2 hónapos baba fejlődése

Vissza a Bloghoz
2 hónapos baba fejlődése

2 hónapos baba fejlődése

A gyerekek az élet legnagyobb kincsei, akikben a remény és a jövő rejlik. Az ő tiszta szemükön és lelkivilágukon keresztül fedezhetjük fel újra az élet apró örömeit és együtt örülhetünk velük a legapróbb, legkisebb dolgoknak is. Megtaláljuk a csodát újra a hétköznapok szürkeségében. Sokszor fárasztó, sokszor idegtépő, ám amikor belenéznek a szemünkbe és tükröt tartanak elénk, akkor minden más elszáll, és csak a végtelen szeretet marad. Amikor megszületnek, az életünk legszebb napja, ez nem vitás. Izgatottan várunk minden egyes mérföldkövet, minden „első” alkalmat, hiszen ebből bőven, évekre ki fog jutni szerencsére – mi pedig ott lehetünk legnagyobb támaszukként és legnagyobb játszó pajtásaikként is nekik. 

A második hónap nagyon különleges. Ekkor fél lábbal még benne vagyunk a gyermekágyas időszakban, de a másikkal már pont el is hagytuk azt – az viszont, hogy milyen egy 2 hónapos baba fejlődése egészen biztos, hogy foglalkoztatja az egész családot. 

A 2 hónapos baba fizikai fejlődése

Két hónapos korra a babák jelentős súlyt szedhetnek fel születési súlyukhoz képest, kerekebbek, dundibbak lesznek. Ahogy fejlődnek az izmaik, a karjaik és lábaik elkezdenek szabadabban mozogni, kinyúlnak a végtagok, ez pedig még inkább „nyújtja” őket, és egészen másnak tűnhetnek, mint amilyenek az első hónapban voltak. A hatodik hétnél általában jön egy növekedési ugrás, itt óriási lendületet kap a testi fejlődésük és sokkal többet követelik az ennivalót is – aki anyatejes, lehet, hogy egész nap cicin akar majd lógni. Mivel ez a növekedési ugrás feszültebbé és nyűgösebbé teszi a babákat, érdemes minél többet összebújni és babusgatni őket – érezzék, hogy elárasztjuk a szeretetünkkel! 

Mozgásfejlődés

Amilyen pici egy 2 hónapos baba, olyan sok mindenre lesz képes két hónapos korában – ez egy nagyon fontos és izgalmas időszak. Mivel az izmok egyre erősebbek, több mindent ki tudnak próbálni és testhelyzeteket próbálnak váltani. Felemelik a fejüket és igyekeznek minél tovább megtartani azt, sőt, vannak babák, akik képesek ilyenkor már áttenni egyik oldalról a másikra is. Semmi nincs kőbe vésve és minden baba eltérő mozgásfejlődésű, így nagyon fontos tudni, hogy nem szabad siettetni a dolgokat! Természetesen, ha valami nagyon gyanús vagy rendelleneset tapasztalunk, akkor szükséges és kell is szakember segítségét kérni. 

A mozgás a baba fejlődésének természetes része, és fontos, hogy mi igyekezzünk támogatni és ösztönözni őket ebben az időszakban! Érdemes bevetni a különböző fekete-fehér kontrasztos babakönyveket vagy olyan színes babajátékot, mint amilyen például a Djeco esőbot csörgője is, ami több érzékszervre is hat egyszerre, hiszen nem csak láthatja, de hallhatja is a kellemes csörgedező hangot általa a gyermek. Nem kell odaadni a kezükbe az ilyen keményebb játékokat, elég, ha felhívjuk rájuk a figyelmet, és arra sarkalljuk általuk őket, hogy forduljanak abba az irányba, ahol valami izgalom történik. 

Érzelmi és szociális fejlődés

Ez is egy nagyon dinamikus és látványos folyamat már ekkor, ilyen piciként is. A baba elkezdi felismerni a környezetét, be tudja azonosítani a hangokat. Elkezdenek interakcióba lépni a szülőkkel és családtagokkal: ha mosolyognak rájuk, akkor már tudatosan visszamosolyognak. Pontosan tudják, kik azok, akik gondozzák őket, és felveszik velük a szemkontaktust: folyamatos keresésben vannak, és érzik, ha nem vagyunk a közelükben. Ennek természetesen hangot is adnak, hiszen elkezdik kifejezni az igényeiket is: sírnak, ha éhesek, ha fáj valami, ha kényelmetlen valami vagy épp fáradtak, álmosak – netán unatkoznak. 😊

Ez az időszak kulcsfontosságú az egészséges érzelmi és szociális fejlődés szempontjából, a mi feladatunk pedig az, hogy gondoskodva és szeretetteljesen ápoljuk őket, mert ez hosszú távon nagyon pozitív hatással lesz az életükre, a gyökerek pedig egészen idáig nyúlnak majd vissza.

