A legjobb gyerek kulacs nyomában

Vissza a Bloghoz
Legjobb kulacs

A legjobb gyerek kulacs nyomában

A tökéletes gyerek kulacs kiválasztása nem egyszerű feladat. Minden szülő a legjobbat szeretné biztosítani gyermekének, nincs ez másként a kulacs esetében sem. De vajon milyen szempontokra érdemes figyelni a gyerek kulacs kiválasztása során? Milyen alapanyagok közül lehet választani? És melyik a legjobb gyerek kulacs? Számtalan kérdés merül fel, de ebben a cikkben alaposan körbejárjuk a témát.

gyerek kulacs az egyik legpraktikusabb kiegészítő, amit kisgyermekes szülőként érdemes beszerezni. Bármikor útra kelünk, legyen szó egy délutáni sétáról a játszótérre vagy egy kisebb kirándulásról, esetleg a nagyszülőkhöz vezető autóútról, a gyerekek előbb-utóbb megszomjaznak.

Ilyen esetekben a legegyszerűbb megoldás az, ha csak elővesszük a vízzel, gyümölcslével vagy akár finom házi limonádéval megtöltött kulacsot és máris csillapíthatjuk a kicsik szomját. Azonban a gyerek kulacsnak meg kell felelnie néhány fontos kritériumnak.

Miért nem mindegy, hogy milyen kulacsot adunk a gyereknek?

Akár a strandon töltötök el egy kellemes napot, akár óvodába vagy iskolába megy a gyerkőc, a kulacs a legjobb módja annak, hogy a gyerekeket hidratáltan és felfrissülve tartsuk a nyári forróságban és persze a téli hidegben egyaránt.

Azonban rengeteg különböző fajtájú gyerek kulacs található a piacon, amelyek különféle anyagokból, például műanyagból vagy fémből készülnek. A sok választási lehetőség miatt nehéz lehet eldönteni, melyik a legjobb a gyermekek számára. Most felsorakoztatunk néhány szempontot, amit ajánlott figyelembe venni a választás során.

1. Fontos a BPA-mentesség: milyen anyagok oldódnak ki a kulacsból?

A biszfenol-A, azaz a BPA egy ipari vegyszer, amelyet az 1950-es évek óta használnak bizonyos műanyagok és gyanták előállítására. A BPA polikarbonát műanyagokban és epoxigyantákban található.

A polikarbonát műanyagokat gyakran használják élelmiszerek és italok tárolására szolgáló tartályokban, például vizes palackokban vagy kulacsokban, míg az epoxigyantát fémtermékek belsejének bevonása során használják fel, például ételdobozok, palackkupakok esetén. Sőt: bizonyos fogászati tömítőanyagok is tartalmazhatnak BPA-t.

Hogy miért probléma a BPA jelenléte a gyerek kulacsokban? Több kutatás kimutatta, hogy a BPA a folyadékkal érintkezve beszivároghat az ételekbe vagy italokba, amennyiben a palack vagy kulacs is tartalmazza ezt az anyagot.

A BPA-nak való kitettség aggodalomra ad okot a magzatok, csecsemők és gyermekek agyára és prosztatamirigyére gyakorolt lehetséges egészségügyi hatások miatt, mindemellett a gyerekek viselkedését is befolyásolhatja. További kutatások valószínűsítik a BPA és a megnövekedett vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek közötti kapcsolatot. Emiatt mi azt ajánljuk, hogy kizárólag BPA-mentes gyerek kulacsot válassz gyermekednek.

2. Mennyire könnyen tisztható?

A gyerek kulacs kiválasztása során az is fontos kérdés, hogy mennyire tisztítható könnyen a palack? Vannak olyan részek, amelyek kialakítása elég nehézkessé teszi ezt az egyébként fontos műveletet. Ilyen például a szívóka is, ahonnan nemcsak a gyerekek nyála, hanem az esetleges ételmaradékok is megtelepedhetnek, ha éppen evés után ivott néhány hűsítő kortyot a gyermeked.

Amennyiben nehéz alaposan megtisztítani a kulacs bizonyos részeit, ott könnyedén megtelepedhetnek a baktériumok. Amire a tisztítás során kifejezetten oda kell figyelni, az a már említett szívóka, valamint a kupak. Az alapos tisztítás híján itt tenyésző baktériumok, illetve gombák könnyedén súlyos tüneteket válthatnak ki a gyerekeknél, a hasmenés vagy hányás csupán a kezdet.

3. Környezetvédelmi szempontok

Ma már nem tehetjük meg, hogy a homokba dugjuk a fejünket akkor, amikor már a Duna-parton és egy erdőben botorkálva is szeméthegyekkel, műanyag palackok egész sorával találkozunk. A gyerek kulacs választása során ezért azt javasoljuk, hogy részesítsd előnyben a tartós kulacsokat az eldobható választások mellett. Ezzel nemcsak pénzt spórolsz magadnak – hiszen nem kell mindig újat venned –, de a családod ökológiai lábnyomát is csökkented.

