4 évesnek ajándék? Íme 10 tipp!

Vissza a Bloghoz
4 évesnek ajándék

4 évesnek ajándék? Íme 10 tipp!

Ajándékot vásárolni sosem könnyű, akkor meg pláne nem, ha egy kisgyerek számára kell megtalálni a tökéletes meglepetést. Különösen nehéz a helyzet akkor, ha például az ajándék 4 éves gyerek arcára kellene, hogy mosolyt csaljon.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a csöppség számára megfelelő ajándékot, nemcsak a gyerkőc kedvenceivel és a szülők nevelési elveivel, illetve kéréseivel érdemes tisztában lennünk, hanem azzal is, hogy az adott életkorban mi jellemző a kisgyerekek fejlődésére. Ennek tudatában olyan meglepetéssel kedveskedhetünk a gyerekeknek, aminek nemcsak örülni fognak, de a fejlődésükre is jó hatással lehetünk, esetleg még életre szóló élménnyel is megajándékozhatjuk őket.

Dackorszakon innen s túl: mit szeretnek a 4 évesek?

Alapesetben elmondhatjuk, hogy a gyerekek fejlődését 4 fő jellemző mentén határozhatjuk meg, gyakorlatilag a kicsi életének mérföldkövei is ezekhez a szakaszokhoz kapcsolhatók. Ezek a fejlődési szintek a fizikai, az intellektuális, az érzelmi és a szociális fejlődést takarják.

Bár ez négy különálló kategória, mindegyik összefonódik egymással, mivel az egyik készség és képesség fejlődése gyakran egy másik fejlődéséhez vezet. Például a gyermek intellektuális képességeinek növekedése a gyermek szociális kíváncsiságát is befolyásolja.

Ahogy egyre nagyobb lesz és nyílik az értelme, fejlődnek a kognitív képességei, úgy lesz egyre kíváncsibb a világra is. A többi gyerekre, az otthonán kívüli programokra, a világ működésére. A CPD Online College cikkeszerint például:

a gyermekek kognitív készségei a korai években fejlődnek a legjobban, mint életük bármely más szakaszában. Még az újszülöttek is természetes érdeklődést mutatnak a világ iránt azáltal, hogy formákat és tárgyakat néznek, és végül reagálnak a különböző hangokra és gesztusokra.

Az értelmi fejlődés a gyermek azon képessége, hogy önállóan gondolkodjon és érveljen. A gyerekek nagyon szívesen tanulnak, ami a szülők kulcsfontosságú feladatává teszi, hogy formálják és tanítsák gyermekeiket, valamint a tanulásra és fejlődésre ösztönözzék őket. A kisgyermekek agya nagy részben a korai gyermekkorban fejlődik a legjobban, így a fiatal kortól kezdődő alapos stimuláció támogatja a pozitív agyfejlődést és a kíváncsiságot.”

Mivel teszünk jót a négyéves gyerekeknek?

A fizikai fejlődést illetően az a jó, ha ösztönözzük a gyermekeket a napi feladatok elvégzésére. Például a felnőttek feladataihoz hasonlóan, az életkoruknak megfelelő tevékenységekre lehet buzdítani őket mondjuk a könnyedebb takarítási feladatokkal, a kés és a villa étkezés közbeni használatával, valamint a WC megfelelő használatára. Ami a játékokat illeti, ebben a korban különösen jót tesz, ha a gyerekeket az aktív játékokra és a szabad levegőn végzett tevékenységekre ösztönözzük, míg a tévé vagy játékkonzol, más képernyő előtt eltöltött időt korlátozzuk.

Ami a kicsik szellemi, intellektuális fejlődését illeti, 4 éves kor környékén fontos, hogy bevonjuk őket a világ körforgásába, hogy tanítsuk és tápláljuk a szivacsként működő agyát. A gyerekeket ebben a korban egyre jobban érdekli az őket körülvevő világ, ezért ilyenkor érdemes elmagyarázni azokat a dolgokat, amelyek felkeltették a figyelmüket. Mint például a tűzoltóállomás működése, a virágok és a rovarok élete stb. Amennyiben készen áll rá, már az iskolára felkészítő játékos feladatokat is kipróbálhatjátok.

