Ha választasz még 30.000 Ft értékben, rendelésed INGYEN kiszállítjuk!
Szűrő

Gyerek evőeszköz készlet a mindennapokhoz

Szülőként minden apróságra szeretünk figyelni, hiszen nincs is annál nagyobb öröm, mint a tőlünk telhető legjobbat, legszebbet megadni a gyermekünknek. Amikor elkezdődik a hozzátáplálás időszaka, egyre égetőbb kérdéssé válik, hogy milyen eszközöket, kiegészítőket használjunk majd az étkezésekhez. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagból készülnek, mennyire bababarát a kialakítás, illetve nyilván az sem, hogy összességében tetszik-e nekünk a dizájn. Olyan dolgok ezek, melyeket nap mint nap adunk gyermekünk kezébe és szájába, így mindenképpen érdemes körültekintően átgondolni és választani akkor, ha gyerek evőeszköz készletet keresünk.

Mikortól érdemes gyerek evőeszköz készletet választani a gyermekednek?

E kérdés esetén természetesen mérlegelni kell, hogy mi a cél és mennyi idős a baba. Már a legelső finom falatok kóstoltatásánál is fontos, hogy az evőeszközök minden elvárásunknak megfeleljenek és bombabiztosak legyenek egy 6 hónapos picinek. Ekkor még nyilván csak kanálról beszélünk és nincs szükség sem a villára, sem pedig a késre. Pontos életkori határt nem érdemes meghatározni, hiszen a babák fejlődése nagyon eltér egymástól, és kár is lenne összehasonlítani az étkezési szokásaikat. Amikor azt látjuk, hogy képes egy baba villával felszúrni magának az ételt, akkor bátran adjuk a kezébe, hadd próbálkozzon! Az etetést előbb-utóbb fel kell, hogy váltsa az önálló evés, ez is egy tanulási folyamat, egy hosszú út, amit be kell járniuk.  Ez jellemzően már az után következik be, mikor a csippentő fogásos falatozás már kezdi kinőni magát, és szeretnénk megtanítani az étkezés szebbik oldalára őket. 1.5 éves kor körül azért már érdemes ezzel próbálkozni, nagyon sok bölcsis korosztályú gyermek már ügyesen felszúrja magának villával az ételt.

Kést viszont bőven ráérünk ovis korban adni, még egy kiscsoportostól sem elvárás, hogy tudja használni.

Milyen típusú gyerek evőeszköz készletek érhetőek el?

Igyekszünk lefedni minél több variációt, hogy mindenki megtalálja azt, amire szüksége van. Ennek okán több márka is képviseli magát nálunk az evőeszköz készletek terén, ez viszont abban is segít, hogy minden egyes időszakban megtalálhassák vásárlóink azokat az eszközöket, amikre épp szükségük lesz.

A kóstoltatás elkezdésekor érdemes a Trixie szilikon babakanál szetteket választani, vagy a puha BIBS kanál szetteket. Ez utóbbi élelmiszerbiztos anyagának és kialakításának köszönhetően óvja a baba éppen kibújó fogait, és kíméletes az ínyéhez is. Mivel a kanál nyele csúszásmentes, sokkal könnyebb fogást biztosít azoknak a gyerekeknek, akik már egyedül akarnak próbálkozni. Nagyjából 1 éves korig bőven el lehet lenni a kanállal, hiszen ez időszak alatt minden repül, kenődik, maszatolódik, spriccelődik – felfedezik a falatokat és közben persze nagyon sok vicces percet okoznak nekünk.

1-4 éves kor között aztán indul a komolyabb tanulási folyamat. Nem kell siettetni semmit, mindenkinek megvan a maga kényelmes tempója ehhez! Érdemes bevezetni a tanulási szakasz elején a műanyag villát, például a Done by deer Foodie étkészlet gyönyörű darabjaival. Jó ötlet lehet kipróbálni a Liewood Liva szilikon babakanál szettet is, mert a kanál azon részén, amit a baba a szájába tesz, kis kidudorodás van, aminek köszönhetően a gyermek felismeri, milyen mélyen kell az eszközt a szájába tenni. Különleges formájuk miatt sokkal könnyebb megfogniuk és könnyedén gyakorolhatják a kanalazás rejtelmeit.

Ovis korhoz közeledve már nyugodtan lehet adni például a Liewood Tove gyerek evőeszköz készletet – vigyázat, pillanatok alatt kedvenc lesz belőle, hiszen a fogantyúk olyan aranyos motívumokkal készülnek, amivel nem lehet betelni! Rozsdamentes acélból készült darabokat természetesen lehet más márkától is kapni nálunk, nézzétek meg a Sebra 3 db-os evőeszköz készleteit is!

Hogyan segít a gyerek evőeszköz készlet a gyermek önálló étkezésének fejlődésében?

A legfontosabb az, hogy az evőeszköz készletek az önállóságot ösztönzik és segítenek abban, hogy a gyermek segítség nélkül, egyedül is képes legyen enni. Egy jól kialakított evőeszköz segít megtanítani a helyes fogást, a gyermek megtanulja, melyik étellel, hogy kell bánni, felismeri egy idő után, hogy melyiknek milyen a textúrája és arra is ösztönözheti őket, hogy bátran kísérletezzenek az egyes ételekkel. Ha egy gyermek tudja, hogyan kell önállóan enni, akkor növekszik az önbizalma, magabiztosabb lesz és alapvetően jó kapcsolatot fog ápolni az ételekkel.

Milyen evőeszköz javasolt a kisebb babáknak?

 A kisebb babák esetén az a fontos, hogy éppen hol tart az étkezés tanulásának folyamata. Ha még csak most kezdtük el a hozzátáplálást, kóstoltatunk, ismerkedünk az ízekkel, akkor válasszunk egy puha szilikonos kanalat, ami nem bántja az ínyét és a célnak tökéletesen megfelel. Amint cseperedik, a villa lesz a következő érdekes eszköz, hiszen ennek használata sokkal könnyebb, mint a kanalazást megtanulni. Első villának mindenképpen műanyagot válasszunk, olyat, ami lekerekített végű és nem tud a babának fájdalmat okozni egy rossz találat miatt. Ha a kanalazást is szeretné önállóan csinálni, akkor adjunk a kezébe olyan darabot, amit könnyen marokra tud fogni – így lesz majd sikerélménye, ez pedig az önálló evés megtanulásának útján a legfontosabb szempont!