Mikor áll fel a baba?

Vissza a Bloghoz
Mikor áll fel a baba?

Mikor áll fel a baba?

Mikor áll fel a baba? Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit a szülők feltesznek. Nem véletlenül, hiszen mint sok más készség esetében, a felállás és a járás elsajátítása is óriási előrelépést jelent. Kissé leegyszerűsítve, a kisbabád először megtámasztva tanul meg súlyt viselni a lábán, majd fokozatosan egyensúlyba kerül és egyre erősödik. Egy nap pedig már azt fogod észrevenni, hogy teljesen egyedül áll a lábán és az első lépéseit megteszi.

Azonban a mozgásfejlődés szakaszai és azok időtartama, melynek során a csecsemők megtanulnak állni és járni, jelentősen eltérőek. Az első lépés megtétele, az első önálló felállás mindig egy több hónapos készségfejlesztés végeredménye. De mire számíthatsz ebben a nagyon fontos időszakban? Összeszedtünk mindent, amit tudnod kell a mozgásfejlődés eme félelmetes, ugyanakkor nagyon izgalmas szakaszáról.

Mikor jön el a felállás ideje?

A kisbabák általában 7–10 hónapos koruk között kezdenek el kísérletezni azzal, hogy a bútorok és a kezük segítségével álló helyzetbe húzzák fel magukat. Amint már kényelmesen és magabiztosan érzik magukat a felhúzás során, elkezdenek azzal kísérletezni, hogy képesek-e támasz nélkül állni néhány másodpercig. Sok csecsemő 10–16 hónapos korára segítség nélkül már meg tud állni a saját lábán, legalábbis egy rövid időre.

Mindenesetre a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet az önálló járás kezdetét általában a 12 hónapos kor körüli időpontra teszi, de természetesen a baba fejlettségi szintjétől függően ennél hamarabb és később is sor kerülhet rá. A 2006-ban publikált tanulmányuk szerint a felállás és az első lépések megtételére általában 8–18 hónapos kor között kerül sor.

Van-e olyan, hogy túl későn vagy túl korán áll fel a baba?

Nincsen, hiszen minden baba más és más ütemben fejlődik, ráadásul a mozgásfejlődés szakaszait számtalan tényező befolyásolja. A legújabb kutatások során felismerték, hogy a felállás és a járásfejlődés nemcsak változatos időintervallumban megy végbe, hanem a különböző rendszerek eltérő megfigyelhető fejlődésével is.

A járásfejlődést befolyásoló tényezők a következők:

 • a kor,
 • a babát érő sétához és mozgáshoz fűződő élmények,
 • testméretek és biomechanikai fejlődés,
 • a csont és az izomrendszer fejlődése,
 • az érzékszervi fejlődés,
 • a neurológiai fejlődés, vagyis a központi idegrendszer érése,
 • az izom-zsír arány,
 • a mozgásszervi rendszer fejlesztése,
 • a fej és a törzs testtartási stabilitása,
 • környezeti tényezők.

Ezek a tulajdonságok és rendszerek minden babánál más ütemben fejlődnek, ezért nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy egy baba túl korán vagy épp túl későn áll fel vagy későn teszi meg az első lépéseit.

A babák mozgásfejlődéséről röviden

Az egyéni fejlődési ütemtől függetlenül a babák mozgásfejlődése mind ugyanarra a 6 szakaszra bontható:

 • átfordulás (hátról hasra és hasról hátra),
 • kúszás,
 • mászás,
 • önálló ülés,
 • felállás,
 • járás (kapaszkodva, majd önállóan).

Ami nagyon fontos, hogy a babákat egyik szakaszban sem szabad sürgetni vagy olyan mozgásformákba kényszeríteni, ami az aktuális fejlettségi állapotához képest még kihívás. Ilyen például az, ha elkezdjük felültetni vagy a két kezénél fogva járatni a kicsit.

A mozgásfejlődés minden egyes szakaszának megvan a maga szerepe, hiszen itt nemcsak a kisbabák fizikai fejlődéséről van szó, hanem egymásra épülő, roppant összetett fiziológiai és neurológiai folyamatokról is: az izom- és idegrendszer logikus fejlődéséről.

Természetesen amellett, hogy a folyamat során egyre jobban fejlődik a babák izomzata és a mozgásszervrendszere is, az idegrendszerben is fontos változások zajlanak le. Az, hogy a kicsi átforduljon vagy magától fel tudjon ülni, állni, ahhoz az agy közreműködésére is szükség van.

