A baba pólyázás előnyei, hátrányai

Vissza a Bloghoz
Baba pólyázás

A baba pólyázás előnyei, hátrányai

Amikor életünk szeme fénye megszületik, attól a perctől kezdve semmi sem fontosabb számunkra, mint hogy biztonságban tudhassuk, és hogy ő is a lehető legjobban érezze magát. A baba pólyázás egy nagyon régi, ősi módszer, ami mára már szerencsére csak pozitív hatás elérése céljából használatos: megnyugtatja a babát, hiszen az anyaméh meleg, szűk jellegére emlékezteti. Elősegítheted számára azt, hogy a gyermekágyas időszakban könnyebben alkalmazkodjon a külvilághoz, mivel ez esetben a körülmények hasonlóak, mint ahol 9 hónapon át növekedett – így jóval könnyebb alkalmazkodni ehhez a nagy, hideg és újdonságokkal teli külvilághoz.

Mit takar a baba pólyázás technikája?

A pólyázás lényege, hogy az anyaggal, amit használunk, körbe tekerjük a babánkat. Ez lehet akár egy vékonyabb takaróba, de egy gyönyörű, kifejezetten erre a célra készült minőségi babapólyába is. Jellemző, hogy a pici születése után a kórházban a nővérek bebugyolálják a piciket, és fürdetés után, vagy 1-1 kötelező körnél mikor náluk van a kicsi, bepólyázva kapod vissza. Mivel nekik nagy tapasztalatuk van ebben, mindenképpen érdemes rákérdezni, hogy kell csinálni és mi a pontos technikájuk rá, mert bizony gyakran otthon sokszor már csak vakargatjuk a fejünket, hogy miért is van az, hogy ott szuperül betekerték mindig, itthon meg sehogy sem sikerül. Mint minden, ez is csupán gyakorlás kérdése és aztán menni fog! Fontos, hogy csak akkor vágj bele, miután egyeztettél gyerekorvossal is. Ha lát bármiféle csípő rendellenességet, vagy azt állapítja meg, hogy a Te babádnak semmiképpen sem javasolja, akkor ne pólyázz, mert többet árthatsz vele, mint amennyit a pólyázás használna. Minden hazamenetel előtt gyermekorvos bocsát el Titeket, így érdemes már ott, akkor megkérdezni. 

Természetesen mára már egyébként nagyon egyszerű dolga is lehet az anyukáknak, hiszen a kifejezetten erre a célra készült pólyák esetében nem kell tekergetni semmibe a babát és nem kell hozzá sok gyakorlás sem. Ebből a szempontból biztosan nagyon szerencsések vagyunk a mai, modern világgal. Ugyan a cél ugyanaz, mint évtizedekkel ezelőtt, az elérhető eszközök már nagyban könnyítenek rajtunk és olyan dolgokat tesznek könnyebbé nekünk, melyekért mi, megfáradt anyukák borzasztóan hálásak tudunk lenni.

Többféle technika létezik, általában a pólyázás erősségére érdemes figyelni: ez lehet szoros, „klasszikus”, vagy laza. A szoros esetében nagyon fontos tudni, hogy akár még idegeket is elnyomhattok vele, így nagyon sokat lehet ártani vele, ráadásul mozgásfejlődés szempontjából sem ajánlatosak. A klasszikus értelemben vett pólyázás esetében tapasztalható a legtöbb előny. Ezekről lentebb olvashattok majd bővebben. A laza pólyázási technika szinte már inkább bugyolálás, és a baba kezei akár szabadon is maradhatnak. 

A baba pólyázás előnyei

Ismét fontos kiemelnünk: a baba pólyázás egyáltalán nem egy kötelezően bevett dolog, tényleg csak akkor szabad alkalmazni, ha 100%-ig biztos vagy abban, hogy jól csinálod, és a babád számára alkalmas a technika, amit használsz. 

A pólyázás mellett leginkább az szól, hogy a pici sokkal hamarabb megnyugszik, és könnyebbek lehetnek vele az éjszakák. Jellemzően a pólyázott babák jobban alszanak, hamarabb megnyugtathatóak és akár még a hasfájásra is pozitívan hathatnak. Abszolút mellette szól, hogy szépen tartja a baba fejét és törzsét, így könnyebben adhatod szemed fényét a rokonság kezébe.

