Babaruha méretek: a teljes útmutató

Vissza a Bloghoz
Babaruha méretek

Babaruha méretek: a teljes útmutató

Minden bizonnyal nem tévedünk, ha azt mondjuk: pozitív terhességi teszt után, amikor elkezdünk álmodozni a babánkról, nagyon gyorsan befészkeli magát a fejünkbe az a gondolat, hogy mennyire jó lesz majd válogatni a szebbnél szebb babaruhácskák közül az üzletek gyermek részlegén. Nos igen, ez egy rendkívül felemelő és boldog első pillanat, hiszen ahogy ott állunk azzal az apró ruhadarabbal a kezünkben, elképzeljük benne azt a csöppséget, aki már most az élet értelmét jelenti számunkra. Biztos, hogy nagyon aranyos lesz egy vicces feliratú felsőben, nagyon édesen fog állni neki a rózsaszín hajpánt a hajában, és természetesen apa kedvenc autó márkája a gyermek pólóján is elmaradhatatlan. 

Első gyermekes édesanyaként – pláne, ha esetleg korábban nem volt tapasztalatunk más babákkal a családból, baráti körből – sok kérdés felmerülhet az elején azzal kapcsolatban, hogy milyen babaruha méretek létezhetnek egyáltalán? Hogy ne vesszünk el benne teljesen, útmutatónk segít elkalauzolni a legfontosabb tudnivalók között!

A babaruha méretének alapjai

A magyar babaruha méretek behatárolása általában életkor és testhossz alapján történik. Elsőre úgy tűnhet, hogy könnyebb választani, ha az életkort látjuk a címkén – hiszen ennélfogva teljesen egyértelmű, kinek mit vásároljunk meg – ám aggodalomra semmi ok, mert nagyon könnyű megtanulni a centiméter alapú méret szabályokat is! 

A legkisebb méretű ruhák az 50-56-osak, és innen haladunk felfelé az alábbiak szerint: 50, 56, 62, 68, 74, 80, 86, 92, 98, 104, 110, 116, 122, 128, 134, 140, 146, 152, 158, 164. Vannak még ennél is kisebbek a 44 és 46-os mérettel, de erre majd egy kicsit később még kitérünk cikkünkben, hiszen az már egészen különleges piciknek való: a koraszülött babáknak. 

Általánosságban véve elmondható, hogy az adott méret addig megfelelő, míg a baba/gyermek el nem éri azt a centimétert, melyet a ruha címkéjén lévő számozás jelez. Ez természetesen márka függő, hiszen hamar meg fogjuk tapasztalni, hogy bizonyos ruhák kicsit kisebbek az átlagnál, más márkák ruházata pedig pont az ellenkezője: nagyobb.  

Mekkora az újszülött baba méret?

Amikor összeállítjuk a babakelengyét, akkor nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő ruhacsomagról évszaknak megfelelően. Egy „átlagos” újszülött testhossza 50-55 cm, így az 56 cm-es babaruhákból érdemes beszerezni minél többet abban az esetben, ha az ultrahang mérései is alátámasztják ezt. Ott azért lehet már kicsit sejteni, hogy az átlagnál kisebb vagy nagyobb babánk fog-e születni, és kicsit tudatosan fel lehet készülni a ruhákból a vásárlás során. Ha egyértelmű a mérések alapján, hogy nagy babánk lesz, akkor jó eséllyel az 56-os ruhákat ki is hagyhatjuk, és valószínűleg egyből a 62-esekkel fogunk kezdeni. 

baby 2941785 1280

A koraszülött baba méret

Egy koraszülött baba mindig meglepetés és váratlan, hiszen, ha alapvetően minden rendben a várandósságunk során, nincsenek felmerülő komplikációk és zökkenőmentesen zajlik a terhesség, akkor arra számítunk, hogy végig fogjuk vinni a terminust és a 38-40. hét környékén fogjuk világra hozni gyermekünket. Igen ám, csak hogy az élet sokszor tartogat olyan rendkívüli dolgokat, melyekre a legkevésbé sem számítunk, és könnyen előfordulhat, hogy sokkal előbb kezdi el ismerkedését a nagyvilággal a gyermekünk. Ilyenkor természetesen lehet kapkodás, hiszen alapvetően senki nem készül 44-46-os ruhákkal – ez az a méret ugyanis, mely jó lehet egy körülbelül 45 centiméter hosszúságú babára. Ha tényleg nagyon felkészült édesanyák szeretnénk lenni, akkor nézzünk utána, hogy hol kaphatóak ezek az aprócska méretek és ha esetleg így alakulnak a dolgok, akkor a családot nagyon gyorsan fogjuk tudni mozgósítani egy hirtelen bevásárlásra. Attól nem kell félnünk, hogy nem lesz mit adni a babánkra a kórházban, mert erre természetesen fel vannak készülve és ott fel tudják majd öltöztetni a kicsit. 

Mérettáblázat

Nagyvonalakban fentebb már felsoroltuk a lehetséges méreteket, de nézzük, hogy hogy is néz ki egy olyan táblázat, melyben megtalálható a babaméret, a hozzá tartozó kor és magasság – minden egyszerre, egy helyen! 

RuhaméretCentiméter, magasságÉletkor
5045-50 cmújszülött
5650-56 cm1-2 hó
6256-62 cm2-3 hó
6862-68 cm4-6 hó
7468-74 cm7-9 hó
8074-80 cm10-12 hó
8680-86 cm13-18 hó
9286-92 cm2 év
9892-98 cm3 év
10498-104 cm4 év
110104-110 cm5 év
116110-116 cm6 év
122116-122 cm7 év
128122-128 cm8 év
134128-134 cm9 év
140134-140 cm10 év
146140-146 cm11 év
152146-152 cm12 év
158152-158 cm13 év
164158-164 cm14 év

Ahogy már említettük is, nyilván ezek csak átfogó képet adnak a „nagy átlagról”: alapvetően egyforma, de mindenki egyéni és ennélfogva lehetnek eltérések. Előfordulhat, hogy valaki alacsonyabb, mint az átlag, és még 2 évesen is a 86-os méreteket hordja, de lehet, hogy egy másik gyermeknek 2 évesen már a 98-as kell, mert annyira magas, hogy pillanatok alatt átlépett az ennél kisebb méreteken. 

Külföldi méretezések

Nézzük meg, hogy mi a helyzet az angol és amerikai gyerekruha méretekkel, hiszen nagy valószínűséggel ezekkel találkozunk a legtöbbet majd a jövőben, amikor gyerekruhákat nézegetünk és azok épp nem magyar méretekkel vannak ellátva. 

Az angolok nem a centiméterrel, hanem az életkorral jelölik ruháikat. Ennél fogva mutatunk néhány példát, hogy náluk hogy is van ez:

50 cm: Tiny baby

56 cm: Newborn

62 cm: 0-3 hónap

68 cm: 3-6 hónap

80 cm: 9-12 hónap

98 cm: 2-3 év

104 cm: 3-4 év

164 cm: 14 év

Ez egyébként nyilván teljesen megegyezik a magyar táblázatban szereplő méretekkel, így viszonylag könnyű angol méretezés alapján vásárolni, mert pontosak és jól illeszkednek ahhoz, mely alapján mi is vásárolunk Magyarországon a gyermekünknek.

Amerikában az életkor és a centiméter is fel van tüntetve a címkén, így nézzük meg, hogy is néz ki ott néhány méret:

Newborn: 55 cm

3 months: 55-61 cm

18 months: 78-83 cm

24 months: 83-86 cm és 2T (Toddler, azaz totyogós), mely 88-93 centiméternek felel meg

98 cm: 3T, 93-98 cm

104 cm: 4T, 98-104 cm

Ha egy maximálisan megbízható oldalt keresünk ezen méretek beazonosítására, akkor érdemes ezt használni, mert biztos és hiteles forrás a pontos meghatározásra, sőt, még átváltani is tudunk vele, ha szeretnénk.

