Ajándék 3 éves kislánynak? Íme a legjobb ötletek!

Vissza a Bloghoz
Ajándék 3 éves kislánynak

Ajándék 3 éves kislánynak? Íme a legjobb ötletek!

Vajon milyen ajándék veszi le a lábukról a 3 éves kislányokat? Ez sok szülő, nagyszülő, rokon és családi barát számára fontos kérdés, leginkább karácsony, születésnap, névnap vagy épp gyereknap táján. Ajándékot adni felnőttnek sem egyszerű, hát még egy 3 éves gyermeknek, aki épp fejlődése kellős közepén tart.

Bár az ajándék vásárlás gyerekeknek nem mindig csupa móka és kacagás, a csomagolópapír-mentesítést követő örömtől csillogó szemek mindannyiunkat kárpótolnak az olykor valóban stresszessé váló ajándékkeresés után. Szerencsére néhány egyszerű alapszabály betartásával könnyedén ráakadhatunk a 3 éves kislányokhoz illő ajándékokra.

Alapszabályok 3 éves gyermek ajándék vásárlásához

Mindannyian magunkban hordozunk egy sor szabályt az ajándékozással, illetve annak mikéntjével kapcsolatban. Mint a legtöbb dolog, ezek a szabályok is gyakran saját gyermekkori tapasztalatainkból és talán még a szüleink megközelítését követve alakulnak ki. Fennáll annak a lehetősége is, hogy későbbi életünkben mások tettei befolyásolnak bennünket, esetleg követik a „tömeget”.

Hatványozottan igaz a milyen ajándékot adjak és milyen értékben dilemmája akkor, ha kisgyermeknek kell ajándékot vásárolni. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha a gyermek a 3 éves korában jár, amikor már túl nagy a babás játékokhoz, de a 4-5 éveseknek javasolt fejlesztő játékokhoz még nem elég „fejlett”. Ilyen esetben – és persze a szülőkre való tekintettel – az alábbi alapszabályokat érdemes betartani:

1. Mindig egyeztess előre a szülőkkel

Ez az első és legfontosabb szabály, hiszen ők ismerik a legjobban a gyermeküket. Tudják mire van szüksége, mi az, amit szeret és milyen játékok szerepelnek máris a tiltólistán. Amerikában például nagyot megy az úgynevezett 4-es szabály, ha gyerekek ajándékozásáról van szó:

Vegyél valamit, amit akarnak: ez egy „nagy tárgy” – az, amire a kicsi igazán vágyik. Ez gyakran valamilyen játék vagy játékszett. Ilyenek lehetnek például szabadtéri játékok, elektronikai cikkek, klasszikus fajátékok vagy akár valamilyen kalandajándék. Vagy talán egy kézműves készlet, egy építőkészlet vagy egy különleges puha barát. Mindez természetesen életkor függvénye.

Vegyél valamit, amire szüksége van: ezt a szabályt követve valami olyasmit adhatsz a csöppségnek, amire szüksége van az új életszakaszában, mondjuk amiért óvodába megy. Ennek az ajándéknak nem kell váratlannak vagy nagy dolognak lennie. Például egy új ebédlődoboz, egy napszemüveg vagy valami kis apróság a szobájukba.

Vegyél valamit, amit viselhet: lehet, hogy manapság kicsit több erőfeszítésbe kerül egy puha, minőségi gyerekruha megtalálása, de megéri rászánni az időt! Főleg akkor, ha olyan egyedi darabot választasz, ami kifejezetten a kicsi ízlésére van szabva, mert a kedvenc színeiben pompázik vagy a legkedvesebb rajzfilmfigurái, mesehősei, állatai mintáznak rajta. Ez garantálhatja, hogy addig hordják, amíg le nem esik.

Vegyél valamit, amit közösen el- és felolvashattok: bár ma már az okoseszközökön számtalan mese- és rajzfilm elérhető, a koruknak megfelelő mesekönyvnek még mindig megvan a maga varázsa. Ezt akár te is felolvashatod neki, hiszen 3 évesen több mint valószínű, hogy nem tudnak olvasni, de akár a szülők és nagyszülők is örömmel veszik majd a kezükbe a kötetet. Ezzel nemcsak a fantáziájukat és a kreativitásukat fejleszted, de erősíted a kötődést is, hiszen egy mesedélután mindig kedves közös program.

2. Ne vegyél olyan ajándékot, ami tiltólistás

A gyereknevelés csodálatos dolog, ugyanakkor néha igencsak fárasztó tud lenni. Éppen ezért, ha tudod, hogy a szülők nem igazán szeretnék, ha valamilyen villogó, csillogó, pörgő-forgó, repülő dolog kerüljön a 3 évesük kezébe, ne vedd meg. Tartsd tiszteletben a döntésüket.

3. Ügyelj az életkornak megfelelő ajándékra

A ruhadarabok és a gyerekszobába szánt kiegészítők az esetek többségében kitűnő választásnak bizonyulnak, de akadnak olyan fejlesztő játékok vagy épp mesekönyvek, foglalkoztató füzetek, amelyeknél fontos figyelni az életkori kikötésekre. Például egy 3 éves gyereknek a kisbabáknak szóló játékok már unalmasak lesznek, míg a 4-5-6 éveseknek szánt játékokkal nem biztos, hogy meg fog tudni birkózni.

Ezekben az életszakaszokban teljesen máshogy érzékelik a világot, a kognitív és finommotoros képességeik eltérően fejlődnek, de ha megfigyeled, a szókincsük is más és más ezekben a szakaszokban. Szóval, ha olyan ajándékot szeretnél adni, aminek a 3 éves gyermek is felhőtlenül örül és élvezni fogja a játékot, akkor figyelj oda az életkori sajátosságokra.

4. Lehetőleg legyen környezettudatos a választásod

Szerencsére egyre több szülő számára fontos, hogy amivel a gyermeke kapcsolatba kerülhet, például játék, ruhadarab stb. az környezettudatos és jó minőségű legyen. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Jó minőségű pamut ruhákat műszálas megoldások nélkül. Vagy újrahasznosított papírból készült mesekönyveket. De az is remek döntés, ha az ajándékok mennyisége helyett inkább a minőségre helyezed a hangsúlyt.

Mit szeretnek a 3 éves kislányok?

A gyerekek születésük pillanatától kezdve játszanak. A játék számukra az a folyamat, ahogyan önmagukról és a környezetükről, valamint a világunkról tanulnak. Így fejlesztik és gyakorolják az életben szükséges fizikai, gondolkodási és szociális készségeket.

Ezek a tippek segítenek abban, hogy játékokat és játéktevékenységeket válasszon gyermeke számára életkora vagy fejlettségi foka alapján. A gyerekek 3 éves korukban jellemzően szeretek futni, ugrani, mászni és egyensúlyozni, illetve a felnőttmunkákat jelmezekkel és kellékekkel utánozni.

Jellemző rájuk ebben a korban, hogy utálnak veszíteni, így nem igazán állnak készen a versenyszerű játékra. Ennek ellenére élvezik az egyszerű számokkal és betűkkel végzett feladatokat, valamint jobban érdeklődnek a csoportban végezhető játékok és a szerepjátékok iránt.

Érdeklődési körüket tekintve ekkor lehet elkezdeni bevezetni őket a természet, a tudomány, az idő és úgy általában a dolgok működésének megtanulásába, például ekkor kezdhetik el összekapcsolni a darabokat egy adott minta szerint, így akár a legegyszerűbb modellek készítése iránt is érdeklődni kezdhetnek.

A 3 éves kislányok is szívesen játszanak ilyenkor kisebb és nagyobb fakockákkal, illetve a 20 db-os puzzle-ökkel is megbirkóznak, valamint a nagyobb darabokból álló LEGO remekül fejleszti a finommotoros képességeiket. Érzelmi kötődésüket remekül fejlesztik a mozgatható végtagokkal és hajjal, szemekkel rendelkező babák, a hozzájuk kapcsolódó jelmezek, ruhák.

Remek készségfejlesztők számukra az egyszerűbb társasjátékok, amelyek inkább a véletlenen, mint a stratégián alapulnak. De ide sorolhatók a dominók, a betűk és számok tanítását célzó fejlesztők, a képes memória játékok, valamint minden, ami a kreatív tevékenységekhez kell: színes ceruza, gyurma, festék, filctoll, zsírkréta, matricák, a nagyobb méretű gyöngyök.

10+4 elragadó ajándékötlet 3 éves kislányoknak

Ha a megajándékozni kívánt kislány szereti utánozni a felnőtt tevékenységeket, élénk képzelőerővel bír és gyakran mesél magától történeteket, a 20 részes Little Dutch Babaház, a Fa pénztárgép vonalkód-olvasókkal és kiegészítőkkel, a Fa mosolygó fagylaltozó és a Little Dutch Kávézósarok is kiváló választás lesz.

A finommotoros képességek és a memória, illetve a koncentrációs képességek javítására az 50 darabos vadvirágos Fa építőkockák dobozban is gyorsan a kislányok kedvence lesz, de a lenyűgöző Djeco puzzlekínálatban is érdemes szétnézni, illetve a Little Dutch Memóriajátékok is nagy kedvencek, főleg a pillangós és vadvirágos változat.

Amennyiben könyvben gondolkodsz, a Pierre, a labirintusnyomozó és a Fantasztikus történetek az unikornisokról biztosan felkelti a figyelmet, de Az 50 legszebb klasszikus mesével sem lőhetsz mellé. Ugyanakkor a Liewood ovis hátizsák, a mosómedvés Fa gyerekszék, a Jellycat Nagyfülű bézs nyuszi, valamint a Secret Garden Zenélő ékszerdoboz is csodás meglepetés lehet.

+1 tipp

Egy dolgot mindenképpen tarts szem előtt: akár saját gyermekednek vásárolsz, akár egy rokon gyerkőcnek vagy barátod csöppségének, nem az ajándékok mennyisége számít, hanem az, hogy érezze a kötődést és a szeretetet.

Éppen ezért egy remek szabadtéri/külső program – például egy állatsimogató felkeresése, közös piknik a kedvenc nassolnivalóival, esetleg az életkorának megfelelő kirándulás vagy bábszínház felkeresése –, vagy egy otthon rendezett mesemaraton, rajzverseny, jelmezverseny is kiváló ajándék lehet. Ezekből az élményekből lesznek később a legszebb gyermekkori emlékek.

Share this post

Vissza a Bloghoz