A terhesség korai jelei, tünetei

Vissza a Bloghoz
A terhesség korai jelei, tünetei

A terhesség korai jelei, tünetei

A terhesség korai jelei nagyon sokunkat tartanak izgalomban, hiszen lehet, hogy épp nagyon várjuk a kisbabánkat, de az is lehet, hogy óriási meglepetésben van részünk mert nem is számítottunk a gyermekáldásra. Bárhogy is van, szinte egészen biztos, hogy legtöbben ilyenkor azonnal az internetet hívjuk segítségül, hogy utánajárjunk, milyen tüneteket pipálhatunk ki a listáról. Mivel a terhesség első jelei nem mindig egyértelműek, ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy 1-1 jel önmagában még nem bizonyítja egyértelműen a várandósság tényét – még a menstruáció elmaradása sem. Minden esetben orvos erősítse meg, ha ő is ezt mondja, akkor nyer bizonyosságot a gyanakvásunk. 

Mik a várandósság első jelei?

Lássuk szépen sorban, pontokba szedve, hogy melyek azok a tünetek, amik már erős gyanúra adhatnak okot!

1. Menstruáció késése vagy elmaradása

Ez az egyik leggyakoribb és legegyértelműbb jele a terhességnek. A menstruáció elmaradása azt jelenti, hogy egy pontos, 28 napos női ciklus esetén a peteérést követő 14 nappal nem kezdődik meg a vérzés. Ha terhességről van szó, akkor a megtermékenyített petesejt beágyazódott a méhbe, a méhlepény kezdeménye elkezdte termelni a HCG hormont. Ennek a HCG hormonnak napról napra nő a szintje, s voltaképpen neki köszönhetjük, hogy a terhességi teszten két csíkot látunk.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy időnként más tényezők is befolyásolhatják a menstruáció elmaradását, így egy stresszesebb időszak, életmódbeli változások vagy bizonyos betegségek esetén is tolódhat néhány napot. Egy tesztet mindenképpen érdemes elvégezni, ha erős a gyanúnk, ám érdemes mielőbb konzultálni egy szakorvossal is.

2. Hányinger és reggeli rosszullét

Szintén egy nagyon egyértelmű, ám sajnos rendkívül kellemetlen tünet. Ennek okát több tényezőre is vissza lehet vezetni, a legerősebb pont a néhány mondattal ezelőtt említett HCG hormonszint, továbbá az ösztrogén megemelkedése. Ez sem fekete vagy fehér, hiszen minden nő egyedi és másképp működik a testünk. Akár belföldi, akár külföldi oldalakon olvasgatunk, rá fogunk jönni, hogy a hányás valójában egy jó dolog, mert azt jelzi, hogy a hormonok megfelelően dolgoznak a szervezetünkben.  

pexels photo 6991905

3. A fura érzés az ételekkel

Ennek a pontnak két, egymással teljesen ellentétes variációja lehetséges: vagy nagyon kívánnak valamit a kismamák, vagy egyenesen viszolyognak, rosszul vannak bizonyos dolgoktól. Ezt sem tapasztalja meg mindenki, van, aki pedig a végletekig elmegy és mindent megtesz, hogy megszerezze a hőn áhított kakaós csigát, mert egész egyszerűen annyira kívánja, hogy másra sem tud gondolni. Nagyon sok biológiai tényező miatt változik meg az étvágy: megnövekedik a vér mennyisége, változik a vérnyomás, és az emésztőrendszerben is történnek változások. 

3. Fáradtság

Az első trimeszter tipikus tünete a végtelen fáradtság: sokszor már este 5 órakor azt érezhetjük, hogy nem bírjuk tovább a napot és muszáj lefeküdni aludni – ez is teljesen normális! Adjunk teret ennek a fáradtságnak, a szervezetünk nem véletlenül jelzi felénk, hogy mire van szüksége. Amikor úgy érezzük, bátran dőljünk le, és álmodozzunk a leendő csodás babaszobáról, hiszen nem lehet elég korán kezdeni a tervezését – ráadásul még a gondolatainkat is eltereli. 