Nem véletlen, hogy a születés utáni időszakot 4.trimeszternek hívják: ekkor még annyira védtelenek a kicsik, hogy semmi másra nincs jobban szükségük, mint az édesanyjuk közelében lenni. Biztos hallottad már a kifejezést, hogy „nem vágták még el a köldökzsinórt” – lehet ezzel viccelni, de nekik tényleg a puha, meleg, ölelő karokra van szükségük, hogy ne féljenek a hatalmas, számukra félelmetesen új nagyvilágban. A pólya segít ebben, mert átöleli, körülöleli őket ebben a pár hétben akkor, amikor a legnagyobb szükségük van rá. 

Lehetnek hátrányai is a baba pólyázásának?

Természetesen igen, főleg, hogy ez egy olyan téma, ami nem egyértelműen fekete vagy fehér, és nem egy mindenki által elfogadott/támogatott téma. Összeszedtünk 5 olyan dolgot, mely hátránya lehet a pólyázásnak:

 1. Ha túl szorosra pólyázod a babát, fennáll a kiszáradás, túlmelegedés veszélye.
 2. Gátolva van a kezecskék, lábacskák mozgathatósága, ez nem minden esetben lehet komfortos vagy előnyös. Ennél még a pocakban is több lehetősége volt a végtagok mozgatására. 
 3. Ha nem megfelelő a pólyázási technika és túl erős lett, akár elnyomhatsz vele idegeket.
 4. Egy rossz technika melegágya lehet a későbbi csípőficamnak is.
 5. Szintén akkor, ha nem megfelelő a technika és szoros lett a pólyázás gátolható a szabad légzés a baba számára.

Pólyázni csakis saját felelősségre, legjobb tudásod szerint, lehetőleg szakemberrel való egyeztetés után kezdj el! 

A pólyázás lépésről lépésre

Ha nem egy előre gyártott és elkészített pólyát szeretnél alkalmazni, hanem egy takarót vagy akár egy muszlin kendőt, akkor jól figyelj, mert itt mutatunk egy hat lépéses technikát arra, hogyan pólyázd be Te magad a babád egyedül.

polyazas1
 1. Hajtsd le a takaró felső szélét körülbelül 20 centiméterrel. Fektesd a babát úgy, hogy a válla egy vonalban legyen a hajtással.
 2. Helyezd a baba egyik kezét a hajtás alá.
 3. Húzd keresztbe a baba testén azt az oldalt, ahol a kezét a hajtás alá tetted. Tűrd be a babád teste alá.
 4. Most helyezd a másik kezét is a hajtás alá.
 5. Húzd keresztbe a baba testén ezt az oldalt is, és tűrd be a baba háta alá az anyagot.
 6. A megmaradt extra hosszúságot hajtsd be a baba lába alá. Tekerd be határozottan, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl szoros, mert ez csípő-és légzési problémákhoz is vezethet. Fontos, hogy ki tudja nyújtani a pólyában a lábát!

5 babakellék, ami segít nyugodt, békés környezetet teremteni

Mivel a bejegyzés elején szót ejtettünk arról, mennyire fontos a békés környezet megteremtése az első időszakban, arra gondoltunk, hozunk még tippeket ahhoz, mire érdemes még beruházni a baba nyugodt körülményeinek kialakításához.

 • babafészek: hasonló elven működik, mint a pólya: a babát körülöleli, biztonságérzetet nyújt neki. Érdemes a nappaliban a kanapéra, illetve a kiságyba is betenni.
 • kellemes, nyugtató zene: nem az számít, mennyire szép vagy feltűnő egy kiságyforgó, hiszen a kezdeti időszakban nem is látja a színeket. Legyen benne viszont kellemes zene, ami nyugtató hatással van az idegrendszerére. 
 • baldachin: nem csak esztétikailag szép, de megvédi a babát az erős fényektől, továbbá – hasonlóan a babafészekhez – kuckós, biztonságos érzetet nyújt
 • hangulatfény: ugyan a legelső időszakban még közel sem tökéletes a látásuk, a fényeket már érzékelik. Mivel 9 hónapon át sötétségben élt az anyaméhben, érdemes beszerezni egy kellemes hangulatfényt – ez még a te lelkednek is jót fog tenni!
 • falmatricák, kellemes színt árasztó falak: ez harsányabb, élénk színekkel teli szobában Te sem tudnál jól pihenni, így érdemes fontolóra venni, hol van az arany középút a megfelelő babaszoba kialakításához. 

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtad ezt a bejegyzést és segített abban, hogy eldönthesd, szeretnéd-e alkalmazni a pólyát vagy sem. Ne feledd: csak Te tudod a legjobban, mi a legjobb a babádnak!

Share this post

Vissza a Bloghoz