4. Minőség

A MiniStudio-nál a gyerek kulacsok esetén valahogy így határoznánk meg a minőséget: legyen tartós és BPA-mentes, legyen szép a dizájnja és a formáját tekintve a kicsik kezére legyen szabva, hiszen fontos, hogy a gyerekek is szeressék a kezükbe venni.

Ezen felül még azt is hozzátennénk, hogy a szivárgásmentes kialakítás, valamint az, hogy ne legyen túl nehéz. Illetve ne készüljön olyan anyagból, ami idővel büdössé válik vagy valamilyen mellékízt ajándékoz a beletöltött italnak.

A gyerek kulacsok típusai

Alapanyagát tekintve alapvetően 3 nagy típusa van a kulacsoknak, amelyek közül egyet viszont gyerekek esetében nem ajánlanánk. A 3 kulacsalapanyag az üveg, a műanyag és a fém, nem meglepő módon az anyag törékenysége miatt az üveget nem ajánlanánk. Bár a környezetvédelmi elvárásoknak tökéletesen megfelel, de balesetveszélye miatt se az óvodába, se az iskolába nem ajánlanánk. Ha összetörik, a szilánkok megsérthetik a gyerekeket, ráadásul a kifolyó víz vagy üdítő a teljes felszerelést eláztatja.

Műanyag kulacsok típusai:

  • PET palack: bár nem a PET-palack a leggyakrabban használt gyerek kulacs alapanyag és a többi műanyaghoz képest a PET-ből viszonylag kevesebb adalékanyag, vagyis ftalát, BPA és klórozott paraffin szivárog a vízbe, a kutatások szerint mégsem tekinthetjük biztonságosnak. Ezek a ftalát vegyületek a hormonrendszerre káros anyagokat tartalmaznak, ami a fejlődésben lévő szervezetekre különösen káros hatással van.
  • HDPE műanyag: a HDPE műanyagok leginkább a tejfölös, joghurtos, kefíres és tejes flakonok révén lehet ismerős számodra. Ahogy látod, ez sem igazán elterjedt kulacs alapanyag, azonban erre is láttunk már példát. A nagynyomású polietilén kulacsok egészségügyi kockázatai egyelőre nem ismertek.
  • PVC: elméletben PVC-ből is lehetne kulacsot készíteni, de szerencsére még nem találtunk rá példát. Hogy miért szerencsére? Mert a PVC-ből rengeteg ftalát oldódna az italba, szóval érdemes elkerülni.
  • Tritan: a tritan viszonylag új típusú műanyag fajta, így több kutatásra van szükség ahhoz, hogy kijelenthessük, tényleg biztonságos. Mindenesetre az amerikai NCBI kutatásai szerint a BPA-t illetően egyelőre biztonságosnak tekinthető.

Fém kulacsok típusai:

  • Alumínium: az alumínium az egyik legnépszerűbb műanyag-helyettesítő alapanyagnak tekinthető, azonban hibásan tartják biszfenol-A-mentesnek. Sőt: a mérések szerint mind a BPA-ból, mind a BPS-ből és BPF-ből több oldódhat az italba, mint egy műanyag palackból.
  • Rozsdamentes acél: alapvetően a bevonatmentes rozsdamentes acél kulacs a legjobb választás, hiszen víz esetén semmi sem oldódik az italba. Igaz, némi fém az italba oldódhat, de víz esetén elhanyagolható a mennyiség. Amire figyelni kell, hogy savas folyadékot ne nagyon tároljunk benne, mert ebben az esetben megnövekszik az italba oldódott fém mennyisége.

A Liewood kulacsok előnyei

A Liewood gyerek kulacsok igazi közönségkedvenc darabok. Népszerűségük kicsik és kicsit nagyobbak körében is magas, hiszen az imádnivaló és naturalista dizájn mellett, a kulacsok minősége is hibátlan színvonalú.

Praktikus szempontból sem lehet panasz rá, törhetetlen rozsdamentes acél alapanyaguk, sportfedelük és szivárgásmentes kialakításuk sok terhet levesz a szülők válláról. Ergonomikus kialakításuknak köszönhetően a Liewood gyerek kulacsok kitűnően illenek az aprócska kezekbe, ráadásul termikus tulajdonságának köszönhetően a hideg italokat akár 24 órán át hidegen, a meleg innivalókat pedig 12 órán át melegen tartja.

Liewood kulacsok 350 és 500 ml-es kapacitása tökéletes egy-egy rövidebb kiránduláshoz, de szinte bármikor újratölthető a kisfiúk és kislányok számára egyaránt gyönyörű dizájnokkal kedveskedő márka kulacsa. Vajon gyermekednek melyik tetszene a legjobban?

Share this post

Vissza a Bloghoz