A szociális és érzelmi fejlődést tekintve fontos, hogy támogasd a gyermeket abban, hogy más gyerekekkel szocializálódjon és ösztönözd az egészséges kommunikációt például azzal, hogy felváltva beszélgettek a világról, és közben folytasd a játékot vele. A gyerekek a valós interakció során tanulnak a legjobban, és ilyenkor továbbra is biztonságban érzik magukat.

Ne feledd, hogy ez az a korszak, amikor éppen csak maga mögött hagyta a dackorszakot és a sok-sok hisztit, akaratosságot. Ez az az életkor, amikor már a komplexebb dolgok megismerését is megcélozhatod vele, így érdemes az érzelmei kifejezését, a kognitív képességei fejlesztését és a szocializációs folyamatait támogató ajándékokkal kedveskedni neki.

Ökölszabályok az ajándék kiválasztásához 4 éveseknek

Legyen szó az unokájába szerelmes nagyszülőről, vidám nagynéniről/nagybácsiról vagy akár jó szándékú családi barátról, ijesztő feladat lehet ajándékot vásárolni az életedben élő „kicsiknek”. Annyi választási lehetőség, de mikor választasz jól? És kinek a szempontjait, kéréseit érdemes inkább érvényesíteni? Fennáll ugyanis annak a kockázata, hogy olyan ajándékot vásárolsz, amely nem tetszik a kicsinek és talán nincs is szüksége rá.

Emellett pedig ott van a másik oldal is, hiszen a szülőknek sok jó szándékú, szívből adott ajándékot kell menedzselniük. Ami elméletben jól hangzik, de igazából annak örültek volna, ha az ajándékozó vásárlás előtt bejelentkezik hozzájuk és kikéri a véleményüket a harsányan világító/zenélő járműről.

Bár nagyra értékelik a szándékot, borzasztó érzés mindkét félnek, amikor a kicsi 2 percig játszik valamivel, majd azonnal elfelejti az egészet, különösen, ha olyan sok szeretettel adták. Vagy, ha olyan ajándékot sikerül kiválasztani, ami a gyerkőcnek ugyan a kedvence lesz, de a szülők kedélyét mégiscsak felborzolja. Ennek okán adnánk pár tanácsot a 4 éveseknek szánt ajándékok kiválasztásához.

1. A több, a nagyobb, a drágább nem mindig jobb

Sok ajándékot, vagy akár nagy és drága ajándékot vásárolni nem mindig jobb. Gondolj az ajándékozás céljaira: örömszerzés, a kicsi beszédfejlesztése, mozgásra ösztönzés stb. Amíg az ajándékkal – legyen az bármilyen kicsi vagy tűnjön bármilyen kevésnek – a cél megvalósul, az ajándékok száma, mérete és ára nem számít.

2. Válassz olyan ajándékot, amely ösztönzi a családi időtöltést

Ahogy az élet a 4 éves számára egyre mozgalmasabbá válik, a szülők mindig nagyra fogják értékelni azokat az ajándékokat, amelyek összehozzák a családot és növelik az interakció lehetőségeit. A könyvek, a benti és szabadtéri játékok, az otthonról kimozdító tevékenységek és élmények remek választás.

3. Kreatív és multifunkcionális ajándékok előnyben

A többféleképpen felhasználható ajándékok lehetőséget biztosítanak arra, hogy minden alkalommal más-más játékra és beszélgetésre. Az olyan ajándékok, mint az életkornak megfelelő LEGO kockák, művészeti és kézműves kellékek fejlesztik a kreativitást és a képzelőerőt, a motorikus képességeket.

4. Mindig kérjük ki a szülők véleményét

Ha nem saját gyermeknek vásárolunk, akkor a pénztárgép csilingelése előtt mindenképp érdemes kikérni a véleményüket a meglepetésről. Előfordulhat, hogy a kiválasztott ajándék ütközik a nevelési elveikkel vagy kapásból tudni fogják, hogy a gyermekük nem igazán lesz lenyűgözve tőle. Emellett, tanácsot is adhatnak, hogy milyen irányban érdemes tovább keresgélni.

