A 10 legjobb gyerekfilm (2024)

Vissza a Bloghoz
10 legjobb gyerekfilm

A 10 legjobb gyerekfilm (2024)

A legjobb gyerekfilmek kiválasztását nem lehet a véletlenre bízni, hiszen számtalan kritériumnak kell megfelelniük. A szórakoztatás és a kellemes időtöltés természetesen fontos szempont, de nem mindegy, hogy az egyre többet kérdező és a világból egyre többet felfedező, kíváncsi gyerekek milyen gyerekfilmekkel ismerkednek meg a családi mozidélutánon. Ebben a cikkben ezért azt járjuk körbe, hogy milyen a jó gyerekfilm és hogyan alakítsunk ki ideális képernyőidőt? Utána pedig jöhet 5 kategória a saját versenyzőpárosával.

A családi mozidélután főszereplőinek kiválasztása fontos feladat, végül is a 8 éven aluli korosztály éppen a legfogékonyabb korszakát éli, az érzelmi intelligenciájuk és az értékrendjük kialakulását illetően is. Természetesen ezek a tulajdonságok még változni fognak az évek teltével, azonban az alapokat a gyerekkorban hallott történetekkel, mesékkel, versekkel és mondókákkal rakjuk le. És persze azokkal a rajzfilmekkel, animációs filmekkel és gyerekfilmekkel, amelyekből értéket meríthetünk.

De vajon milyen a jó gyerekfilm?

Alapvetően többféle megközelítése létezik annak, hogy milyen a jó gyerekfilm. Van olyan álláspont, amely azt mondja, hogy a gyermek- és családorientált filmek nem sértő, egészséges és szórakoztató filmek, amelyekben nincs erőszak, trágárság, nem boncolgatnak olyan kérdéseket, mint a bántalmazás vagy épp a vallási kérdések és kifejezetten gyermekek számára készültek, a 12 éves kor alatti korosztály számára vagy családi megtekintésre.

Ugyanakkor a gyermek- és családi filmek valójában minden korosztály számára megfelelőek lehetnek, és a műfaji kategóriák széles skáláját fedik le. A gyerekek is ugyanúgy élvezhetik a vígjátékot, a kaland és akciófilmeket, a fantasyt, a musicaleket, mint a felnőttek. Közös jellemzőjük, hogy olyan gyerekekkel kapcsolatos témákra összpontosítanak, amelyek bizonyos téma mentén edukálják a gyerekeket, esetleg erkölcsi és morális szempontból tanítanak valamit, vagy azt az érzést erősítik bennük, hogy a jó győzhet a gonosz felett.

Ugyanakkor ennek a megközelítésnek némileg ellentmond egy 2005-ös Telegraph cikkben azt fejtegették az abban az évben első alkalommal megrendezésre kerülő Londoni Gyerekfilm Fesztivál egyik szervezőjének véleménye:

Ha belegondolunk a gyerekek életébe, sok felnőtteket érő probléma eléri őket is. Például a gyász és a veszteség, a magány és a bántalmazás. Szerintem a legjobb gyerekfilmek ezzel foglalkoznak oly módon, hogy az még az egészen fiatal közönség számára is érthető legyen. Minden nagyszerű gyerekfilmnek dinamikus narratívája, felejthetetlen karakterei és olyan érzelmi ereje van, amely a legtöbb mainstream mozifilmet megszégyeníti. Gyakran sötét témával foglalkoznak, különösen a szeparációval és az ezzel járó szorongással”– mondta Catharine Des Forges, az Independent Cinema Office munkatársa.

Hogy nektek melyik megközelítés válik be, illetve mi teszi a gyerekek és az egész család számára élvezetessé a gyerekfilmet, nincs kőbe vésve. Rengeteg múlik a kicsik érdeklődési körén, az életkorán, a kognitív képességein és azon, hogy az érzelmi intelligenciája mennyire fejlett.

Erre a gyerekfilmmel kapcsolatos kérdésre valószínűleg nincsenek mindenkire érvényes válaszok, de szülőként hatalmas adu van a kezedben: te ismered a legjobban a gyermeked, mit szeret, mitől fél és mi az a téma, amiről esetleg a film után az életkorának megfelelő mélységben beszélgetni tudsz vele. Éppen ezért, te leszel a legalkalmasabb arra, hogy eldöntsd, a legjobb gyerekfilmek közül melyiket nézitek meg legközelebb.