Kognitív és kommunikációs fejlődés

E képesség szorosan összefügg az érzelmi és szociális fejlődéssel, mondhatni kéz a kézben haladnak egymás mellett. A baba figyelme fokozatosan növekszik, képes egyre hosszabb ideig koncentrálni bizonyos tevékenységekre vagy játékokra. Lenyűgöző, ahogy nyílik előttük a világ!

Elkezdik felismerni a második hónap végére az összefüggéseket is, pl. tudatos számukra, ha hozzáérnek egy játékhoz és eltolják, odébb lökik a kezükkel. Érzékelik a napi rutint és bizony negatívan is kihathat rájuk, ha az borul, mert ez ad nekik megfelelő biztonságot és így érzik komfortosan magukat: fix, belátható és pontos napirendi pontokkal. Folyamatosan reagálnak ránk, tudnak velünk kommunikálni és boldogan elgügyögnek a kedvenc kis játékuknak vagy épp a kiságyforgónak. 

Alvás és táplálkozás 2 hónapos korban

E két dolog egy 2 hónapos életében gyakorlatilag kulcsfontosságú szerepet játszik, hiszen idejének java részét ezekkel a tevékenységekkel tölti. Nincs is ennél fontosabb feladatuk, hiszen a fejlődéshez és a növekedéshez bizony enni és aludni kell. A köztes időben pedig kifejezik az igényeiket, vagy gügyögnek, és kommunikálnak velünk – imádnivaló időszak ez! 

Az alvás még nem feltétlenük kiszámítható, általában 16-18 órát alszanak, de mivel még nem alakult ki a nappali és éjszakai alvási ciklusuk, sokszor érezhetjük azt, hogy nehéz lekövetni és nem sikerül napirendet beállítani. Ez nem baj, ráérünk még vele, ki fog majd alakulni szépen, ügyesen! Azt mindenképpen tartani kell, hogy legyen egy megszokott esti rutin: elcsendesedés, fürdetés, szoptatás/tápszer és alvás. Mindenképpen segítsünk a babának este azzal, hogy a szobában legyen sötét, vagy valami nagyon minimális, halvány fény, hogy érezze és tudja, mit jelent az éjszaka. Kezdetben ezt még összekeverik, de szép lassan, 2 hónapos korra ez is szépen kisimul. 

A babák kétféleképpen táplálhatók: vagy anyatejjel, vagy tápszerrel. A lehető legjobb nyilván a természetes anyatej, de akkor sem kell kétségbeesni, ha ez valamilyen egészségügyi okból kifolyólag nem sikerül. Ahogyan azt a WHO is megírta ebben a cikkében, az anyatej mindent tartalmaz, amire csak szüksége lehet a babáknak életük első néhány hónapjában – tökéletes az is, ha a tej lefejésével sikerül cumisüvegen keresztül a szervezetükbe juttatni. 

Biztos, hogy mindenki a legjobbat akarja a babájának és ha a tápszeres táplálásnál kötünk ki, akkor fogadjuk el, hogy így alakult és ne ostorozzuk magunkat feleslegesen! A baba megfelelő súlygyarapodása a legjobb útmutató arra, hogy jól táplálkozik-e. Az etetés gyakorisága alapvetően 3 óránként váltakozik, de ez is annyira egyedi dolog, hogy nem lehet és nem is szabad fixen, percre pontosan órát nézni: az igény a lényeg, és ahhoz igazodjunk.

Játékötletek 2 hónapos babákhoz

A két hónapos babák még nem igényelnek sok játékot, hiszen épp, hogy elkezdik felfedezni a környezetüket, ám természetesen nekik is érdemes és nyilván kell is beszerezni olyan minőségi babajátékokat, mint amilyenek például a Liewood vagy a Little Dutch aranyos játékai

Lehet nekik mutogatni a felhúzható zenélő állatkákat, a különböző csörgőket, esőbotokat, kontrasztos könyveket, de akár egy olyan játszószőnyeg is jó ötlet, amin tudnak majd mit tapogatni és megfigyelni. Túlgondolni semmiképp sem szabad, viszont a lényeg, hogy a figyelmüket felkeltsük és hassunk az érzékszerveikre! Ezeket a közös, minőségi együtt töltött perceket már semmi nem fogja visszahozni, így maximálisan élvezzünk ki minden egyes pillanatot a pici babánkkal! 

Bízunk benne, hogy kellő támogatást tudott adni ez a bejegyzés és maximálisan megnyugodva olvasta ezt most az az anyuka, aki talán azon aggódott, hogy mi lesz majd a következő lépés, vagy hogy épp megfelelő ütemben fejlődik-e a babája. Minden a legnagyobb rendben lesz, hiszen a legnagyobb szüksége csakis ránk van! 

Share this post

Vissza a Bloghoz