5. Válassz az átadni kívánt értékeket támogató ajándékokat

Kérdezd meg magadtól, hogy milyen értékeket szeretnél átadni a kicsinek? A kultúrád, az örökséged, a kedvességed, az empátiád, a környezet iránti szereteted, az állatok iránti szereteted? A vásárolt ajándékok a gyerkőc érdeklődési köre mellett azt is tükrözzék, hogy te ki vagy. Mert az ajándék is egyfajta módja annak, hogy megossz egy kicsit önmagadból a kicsivel.

6. A készségfejlesztő ajándékokkal nem nagyon lehet mellélőni

Az ajándékok, amelyek bármilyen típusú készségeket – szociális, érzelmi, fizikai, kognitív, kritikus gondolkodási készségeket – ápolnak és fejlesztenek, a szülők szerint is mindig hasznosak és értékelik őket. Nagy valószínűséggel, nem a szekrény mélyére fogják száműzni őket.

+1. Válassz örömet okozó ajándékokat

Triviálisnak tűnhet a felvetés, de válassz olyan ajándékokat, amelyek mosolyt csalnak az arcodra, hangosan megnevettetnek és kihozzák belőled a benned élő gyermeket. Valószínű, hogy ugyanilyen kedves hatása lesz a kicsire is.

10 szuper játékötlet 4 éveseknek

Amennyiben a gyerkőc kertes házban lakik, a szabadtéri játékok, mozgást és/vagy felfedezést ösztönző játékok kiváló választásnak tűnnek. A szülőkkel egyeztetve gondolkodhatsz nagyban, mint amilyen például trambulin vagy bicikli, de a labdajátékok, az egyszerű jojo, egy pancsoló medence is kedves meglepetés lehet.

Mivel ebben a korban a gyerekek már egyre több kérdést tesznek fel, egy-egy hosszabb történetekkel dolgozó mesekönyv is kiváló választás lehet. Érdemes olyat választani, ami ösztönző kérdésekkel van tele, hogy a kicsivel olvasás után tovább tudjátok szőni a történetet. Vagy a beszélgetés fonalát.

A mesekönyvekből adódóan a szerepjátékok is fontos szerepet töltenek be a 4-5 éves korosztály fejlődési ütemében. A szerepjátékok ugyanis segítenek a szókincs fejlesztésében és abban is, hogy feldolgozzák a velük történt eseményeket, illetve az érzelmeiket, ezáltal kommunikációra ösztönzik őket. A különféle játékkészletek, amelyekkel egy-egy szituációt játszhat el vagy amelyekkel elmesélhet egy történhet, szintén sikeresek lehetnek.

A finommotoros képességek, a szem- és kéz koordináció fejlesztéséhez ajánljuk a különféle építőjátékokat, míg a különféle DIY és más kreatív játékok akár a pályaválasztására is hatással lehetnek.

Akkor azonban, ha a gyermek más gyerekekkel való kapcsolatát szeretnéd fejleszteni, érdemes olyan játékokat keresni, amelyek közös mókázásra invitálják a kis barátokat. Például egy bowlingszett a koordinációs képességeiket és a térérzékelésüket egyaránt segíti.

Ugyanakkor arra is érdemes odafigyelni, hogy bár egyre nagyobb igényük van a kortársaik jelenlétére, a legjobb barátok és alvóbarátok fontossága most sem vész el. A különféle babák, figurák és plüssálatok, esetleg alvótakarók pontosan azt az érzelmi biztonságot nyújtják a gyerekeknek, amire ebben a korban szükségük van.

Ami a család közös kikapcsolódását illeti, remek beltéri program a társasjátékest, amibe a család apraja-nagyja bekapcsolódhat. Sőt, akár még a kis barátokkal közösen is remek móka lesz. De ebben az életkorban akár egy könnyed biciklitúra vagy séta a közeli erdőben, megadva a felfedezésre és a kérdésáradatra szánt időt, testet-lelket kikapcsoló élmény lehet az egész családnak.

A közösségi interakciókat fejlesztve pedig akár egy bábszínházi előadás, egy állatmenhely meglátogatása vagy egy vadaspark felkeresése is szívet melengető élménnyé változtatja az ajándékozás pillanatát.

Share this post

Vissza a Bloghoz