Az optimális képernyőidő kialakítása

Mivel gyakorlatilag mindenhol van valamilyen képernyő (legyen az televízió, számítógép, laptop, tablet vagy okostelefon), a gyerekek képernyő előtt töltött idejének figyelemmel kísérése komoly kihívást jelenthet. A tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a képernyő előtt eltöltött idő oktató jellegű is lehet és akár támogathatja a gyermekek szociális fejlődését.

Ehhez azonban rendkívül tudatos odafigyelésre van szükség. Abban az esetben ugyanis, ha kontroll nélkül engedjük a gyerekeket azt és addig nézni, amit akarnak, különben az elhízáshoz, viselkedési problémákhoz, alvási zavarhoz, figyelemzavarhoz és erőszakos viselkedéshez is vezethet.

Mayo Clinicen megjelent publikáció szerint 2 éves kor alatt nem ajánlott felügyelet nélküli képernyőidőt biztosítani a gyerekeknek, azt javasolják, hogy szülővel együtt nézze a műsorokat, hogy bármikor lehetőség legyen kérdezni. Azt viszont hangsúlyozzák, hogy a passzív képernyőidő nem helyettesíti a közös szerepjátékokat, a szabadtéri játszadozást, a meseolvasást és a problémamegoldásra épülő, illetve készségfejlesztő feladatokat, így megfelelő egyensúlyt kell kialakítani a különböző időtöltések és a film-, illetve rajzfilm fogyasztás időtartama között.

Az optimális képernyőidő kialakításához az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája azt javasolja, 18 hónapos korukig a gyermekek egyáltalán ne töltsenek időt a képernyő előtt, 18–24 hónapos kor között pedig a már említett felügyelt módszer mellett.

2–5 éves kor között napi maximum egy óra képernyőidőt javasolnak, 5 éves kor felett pedig már nincsen mindenkire vonatkoztatható általános ajánlás. Rajtad fog múlni, hogy felmérd, milyen gyerekfilmek és gyerekműsorok, illetve mennyi tenne jót gyermekednek. Most pedig lássuk a medvét, kezdjük az egyik legnépszerűbb legjobb gyerekfilm kategóriával!

Karácsonyi gyerekfilmek

  1. Karácsonyi Krónikák 12

A két film egy testvérpár Kate és Teddy Pierce történetét dolgozza fel, akiket édesapjuk halála után édesanyjuk egyedül nevel. A gyerekek közös programként meg akarják lesni a Télapót, ami sikerül is… Csak épp nem várt fordulatot vesznek az események. Annak ellenére, hogy egyik filmből sem hiányoznak a komoly témák (például a gyász feldolgozása, a tovább lépés, a kamaszkor nehézségei), mindkét mű megőrizte a maga vicces, kedves, karácsonyi báját Mikulással és Mikulásnéval megfűszerezve.

christmas chronicles 2 karacsonyi kronikak 2 netflix kritika ajanlo kurt russell 3 promotions.hu
forrás: Netflix
  1. Teddy mackó karácsonya

Csodaszép karácsonyi történet, ami egy svéd kisváros karácsonyi vásárán bontakozik ki. A kis Mariann a karácsonyi vásárban fedezi fel Teddy mackót, akiről úgy gondolja, hogy nemcsak egy plüssfigura, hanem igazi barátja lehet.

264
forrás: port.hu

Animációs gyerekfilmek

  1. A tengeri fenevad

A címben rejlő fenevad ne rémítsen meg, mert a tengerekben rejlő félelmetes lények időnként még életet is menthetnek. Erre jön rá a szörnyvadészként dolgozó Jack Holland, és a hozzá legújabb kalandjára roppant furmányos módon csatlakozó Maisei Brumble. Aki történetesen egy 7-8 éves kislány.

forrás: puliwood.hu
  1. Nyuszi suli – A húsvéti mentőakció

A nyuszi suliban komoly kiképzés zajlik: a húsvétvárás jegyében a varázslatos aranytojás nevezi ki azokat a mesternyulakat, akik húsvéti tojást szállító nyuszikat, avagy húsvéti nyuszikat védik. Ezen mesternyúl tanoncok közé választják be Maxet is, a vagány városi nyuszit, aki elsőre talán méri fel kellő alapossággal, hogy a ravasz rókák milyen módszerekkel próbálják meg tönkretenni a húsvétot.

