4 hónapos baba fejlődése

Vissza a Bloghoz
4 hónapos baba fejlődése

4 hónapos baba fejlődése

A kisbabánk fejlődését látni első pillanattól kezdve csodálatos és lenyűgöző. Az első 4 hónap különösen fontos egy baba életében, hiszen számos új készséget fedez fel. Fejlődik az emésztőrendszerük, táplálkozásuk sokkal hatékonyabbá válik, folyamatosan keresik velünk a kapcsolatot és bátran rámosolyognak minden boldog arcra, ami körül veszi őket. Fantasztikus időszak ez, mi pedig pillanatok alatt azon kapjuk magunkat, hogy hogyan is tudott eltelni ez a 4 hónap ennyire gyorsan? Vajon így fog repülni a továbbiakban is az idő, és az évek is egy szempillantásnak fognak csak tűnni utólag? Ebben a bejegyzésben arra törekszünk, hogy betekintést nyújtsunk egy 4 hónapos baba fejlődésébe, annak legfontosabb pillanataiba és mérföldköveibe. 

Így fejlődik fizikálisan a 4 hónapos baba

A 4 hónapos csecsemő fizikai fejlődése lenyűgöző ütemben halad előre. Ebben az időszakban az izmok és az idegrendszer tovább fejlődik, ami lehetővé teszi számukra új mozgások kipróbálását és finomhangolását. Ilyenkor már stabilabban tudnak feküdni, egyre szebben tartják meg a fejüket – ám még mindig figyelni kell, hogy amikor fogjuk őket, jól meg legyenek támasztva! Gyakran előfordulhat és elég tipikus az is, hogy próbálják magukat ülésbe felhozni. Ha úgy érezzük, hogy valami ezzel nincsen rendben, akkor mindenképpen kérjük ki szakember segítségét, mert az is lehet, hogy egy kis tornáztatásra lesz szükség!

Ebben az időszakban még aktívabban mozognak a kezecskék is. Megfigyelhető, hogy rámarkolnak az ujjainkra, próbálnak tudatosan megfogni tárgyakat, annyira, hogy célirányosan abba az irányba terelik saját magukat, hogy rá tudjanak fogni a kiszemelt áldozatra. 😊 Erősödnek a lábak, erősödik az izomzat, ez mind-mind az készíti elő, hogy eljussanak a következő mozgásfejlődési szakaszhoz. 

Számos külföldi cikk is megerősíti, hogy ilyenkor képessé válnak a szájukhoz emelni tárgyakat: ez pedig újabb szintje a felfedezésnek, ami ráadásul elég sokáig fog tartani, ugyanis mindent meg fognak kóstolni, amit csak érnek! Ez is a tapasztalatszerzés egyik alapköve náluk, hogy a szájukba vesznek sokszor, sokféle tárgyat. 

Egyre több készséget sajátítanak el, aminek mi, szülők nagyon örülünk, hiszen csodálatos napról napra azt a hatalmas fejlődést, ami ilyen pici emberben végbe tud menni. 

Érzelmi és szociális fejlődés

Természetesen szép ütemben fejlődik tovább a baba érzelmi intelligenciája is, és egyre többet nyilvánítja ki a véleményét az élet nagy dolgairól. Ragaszkodnak hozzánk, felismernek minket, rengeteget gügyögnek és beszélnek hozzánk a maguk őrült cuki módján. Teli szájjal vigyorognak, ha kedvesen mosolygunk rájuk, visszamosolyognak, ha boldog érzelmeket tükrözünk feléjük, ők is ugyanazt adják vissza. Nagy az igényük a testi kontaktra is, kifejezetten képesek keresni az édesanyjukat és jellemzően az ő karjukban nyugszanak meg leghamarabb. 

A szociális fejlődés részeként egyre többet összpontosítanak a körülöttük lévő tárgyakra és emberekre. Figyelik mások viselkedését, le tudják reagálni és különböző hangokat hallatva ki is tudják fejezni az érzéseiket a látottakkal kapcsolatban.

Ez az időszak kiváló arra, hogy a szülő mélyítse kapcsolatát a gyermekkel és még szorosabbra fűzze az érzelmi köteléket. 

Érzékelési és kognitív fejlődés

4 hónapos korra nagyon fontos mérföldköveket tud elérni a baba érzékelési és kognitív fejlődése. Mivel most már kitisztult a látásuk, képesek felismerni a színeket és formákat, sőt, egyre több figyelmet fordítanak ezekre: felkapják figyelmüket a színes dolgokra is. Ezt erősíthetjük a kontrasztos babakönyvekkel is, hiszen most már nagyon sok olyan is kapható, amiben nem csupán a klasszikus fekete-fehér színek vannak, hanem szépen finoman átvezetik a babákat a színek világába is. Az is észrevehető ilyenkor egyébként, hogy képesek észlelni távolabbi tárgyakat is, tehát látásuk most már sokkal fejlettebb ebben is. 

Mivel képesek reagálni az őket érő hangokra, ki tudják fejezni érzelmeiket: ha túl erős hanghatás éri őket könnyen megijedhetnek, sírhatnak. Ha valaki kedves arcokat, grimaszokat vág rájuk, azt boldog gügyögéssel viszonozzák, próbálnak beszélgetni, „válaszolni”. Az pedig végképp nagyon aranyos, amikor kiszúrnak maguknak egy tárgyat, és annak az egy dolognak magyaráznak lelkesen. 😊

Az ok-okozati összefüggések megértésének kezdetei is megfigyelhetők ebben az időszakban. Elkezdik érteni, milyen hatással van, ha egy tárgy ilyen vagy olyan irányba mozdul el. Értik, hogy mit jelent, amikor játékosan közel hajolunk és távolodunk, nevetnek rajta, értik ennek humorát. 

