Mikor van gyereknap? Hogyan ünnepelhetjük?

Vissza a Bloghoz
Mikor van gyereknap

Mikor van gyereknap? Hogyan ünnepelhetjük?

A „mikor van gyereknap?” legalább olyan sokszor hangzik el a gyerekek szájából, mint az, hogy „ott vagyunk már?” Ami nem is csoda: a gyereknap ugyanis az egyetlen olyan nap az évben, ami teljes egészében a gyerekekről szól. Legyenek akár kisbabák, 3-4 éves felfedezők, 10 éves minifelnőttek vagy akár nagykamaszok.

A gyereknap kapcsán számos kérdés megfordulhat a szülők, nagyszülők és persze a gyerekek fejében is. Gondolkodtál már például azon, hogy vajon mi a gyereknap kialakulásának története? És miért tesznek jót a gyerekeknek az ünnepek? Hogyan érdemes ünnepelni a gyereknapot? Most ezekre a kérdésekre fogunk válaszolni amellett, hogy közben megosztunk néhány kreatív ajándékötletet és programot e nemes nap megünnepléséhez.

De kezdjük a legfontosabbal: mikor van gyereknap?

A következő gyereknap időpontok:

  • 2024. május. 26. vasárnap
  • 2025. május 25. vasárnap
  • 2026. május 31. vasárnap

A gyereknap az anyák napjához hasonlóan alapvetően egy állandó, mégis mozgó ünnep. Azonban addig, amíg az anyák napja – Magyarországon legalábbis – május első vasárnapjára esik, a gyereknap május utolsó vasárnapján kapott helyet, méghozzá a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberi határozata alapján.

Ez a késő tavaszi vagy kora nyári időpont kiváló lehetőséget teremt arra, hogy változatos gyereknapi programokkal és élményekkel kedveskedjünk a számunkra legfontosabb családtagoknak: a gyerekeknek.

Egyébként nemzetközi viszonylatban már korántsem ennyire egyértelmű, hogy mikor van gyereknap. Az UNICEF és az ENSZ például november 20-ára datálja a dátumot, mivel 1989-ben 196 ország aláírásával fogadta el és hitelesítette a Gyermekjogi Egyezményt, miközben egy Egyetemes Gyermeknap meglétét már 1954 óta szorgalmazta.

A dokumentum rögzíti azt, hogy az aláíró államok vállalják, hogy minden gyermeknek egyenlő jogokat biztosítanak, valamint megvédik és biztosítják a gyerekek túléléshez, fejlődéshez, tanuláshoz és képességeik teljes kiaknázásához való jogait, megkülönböztetés nélkül.

Emellett van, ahol a sztenderd Nemzetközi Gyermeknapon, azaz június 1-jén ünnepelnek, míg Amerikában június második szombatja a gyereknap, dr. Charles Leonard tiszteletes gyerekeknek szentelt, 1857-es szentmiséje előtt tisztelegve. Máshol nemcsak egy napot szentelnek a gyerekeknek, hanem egy egész hetet. A szikh közösségek például december 20–27-e között tartják a gyerekek hetét, Japánban pedig május 5-e gyermeknap és egyben munkaszüneti nap. Elég változatos a felhozatal, nem igaz?

A gyereknap eredete

A gyereknap alapvetően egy olyan megemlékezés és ünnepnap, amit a gyermekek tiszteletére rendeznek. Érdekesség, hogy eredetileg Törökországból származik ez az ünnepnap, ugyanis az ország fővárosában, Ankarában 1920-ban fektették le a független és modern, világi Törökország, a Török Köztársaság alapjait.

Az ország vezetői, közöttük Mustafa Kemal Atatürk is azt szorgalmazta, hogy ez a nap egyben a gyerekek napja is legyen. Hogy miért? Mert a török értelmiség és vezetők, főként Atatürk a gyerekekben látták az ország jövőjét. Azt vallották ugyanis, hogy a jövőt, a függetlenséget és a szabadságot a gyerekek számára kell megőrizni.

Így Törökország 1920. április 23-án tartotta első gyereknapját, később pedig a Nemzetközi Gyermeknap dátumát, június 1-jét vette át. 1931-től kezdve egyébként Magyarországon is volt gyermeknap, illetve gyermekhét, de még nem a ma megszokott dátumon, 1950-től kezdve tartjuk itthon május utolsó vasárnapján a gyermeknapot.

Miért fontosak az ünnepek a gyerekek számára?

Az olyan ünnepi rituálék, mint amivel például a gyereknapot is megünneplitek, gondoskodnak életünk különleges pillanatairól. Mindemellett egy kis különlegességet csempésznek a szürke hétköznapokba, oly módon, hogy erősítik az összetartozás érzését és segítenek kezelni a szélsőséges érzelmeket és a stresszt gyerekek, illetve felnőttek számára egyaránt.