Abba is érdemes belegondolni, milyen sok fizikai és lelki változással jár egy várandósság – természetes, hogy lefárasztja a kismamákat és sokkal nehezebbnek éreznek mindent. A második trimeszterben ez hirtelen el fog múlni, ilyenkor általában a legtöbben kicsattannak a robbanó energiától! Jellemzően ekkor veti bele magát mindenki a beszerző körutakra is, nehéz lesz úgy kijönni bárhonnan, hogy ne szerezzünk be egy újabb cuki babaruhácskát

4. Mellfeszülés

Sokan szembesülnek azzal – akár már az első pozitív terhességi teszt elkészítése előtt – hogy nagyon kellemetlenül feszül a mell, szinte alig lehet hozzáérni, mert kifejezetten fájdalmas. Ez a fajta tapasztalás is adhat okot a gyanakvásra, ha a terhesség korai jeleit keressük magunkon. A mellfeszülés oka a hormonális változás, a vérbőség, illetve az is, hogy a tejmirigyek már ekkor elkezdenek előkészülni a szoptatásra és a későbbi tejtermelésre. A mell sokat lesz még központi szerepben a gyermek születése után is, hiszen nagyon sok idő fog a szoptatás körül forogni. Mindenképpen érdemes egy szoptatós párnát az első helyre tenni a beszerzendő termékek listáján, ugyanis ez még pocakos kismamaként is segítségünkre lehet a pihenés során. 

5. Magasabb testhőmérséklet és pulzusszám

Azok, akik pontosan követik a ciklusukat és hőmérővel mérik a testhőjüket a próbálkozás időszakában, pontosan tudják, hogy akkor kell örülni, ha a hő fent marad és nem esik le. Ha leesik a 28.napon (természetesen tankönyvi ciklus esetén, ez mindenkinek egyéni), akkor a progeszteron szint leesett és megjön a menstruáció. Ha fent marad, akkor viszont lehet tovább reménykedni – egyébként általában 0.5 fokkal magasabb az átlagos alap hőmérsékletünknél. Ha legalább 18 napon keresztül így marad, akkor már elég biztosak lehetünk abban, hogy megfogant a babánk. Ahhoz azonban, hogy megbízható összehasonlítást tudjunk végezni, több hónapnyi rendszeres ébredés után mért testhőmérsékletet érdemes egymás mellé tenni. 

6. Hangulatváltozások

Ezzel a ponttal azért sokat lehet viccelődni otthon a négy fal között, mert bizony tud poénos szituációkat szülni, amin utólag már nagyon nagyokat fogunk nevetni. A hormonok meg tudják úgy zavarni az embert, hogy egyik pillanatban még ezt akarjuk, a másikban azt, vagy egyszerűen elsírjuk magunkat a bolt közepén azért, mert láttunk valami szépet. Van ez így, fogadjuk el, hogy egy kis ideig ilyen furcsák leszünk!

7. Székrekedés és puffadás

A puffadást nagyon sokan tapasztalják a terhesség legelején, ugyanis a különböző hormonális változások hatására lelassulnak az anyagcsere folyamatok, a méh pedig ahogy növekszik, egyre inkább nyomást gyakorol a belekre is. A szervezet sokkal több vizet tart vissza, emiatt puffadtabbnak érezzük mi is magunkat – ez pedig kihat a közérzetünkre, máris kialakul az ördögi kör, és vissza is jutunk a 7. pontba. Mindez teljesen rendben van, hiszen ennél nagyobb változás nem is történhet egy nővel, mint amit egy várandósság hoz magával. 

8. Hüvelyi váladékozás növekedése

A hüvelyi váladék mennyiségének növekedése teljesen természetes egy terhesség során, sőt, örüljünk neki! Ez a folyamat biztosítja ugyanis, hogy védve legyen a hüvely, ráadásul a testünk így készül elő a szülésre is. A hüvely fokozott váladékképzése addig normális, amíg színtelen – maximum enyhén fehér, szagtalan, nem okoz viszketést vagy irritációt. Ha bármi egyéb furcsaságot tapasztalunk és gyanakodunk arra, hogy esetleg bakteriális fertőzés állhat a háttérben, akkor azonnal forduljunk a nőgyógyászunkhoz!

A terhesség jelei hétről hétre (4 – 8. hét)

Az első 5 hét még nagyon kezdetleges, ám pontosan ez az az időszak, mikor vagy elkezdünk gyanakodni, hogy kisbaba van a pocakban, vagy már tudatában vagyunk és mi sem természetesebb annál, mint hogy kíváncsiak vagyunk arra, mi megy végbe a testünkben. Lássuk, mire számíthatunk az első 5 hétben és mi történik ekkor a magzattal! 

pexels photo 7089623

Először mindenképpen tisztázzuk, hogy hogy is kell számolni a terhességi heteket. Akkor, amikor meg kellene jönnie a menstruációnak, de az elmarad, nos akkor vagyunk 4 hetes terhesek. Mindig a ciklus legelejétől kell számolni, így fontos tudnunk, mikor volt az utolsó menstruációnk első napja, ugyanis innentől fog majd számolni az orvos, ez alapján fogjuk megkapni a kiírt dátumot a babánk születésére, és a magzat méreteit is ehhez mérten fogják figyelni hétről hétre. Ezért fontos mindig feljegyezni egy naptárba a menstruációt, nagyon hangsúlyos szerepe van mindenben!

A 4 hetes terhesség jelei

Egy hetes terhességnél a menstruáció elmaradása az első tünet, amit észrevettünk. Jellemző lehet a mellfájdalom, a puffadás, a székrekedés, a gyakori vizelési inger, de már érezhetjük a hormonális változásokat is a hangulatunkon. Az embriónk ekkor még csak csíralemezekből áll, hihetetlenül pici, de nagyon sokat fog fejlődni 1 hét alatt! 

Az 5 hetes terhesség jelei

5 hetes terhesen már valószínűleg elkezdjük felfogni, hogy ez tényleg megtörténik, és úton van a kisbabánk! A korai tünetek nem sokat változnak, sőt, inkább csak erősödnek, és valószínűleg időközben kiegészülnek a végtelen fáradtsággal is. Az embriónk körülbelül akkora, mint egy narancsmag, körülbelül 1.5 – 3 mm-es. Kialakul a szív, de még csak néha dobban egyet-egyet. 

A 6 hetes terhesség jelei

6 hetes terhesen könnyen beüthet a farkaséhség, és azt érezhetjük: mi lesz később, ha már most ennyi mindent felfalnánk? Nyugalom, ez csak a tomboló hormonok miatt van így és változni fog! Az igazság az, hogy csak néhány száz kalóriával van többre szükségünk, és egyáltalán nem a baba kíván dolgokat, hanem mi. A progeszteron miatt már komoly rosszulléteink lehetnek reggelente, sajnos ez ellen nem sokat tehetünk. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és tiszta vizet! A hideg segíthet megnyugtatni a gyomrot, így tuti tippünk a fagylalt, persze csak mértékkel. 

A 6 hetes embrió életében nagyon fontos dolog történik ezen a héten: kialakul a velőcső, amiből majd a gerincvelő is lesz. Beindul a vérkeringés és itt már a szív is elkezd dobogni – az első ultrahangon akár már hallhatjuk is. Ha nem, akkor sem kell megijedni, az orvos vissza fog rendelni pár héttel későbbi időpontra. 

