2 évesnek ajándék: 7 bombabiztos ötlet

Vissza a Bloghoz
2 évesnek ajándék: 7 bombabiztos ötlet

2 évesnek ajándék: 7 bombabiztos ötlet

Te sem tudod, mi lenne a megfelelő ajándék egy 2 évesnek? Szeretnéd valamilyen hasznos fejlesztőjátékkal meglepni a csöppséget, de nem akarsz mellélőni, ezért kellene egy kis segítség Akkor jó helyen jársz! Most ugyanis megtudhatod, mi jellemzi ezt a korosztályt, és milyen tevékenységekkel lehet őket lekötni. Ennek alapján pedig valóban egyszerű lesz kétévesnek ajándékot választanod.

A 2 éves gyerekek fejlődése

Mi jellemzi a 2 éves korosztályt? Melyek azok a legfőbb készségek, amelyek ez idő tájt alakulnak ki, s amelyek fejlődését elősegíthetjük különböző játékokkal?

A 2–2,5 éves kor környékén kezd kialakulni a gyerkőcök identitástudata, ekkortól használnak „énkifejezéseket”. Ez a korszak igen jelentős azért is, mert ekkor történik a szobatisztaságra való szoktatás. A gyerekek tehát ebben a korban kezdenek el önmagukra, testük jelzéseire is figyelni, miközben szépen lassan leválnak a szülőkről.

Már kevésbé szoronganak, ha magukra hagyják őket, nem ragaszkodnak az anya közelségéhez a játék során sem. Sőt, próbálgatva a határaikat, van, hogy távolodnának is tőle, ezért olyan népszerű játékok például ebben a korban a rollerek, futóbiciklik, triciklik.

A 2 éves gyerekek számára érdemes tehát mozgásfejlesztő játékokkal kedveskedni. Ekkortájt tanulnak meg ugrálni, és az egyensúlyozást is szeretik gyakorolni. Finommozgásuk még nem olyan fejlett, ezt edzeni az óvodáskor feladata elsősorban.

beszédfejlődés is ebben a korban lesz látványos, már nemcsak egy-egy szót, hanem egész mondatokat is képes alkotni a legtöbb 2 éves, a szókincsbővítés is kiemelten fontos célja a fejlesztésnek. Mondókák, versikék, rövid kis mesék kötik le a figyelmüket, és az is jó, ha a ritmusos szövegeket valamilyen hangszerrel is kísérjük, és a mozgás is szerepet kap ilyenkor.

Ami még említésre méltó: a rendszerezés, a csoportosítás is kedvelt tevékenységforma lesz 2 éves korban. Észreveszik az egyes tárgyakban a közös jellemzőket és ez alapján válogatják szét őket. A képkereső és formakereső játékokkal érdemes fejleszteni ezt a készséget.

A legfontosabb szempontok, ha 2 évesnek kell ajándékot venni

A fentiekből kiindulva érdemes nézelődni a játékboltok kínálatában, ha 2 évesnek ajándékot keresünk. Jó lehet minden olyan játékszer, amely a mozgást fejleszti, segíti a beszédfejlesztést, illetve az alapvető fogalmak elsajátítását.

A világ egy csodálatos, felfedezésre váró hely egy 2 éves számára, amelynek megismeréséhez minél több érzékszervét használja. Egy játékhangszer, egy gyurmázókészlet ugyanolyan jó ajándék lehet tehát, mint egy futóbicikli vagy egy mágneses kirakó.

Persze azért arra figyelni kell, hogy ezek a játékok biztonságosak legyenek. Bár kisgyermekkorban már kevésbé jellemző, hogy a gyerkőcök a szájukba veszik az ismeretlen tárgyakat, de semmi olyat nem szabad a kezükbe adni, amelyet lenyelhetnek. Kirakókból, kockákból is csak olyat vásároljunk, amelyek nagy méretű elemekből állnak.

Napjainkban a természetesség és környezettudatosság is egyre inkább előtérbe kerül: és lássuk be, valóban sokkal szebbek és strapabíróbbak a fajátékok, mint a csilivili műanyagok. Ha igényes és esztétikus fejlesztőjátékot keres valaki egy kétévesnek ajándékba, akkor mindenképpen azokat a termékeket részesítse előnyben, amelyek természetes alapanyagúak.

7 bombabiztos játékötlet 2 éves gyerekeknek

Hogy megkönnyítsük a döntést, most bemutatunk 7 bombabiztos játékötletet, amelyekkel a 2 éves gyerekek leköthetők. A fejlesztendő területek mindegyikére hoztunk példát, így könnyen ki lehet választani kínálatunkból is azokat a játékszereket, amelyek valódi örömet jelentenek a csöppségnek, ugyanakkor jó hatással is vannak képességeik fejlődésére is.