A kutatások megerősítik azt is, hogy az ünnepek különösen fontosak a gyermekek számára. Megünneplésük erős köteléket épít ki a családban és a családtagokkal. Emellett úgy tűnik, hogy a boldog emlékek pozitívabb interakciókhoz vezetnek akkor is, amikor később maguk a gyerekek is szülőkké válnak. Az ünneplés módja kifejezi azt, ami számunkra családként fontos, és az ünnepléssel teremtett hagyományok kötik össze a család különböző generációit.

Az ünnepi és így a gyereknapi hagyományoknak számtalan előnye van:

  • biztonságérzetet, identitást és összetartozást biztosítanak,
  • segít biztonságossá és kiszámíthatóvá tenni számukra a világot,
  • az ünnepléshez fűződő emlékek vigasztalást nyújtanak, amikor ismeretlen dolgokkal néznek szembe vagy rossz dolgok történnek velük,
  • tudatosítják a gyerekekben, hogy fontosak.

Lényeges szempont az is, hogy a gyereknap, a karácsony, a húsvét, a születésnap és a többi ünnep általában pozitív változást hoz a minket körülvevő világba, ami erősíti a biztonságos kötődést. Az ünnepek és jeles alkalmak megünneplése az egyik módja annak, hogy megmutassuk a gyerekeknek, hogy milyen sokat számítanak. Különösen akkor, ha az ünneplés során olyan élményekkel ajándékozzuk meg őket, amelyek szélesítik a látókörüket és újabb szeletét fedezhetik fel az élet nevű csodának.

Ötletek a gyereknap megünneplésére

Szerencsére május végén már az időjárás is engedékenyebb, így a gyereknapi ajándékok mellett a közös programokat sem kell a négy fal közé beszorítani. Éppen ezért remek időtöltés lehet egy kellemes piknik a parkban tollassal, frizbivel és néhány mesekönyvvel, a gyerekek kedvenc ételeivel és nassolnivalóival felszerelkezve.

De egy kirándulás, egy hosszú hétvégés kemping, egy biciklitúra is leveheti a gyerekeket a lábáról, ahogy az állatkerti vagy vadasparki látogatásnak is nagy sikere lehet. Persze nem kell feltétlenül elhagyni a lakást, ha rossz az idő, akkor meg pláne. Egy mese- vagy családi filmmaraton, egy játékest a kedvenc társasjátékokkal mind-mind erősítheti a szülők-nagyszülők, nagynénik-nagybácsik és gyerekek közötti köteléket.

Amennyiben más gyerekeket is szívesen látnátok, akkor egy pizza party, vagy vizesléggömb-csata, kincsvadászat, jelmezes buli és a közös sütögetés is kiváló alkalmat teremt a kikapcsolódásra. Ha pedig már a nagyobbak a gyerekek, akár a bowling, a gokartozás is menő választás lehet.

Gyereknapi ajándékötletek kisgyerekeknek

Hogy milyen gyereknapi ajándékkal lepd meg a gyermeked az az életkorától is függ. Amennyiben a legkisebbekre gondolunk, a már 6 hónapos kortól ajánlott fajátékok és a kellemes tapintású egyben jól gyömöszölhető puha játékok, az álomba ringató szundikendők is remek választásnak bizonyulnak.

1–3 éves kortól már a különféle fejlesztő játékok között is szétnézhetsz, hiszen ebben a korban már a kognitív képességek fejlesztése is fontos szempont. Ehhez akár a különféle memória játékok, de akár a közös estéket meghittebbé tevő és a kicsik fantáziáját segítő mesevetítő is imádnivaló meglepetés lehet.

Hozd ki a legtöbbet a gyereknapból!

A gyereknap az egyik legjobb alkalom az évben arra, hogy új emlékeket és hagyományokat teremtsetek a családotok számára. A MiniStudional éppen ezért azt javasoljuk, hogy ne a gyereknapi ajándékok mennyiségére, hanem annak minőségére és az együtt töltött időre koncentrálj.

Tervezd meg előre a programot: hogy hova mentek, mit fogtok csinálni, mit kell hozzá esetleg beszerezned. Ezeket a feladatokat végezd el előre, így május utolsó vasárnapján nem fog kellemetlen meglepetés érni se téged, se a gyermeked. És még valami: ha úgy döntöttél, hogy megleped gyermeked egy-két aprósággal, szerezd be őket előre.

Ne becsüld le a gyereknap erejét! Ez emlékeztet minket arra, hogy a gyermekeké a jövő és arra ösztönöz bennünket, hogy lassítsunk és fordítsunk nagyobb figyelmet életünkben a gyerekekre. A gyerekek játékosak, derűsek, ötletesek, kíváncsiak, felnőttként is sokat tanulhatunk tőlük, a boldogságtól csillogó tekintetekről nem is beszélve. De ajándék ide, élmény oda, a legfontosabbat ne tévesszük szem elől:

A gyermek olyan, mint a tükör.

A szeretetet nem kezdeményezi, de visszatükrözi.

Ha szeretetet kap, viszonozza azt, de ha nem kap szeretetet,

nincs mit visszatükröznie.” (Ross Campbell)

Share this post

Vissza a Bloghoz