147
forrás: port.hu

Magyar gyerekfilmek

  1. Keménykalap és krumpliorr

Ki ne emlékezne Bagamérire, Lópici Gáspárra és Kisrecére? Kifejezetten kedves, vicces, elragadó történet barátságról és az Állatkertből ellopott kismajmokról, valamint a Hörömpő cirkusz lenyűgöző világszámairól.

fe 896 504 Kemenykalap
forrás: nfi.hu
  1. Hahó, Öcsi!

A Hahó, Öcsi! szintén az 1970-es években készült klasszikus, amin egyszerűen nem fog az idő. A főszereplő a Kököjszi és Bobojsza meséjéből ismert Öcsi, aki folyton rohanó és türelmetlen szülei számára szeretne több időt kapni. Hogy vele is foglalkozzanak egy kicsit. Mesés utazása akkor veszi kezdetét, amikor Kököjszi és Bobojsza vezetésével elhajózik a mesevilágba, hogy időt nyerjen a szüleinek.

hahoocsi
forrás: ujsagmuzeum.hu

Régi gyerekfilmek

  1. Fantasztikus labirintus

A Fantasztikus labirintus sokak kedvence volt, hiszen a musical, a fantasy és a családi filmek legjobb tulajdonságait egyesíti, méghozzá az utánozhatatlan David Bowie főszereplésével. Maga a történet egy testvérpár Sarah és Tobby kalandjairól szól. Amikor ugyanis Sarah-t ismét megkérik arra, hogy vigyázzon a kisöccsére, ahelyett, hogy olvasni hagyják, mérgében azt kívánja, hogy vigye el az öccsét a Koboldkirály. A kívánsága varázslatos módon teljesül, így Sarah feladata, hogy átkeljen a veszélyes labirintuson is kiszabadítsa a testvérét.

fantasztikus labirintus2
forrás: smokingbarrels.blog.hu
  1. Drágám, a kölykök összementek!

A Drágám, a kölykök összementek! egy sci-fi elemeket felvonultató vígjáték, bájos családi film köntösbe bújtatva. Wayne Salinski véletlenül lekicsinyíti a gyermekeit az általa feltalált elektormagnetikus kicsinyítő géppel, így a porontyok a kertjükben találják magukat, ahol rengeteg kalandot legyőzve kell visszatalálniuk a szülői házba, hogy vissza tudjanak változni normál alakjukba.

450
forrás: port.hu

Gyerekfilmek a Netflixen

  1. Croodék

A Croodék kedves animációs film, ami egészen a kőkorszakig repít vissza kicsiket és nagyokat egyaránt. Egy vicces és megható mese a bátorságról, felfedezésről és az egymás iránti szeretet, bizalom fontosságáról. Mivel a Crood család barlangja összeomlik egy földrengésben, ideje új otthon után nézniük. De a családját féltő családfő nagyon nehezen nyugszik bele, hogy el kell hagyniuk a biztonságosnak ítélt barlangot.

456
forrás: port.hu
  1. Oviapu

Kedves vígjáték Eddie Murhpy főszereplésével. Miután elvesztette az állását, úgy dönt, hogy háztartásbeli apukává válik. De nem akárhogy, hanem 2 társával együtt óvodát nyit az otthonában. Na de vajon mit szól hozzá a konkurencia és a saját kisfia?

346
forrás: port.hu

Gyakori kérdések

● Melyik a legjobb magyar gyerekfilm? 

A Keménykalap és Krumpliorr, valamint a Hahó, Öcsi!

● Mitől lesz jó egy gyerekfilm? 

Attól, hogy a korának megfelelően szórakoztatja és tanítja a kicsiket úgy, hogy azt az egész család élvezheti.

● Milyen filmet nézzek a gyerekemmel? 

Amiről később közösen tudtok beszélgetni és ami segít neki feldolgozni a saját érzelmeit. De a Karácsonyi Krónikákkal nem lőhettek mellé.

● Mi a legjobb animációs gyerekfilm?

A tengeri fenevad. Kedves, vicces, tanulságos és megható: megmutatja, hogy nem minden az, aminek elsőre látszik.

Share this post

Vissza a Bloghoz