A baba fejlődése hónapról-hónapra az első évben

Vissza a Bloghoz
Baba fejlődése

A baba fejlődése hónapról-hónapra az első évben

A baba fejlődése egy varázslatos utazás, ami tele van kalanddal, izgalommal és sok váratlan eseménnyel. Folyamatosan tanítanak minket, még akkor is, ha már a kistesóról van szó, hiszen mindannyian különböző egyéniségek és annyira mások, hogy bizony amikor már azt hittük, hogy nem sok meglepetés érhet bennünket, akkor hamar be fogjuk látni, hogy ez nem így van. Úgy gondoltuk, jól fog jönni egy nagyon átfogó, részletes bemutató a kisbaba első évéről, ahol egyetlen kattintással eléritek az adott időszak jellemzőit és ahol bátran tájékozódhattok arról, mire lehet számítani általánosságban ezekben a hónapokban. Természetesen nem lehet szigorúan venni ezeket a pontokat, hiszen minden baba más, de alapvetően ezek az általános érvényű fejlődési állomások.

A baba fejlődésének fontos mérföldkövei az első egy évben

Egy baba fejlődésében az első év egyszerűen lenyűgöző. Ahogy egy apró, pici emberből egy világra kíváncsi totyogós lesz az valami leírhatatlan. Annyi szeretetet, annyi tanítást adnak nekünk ezen időszak alatt, amire talán önmagában egy élet is kevés lenne – ők erre mégis képesek csupán egyetlen esztendő alatt. Vannak magasságok és nehezen megélt mélységek is ennyi idő alatt, de önmagában soha, semmi más nem tud akkora örömet szerezni, mint azt látni, ahogyan ők cseperednek. 

Egy baba fejlődése a születéssel indul. Mindegy, hogy természetesen úton vagy császármetszéssel jött világra, mindkét élmény lehet csodálatos és az a lényeg, hogy az egészséges kisbabád a karodban tarthasd. Nagyon reméljük, hogy szép szülésélményben volt/lesz részed, hiszen ez is meg tudja határozni nagy mértékben a gyermekágyas időszakot. 

Az első hónapokban a baba elég passzív, ám fejlődésének első mérföldköve megfigyelhető a motoros készségekben: megmozdítják a végtagjaikat, az ujjaikat, fordítják és emelik a fejüket. Ezek mondhatóak szinte a leglátványosabb dolgoknak és nagyon hamar be is következnek – mikor még 1 hónapos babánk van, akkor már nagyon figyeljük ezeket a jeleket és nagyon tudunk örülni minden apróságnak!

Az érzelmi fejlődés is folyamatosan alakul az első évben. A hallásnak és a látás élesedésének köszönhetően egyre inkább felismerik a környezetükben élőket és elkezdenek hozzájuk ragaszkodni. Körülbelül 2 hónapos korban már tudatosan felveszik a szemkontaktust, elkezdenek ragaszkodni a szülőkhöz és nagyon jó kapcsolatot alakítanak ki azokkal, akiken érzik a feléjük áradó szeretetet. A testvérekhez is nagyon jól tudnak alkalmazkodni és folyamatosan figyelemmel követik, csodálják őket. Ez az érzelmi fejlődés egyébként szorosan összefonódik a szociális fejlődéssel is.

Az első hónapokban egy baba leginkább csak sír és random hangokat ad ki, de ahogy haladunk előre a hónapokkal, úgy kezdik ők is egyre tudatosabban használni a hangjukat: ez pedig a nyelvi fejlődés része. Nagyon édesek, mikor elkezdik tudatosan utánozni a körülöttük lévő hangokat és gügyögnek nekünk!

Szintén nagyon látványos a mozgásfejlődésük, és az a folyamat, ahogy eljutnak a járásig. Kúsznak, másznak, ülnek, guggolnak, felállnak – majd végül elkezdenek totyogni és járva felfedezni ezt a csodálatos világot, ami körbeveszi őket. 11 hónapos már szinte biztos, hogy állva kapaszkodnak – az, hogy mikor lesz belőle járás, már csak rajtuk múlik, nekünk viszont nem szabad siettetni ezt sem!

