Ha választasz még 30.000 Ft értékben, rendelésed INGYEN kiszállítjuk!
Szűrő

Zenélő babajátékok

A zenélő babajátékok több szempontból is előnyösek és hasznosak lehetnek a babák számára. Első és leglényegesebb a babák fejlődése szempontjából, hogy segíthetnek a kisgyermekek érzékszerveinek fejlődésében. A zene hallgatása segíthet a hallás, a ritmusérzék, és a zenei érzékenység kialakulásában. A gyerekek különböző hangokat és dallamokat fedezhetnek fel, amelyek hozzájárulnak az agy és az érzékek integrációjához. A zenélő babajátékokhoz gyakran tartoznak olyan mechanizmusok, amelyek mozgásra ösztönzik a gyerekeket. Például egy játék, amelynek megnyomásával vagy elforgatásával tene szól. Ez ösztönzi a finommotoros készségek fejlődését, ahogy a gyermek megtanulja kezelni és irányítani a játékot. A zene és hangok befolyásolhatják a gyermek hangulatát és érzelmi állapotát. A vidám dallamok és hangok boldogságot és örömet kelthetnek, míg a lassú, nyugtató zene segíthet a megnyugvásban és az elalvásban. A gyerekek megtanulhatják az érzelmek kifejezését és megtapasztalhatják az örömöt, amely a zenéléssel, vagy zenehallgatással ját.

Mekkora babának ajánljuk a zenélő babajátékokat?

A zenét már a méhben fejlődő kisgyermekek is hallják, tehát elmondhatjuk, hogy a szülők sokszor már ebben a korban “zenét hallgattatnak” a kisbabákkal. A zenélő babajátékokat általában csecsemők és kisgyermekek számára ajánlják. Az optimális korhatár a zenélő babajátékok használatához általában 6 hónaptól 3-4 éves korig terjedhet, bár ez általános iránymutatás, azonban minden gyermek más fejlődési ütemet követ. 6 hónapos kortól a csecsemők már képesek észrevenni a hangokat és reagálni rájuk. Az ilyen típusú játékok felkelthetik érdeklődésüket, és segíthetnek az érzékszervi és finommotoros fejlődésben. Közvetlenül a születés után már lehet olyan zenélő babajátékokat használni, amelyek zenélnek, különböző hangokat adnak ki, amelyeket a baba meghallgathat az ágyában vagy az autósülésben. Ezek segíthetnek a kisbabáknak megnyugodni és elaludni. Ahogy a gyermek növekszik és fejlődik, a zenélő babajátékok továbbra is élvezetesek és hasznosak lesznek számára.  Az idősebb kisgyermekek már tudatosan kezelik a játékokat, dalokat énekelhetnek, vagy akár megpróbálhatnak a  zenére táncolni is. Fontos, hogy mindig figyeljünk a gyermek fejlődésére és igényeire. Ha egy babának a zenélő babajátékok túl izgalmasak vagy túl hangosak, akkor érdemes lehet egy ideig az ilyen játékokat szüneteltetni, vagy egy halkabb verzióra váltani.

Biztonságosak a zenélő babajátékok?

A zenélő játékok nagy többsége biztonságos, azonban nem árt néhány dologra kiemelten figyelni. A egyik ilyen például a hangerő. Nagyon fontos, hogy a játék hangereje ne okozzon halláskárosodást, vagy ne ijessze meg a gyerekeket. Az ilyen típusú játékokat úgy tudod tesztelni, ha gyermeked előtt te is meghallgatod, illetve, ha már a vásárlás során odafigyelsz arra, hogy az eszköz hangereje változtatható legyen. Emellett a másik fontos dolog a minőség, hiszen senki sem szívesen ad olyan játékot a kicsik kezébe, ami az első használat során tönkremegy.

Mire érdemes figyelni a választásnál?

Ahogy már említettük, a hangerő és a minőség a két legfontosabb szempont a választás során. Azonban egy másik fontos szempont lehet még, hogy a gyerekek életkorát is figyelembe kell venni a választás során. Minden játékon található egy életkori ajánlás, amit érdemes betartani. Emellett fontos, hogy a játéknak ne csak szórakoztató, hanem fejlesztő hatása is legyen. Érdemes olyan játékot választani, ami komplexebb játék, és tanulásélményt kínál. Nem elhanyagolható azonban az sem, hogy a játéknak izgalmasnak és hívogatónak kell lennie a gyermek számára, és a könnyen tisztíthatóság sem utolsó szempont.

A kedvenc zenélő babajátékaink: