Mikor mozdul meg a baba a pocakodban?

Vissza a Bloghoz
Mikor mozdul meg a baba a pocakodban?

Mikor mozdul meg a baba a pocakodban?

A várandósság az egyik legcsodálatosabb dolog, ami egy nővel történhet. Tulajdonképpen egész életünkben készülünk rá, és onnantól kezdve, hogy megszületünk, már egészen kis korunktól kezdve ösztönösen hajtunk végre olyan cselekedeteket, melyek az anyai mivoltot, a gondoskodást és a törődést táplálják. Amikor babát várunk, akkor egy nagyon különleges időszak veszi kezdetét. Ugyan előfordulhat, hogy a rosszullétek miatt valakinek nehezebb és komplikáltabb, de alapjában véve nincs is szebb dolog annál, mint hogy egy kis élet növekszik a szívünk alatt. Ez az időszak tele van érzelmekkel, hullámvölgyekkel, kérdésekkel és csodálatos pillanatokkal. Az egyik olyan momentum, amit legjobban várunk az az, hogy mikor mozdul meg a baba a pocakban? Innentől kezdve ugyanis még valóságosabbá válik minden, hiszen fizikailag is érezzük, hogy ott van és jelez nekünk a nap minden szakaszában. Különösen megnyugtat minden leendő édesanyát, ha ilyen módon kontaktba tud lépni gyermekével, hiszen ez is egy jelzés afelől, hogy minden rendben van odabent. 

Természetes, hogy Te is ezt várod a legjobban és hogy tele vagy kérdésekkel a témában. Nincs erre egy konkrét időpont, ám alapjaiban véve a terhesség lefolyása mindenkinél nagyon hasonló, így nagyjából rá tudunk világítani, hogy mikor számíthatsz rá majd leginkább. 

A magzat fejlődése és mozgása

Az aprócska magzat különböző fejlődési szakaszokon megy át, amíg az anyaméhben van. Hatalmas dolgok történnek már az első hetekben is velük, és bizony ők már egészen korán elkezdik a mozgást, csak még nem elég nagyok ahhoz, hogy ezeket Te érezni tudd. Az ultrahang szerencsére mindig jól megmutatja, így különösen örülhetünk a tudomány e csodájának, mert elképesztő dolog látni, hogy mit csinál odabent és hogyan fejlődik minden egyes alkalommal, mikor végre újra láthatod. 

A 6 -7. héten már reflexmozgásokat végeznek, elkezdenek ugyanis fejlődni a végtagok – igaz, ekkor az ujjak még nem válnak szét. Egészen felismerhető emberke formát öltenek már ekkor, elkezdenek látszódni a szemhéjak, alakul az orr, a száj, megjelennek a csigolyák és az oldalbordák. Az izomszövetek is alakulnak, ezért vannak az apró reflex rángások.

Nagyjából 3-4 hét múlva ezek a mozgások már irányítottá válnak és képessé válnak arra, hogy ők maguk irányítsák a mozgásukat a méhben. A fej már látványosan alakul, rohamosan fejlődik az agy, és hogy még különlegesebb dolgokat is említsünk: kialakul a szemük színe és érzékelik azt is, hogy vízben vannak. Elkezdik mozgatni a kezüket és lábukat, lubickolnak a magzatvízben – pedig még mindig csak akkorák, mint egy kisebb méretű szilva!

Ha egy nagyobbat ugrunk most az időben, akkor ehhez képest a 19. héten már nagyon aktív a kisbabád, hiszen bőven van helye mozogni – itt akár már érezheted is Őt, ha pedig az első babád várod, akkor már nem kell sokáig várni a pillanatra, mert néhány hét kérdése csupán, és a csodás érzést Te is megtapasztalhatod végre. 

Ezek a héten pillanatok alatt repülnek el és nagyon gyorsan találod azon a ponton majd magad, ahol már a gyerekszoba bútorokat nézegeted össze a leendő szobácskába. Ne felejtsd el megélni a pillanatokat, mert ezeket már nem hozza vissza többé semmi – csupán egyszer történnek meg, ezeket pedig alaposan el kell raktározni.

Milyen érzés, amikor megmozdul a baba? 

Számos hiteles forrásból tájékozódhatunk arról – és valójában mind egyet is ért egymással – hogy a baba első mozgását a 16-24. terhességi hét között érezhetjük először. Ha első várandósságról van szó, akkor ez nagy valószínűség szerint a 20-24. hét közé tolódik, de semmi sem törvényszerű, hiszen mindenkinél eltérhetnek ezek az időpontok és vannak teljesen egyéni esetek is. A baba mozgása az egyik legcsodálatosabb és legkellemesebb érzés a 9 hónap alatt. Hatalmas öröm kapcsolatot teremteni vele, és még annál is nagyobb boldogság, mikor reagál a jelzéseinkre és azt tapasztaljuk, hogy „érti”, amit mondunk neki. Természetesen az első ilyen érzés egyedi, hiszen minden édesanya másként éli meg. Lehet, hogy Neked egy határozott rúgás lesz majd az első tapasztalás, de nagyon sokan számolnak be a „pillangó effektusról”, mikor olyan érzés a mozgás, mintha ott repdesnének a kis lepkék a pocakban. Az biztos, hogy fizikailag nehéz behatárolni, ám a lelki oldala sokkal inkább összevonható egy közös, sokak által egyetértő tapasztalássá: megnyugvást ad, intenzívebben érezhetjük a szeretetet és a felelősséget, továbbá kialakul egy érzelmi kötelék a fizikai kapcsolódás miatt. 

pregnant 6189040 1280

Először lehet, hogy nehezen azonosítod be az érzést, de egy idő után teljesen egyértelművé fog válni és boldogan fogod konstatálni újra meg újra: a babád jelez a pocakodban, ott van, lubickol, jól érzi magát! 