Éppen ezért soha ne sürgesd a kisbabádat, a mozgásfejlődés során az a legfontosabb, hogy mindegyik szakaszt végig járja a baba. Az átforduláshoz és a kúszáshoz erős hát- és lábizomzatra van szükség, valamint arra, hogy a baba meg tudja tartani a fejét.

Az önálló üléshez emellett a hátizomzatnak már annyira erősnek kell lennie, hogy függőleges helyzetben is meg tudja tartani a kicsi felsőtestét. A kúszás során pont az üléshez szükséges izmok erősödnek a legjobban, míg az önálló járáshoz a mászás szakasza lesz a kulcsfontosságú tényező. Akkor teszed a legjobbat a kisbabádnak, ha elég időt adsz neki mindenre és nem sürgeted semmivel.

Mik a jelei annak, hogy hamarosan fel fog állni a kisbabád?

Annak, hogy a kisbabád hamarosan újabb mérföldkövet ér el a mozgásfejlődésben, szerencsére több jele is van, így időben fel tudsz készülni az önállósodás újabb szakaszára. Ezen jelek közé tartozik például az, amikor a bútorok, párnák, stabilabb tárgyak segítségével vagy akár a kezedbe-térdedbe kapaszkodva magától álló helyzetbe húzza magát.

Egyre többször kezd cirkálni és nyüzsögni: gyorsabban kúszik-mászik, próbálja megmászni a kanapát, egyre több kalandba keveredik. Ami lehet, hogy egy kicsit rád hozza a frászt, például, ha áthajol a kanapé oldalán és vészesen közel kerül ahhoz, hogy lepottyanjon róla.

Ami viszont igazán próbára szokta tenni a szülők türelmét, az az alvási szokások megváltozása, valamint a sírás és a nyafogás is megszaporodik. A szülői élet ezen pillanatai elég kemények, ezért vegyél egy mély lélegzetet, és vigasztald magad azzal, hogy a dolgok (általában) visszatérnek a normális kerékvágásba a következő fejlődési mérföldkő elérése után.

Milyen káros hatásai lehetnek, ha idő előtt erőltetjük a járást?

Amellett, hogy a járás idő előtti erőltetésével csak felesleges nyomást helyezel a kisbabádra (és saját magadra is), több olyan problémának is megágyazhatsz vele, aminek később lesz fontos hatása. Például tudtad, hogy a járás erőltetése károsíthatja a kicsi izomtónusait és pont ellenkező hatást kiváltva, késleltetheti a baba önálló járását?

Ezen felül az idő előtti járás forszírozása nem kívánt nyomást gyakorol a babák lábára, térdére és lábfejére. A korai járás biztos, hogy később hatással lesz a baba lábformájára, hiszen a kicsik lábai és csontjai ekkor még a fejlődés stádiumában vannak, és még csak tanulják, hogyan kell megtartaniuk a teljes testüket például a térdük és a lábfejük közreműködésével anélkül, hogy károkat okoznának a mozgásszervekben.

A korai járás kevesebb kúszást eredményez, ami szintén nem tesz jót a kicsiknek. Szülőként inkább arra kell ösztönözni a babákat, hogy többet kússzanak, mielőtt felállnak vagy a lábukon járnak. A kúszás ugyanis nagyon fontos szerepet játszik a baba fejlődésében; ebben a szakaszban tanulják meg, hogyan tartsák meg és tolják előre a testüket. Elkezdik megérteni, hogyan működik a testük, és segítenek a nyak, a láb és a hát izmainak felépítésében.

A legfontosabb dolog, hogy a kúszás erős lábakat és térdeket eredményez, ami sokat jelent a baba jó növekedésében és fejlődésében. Minél többet kúszik a baba, annál jobban megerősödik a lába és a teste. Ezért kérjük, hogy ne siettesd a babád első lépéseit.

Mivel lehet biztonságosan segíteni a járásfejlődést?

 1. Tedd játékossá a dolgot

Például tedd néhány kedvenc játékát a kanapéra, a kisasztalra vagy olyan stabilabb bútordarabra, ahol ahhoz, hogy elérje őket fel kelljen érte állnia, esetleg néhány lépést meg is kelljen tennie.

Ez az egyszerű feladat nemcsak megjutalmazza a babádat a kíváncsiságáért, de emellett azt is lehetővé teszi számára, hogy egyszerre gyakorolja a felhúzódzkodást, az elérést és a tárgyak megfogását.

