5 szuper társasjáték 2 éves kortól

Vissza a Bloghoz
Társasjáték 2 éves kortól

5 szuper társasjáték 2 éves kortól

Két éves kortól kinyílik a világ, egyre inkább elhagyják a gyerekek a „babás” játékokat, sokkal inkább előtérbe kerülnek a különböző kreatív elfoglaltságok, no és persze felmerül az ötletek között az is: de jó is lenne elkezdeni társasjátékozni! De mi az, ami tényleg a legkisebbeknek való? Szerencsére mára már nagyon sok féle közül válogathatunk – mi pedig szeretnénk segíteni ebben, ugyanis pontosan tudjuk, hogy nem könnyű eligazodni a rendkívül széles választékban. A bejegyzés végén tippeket is hozunk társasjátékokra akár már 2 éves kortól!

Hogyan segítik a társasjátékok a kisgyerekek fejlődését? 

A kisgyermeked fejlesztéséhez nagy mértékben hozzájárulhatsz azzal, ha a megfelelő játékokat adod a kezébe a megfelelő életkorban. Általánosságban elmondható, hogy minden korosztály esetén megvan az az a terület, amit erősíteni tudtok a jól megválasztott játékokkal. A társasjátékok segítenek megtanulni az együttműködést, a kudarctűrést, fejlesztik a szociális kapcsolatokat, az alkalmazkodó képességet, és ezt a sort még a végtelenségig folytathatnánk. Nagyon fontos, hogy tudják: nem nyerhetnek mindig mindenben, nem jár mindenért jutalom, előfordulhat, hogy valamiben ők teljesítettünk alul és ez teljesen rendben van így. A társasjáték egy eszköz, hogy a segítségükkel megtanulhassanak dolgokat, de az igazi tudást és bölcsességet Te, mint szülő fogod átadni és megtanítani a játék során. 

Milyen társasjátékok lehetnek jók egy kisgyereknek? 

Ha egy kétévesről beszélünk, és még abszolút a „társasjátékos pályátok” legelején tartotok, akkor mindenképpen a kooperatív játékokkal kezdjetek, vagy olyannal, amiben kreatív módon vezetik rá a gyermeket arra, hogy került ki győztes a játékból: például azzal, hogy a legtöbb jutalompontot gyűjtötte. A kooperatív típusú társasok során együtt dolgoztok a játék ellen, és megtanítja azt, hogy csapatban játszani mennyire fantasztikusan jó dolog. A lényeg az, hogy közösen, együttes erővel haladjatok a cél felé és ne egymást, hanem magát a játékot győzzétek le. Ennek nem csak az a szerepe, hogy összekovácsol Titeket egy tökéletes kis egységgé, hanem az is, hogy a gyermeked megtanulja a csapatmunka fontosságát és ez által az alkalmazkodás képességét is: előfordulhat, hogy egyszer anyának van jó ötlete, egyszer apának, de lehet, hogy az egyik körben éppen Ő a szerencsés, aki előrébb tudja vinni a játékot a végcél felé.

Nem csupán a klasszikus értelemben vett társasjátékra kell gondolni, már az is szuper, ha kezdetnek kipróbáltok pl. egy képes lottó játékot és közösen játszotok vele. 

Mely társasjátékokat érdemes még kerülni ebben a korban?

Két évesen valójában még semmi szükség arra, hogy komolyabban versengő játékokat játszatok. Egyrészt nem lesz még sikerélmény, másrészt a szabályok is bonyolultabbak az ilyen típusú játékok esetében. A klasszikus dobsz és lépsz dolgot mindenképpen felejtsd el: sem a számokat nem ismeri még, sem pedig a játék értelmét. Bonyolult lesz, nem fogja élvezni, sőt kimondhatjuk: kifejezetten unni fogja az egészet. Neki kreatívvicces és izgalmas játékra van szüksége, hogy újra és újra részt akarjon majd venni benne! Ha szeretnél majd évek múlva hatalmas családi társasjáték partikat tartani otthon, akkor fontos, hogy fokozatosan építsd fel, és ne elvedd, hanem meghozd a kedvet a játékokhoz. 

Az 5 legjobb társasjáték 2 éves kortól

A fentiekre hivatkozva bemutatnánk Neked 5 olyan játékot, amit nyugodtan kipróbálhatsz már 2 éves korban, és nagyon jó eséllyel kedvencek kerülhetnek ki ebből a listából. Ezekben van kooperatív, de olyan is, ahol kerül ki ugyan győztes a játékból, de valójában csak akkor, ha szeretnétek, mert nem célba érés van a végén, hanem maximum a jutalompontok összeszámolása.