1. Nagymotoros mozgást fejlesztő játékok

Télen kissé nehezebben megoldható, hogy a gyerkőcök sokat legyenek kint a friss levegőn és mozogjanak, de tavasztól őszig törekedjünk rá, hogy ez így legyen. Minden olyan járgány, ami helyváltoztatásra, mozgásra készteti a kicsiket, hasznos lehet: elsősorban a két-, illetve háromkerekű futóbicikli. Hogy miért ajánljuk? Mert ez lehet 2 évesnek ajándék születésnapra is.

A hintázás, a mászókázás, bújócskázás is nagyon jó hatással van az egyensúlyérzék kialakítására ebben a korban. Ezeket a tevékenységeket – egy kis kreativitással – bent, a szobában is végezheti a gyerkőc.

2. Elő a finommotorikát fejlesztő játékokkal!

Míg a nagymotoros mozgások a test nagyobb izmait (például combizom, hátizom) erősítik, addig a finommotorikus mozgások a kéz, a kézfej kisebb izmait edzik. Ez azért fontos, hogy mire iskoláskorú lesz a gyerkőc, már biztos legyen a ceruzafogása, az apróbb mozdulatai is pontosabbak legyenek.

2 éves korban még nem várható el senkitől, hogy művészi rajzolat készítsen, ekkor még jellemzően firkálnak csak a gyerekek. Fontos azonban, hogy ehhez a tevékenységhez rendelkezésükre álljon minden eszköz. Igen kedvelt termék például a Színes tojások aszfalt marokkréta tojástartóban – Rex London, amellyel a gyerekek kreatívan alkothatnak.

3. Toronyépítés

Az egyik legfontosabb tevékenység kisgyermekkorban a toronyépítés. A gyerekek imádják, ha a különböző alakzatokat, formákat, kockákat egymásra helyezve egy magas építményt hozhatnak létre, amelyet aztán egy mozdulattal ledönthetnek.

A toronyépítő játékok azonban nemcsak erre valók: a fa toronyépítő kockák arra is alkalmasak, hogy az alapvető színeket, számokat, a kisebb-nagyobb fogalmát megismertessük a csemetékkel. Az oldalukon található képek, rajzok által még a kommunikációs képesség is fejleszthető.

2 évesnek ajándék lehet a montessori torony is, amely az egyik legismertebb fejlesztőjáték. Lényege, hogy a rúdra eltérő nagyságú karikákat kell felfűzni a megadott sorrendben. Ezzel a játékkal a kicsik figyelme, türelme is edzhető, de az önellenőrzésre is lehetőséget ad.

4. Babázás és kocsikázás

A fiúk számára játék autókat, a lányok számára pedig játék babákat is szoktak javasolni azoknak, akik 2 évesnek ajándékot keresnek. Mind a babázás, mind a kocsikázás fejlesztő hatású, hiszen ezen tevékenységek során is mozog a gyerkőc, s közben a kézizmaik is erősödnek. A későbbi szerepjátékokba is remekül beilleszthetők ezek a játékszerek.

5. Ismerkedés a színekkel: a szivárványos játékok

A színek alaposabb megismerése is ebben a korban történik. Bár a fajátékok terén is a pasztellszínű termékek hódítanak, érdemes tudni, hogy a 2 évesek számára az élénk színű, festett fajátékok lesznek az igazán érdekesek.

A szivárványos játékok, kirakók bármelyike kitűnő ajándékötlet, és amiért még hasznosak: később is fel lehet őket használni a szerepjátékok során.

6. Kreatívkodás kézműves játékokkal

Azok a legjobb ajándékok 2 éveseknek, amelyekkel a kicsik önfeledten játszhatnak, közben pedig észrevétlenül fejlődnek a képességeik. Erre tökéletesen alkalmasak a kreatív, kézműves játékok. A gyurmázás, a színezés, a gyöngyfűzés során egyedi alkotások jöhetnek létre, amelyekre a gyerkőc igen büszke lehet.

A gyurmázás lehet irányított tevékenység, ahol lehetőség van a kézfej izmainak edzésére, a színek megismerésére, és az ok-okozati összefüggések feltárására is.

Hasonlóan hasznos tevékenység a gyöngyfűzés. Kínálatunkban is található többféle fűzős játék: a formák megismerésén túl a sorritmus kialakítására is jók ezek a fajátékok. Közben természetesen a figyelem képessége is erősödik.

