Babafogzás: tünetei és enyhítése

Vissza a Bloghoz
babafogzás

Babafogzás: tünetei és enyhítése

Azt hiszem, mindannyiunk nevében elmondhatjuk, hogy nekünk, szülőknek a babafogzás egy olyan téma, amitől már akkor tartunk, amikor még benne sem vagyunk. Rengeteg „legenda” kering arról, milyen borzasztóak ezek a napok, hogy eltarthat akár hónapokig is, hogy az addig teljesen nyugodt természetű kisbabánk mennyire kifordulhat magából ebből az időszakban…Nos, ez a cikk nem erről fog szólni! Szeretnénk megmutatni, mivel tudjuk átsegíteni babánkat ezen a nehéz időszakon, és tippeket adunk arra is, hogy mi, édesanyák, hogy tudjuk lelkileg könnyebbé tenni ezt a folyamatot – nem csak a magunk, hanem legféltettebb kincsünk számára is. 

Az első fogacskák jellemzően a 6.hónap tájékán bújnak ki először, de a fogcsírák az íny alatt akár már hónapokkal előbb is elkezdhetnek mozogni. Amikor arra gondolunk már 4-5 hónap tájékán, hogy esetleg a fogak mocoroghatnak és ezek okozhatják a nehezebb napokat, akkor valójában abszolút lehetséges, hogy nem is állunk olyan messze az igazságtól.

Milyen tünetei vannak a babafogzásnak?

Első gyermekes szülőként nagyon sok kérdés merülhet fel bennünk minden egyes nap. A babafogzás témakörében sincs ez másképp, hiszen megannyi megválaszolandó kérdésre van szükségünk ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk eljárni és csillapítani tudjuk a babánk fájdalmát. Az első és legfontosabb feladatunk az, hogy ismerjük fel a jeleket, melyek arra utalnak, hogy itt bizony hamarosan fogacskák fognak előbukkanni.

 1. Nyáltermelés: az egyik leglátványosabb jele a fogzásnak a fokozott nyáltermelés. Ez azért van, mert az íny környéke irritációval reagál a fogak áttörésére, mely stimulálja a nyálmirigyeket – ezáltal pedig sokkal fokozottabbá válik. A fokozott nyáltermelés segít megvédeni a szájüreget az esetleges fertőzésektől, így gondoljunk arra, hogy ez valójában babánk egészsége érdekében történik. Vannak olyan gyerekek, akiknél ez a nyálzás olyan extrán sok lehet, hogy a ruhát is képes teljesen eláztatni – emiatt érdemes beszerezni minél több nyálkendőt, nagyon jól fognak jönni!
 • Étvágytalanság: gyakori lehet a csecsemőknél az étvágytalanság, hiszen a fogzás egy fájdalmas folyamat nekik, ha pedig hozzáér valami a sajgó ínyükhöz, az még kellemetlenebbé teszi az egészet. Ilyenkor inkább még az ételt is képesek elutasítani, csak ne érjen hozzá semmi, ne nyomja már meg semmi az ínyt a szájban. Ha beazonosítottuk a többi tünet alapján, hogy tényleg a fogzás miatt nem eszik úgy a babánk, ahogy azt megszokhattuk tőle, akkor egyáltalán nem kell pánikba esni! Adjunk neki több anyatejet vagy tápszert, és fogadjuk el, hogy a hozzátáplálást akár szüneteltetni is érdemes lehet egy ideig. 
 • Nyugtalanság: ha a baba nyugtalan, másképp viselkedik, többet sír vagy sokkal kevésbé vigasztalható, akkor szintén gyanakodhatunk a babafogzásra. Hogy miért van ez? Gondoljunk csak bele: találkoznak egy olyan, még nem tapasztalt érzéssel a szájukban, amivel korábban addig nem. Nem értik, mi történik velük, nem tudják elmondani, hol és mi fáj pontosan: tehetetlenek, és csak arra tudnak támaszkodni, hogy mi hogyan kezeljük az érzéseiket és meg tudjuk-e őket nyugtatni. Mindent tegyünk meg ennek érdekében és bújjunk velük össze minél többet! Szükségük is lesz rá, hiszen az éjszakák sem könnyűek ilyenkor.
 • Álmatlanság: sajnos az ínyfájdalom éjszaka sem kíméli a babákat, ez pedig gyakran okoz nehéz napokat. Felkelnek, nyugtalanok, nem tudják kipihenni magukat mert újra és újra megszakítja az alvást a mocorgás, a szúró fájdalom. Próbáljunk meg testkontaktba kerülni velük, minél többet összebújni, betenni valami lágy babazenét, és átadni a pozitív energiákat a kicsinek. Ez talán az egyik legnehezebb része, hiszen ilyenkor mi is nagyon fáradtak vagyunk, ők is, de nekünk meg kell őrizni a nyugalmunkat, hiszen fogalmuk sincs, miért történik ez velük most. Egyszer viszont kibújnak azok a fogacskák és megszépül a rengeteg ébren töltött éjszaka időszaka is majd!