Sok kisbabánál akár már 4 hónapos korban elkezdődhet a fogzási időszak, ami bizony sokszor hoz magával kemény perceket és nem csak a gyermeket, de a szülőt is meg tudják viselni. Ez is egy fejlődés és egy időszak, ráadásul nagy mértékben meghatározza a későbbi beszéd kialakulásának alapjait. 

Fizikai és mozgásfejlődés

Hihetetlen, hogy 1 év alatt mennyi mindenre képesek lesznek a babák, hiszen gondoljunk csak bele, milyen sok lépésből áll egy mozgásfejlődés, és ennek nagy részét ők mind kipipálják egyetlen év alatt – főleg akkor, ha még járni is megtanulnak az első születésnapjukra. Az izomzatuk nagyon gyenge még születéskor, ez pedig fokozatosan erősödik és elkezdik birtokolni a saját testüket. Rájönnek, hogy ők képesek irányítani, hogy ők uralják teljes mértékben és tudatosan használhatják végtagjaikat. 3 hónapos korban már szándékosan szeretnék megfogni a körülöttük lévő tárgyakat, 12 hónaposan pedig sokan már sétálva közlekednek mellettünk. Ilyen rövid idő alatt ekkora változást elérni maga a csoda, és ennyire semmi más nem lesz intenzív és látványos!

Érzelmi és szociális fejlődés

A kisbabák érzelmi és szociális fejlődése is sokat változik az első évben. Míg kezdetben csak mosollyal, apró gesztusokkal tudják kifejezni ragaszkodásukat irántunk, 7 hónapos kor tájékán már megkezdődik a szeparációs szorongás is – ekkor egyértelműen tudtunkra adják, hogy egy lépést sem szeretnének megtenni nélkülünk és bizony mi se menjünk sehova, ahol nem vagyunk a látószögükben! Ez újra meg újra vissza fog térni még időnként, csak mindig más formában fogják kifejezni a félelmüket. Az viszont rendkívül csodálatos, hogy mennyire érezzük mi is, hogy ők is kötődnek hozzánk és egy láthatatlan, végtelen fonal köt össze velük, ami elszakíthatatlan lesz egy életen át. Ezt már kisbaba korban kell megalapozni, így igyekeznünk kell minden figyelmünket és szeretetünket átadni nekik, hiszen ezt az időszakot nem fogjuk tudni visszacsinálni és nem hozza majd vissza már semmi!

Érzékelés, kognitív és kommunikációs képességek

A látás, hallás és a taktilis érzékelés hónapról hónapra lesz egyre jobb és fokozatosan fejlődik. 5 hónaposan már utánozzák a hangokat és elkezdenek gügyörészni, ami szerintünk az egyik legcukibb dolog a fejlődésük során! Nyelvi kommunikációjuk is annyira látványos, hogy 6 hónapos korban sok baba már elkezdi utánozni a szavakat is – ez valójában már az első próbálkozás a későbbi beszédre. Egyszerűen fantasztikus, hogy születésük után fél évvel már akár képesek is lehetnek erre. Érdemes minél többet mondókázni és felolvasni, esetleg böngésző könyveket használni, mert ezek óriási mértékben hozzájárulnak a beszéd és a szókincs fejlesztéséhez. A szülőknek támogató és ösztönző környezetet kell biztosítaniuk a gyermekük számára, hiszen ezzel segíthetik leginkább a fejlődésüket. 

Ugyan bőven túlmutat az első éven, de a kognitív fejlődés csodájaként azt is megemlítenénk, hogy mennyire különleges dolog a szobatisztaság kérdése is. Ez akkor tud bekövetkezni, amikor egy gyermek képessé válik arra, hogy felismerje a saját szükségleteit és ki is tudja elégíteni azokat. Hogy értse és tudja, nem jó érzés bepisilve lenni, és amikor érezzük az ingert, akkor szólni kell, hogy mihamarabb ki tudjuk elégíteni azokat. Sok gyermeknél ez már 2 éves korban is egyszerűen megy, ám ez annyira kényes dolog tud lenni, hogy a végső szobatisztulás akár 4-5 éves korig is elhúzódhat. 