 1. Szerezz be néhány mozgásfejlesztő játékot

Kisbabád mozgásfejlődését tovább támogathatod azokkal a mozgásfejlesztő játékokkal, amelyek kifejezetten a nagymozgások (a gurulás, mászás, kúszás és járás például) során segítik a kicsiket. Az első pár hónapban a kiságyra rögzíthető játékok fogják ösztönözni, hogy nyújtózkodjon a játékért, utána fokozatosan jöhetnek a játszószószőnyegek, a babatornázók, vagy épp a guruló labdák a kúszás ösztönzése, az egymásba illeszthető játékok a finommotoros és logikai készségek fejlesztése miatt.

babahinta remek szorongáscsökkentő játék, de az egyensúlyi rendszert és a mozgáskoordinációt is fejleszti, míg a különböző toló- és húzójátékok, a lábbal hajtható játékok a kúszás, mászás, ülés szakaszában is fontos szerepet játszanak.

 1. Alakíts ki egy biztonságos teret

Tedd gyermekbiztossá az otthonodat. Például azokban a helyiségekben, ahol a napotok nagy részét töltitek, minden legyen elpakolva az útból és lehetőleg stabil bútorok legyenek a szobában.

Emellett ajánlott a nagyobb bútorokat, például a szekrényeket és a könyvespolcokat a falhoz rögzíteni. A bútorok élét esetleg tompítsd, illetve figyelj arra, hogy a padlón ne legyenek olyan tárgyak, amin megcsúszhat a kicsi. Nemcsak a kiömlött folyadék lehet balesetveszélyes rá nézve, hanem a padlón felejtett papírlap vagy magazin is.

 1. Vigyázz a tappancsokra

Lakáson belül figyelj arra, hogy a kisbabád mezítláb kalandozzon, vagy csúszásmentes zokni, esetleg papucs legyen a lábán. Ezzel jelentősen csökkentheted a csúszásveszélyt, illetve a fájdalmat, ha esetleg megbotlana egy bútorban vagy a küszöbben.

A 912 hónapos babák kedvenc játékai

 1. Little Dutch Activity asztal

Little Dutch Activity asztal igazi non plus ultra, hiszen kialakításának köszönhetően nemcsak felállásra ösztönzi a babákat, de 5 olyan tevékenységet is elsajátíthat a csöppség, ami segíti a finommotorikus képességei fejlesztését, ráadásul még lenyűgöző szórakozást is kínál. Építhettek rajta világítótornyot, elforgathatjátok a kerekeket és a spirál mentén még a sirályoknak is segíthettek elhozni a gyöngyöket.

 1. Little Dutch bébi golyópálya

Little Dutch bébi golyópálya egy színes spiráltorony, amit nemcsak megépíthet a kisbabád, de a tetejéről még 3 nagy, színes golyót is leguríthattok a kanyarokon. Nemcsak kellemes időtöltést kínál, de a szem- és kézkoordinációt is fejleszti.

 1. Little Dutch golyóvezető – Little Farm

Little Dutch golyóvezető – Little Farm kiadásán mozgathatjátok a kockákat és golyókat a spirál mentén, de a traktort, a birkát és a malacot is átmozgathatjátok egyik oldalról a másikra. Igazi kreativitásfejlesztő játék, ami a finommotoros képességeknek is jót tesz.

 1. Multifunkcionális járássegítő

Little Dutch Multifunkcionális járássegítő leginkább azoknak a 11-12 hónapos vagy ennél idősebb babáknak való, akik már stabilabban állnak a tappancsaikon és csak egy kis ösztönzésre van szükségük az első lépések megtételéhez. A kapaszkodó segítségével nemcsak magabiztosabban támaszkodhatnak meg a lábukon, de a tábla felületén még rengeteg érdekes és készségfejlesztő játék, illetve állatfigura várja a közös kalandokat.

 1. Djeco Montessori torony

Djeco Montessori torony már 8 hónapos kortól kezdve lenyűgözi a kisbabák fantáziáját és fejleszti a kreativitásukat. Ez az imádnivaló egymásba pakolható építőjáték folyton meglepi a gyerekeket, nem véletlenül szerepel a kedvencek között.

Babajátékot vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen elsősorban nem neked kell, hogy tetszen, hanem a csöppségnek. Szerencsére ma már egyre több a kedves grafikával megtervezett készségfejlesztő gyerekjáték, amivel nemcsak a kicsik szórakozhatnak felhőtlenül, de látva a boldog kacajokat, a szülők is jól fogják érezni magukat a közös játék során. Neked melyik volt a kedvenced?

Share this post

Vissza a Bloghoz