Mikor van ideje a babafogzásnak?

Mivel a babák egyes fejlődési szakaszai nagyon különbözőek lehetnek egymástól, ezért nem szabad meglepődni azon, hogy még a külföldi szakmai oldalak is igen tág intervallumokat mondanak, mikor a legelső fogak megjelenését kell behatárolniuk: ez lehet akár 4 hónapos kor, de elhúzódhat az első áttörés 1 éves korig is. Nem kell aggódni, ha lassabban megy végbe a folyamat nálunk, hiszen egész egyszerűen nem mehet minden „tankönyvszerűen”. 

Biztos felmerül sokakban a kérdés, hogy milyen sorrendben bújnak ki az első fogak? Ebben is lehetnek kisebb eltérések, ám általánosságban elmondható, hogy a sorrend nagyjából így néz ki:

 • alul a középső metszőfogak
 • felül a középső metszőfogak
 • felül az oldalsó metszőfogak
 • alul az oldalsó metszőfogak
 • felül, az első őrlőfogak
 • alul, az első őrlőfogak
 • felső szemfogak
 • alsó szemfogak
 • alul a második őrlőfogak
 • felül a második őrlőfogak

Ez így azt jelenti, hogy az áttörés alapvetően szimmetrikus.

Meddig tart a babafogzás?

Ha nagyon utána akarunk járni ennek és kíváncsiak vagyunk, mi az általános a gyakorlatban, akkor azt fogjuk látni, hogy körülbelül 25-33 hónapos kor között jelenik meg a 20. fogacska. Ha más gyermeke már jóval előrébb van, mint a miénk, akkor sem kell aggódni, hiszen mind a belföldi, mind a külföldi hiteles forrásokból is azt fogjuk kiolvasni, hogy körülbelül ez az az időszak, mire minden kisgyermek túl van a babafogzás időszakán – ez pedig nagyjából azért egységes, gyorsan behozzák a „lemaradást”.

Hogyan lehet enyhíteni a babafogzás fájdalmát?

Ez egy nagyon fontos téma, hiszen itt jönnek képbe a szerető szülők, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy enyhítsék csemetéjük fájdalmait. Pontokba szedünk néhány olyan tanácsot, amit érdemes alaposan megfontolni, s ha lehet, akkor mindent érdemes alkalmazni ezek közül, mert sokkal jobb lesz tőle ez a megterhelő időszak. 

 1. Szeretetteljes hozzáállás és sok türelem: egy baba minden rezdülésünket megérzi, és ha nem tudunk türelmesek lenni, időnként elveszítjük a fejünket és ingerlékenyebbek vagyunk a kelleténél, akkor rájuk is át fog ragadni ez a rossz hangulat. Az pedig, hogy a fájdalmát még tetézi ez is, sokkal nehezebbé teszi számára az egész folyamatot, így legyünk nagyon türelmesek velük, és gondoljunk mindig arra, hogy ez csak átmeneti állapot! A fogzás egy nagyon fontos mérföldkő, hiszen később a fogaknak köszönhetően tanulnak meg szépen beszélni és étkezni – gondoljunk rájuk hálával és fordítsuk át az egész helyzetet a fejünkben! 
 2. Hűsítő ételek: ha már nem csak anyatejjel tápláljuk, hanem elkezdtük a hozzátáplálást és a baba szívesen kóstolgatja a finom falatokat, akkor érdemes hideg falatokkal is kínálni, mert azok csökkenti az íny fájdalmát. Lehet adni behűtött gyümölcsöket vagy joghurtot például.
 3. Gélek és krémek az ínyre: nem biztos, hogy csak az alternatív megoldások lehetnek jók egy sajgó íny esetében – ilyenkor érdemes elővenni a különböző hűsítő géleket, melyek csillapítják a baba fájdalmát. Mindenképpen kell erről gyermekorvossal is konzultálni, ő meg fogja tudni mondani, hogy mit javasol pontosan. 
 4. Rágókák: mivel egy igen erőteljes viszkető érzéssel is társulhat a folyamat, állandóan azt érzik, hogy ezt a kényszert csak folytonos rágcsálással tudják csillapítani. Erre lettek kitalálva a különböző rágókák, rágómakik, melyeket bátran adjunk a kezükbe, hiszen elterelik a figyelmet a fájdalomról, ráadásul végre egy kis megkönnyebbülést is jelenthet számukra, hiszen saját maguknak tudják dörzsölni vele a kellemetlen részt. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Amikor olyan erős tüneteket tapasztalunk, hogy gyanússá válik, vajon tényleg okozhat-e hasonlót a fogzás, akkor egy percig se habozzunk és keressük fel gyermekorvosunkat. Okozhat emelkedett teshőmérsékletet a fogzás, de a láz nem igazán jellemző, így, ha ezt tapasztaljuk, inkább zárjunk ki a doktorral más eshetőségeket. Szintén nem jellemző tünet a hányás, a kiütések, az orrfolyás vagy a köhögés és a vízszerű széklet sem. Nehéz meghúzni a határt egy szülőnek, hiszen ezzel szemben abszolút normális, ha a széklet lazább, ahogy az is, hogy kipirosodik a pofija vagy épp vizesen folyik a gyermek orra a fogak miatt. Természetesen akkor is szükséges az orvosi ellátás, ha minden igyekezetünk ellenére sem sikerül csillapítani babánk fájdalmát és láthatólag nincs jól a fogzás miatt. 

