tudja, miről van szó amikor megkapja, másrészt mi is felmérhetjük az igényeit és képességeit ezzel kapcsolatban.

Lássuk, mik azok a területek, amiket fejleszthetünk általa!

  1. Egyensúlyérzék: ez áll az első helyen, hiszen a használat során a gyermek megtanulja a testének egyensúlyban tartását. Ez nagyon fontos.
  2. Koordináció fejlesztése: a triciklin és futóbiciklin ülve a gyermek megtanulja a lábak és kezek együttes mozgását, irányítását.
  3. Koncentráció, figyelem fejlesztése: természetesen ahhoz is összetett figyelem kell, hogy figyelje egy gyermek a körülötte történő dolgokat, és a szerint induljon vagy álljon meg – ez pedig csak a legalapvetőbb példa, ennél sokkal több minden történik egy biciklizés során.
  4. Szociális készségek fejlődése: biciklizni jó móka, de együtt a kisbarátokkal még jobb! Elleshetnek egymástól trükköket, aki bátortalan, bátrabbá válhat a többiek által – csatlakozzatok a kispajtásokhoz!

A biztonságos futóbiciklizés 3 fő szabálya

Van néhány alapelv, amit mindenképpen be kell tartani ahhoz, hogy futóbiciklizni ne csak szórakoztató, hanem biztonságos is legyen:

  1. A védőfelszerelések viselése: ez a legfontosabb, e nélkül ne is tanítsátok meg őket biciklizni, mert nagyon veszélyes terepre menni megfelelő sisak, valamint térd-és könyökvédő nélkül!
  2. Láthatóság a sötétben is: szintén elengedhetetlen, hogy a bicikli legyen felszerelve lámpával, a gyermeken pedig legyen valami olyan, ami visszaveri a fényt – annál nincs rosszabb, mint amikor azt látjuk, hogy mindenféle kivilágítás nélkül tűnik fel egy gyermek az út szélén, mikor elhaladunk mellette autóval. Hiába van ott a szülő, bármikor megtörténhet a baj – már a bicikli vásárlásakor érdemes beszerezni ezeket a kiegészítőket is.
  3. Felnőtt felügyelet: ez minden bizonnyal magától értetődő, de valaki mindig kell a gyerekek mellé, aki segít a forgalom elmagyarázásban vagy az esetleges veszély elhárításában – egy futóbicikliző gyermek túl kicsi még ahhoz, hogy akár egyik háztól a másikig teljesen egyedül, felnőtt vigyázó szeme nélkül guruljon el.

Egy jó biciklit egyáltalán nem nehéz kiválasztani, főleg, ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük – utána jön majd az izgalmas része, amikor a jármű boldog tulajdonosa a mindennapok során örömmel használja majd azt.