Tippek babaruhák vásárlásához

Babaruha vásárlásra során érdemes figyelembe venni néhány szempontot, hogy biztosan ne nyúljunk mellé és ne kelljen újra meg újra a visszacserélés fárasztó köreit elvégeznünk. 

adult 18604 1280

Íme néhány praktikus tipp, amit érdemes átgondolni vásárlás előtt!

  1. Személyes vásárlás: az egyik legkézenfekvőbb ötlet természetesen az, hogy ha tehetjük, próbáljuk meg a fontosabb darabokat személyesen megvásárolni, hiszen így lehetőségünk van megtapintani az anyagot vagy érezni a ruha minőségét a bőrérzékelés útján.
  2. Mindig használjunk mérettáblázatot: ha azt érezzük, hogy nem vagyunk biztosak egy-egy választásunkban, akkor ne felejtsük el megnézni a gyártó mérettáblázatát, hiszen mindegyiknek megvan a maga méretezése, mely alapján legyártotta a ruhákat.
  3. Ha bizonytalanok vagyunk, legyen a nagyobb méret: tehát, ha két méret között habozunk, akkor soha ne a kisebbet válasszuk, hiszen olyan gyorsan nőnek a gyerekek, hogy nagyon fogunk később örülni annak, hogy az a ruha még mindig jó. Sajnos könnyű abba a hibába esni, hogy megveszünk egy extrább, gyönyörűbb darabot, a végén pedig csak a szekrényben lapul mert 1-2 alkalom után már ki is nőtte a gyermek.
  4. A babacipő kiválasztásánál mindig mérjünk lábat: soha ne vásároljunk tippre, sem nagyjából, ha cipőről van szó. Minden alkalommal körbe kell mérni a gyermek lábát és ennek megfelelően választani, ugyanis az az egészséges, ha maximum fél számmal nagyobb, ám semmiképpen sem nyomhatja az ujjait a cipőben. Ezt belőni pedig csak pontos méréssel tudjuk, illetve itt is fontos a mérettáblázat használata, mert az egyes gyártók méretezései eltérőek lehetnek egymástól.
  5. A ruhák legyenek praktikusak: ez annyit jelent, hogy gondoljuk át, mekkora munka lesz majd velük egy pelenkacserénél, hol akadhat majd bele a gyermek haja egy-egy kiálló részbe, vagy hogy mennyivel praktikusabb egy cipzár a rengeteg patentnél – egyéni preferencia, de nézzük ilyen szemmel is a dolgokat, mikor vásárlásra adjuk a fejünket!
  6. Minőségezt pedig természetesen mondani sem kell, ám mégis itt hagyjuk, hiszen gyönyörű keretet ad a felsorolásnak. Nincs annál fontosabb, mint hogy bababarát anyagból készüljön (mint például a Little Dutch ruházat)., amit visel a csemeténk, és hogy ne tartalmazzon semmilyen irritáló, allergén anyagot. Arra is figyeljünk, hogy ne korlátozza a mozgás szabadságát és boldogan tudjanak benne virgonckodni az ébrenléti szakaszban.

Bízunk benne, hogy most már sokkal átfogóbb képet kapott minden olvasónk arról, hogyan kell kiválasztani a megfelelő ruha méretet a babájának. Azt kell megjegyezni, hogy Magyarországon centiméter alapú a méretezés, így ennél fogva nincs is valójában nehéz dolgunk, hiszen azt folyamatosan nyomon fogjuk követni, mennyit nőtt már a legféltettebb kincsünk. Érdemes online tájékozódni a kínálatból, mert rengeteg csodaszép darab van, és így általában sokkal könnyebben megtaláljuk a hozzájuk tartozó mérettáblázatot is. A kelengye összeállításánál az adott évszaknak megfelelő ruhákból kell bevásárolni, és ügyelni kell arra, hogy minden rétegből legyen bőséges váltás, illetve arra is érdemes gondolni, milyen gyakran szoktunk mosni otthon.

Csodaszép ruhatár összeállítást kívánunk – ez mindig izgalmas, mert új ruhát beszerezni gyermekünknek mindig is jó érzés lesz majd! 

Share this post

Vissza a Bloghoz