Minden baba egyedi, és különbözőképpen viselheti meg őket ez a jónéhány hónap. Ha bármikor a legkisebb kétségünk is feltámad azzal kapcsolatban, hogy normális-e, amit tapasztalatunk, akkor ne habozzunk segítséget, véleményt kérni az orvostól. Inkább legyen egy felesleges körünk, mint hogy további aggodalmak merüljenek fel azért, mert későn cselekedtünk. 

A babafogak ápolása

A fogacskák ápolását érdemes már akkor elkezdeni, amikor kibújt az első. Ennek egyrészt az az oka, hogy hamar megszokják azt a tényt, hogy a fogakat ápolni kell és foglalkozni kell velük nap mint nap – másrészt az anyatejben is lehetnek cukrok, így még azoknak a babáknak is érdemes áttörölni a fogacskáit, akiket kizárólag anyatejjel táplál édesanyjuk. Kezdetben elegendő egy nedves kendővel áttörölgetni a szájüreget, majd ahogy jönnek sorban elő a kis fogak, érdemes váltani egy ujjra húzható fogkefére. Ennek apró, puha kis sörtéi vannak, amivel gyengéden át lehet masszírozni az ínyt és a kibújt tejfogakat is. 

A következő lépcsőfok már az a korszak lesz, mikor az ujjra húzható fogkefét le kell váltatni egy minőségi, puha sörtéjű kefére, hiszen meg kell tanítani a gyermeket arra, hogyan tudja egymaga is használni.

A jó példa rendkívül fontos, így, ha azt látják minden egyes nap, hogy nekünk is a rutinunk része a fogmosás, akkor mi sem lesz természetesebb annál nekik sem, mint hogy étkezések után bizony fogat mosunk. Fontos, hogy amikor elkezdjük használni a fogkrémet azok legyenek fluorid tartalmúak. Így tudjuk ápolni és védeni a tejfogakat, melyek előkészítik a helyet a későbbi maradandó fogak számára. Ne higgyük, hogy nem mehetnek tönkre ezek a fogak, sőt! Nagyon is jellemző, hogy már 3 éves korban elkezdik látogatni a fogorvosi széket a gyerekek, mert sorra jelennek meg a lyukas fogak. Ezek, ha elérik az idegeket nagy fájdalmakat is képesek okozni, így tényleg nem éri meg elodázni az esti fogmosást. Legyünk kitartóak, vessünk be különböző szülői praktikákat és minden nap legyen kötelező a kétszeri fogmosás: reggel és este is!

Bízunk benne, hogy sikerült egy kicsit megnyugtatni mindenkit azzal, hogy ez valóban csak egy átmeneti állapot, amiben ugyan lehetnek nagyon nehéz pillanatok is, de ahogy gyakorlatilag minden más, ez is a fejlődésük folyamatát szolgálja. Merítsünk erőt ebből a nehezebb napokon, és alkalmazzuk a fent említett praktikákat – akkor nagy baj már biztosan nem lehet.

Share this post

Vissza a Bloghoz