7. Játék hangszerek

Ahogy fentebb is említettük, a gyerekek ebben a korban minden érzékszervüket használják a világ megismeréséhez: nemcsak a szemükkel vagy a kezükkel, hanem a fülükkel is érzékelik a dolgokat, és éppen ezért van nagy szükségük játék hangszerekre. Legyen az rumbatök vagy xilofon, játék gitár vagy tamburin, mindenképp érdemes beszerezni egyet-egyet.

A közös zenélés nemcsak jó móka, hanem kiváló lehetőség a kötődések erősítésére is, ráadásul a zenei fejlesztést is szolgálja. Egy-egy mondókát, versikét is érdemes hangszerrel kísérni a ritmusérzék fejlesztése érdekében.

Egyetlen ajándék sem helyettesíti az érzelmi kötődést és törődést

Bízunk benne, hogy a jellemző játéktevékenységek felsorolása segít abban, hogy találj egy 2 évesnek ajándékot. Az ajándékozás azonban nem váltja ki a törődést: ebben a korban is fontos, hogy a gyerkőc biztonságban érezze magát.

Mint láthattad, a legtöbb játék, amely a 2 évesek számára készül, nem egyedüli játszásra való. Üljetek le együtt színezni, gyöngyöt fűzni, zenélni, tornyot építeni, beszélgessetek közben az állatokról, növényekről, a színekről és a formákról.

A közös játék erősíti a köztetek lévő köteléket, és olyan emlékezetes pillanatokat teremt, amelyek rengeteg erőt adnak a későbbiekben neked is és a gyerkőcnek is.

Gyakori kérdések

Milyen képességek fejlesztésére kell helyezni a hangsúlyt 2 éves korban?

Mivel ezek a gyerekek már magabiztosan, önállóan tudnak járni, a többi mozgásfajta erősítése a fő cél: a futás, az ugrálás, a lépcsőn járás, de az egyensúlyérzék javítására is figyelmet kell fordítani.
Másik fontos terület a beszédfejlődés: a mesélésnek és történetmondásnak fontos szerepe van ebben a korszakban, és a mondókázás, közös éneklés során is fejlődik több képessége a gyerekeknek. Támogató hatású, ha a rigmusokat hangszerrel is kísérjük.
A szín- és formafelismerés kialakulását is segíthetjük különböző játékokkal.

Milyen játékokat érdemes adni egy 2 éves kezébe?

Nagyon sokféle fejlesztőjátékkal találkozhatunk. Az érzékszervekre ható, természetes alapanyagú játékok a javasoltak, főleg a fajátékok. Fontos figyelni arra, hogy ezek ne tartalmazzanak mérgező anyagokat – például vízbázisú festékkel legyenek festve –, és az elemek nagy méretűek legyenek, hogy a kicsik ne tudják őket lenyelni.

Melyek a legideálisabb játékok? 2 évesnek ajándék: mit érdemes választani?

A szabadtéri játékok közül a mozgásfejlesztő játékok – például futóbicikli – kiválóak, akár születésnapra is. Érdemes minél többféle játékszert beszerezni, főleg olyat, amely később is hasznosítható. Tipikusan ilyen például a toronyépítő kocka, amelynek az oldalán számok, képek segítik majd az alapvető matematikai műveletek elsajátítását.
A kreatív játékok – gyurma, fűzős játék, színező – nemcsak a kézügyességet fejlesztik, hanem közös programokat is teremthetnek, ezenkívül a végeredmény, a produktum létrejötte önbizalomnövelő hatású is. Ugyanígy a zenélés, kántálás, mondókázás is alkalmat ad a kötelékek erősítésére és a ritmusérzék fejlesztésére is, ezért bármely játékhangszer is jó ajándék lehet egy 2 évesnek.

Annyi ötletet kaptam. Mit tegyek, ha nem tudok dönteni?

Valóban sokféle játék áll rendelkezésre egy 2 évesnek ajándékozáshoz, hiszen sokféle tevékenységgel le lehet őket kötni. A legfontosabb az, hogy ezek a kisgyerekek érezzék azt, hogy figyelnek rájuk és szeretik őket. A kötődés kialakításának szempontjából a közös játéktevékenység az elsődleges, maga a játék másodlagos.

Ha pontosan nem tudod, minek örülne leginkább a csöppség, akkor bátran keress minket elérhetőségeink egyikén, és segítünk a döntésben.

Share this post

Vissza a Bloghoz