Djeco Little Cooperation – Állatmentő kooperatív társasjáték 

Ahogy a neve is mutatja: egy kis együttműködés, ráadásul nagyon édes sarkköri állatok társaságában. Tökéletes arra, hogy a gyermek megismerje a dobókocka működését is. Ezen nem számok vannak, hanem híd, kunyhó vagy jégkocka – ezek dobása alapján folytatódik a játék és derül ki, hogy a pingvin, a jegesmaci, a a sarki róka és a sarki nyuszi közül ki fog tudni átmenni a hídon, vagy ki az, aki belepottyan a vízbe. A cél az, hogy mind a négyet eljuttassuk a kunyhóba. A finommotorikát is fejleszti, ugyanis a jégoszlopokat Nektek kell kivenni a híd alól – hát mi ez, ha nem csupa izgalom? 

Djeco Little Observation – Egy kis megfigyelés

Ez a társasjáték maga a tökéletes színkavalkád! 9 db gyönyörű pillangó van benne, 2 db dobókocka, és 30 db játékzseton, amiket jutalomként adhattok a gyerekeknek. A feladat az, hogy dobni kell a két dobókocka segítségével: mindegyiken egy-egy szín található, ami eredményezni fog pl. egy piros-kék pillangót – Őt kell megkeresni! Aki gyorsabban felkapja, azé az ajándék zseton. Az a játékos, akinek elsőként lapul 5 db zseton a markában, győztesként kerül ki a játékból. Vigyázat, egyáltalán nem kell komolyan venni, ebben a játékban óriási sikerélményei lehetnek a gyermekednek, miközben a színeket is memorizálja! 

Djeco Képes Lottó egyeztető – párosító társasjáték

2 éves kor környékén semmiképpen se hagyd ki az otthoni játék repertoárból a képes lottót– érdemes legalább egyet beszerezni, mert ez az a kor, amikor igazán elkezdik élvezni ezt a típusú játékot, és amikor nagyon sokat tanulhatnak belőle. Ez most az élővilág témában fejleszt – azért szeretjük, mert nagyon összetett, hiszen nem csak a játék élvezetes és jól szórakoztok közben, de az állatokról is rengeteget tudtok beszélgetni. Fejlesztheted a szókincsét és bővítheted a tudását – kell ennél több? 

Mindenki kap egy táblát, a lapkákat pedig helyezzétek fejjel lefelé az asztalra. Az első játékos felfordít egy kártyát, és ha egyezik a tábláján lévők közül valamelyikkel, akkor felhelyezheti rá azt. Ha nem, akkor vissza kell tenni lefordítva az asztal közepére és a következő játékoson a sor. Az a játékos, aki először tölti meg a táblát az odaillő képekkel, megnyeri a játékot. 

Fejleszti a megfigyelőképességet, a szem-és kéz koordinációt és a logikát. 

Djeco Little Action – Egy kis cselekvés

Ez is egy medál gyűjtögetős játék, ráadásul erősen hajaz az Activityre, ugyanis itt mutogatni, utánozni kell a kártyán látottakat. A doboz tartalmaz 6 db állatfigurát, 20 db kártyát, és 12 db medált. A feladatok nagyon változatosak és szórakoztatóak: lehet, hogy az egyik állatkával a fejünkön kell egyensúlyoznunk, de olyan is előfordulhat, hogy a játékdobozba kell visszadobnunk őket. A legügyesebbek még a zsonglőrködést is kipróbálhatják vele – ez ám az igazi kihívás! 

Egy feladattal maximum háromszor lehet próbálkozni. Aki sikerrel jár, kap egy medált, a játék pedig addig tart, amíg el nem fogynak a feladat kártyák. A végén azt a játékost kiálthatjuk ki győztesnek, aki a legtöbb medált megkaparintotta. 

Little Dutch karácsonyi társasjáték

Gyönyörű, minőségi kivitelezés a legszebb ünnep témájában – ráadásul a játék sem nehéz, így biztos vagyok benne, hogy boldog mosolyok keretében fogtok vele a fa körül játszani, vagy az is lehet, hogy épp ezzel hangolódtok majd az ünnepekre. Minden játékos kap egy karácsonyfát, ezt kell feldíszíteni a megfelelő korongokkal. A színes dobókockával kell dobni: amilyen színt sikerült, olyat lehet pakolni a fára. Ha nincs ilyen színed, akkor a következő játékos dob, ha pedig van, akkor fel kell tenni a színes korongot a megfelelő helyre a karácsonyfán. Nagyon könnyű játék, ami fejleszti a megfigyelőkészséget, a szem-kéz koordinációt és még a színek tanulásához is kiváló. 

Láthatjátok, hogy választék bőven van és léteznek olyan játékok, melyekkel megalapozhatjátok a (jó)kedvet a családi társasjátékozáshoz. Biztosak vagyunk benne, hogy ezekkel az ötletekkel nem fogtok mellé nyúlni és fantasztikus minőségi időt tudtok majd együtt tölteni a segítségükkel!

Share this post

Vissza a Bloghoz