Szoptatás, fogzás és hozzátáplálás

Három olyan kérdéskör ez, amivel könnyű megszenvedni és hamar akadály előtt találhatja magát egy édesanya, amikor ezek a témák merülnek fel. A WHO ajánlása alapján az anyatej a legbiztonságosabb és legtisztább táplálék forrás, ami képes felvenni a küzdelmet a gyermekkori betegségek ellen.  Könnyen lehet, hogy nehéz az út a szoptatás során és hajlamosak vagyunk kudarcként megélni, ha nem sikerül. Hogy ennek mi az oka? Sok esetben az elénk állított társadalmi normák: azt gondoljuk, hogy mások által elvárt dolog és az az elfogadott, ha anyatejjel tápláljuk a babánkat. Ez bűntudatot kelt és belök minket egy olyan önostorozó spirálba, amiből sikertelenség esetén nagyon nehéz kijönni. Azt kell megérteni, hogy a babánknak úgy jó minden, ahogy az van: nem azon fog múlni a kötődés és a szeretet, hogy tápszert vagy anyatejet kap-e. A tápszerek is tele vannak vitaminnal. Ezeket muszáj elengednünk és magunknak, illetve a babánknak akarjunk megfelelni: egy kiegyensúlyozott, boldog gyermek nem a táplálkozás mikéntjétől lesz majd az, hanem a felé áradó szeretettől és törődéstől.

A fogzást csak azért említenénk meg most itt, mert kemény perceket tud okozni. Kérjünk tanácsot másoktól, vigasztalódjunk nyugodtan barátaink történeteiből, mert azt bizony elhiheti bárki: nagyon sokan megszenvednek vele és nem vagyunk egyedül! Lehet, hogy 4 hónapos korban elkezdődik, de simán előfordulhat, hogy 8 hónapos korban lesz meg az első fogacska – ennyire eltérő a gyerekek fejlődési üteme.

A hozzátáplálás is tud fejtörést okozni, hiszen lehetséges, hogy nem megy elsőre úgy, ahogy szeretnénk: a baba hallani sem akar új ízekről, nem nyitott, ha rajta múlna, csak a jól megszokottat fogyasztaná. Ez változni fog természetesen, ám ha azt érezzük, hogy valami nincs rendben, akkor mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát is! Nagyjából az az alapvető norma, hogy 6 hónaposan kezdhetjük el. Itt érdemes eldönteni, hogy a pürés vagy a BLW-s módszert fogjuk-e majd választani. Jellemző, hogy a védőnők 10 hónapos kor körül már javasolják a kisebb falatok bevezetését, hogy a darabos ételek gyakorlása is elkezdődhessen.

Alvás, kialakuló napirend

Teljesen mindegy, hogy gyermekünk egy, kettő, vagy épp 9 hónapos – az alvás kérdése általában elég központi és alapvetően meg tudja határozni a mindennapokat. E köré szervezzük a programokat, ez tudja meghatározni, hogy könnyen vagy nehezen indul-e a napunk, és ez az a téma, ami az egyik leggyakoribb beszédtémát szolgáltatja az anyukák körében. Bárhogy is van: minden változik! Egyszer könnyebb lesz majd minden, még akkor is, ha most kilátástalannak és nehéznek tűnik a helyzetünk. Egy jó napirend kialakítása viszont az első perctől kezdve fontos, ugyanis egy gyermek erre tud alapozni, és az állandóság az, amiben bízni tud. Ha tudatosan igyekszünk ezt kialakítani, akkor hatalmasat könnyíthetünk a családunk dinamikáján és kiszámítható lesz a babánknak is, hogy mikor mi fog történni. 

A bejegyzés felett bármelyik hónap aktuális épp a baba első évéből, ha rákattintunk, akkor elérhetünk egy részletes beszámolót az adott időszak várható fejlődési mérföldköveiről!

Share this post

Vissza a Bloghoz