Ezek az apró fejlődési mérföldkövek segítik őket abban, hogy újabb szintet lépjenek a fejlődés útján és előkészüljenek a többi óriási lépésre, ami előttük áll. 

Közeleg a hozzátáplálás ideje

Elérkezett egy újabb mérföldkő, ugyanis sokan 4 hónapos korban kezdik meg a hozzátáplálást. 

Ebben az időszakban már elég jól kifejlődött az emésztőrendszerük ahhoz, hogy akár képesek legyenek befogadni új ízeket. Mi nem buzdítunk arra egy szülőt sem, hogy kezdje el ekkor a hozzátáplálást, sőt! Az anyatej a legfontosabb, amihez csak hozzájuthatnak. Minél tovább részesülhetnek belőle, annál jobb nekik. Ha úgy gondoljuk, szeretnénk kiegészíteni valamilyen okból kifolyólag az étkezést, akkor feltétlenül konzultáljunk szakorvossal: ne csak egy, hanem több személy álláspontját is kérjük ki a témában! Annyira sok összetevője van annak, hogy a babának adjunk más ízeket és hogy elkezdjük új dolgokkal terhelni a gyomrát: erre nem csak fizikálisan, de mentálisan is késznek kell lennie a picinek. 

Nagyon fontos türelmesen közelíteni a témához, és mindig tartsuk szem előtt: semmit nem kell siettetni! Ha viszont elérkezünk majd a tényleges hozzátápláláshoz, akkor gyakorlatilag két út közül választhatunk: vagy a pürés megoldást, ahol alapvetően turmixoljuk az ételeket és pépes formátumban adunk mindent, vagy a manapság rendkívül népszerűvé vált BLW módszert vezetjük be. Nagyon hamar szükségessé fognak válni az evéshez, iváshoz szükséges eszközök is majd, így időben tájékozódjunk arról, hogy milyen gyerek étkészletek közül érdemes válogatnunk!

Milyen játékok érdekelhetnek egy 4 hónapos babát?

Egy 4 hónapos baba életében az érzékek fejlesztése az interaktív játékokkal is megtörténhet, de fontos tudni: ők ugyanolyan jól eljátszanak bármilyen egyszerű játékkal, hiszen minden új és izgalmas számukra! Olyan felfedezni valókat adjunk nekik, melyek különböző textúrájúak, és sokféle mintát, formát vonultatnak fel nekik. Nyugodtan elkezdhetünk babakönyveket is köréjük pakolni, jó ötlet lehet egy izgalmas Little Dutch játszószőnyeg, továbbá valójában bármi olyan, amit 0-6 hónapos korig ajánlanak: ők ezeket imádni fogják. A lényeg, hogy hasson a látásra, tapintásra, és a motoros készségek fejlesztésére is. Akarja megfogni, megérinteni, nyúlni érte és alaposan megvizsgálni, szemügyre venni. 

Nagyon fontos a minőségi együtt töltött idő, hogy minél többet játsszunk mi magunk is velük! Mondókázzunk, énekeljünk, foglalkozzunk velük annyit, amennyit csak lehetséges! Az is szuper azonban, ha engedjük őket egy kicsit önállóan is megfigyelni és elmélyülni 1-1 dologban. Ez most olyan időszak, ami megalapozza a szülő-gyermek kapcsolatot és képes erősíteni az érzelmi köteléket – ne szalasszuk el! 

Gyakori szülői kérdések

Teljesen természetes, hogy minden egyes hónapban tele vagyunk kérdésekkel, főleg akkor, ha az első gyermekünkről van szó – ám tévedés ne essék, sokszor a kistesó is tud olyan újdonságokat és meglepetéseket okozni, hogy fogalmunk sincs, mit is kellene tenni. Egy valami azonban biztos: nálunk jobban senki nem tudja megoldani ezeket a felmerülő kérdéseket. 

Ebben az időszakban biztosan foglalkoztatnak az oltások is minket, hiszen elég gyakran kell a gyerekorvoshoz ellátogatni. Ne féljünk kérdezni, és kérjük meg őket, hogy az ajánlott oltásokkal kapcsolatban is adjanak széleskörű tájékoztatást!

Megnehezítheti a mindennapokat az, hogy jön a 4 hónapos alvás regresszió, minden felborul és az addig jó alvó babánk elkezd egyre többször ébredni éjszaka. Egyáltalán nem biztos, hogy mi csinálunk valamit rosszul, de megoldást kutatni ér, és érdemes megvizsgálni, hogy minden alapvető pillér a helyén van-e: levegőzés, étel mennyisége, szabad mozgás, minőségi idő. 

A kis fogcsírák is elkezdenek ekkor mozogni és okoznak kellemetlen perceket – nagyon sok babának 5 hónapos korra már kint is van az első fog! Bátran kérdezzünk másokat, hogy ők is ennyire megszenvedtek-e vele (nagy valószínűséggel: igen), hiszen mindig az van, hogy más tapasztalata segít megnyugtatni a lelki világunkat.

A szülőség egy csodálatos utazás, a legszebb, ami valaha történhet egy ember életében: élvezzük, szeressük minden pillanatát, mert nagyon gyorsan repül az idő! 

Share this post

Vissza a Bloghoz