Kívülről mikor érezhető először a baba mozgása? 

Természetesen a saját érzéseinken túl ott vannak az édesapák is, akik ugyanolyan lelkesedéssel várják, hogy kapcsolatot tudjanak teremteni a gyermekükkel. Ahogy halad előre a terhesség és a pici egyre erősebb lesz, erősödnek az izmai, a rúgások és mozgások is egyre erőteljesebbé válnak. Itt már nyugodtan hívd oda többször az apukát is, mert nagyon jók az esélyek arra, hogy most már végre ő is részese legyen ennek a csodás élménynek. Egy büszke édesanyánál már csak egy büszke édesapa kedvesebb látvány – hihetetlen, hogy mennyire tudnak örülni ezeknek az aprócska dolgoknak ők is! 

Ha egy nagyon általános időszakot kellene behatárolni, akkor azt mondhatjuk, hogy a 20-24. hét között nyugodtan próbálgassátok, mikor válik már olyan erőteljessé a mozgás, hogy ne csak Te, de más is érezhesse a pocakodon keresztül. 

Második terhesség esetén mikor mozdul meg először a baba?

A második terhesség esetében egyáltalán nem meglepő, ha az édesanya hamarabb érzi a magzat mozgásait. Ez valójában azért van, mert a szervezet már tapasztalta az előző terhesség fizikai változásait, és az izmok, szalagok sokkal rugalmasabbak. A hasizmok sem tudják ugyanúgy megtartani a babát, mint az első terhességnél, így jó eséllyel lentebb helyezkedik el majd. Mi magunk is tapasztaltabbá válunk és rutinosabban meg tudjuk mondani, hogy amit érzünk, az tényleg az, amire gondolunk. 

pregnancy 7214373 1280

Néhány nő már a 13. hét után is érzi a baba mozgását. Minden terhesség egyedi és sok minden függ az édesanya alkatától, a baba pozíciójától, meg még nagyon sok más dologtól is. Ha nálad épp nem úgy történik mint akármelyik másik ismerősödnél, egyáltalán ne ijedj meg, mert ahogy az első várandósság során, most is teljesen normális, ha csak a 24. hétig bezárólag érzed első alkalommal. 

Második terhesség során egyébként már mindenki sokkal rutinosabb, és igyekszik kialakítani olyan kényelmi szempontokat maga körül, ami sokat segíthet: egy szoptatós párna elengedhetetlen eszköz az alváshoz, elképesztő, milyen jól támasztja a pocakot és mekkora segítség tud lenni egy kismama pihenéséhez!

A baba napi aktivitása és pihenési szakaszai

Akár hiszed akár nem, egy babának is megvan a maga kis „napirendje” az anyaméhen belül is. Ott is ugyanúgy alszik, felkel, eszik, nézelődik – nem sokban különbözik attól, mint amit a világra jövetel után csinálni fog. 😊 Teljesen egyedi, hogy ez miképp alakul, azért alapvetően az a jellemző, hogy amikor éjjel Te alszol, akkor ő is – no persze nehogy azt gondold, ez végig így lesz, bizony sokszor elő fog fordulni, hogy egy becsületesen nagy rúgásra fogsz felébredni. 😊 Azt szeretnénk összességében ezzel mondani, hogy egy idő után Te magad is ki fogod tapasztalni, mikor alszik, mikor van aktív szakasza és mik azok a dolgok, melyekre leginkább szeret reagálni. Ez jellemzően lehet a szülei hangja, bizonyos lejátszott zenék, dalok melyeket Te magad énekelsz, vagy egyszerűen az érintés is felélénkítheti.

Mikor adhat okot aggodalomra a baba mozgása?

Akkor kell aggódnunk, ha nem érezzük a mozgást. Először is, fontos, hogy a 24. hétig megtörténjen – ha ez nem így van, akkor mindenképpen keressük fel az orvosunkat. 

A baba mozgása a pocakban fontos jele annak, hogy jól van és megfelelően fejlődik. Ha az édesanya azt észleli, hogy ez a szokásostól eltérő vagy egyáltalán nem érzi, akkor haladéktalanul szakorvoshoz kell fordulnia, hogy megbizonyosodjon a babája egészsége felől. Természetesen a terhesség előrehaladtával vannak normális változások, hiszen ahogy egyre nő a baba, úgy lesz egyre kevesebb helye odabent és a korábbi intenzív mozgások helyett már lassabb, ám határozottabb mozdulatokat végezhet. 

Bízunk benne, hogy csodálatos időszakként fogod tudni megélni a babavárást, és ha még e gyönyörű pillanatok előtt vagy, akkor izgalmas és örökre emlékezetes marad majd az első magzatmozgás – óriási élmény, amit egy életre el fogsz raktározni emlékül.

Share this post

Vissza a Bloghoz