1 hónapos baba fejlődése

Vissza a Bloghoz
1 hónapos baba fejlődése

1 hónapos baba fejlődése

Amikor megszületik a kisbabánk, teljesen természetes, hogy a miatta érzett végtelen boldogság mellett az is szöget üt a fejünkben, hogy vajon milyen fizikai és szellemi fejlődéseken fog majd átesni az első hetekben. Öröm látni, tapasztalni és testközelből megfigyelni, hogy szinte napról napra történik valami izgalmas újdonság, aminek örülni lehet, és büszkén meséljük mindenkinek, mennyi mindent tud már a szemünk fénye. Az 1 hónapos baba fejlődése rengeteg csodaszép dolgot tartogat számunkra, így egy csokorba szedve szeretnénk megmutatni, mi az, amire számítani lehet! 

Fontos megjegyezni, hogy minden gyermek egyedi, és az egyes fejlődési mérföldköveket semmiképpen sem érdemes kőbe vésve, szigorúan venni. Az általános jellemzőket ismerni kell, és ahhoz mérten mi is megbizonyosodhatunk arról, hogy minden megfelelően alakul és jó tempóban fejlődik csemeténk. Mindig megbízható forrásból tájékozódjunk, mert nagyon könnyen össze tud zavarni, ha több helyről, többféle eltérő információt olvasunk.  

Fizikai fejlődés

Egy hónap alatt egy baba fejlődésében rengeteg változás következik be – ebből persze a leginkább szembetűnő a súlygyarapodás és az, hogy a hosszúságuk is változik. A rendszeres védőnői látogatások miatt ez folyamatosan monitorozva van, így a kiskönyvben is mindig láthatjuk, hogy milyen gyorsan növekszik a babánk, az idő pedig csak szalad és szalad előre. 

Mivel a nyaki izmaik gyorsan erősödnek, jellemző, hogy az első hónapban már ügyesen emelik a fejüket és átrakják egyik oldalról a másikra. Minél többet vannak hason, annál inkább segítjük őket az izmok megerősítésében! 

1 hónapos korukra képesek megragadni a tárgyakat, amit az apró kezükbe adnak, ám alapvetően az ökölbe szorított ujjacskák jellemzik őket. 

Kezdenek érzékenyebbek lenni a külvilág ingereire, reagálnak a hangokra, követik az arcokat, és a fényt is egyre erőteljesebben érzékelik. Kifejezetten észrevehető, hogy abba az irányba fordítják a fejüket, ahonnan a hang forrása érkezik feléjük. Arra is képesek, hogy a túl erős, nem várt zajra összerezzenjenek csupán néhány héttel a világra jövetelük után. 

baby 20339 1280

Testi jellemzők és reflexek 

Az újszülött babák behajlított végtagokkal pihennek, nem tudják kinyújtani a kezüket és a lábukat. Reflexeik már a születés pillanatától jelen vannak és szemmel láthatóak, ám vannak olyanok, melyek egy idő után eltűnnek, hogy a helyüket valami más funkció vegye át. 

szopó-kereső reflex ösztönös és azonnal megjelenik, hiszen születés után az édesanya mellére kerülnek és tudják, mi a teendőjük és hogyan kell szívni a tejet.  Annyira erős nekik, hogy ha odatartjuk az ujjunk a szájukhoz, azonnal szívni szeretnék és próbálják bekapni. Ez egyébként körülbelül 3-4 hónapos korra tűnik el, természetesen ettől még nagyon sokáig képesek az anyukájuk melléből táplálkozni. Csodálatos dolog, hogy ez az a reflex, mely előkészíti az orron át történő légzést, és később ennek köszönhetően alakul ki a hangképzés és a beszéd megtanulása. Hihetetlen piramis egy emberi test fejlődése és mindennek van egy gyökere, amiből egy egészen egyszerűnek tűnő képességünk kifejlődik. 

fogó reflex is születés után megjelenő automatikus mozgás, melynek során az újszülött a szorosan megfogja, összeszorítja azokat tárgyakat vagy épp felnőtt ujjakat, melyek a tenyeréhez érnek. Ez néhány hónapig figyelhető meg, utána szép lassan eltűnik. A reflex jelenléte és megszűnése az agy és az idegrendszer fejlődésével, valamint a motoros készségek kialakulásával egyeztethető össze. Néhány hónap múlva a csecsemő elkezdi tudatosan használni a kezeit és irányítani fogja a mozgását – kettőt pislogunk, és már tudatosan nyúlnak a szebbnél szebb játékok után! (Lásd például a 6 hónapos babajátékokat). 