A 7 hetes terhesség jelei

Itt már egészen biztos látott már minket orvos, sőt, lehet, hogy az első fotónkat is megkaptuk az aprócska babánkról. Ekkor még csak hüvelyen keresztül tudnak megvizsgálni minket, erre mindenképpen számítani kell. A rosszullétek hol erősödnek, hol gyengülnek, elmúlni azonban sajnos még nem fognak egy ideig. A 7 hetes embrió 5-13 mm hosszú, elkezd kialakulni a szem, a fül, az orr és a száj. 

father 7601969 1280

A 8 hetes terhesség jelei

Ideje felkeresni a körzeti védőnőt, aki további fontos tanácsokkal fog majd ellátni a terhességről. A 8.héten már a bőrünk is könnyen viselkedhet másképp: van, akinek gyönyörűen ragyog és olyan szép lesz, mint még sosem volt – és van, akinél kijönnek a pattanások és egyértelműen látszódik az arcon, hogy komolyabb hormonális változások ütötték fel a fejüket. Pozitív viszont, hogy a hajunk soha nem lesz olyan ragyogó, mint amilyet végig a terhesség alatt tapasztalunk – ezt sokan kifejezetten várják, mert tudják ismerősöktől, hogy micsoda dús hajkoronára lehet számítani ekkor. 

A 8 hetes embrió szivecskéje már kétszer olyan gyorsan pumpál, mint édesanyjáé, és természetesen folyamatosan növekszik, hiszen immár akkora, mint egy málnaszem! 

Gyakori kérdések a terhesség korai jeleiről

Nézzünk három olyan alapvető kérdést, ami minden bizonnyal azonnal felmerül a fejünkben akkor, ha szembesülünk a terhesség tényével.

Mit érez egy terhes nő?

Egy terhes nővel bizony abban a pillanatban, mikor meglátja a két csíkot a teszten megfordul a világ. Egy egészen új élet vár rá ekkor, és az érzelmek széles skáláján mindent is átélnek akár 5 perc leforgása alatt is: végtelen boldogságot, megkönnyebbülést, félelmet és rettegést, aggódást. Ez mind természetes és a legnagyobb rendben van – nem egyedül vagyunk az érzéseinkkel, rengeteg támogató ember vesz körül, osszunk meg mindent, ami nyomja a lelkünket, hiszen egy jó beszélgetés nagyon sokat tud oldani a feszültségen! Egy dolog azonban biztos: annak az ici-pici babának a méhünkben soha, senki nem tud jobb anyukája lenni nálunk: e feladatra mi vagyunk számára a legalkalmasabbak. Erre gondoljunk mindig, amikor elárasztanak az érzelmek és aggodalmaink támadnak. 

Mikortól mutatja ki a teszt a terhességet?

Ez attól is függ, hogy mennyire volt pontos a ciklus. A nagyon érzékeny tesztek a fogamzás után 7 nappal is képesek lehetnek kimutatni – alapvetően viszont a normál tesztek a várt menzesz kimaradásának napján mutatnak két tesztcsíkot. Ha gyanakszunk, de negatív lett a teszt, ismételjük meg néhány nap múlva újra! Reggel csináljuk meg mindenképpen, ugyanis ekkor a legmagasabb a vizeletben a HCG koncentráció. 100%-os bizonyosságot az orvos adhat, ám az erős pozitív tesztek és a korai tünetek melyek a terhességre utalnak már elég egyértelműek lesznek.

Mikortól érdemes először orvoshoz menni a terhességgel?

Az első orvoslátogatást a 6-8. héten érdemes megtenni, mind a babánk, mind pedig a magunk egészségének védelme érdekében. Az orvos meg fogja állapítani, hogy a terhesség méhen belül van-e, és azt is látni fogja, hogy minden a megfelelő ütemben halad-e. Ekkor minden bizonnyal már hallani fogjuk a babánk szívverését is – ennél a pillanatnál pedig már csak az szebb, amikor életünkben először a karjainkba zárhatjuk Őt. 

Csodálatos utazást kívánunk erre a 9 hónapra azoknak a kismamáknak, akik azért keresték fel cikkünket, mert észrevették az első jeleket magukon. Ez az időszak tele lesz rengeteg feladattal és kérdéssel: a lélek rendberakásán túl olyan fontos teendők is akadnak, mint a babakelengye beszerzése, a kórházi táska összepakolása vagy a babaszoba megtervezése és berendezése – csupa izgalom és örömteli feladat ez!

Share this post

Vissza a Bloghoz