Moro-reflex szintén a csecsemőknél jellemző, és egy idő után ez is eltűnik. Egy automatikus válasz a hirtelen jelentkező ingerekre. A babák általában hirtelen, erős mozdulattal megrázkódnak, kitárják a karjukat. Azért alakul ki, hogy a váratlan eseményekre felkészítse a babákat, gyakorlatilag egy önvédelmi mechanizmus – a természet csodája, hogy mennyi minden rejlik bennük! 

Sárgaság és annak hatása

A sárgaság már a kórházban központi téma az újszülött osztályon való tartózkodás során és rengeteg anyuka izgul miatta. Egy gyakori állapot az újszülöttek körében, a bilirubin nevű sárga pigment felhalmozódása miatt alakul ki. A csecsemők azért sárgák, mert még nem teljesen fejlődött ki a májuk működése, vagy azért, mert a szervezetük túl sok vörösvérsejtet bont le. 

A bőrön és a szemük fehér részén jelenik meg néhány nappal vagy héttel a születés után. Jellemzően teljes mértékben ártalmatlan, és ahogy az újszülött mája képessé válik eltávolítani a bilirubint, úgy távozik sárgaság is. Ha szükségessé válik esetleg a kezelés, akkor UV-fényt alkalmaznak vagy nagyon ritka esetben vértranszfúziót hajtanak végre. 

Ha a sárgaság súlyosabbnak tűnik vagy hosszú időn át elhúzódik, akkor mindenképpen orvost kell felkeresni, aki értékeli a helyzetet és szükség esetén elvégzi a megfelelő intézkedéseket. 

Hangokra való reakció

Jellemzően a második héttől kezdve a babák már a hang irányába néznek, egy hét múlva pedig már arra is fordulnak, ahonnan a hangot hallják. Az újszülöttek kifejezetten érzékenyek lehetnek a hangokra, mind pozitív, mind negatív értelemben. A hirtelen hangokat és erős zajokat meglepve, megijedve fogadják és sírással fejezik ki ijedtségüket. A nyugtató anyai hang viszont rendkívül pozitívan hat rájuk: ebben érzik a biztonságot, a kényelmet – volt idejük vele ismerkedni, hiszen 9 hónapon át is hallhatták, amíg még a pocakban voltak. 

Táplálkozás és alvási szokások

Az 1 hónapos babák átlagosan 17-20 órát alszanak és nagyon kevés még az ébrenléti idejük – ez természetesen ahogy növekszenek, folyamatosan csökken és aktívan töltik a mindennapjaikat. Éjszaka is táplálkoznak, így ez az időszak megterhelő lehet a szülők számára, ha további ébredéseik is vannak a picinek. Az első 6 hónapban az optimális táplálék számukra az anyatej: tápanyagokban gazdag és tartalmazza a csecsemő immunrendszerének kialakításához szükséges antitesteket is. Mivel a gyomruk kicsi és gyorsan telítődik, így gyakran van szükségük az etetésre. Ha valamilyen oknál fogva az édesanya nem tud szoptatni, akkor a tápszer a jó választás számukra.

Így játssz az 1 hónapos babával!

Egy 1 hónapos babával olyan játékokat játsszunk, melyek fejlesztik a látást, a hallást, és a tapintást – szóval stimuláljuk az érzékszerveiket! Ezek történhetnek egyszerűen beszélgetéssel, bőrkontaktussal vagy gyengéd fizikai stimulációval is, de vannak olyan hasznos eszközök, melyeket érdemes bevetni és megéri befektetni rájuk! 

bed 1839564 1280

Érdemes bevetni a puha textilkönyveket, a kontrasztos képeket, a csörgőket és a kellemesen zenélő játékokat: mindent, ami stimulálja az érzékeket és amivel fel tudjuk kelteni az érdeklődésüket. 

babaszoba berendezésénél is érdemes tudatosan összeválogatni a termékeket és olyan bútorokat, kiegészítőket elhelyezni benne, melyek remek társaink lehetnek babánk folyamatos fejlődésében. 

Csodálatos utazás a gyereknevelés, és minden egyes nap tartogat valamilyen meglepetést. Az 1 hónapos kor még javában a gyermekágyas időszak, ahol megannyi kétes érzés és nehézség ütheti fel a fejét bennünk, ám érdemes mindig pozitívan gondolkodni és próbáljuk meg magabiztos, bátor szülőként felfogni a dolgokat! Gondoljunk arra, hogy ha bármilyen komoly probléma felmerül, akkor az anyai megérzéseink azonnal be fognak kapcsolni és érezni fogjuk, mikor kell szakorvoshoz fordulni. Minden más pillanatot pedig maximálisan élvezzünk ki, mert hihetetlen gyorsan cseperednek ezek az apróságok, és minden pillanat, amit magunk mögött hagytunk, már nem ismétlődik meg többé. Csodás babázást kívánunk mindenkinek! 

Share this post

Vissza a Bloghoz